bok tweety, moje iskustvo imas na zadnjih par stranice ove teme. Ne zelim ti puno pametovati, ja vec skoro tri godine po ovom forumu tjesim mame mrsave djece da je to sve normalno i da ce sve bit ok, da su to takva djeca. Jer i moj stariji sin je dosta mrsav i bio je ispod pete percentile na tezini, sto je za osjetljivo jaslicko dijete, malo reci, ubitacno. Tesko je roditeljima, no sve bude ok. Cicao je cesto i malo (oko 60 ml mu je bio obrok).

S drugom bebom sam se pripremila za isto, ali za vraga, ona je puno gori sisač, nikad nije gladna, a ako i pojede 40-50 ml, povrati. Prirast od 100 ili 200 grama za tako malene bebe meni nije normalan (sto god drugi mislili o tome). Ok je ako je neka kriza u dojenju ili hranjenju pa se to kasnije nadoknadi, no mojoj malenoj to sigurno nije trenutna kriza i sumnjam da bi dobila grama vise od tog u buducnosti da nesto od mjera koje sam poduzimala nije upalilo. Nazalost upalilo je tek nakon sto smo nakon 2 mj muke krenuli s dohranom tj zgusnutim kaloricnim mlijekom. Bitno je da dijete donekle prati krivulju rasta. Znam po sinu, on nikad nije u sljedecem mjesecu dobio vise nego u prethodnom. Bio je ziv i bas se trosio

Ja nisam tip osobe koja se s djetetom nece pojaviti na zakazanoj kontroli i slijepo vjerovati svojim majcinskim instinktima (dapace, s malenom mi instinkti govore da nije normalno da beba od 2 mj nece da jede ni nakon 6 sati od prethodnog obroka, da je premalo podoja i popisanih pelena , a sa sinom sam pak imala instikt kako fino doji i nikad nismo panicarili).

Nadam se da ce tvoja curica biti dobro, ako dobro papa i da cete poboljsati mjesecni dobitak. Jer ako ostanete na ovom napretku, malena bi ti s godinu dana mogla imati tek oko 6.5 kg sto je stvarno malo. No ako cete biti zajedno doma i ne trebas na posao, bit ce to ok, malo cete se natezati s hranom da sto vise pojede. Ali ako ce ti dijete morati u jaslice, onda bi mogla imati problem. Mi smo jedva dobili potvrdu da dijete uopce moze u jaslice.

U istm problemu sam se ja nasla sa svojim malenim kad je krenuo u jaslice i na prvu bolest smo morali u bolnicu zbog dehidracije (a i na skoro sve kasnije). Ovako je to izgledalo s 14mj i 8 kg na decku http://public.fotki.com/s2000/ostalo/). Nisam mislila da cu ikad to staviti na forum, ali izbrisat cu kasnije.

U konacnici sve bude dobro, samo je pitanje da li je moglo biti bezbolnije i za roditelje i za djecu. Jesam li sa sinom ranije trebala proraditi na dobivanju na tezini, mozda bi mu bilo bezbolnije nego vristanja dok mu zabadaju braunilu za infuziju? Tesko ce shvatiti oni cija djeca rado jedu i koja nisu bolezljiva u kolektivu.

Sorry na dugom postu, iskoristila sam trenutak realnosti, jer sada nisam ni prezabrinuta ni preopustena