Results 1 to 7 of 7

Thread: Pravo na porodiljnu naknadu

Default Pravo na porodiljnu naknadu

Nezaposlena sam. Fakultet zavrsila prije 3 godine. Na birou sam 2 godine redovno prijavljena. Nikad nisam nigdje radila. Zdravstveno osigurana preko mm.
    E sad juce sam u hzzo-u dobila papiric s popisom dokumenata koji mi trebaju da bi dobila porodiljnu i na popisu stoji i rijesenje o prekidu radnog odnosa.
    Mene sada zanima da li cinjenica sto nisam nigdje bila prijavljena da sam radila a nisam se ni odmah nakon zavrsetka fakulteta prijavila na biro, ce biti problem kod ostvarivanja prava na porodiljnu naknadu? Vec sam 2 godine redovno prijavljena na birou bez prekida..

ZAKON O PORODNOM DOPUSTU MAJKI KOJE OBAVLJAJU SAMOSTALNU DJELATNOST I NEZAPOSLENIH MAJKI
    (pročišćeni tekst NN 24/96, 109,97, 82/01)

Članak 1.
    (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na porodni dopust majke koja obavlja samostalnu profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice, koja je po osnovi svoga rada obavezno osigurana na mirovinsko i zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: majka koja obavlja samostalnu djelatnost).
    (2) Ovim se Zakonom uređuje i pravo na porodni dopust nezaposlene majke i majke na redovitom školovanju koja ima hrvatsko državljanstvo, neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava, te zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj.
    (3) Pravo na porodni dopust ima nezaposlena majka:
    1. ako se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje neprekidno 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje pravo ili
    2. ako se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavila:
    - u roku od 90 dana od dana završetka redovnog školovanja
    - u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, odnosno službe ili prestanka obavljanja samostalne djelatnosti
    (4) Pravo na porodni dopust ima nezaposlena majka koja ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad na temelju rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
    (5) Pravo na porodni dopust ima majka na redovitom školovanju na osnovi potvrde o redovitom školovanju.
    (6) Pravo iz stavka 2 ovog članka ne može ostvariti nezaposlena majka kojoj je radni odnos, odnosno služba prestala:
    1. zbog toga što je otkazala ugovor o radu, odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca
    2. pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe

Po čl.2 su osnovni uvjeti (prebivalište u rh, državljanstvo i zdravstveno u rh) a u čl. 3 se traži 12 mjeseci na zavodu. po ovome imas pravo na porodiljni.

Hvala puno

Molim pomoć: Nezaposlena sam jer imam još nekoliko ispita na fakultetu. Prijavljena sam u HZZO od 30.09. prošle godine. Bila sam zaposlena kao nastavnik u osnovnoj školi od 1.04. prošle godine do 31.08. prošle godine, dakle 5 mjeseci. Trudna sam 3 mjeseca, beba se treba roditi 11.12. Zanima me da li imam pravo na porodiljnu naknadu te, ako imam, kako, kada i gdje ju trebam zatražiti.
    Unaprijed puno hvala na pomoći!

A da procitas gornji post gdje je izvadak o porodnom dopustu???

Pa ne piše baš sve, a ja sam totalni laik... :?

Imas pravo na porodiljnu naknadu,kad se beba rodi zahtjev i njen izvod odnesi na socijalno.Rjesenje dobijes doma.