Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Los izgovor

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno Los izgovor

Vec me duze vrijeme muci izgovor moje 3 god i 4 mj. stare necakinje. Ima dostatan vokabular za njenu dob, ali izgovor je jako nejasan. Kad se zalaufa i prica nekoliko recenica za redom, ja cesto ali bas nista ne razumijem. Danas sam ju slusala i pisala:
    to i deko palo - tu je zeko pao
    ja tam maknula- ja sam maknula
    ovo moj tok - ovo je moj sok
    ali ja tam jadija- ali ja sam radila
    ima vejiki lep- ima veliki rep
    ti nemac ovaki- ti nemas ovakav
    bite nit - bitte nicht
    dat it - das ist
    pemi bido - spremi brzo
    ja tam kolo opala - ja sam skoro opala

Ovo su kratke recenice koje su razumljive.

Ima ona i duze recenice, ali ih ja ne razumijem. I kad prica vise recenica za redom, ne razumijem nista (a njena mama isto skoro nista). Da li bi trebala logopedu? Ako su te recenice na ajmo to nazvati njemackom, onda pogotovo nema sanse da bilo sta razumijemo.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ako je dvojezično dijete, onda je prilično često da govor ili kasni ili je pomalo nerazumljiv
    nije loše otići logopedu koji može preporučiti mami kako da vježba izgovor sa djetetom

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

dvojezicno je u smislu doma hrvatski, u vrticu njemacki. Da li se ovo moze nazvati da "pomalo kasni"? Kad se npr. u dvije recenice za redom niti jedna rijec ne razumije? Druga dvojezicna djeca sa kojom ju mogu usporediti, a koja takodjer kod kuce pricaju neki materinji jezik, pricaju puno razgovjetnije. Njemacki je naravno losiji po vokabularu i gramatici, ali ne toliko po izgovoru. Kad se necakinja zalaufa i brzo prica to zvuci ovako nekako: datidattidatididi.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nisam stručnjak, i nitko ti ovdje na forumu ne može dati odgovor na ovo tvoje zadnje pitanje

to može samo logoped nakon što vidi dijete

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

ne pitam za strucno misljenje, nego samo za misljenje

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Iz istog razloga smo mi otisli defektologu.naime mene je bunilo kako malo prica.a ispalo je da prica puno,uz groznu gramatiku.rekla nam je da je razlog dvojezicno odrastanje.da uvedemo 1h u danu planiranog igranja "koncentracije" gdje cemo koristiti kratke,jednostavne recenice.po potrebi kontrola.
    E sad to sam isla privat,medjutim u meduvremenu sam dr.tjedan dobila logopedski pregled u bolnici pa cu sve jedno i tamo otici.mogu ti javiti rezultate

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Sanja, ima li sto novog kod vas po pitanju izgovora? Sta kaze logoped?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, ima li sto novog kod vas po pitanju izgovora? Sta kaze logoped?
    Ima novosti.u 9mj smo obisli defektologa i logopeda.kao sto sam rekla gramatika je bila stvarno losa. Tada smo ostali u zg.preko mjesec dana i stvarno se gramatika jaako,jako poboljsala. Kod logopedice, rekla je kontrola izmedu 4,5-5 god. Naime kako kaze ona,nepravilni govor,gramatika slovo r,je sve apsolutno normalno u toj dobi.tek izmedu 4,5-5god se ocekuje pravilna gramatika,a dok izgovor slova r i kasnije.
    Po pitanju koncentracije,odnosno logopedica je rekla sto i defktolog da posjetimo psihologa. medjutim dok dodemo eo psihologa primjenjujem savjete defektologa. i takodjer stvarno promjena na bolje,cak se mozemo oko nekih stvari i dogovoriti dok mi je jos ljetos izgledalo da cu glavom kroz zid.ima on i danas teske dane,al nisu vise na dnevnoj bazi i to cijelodnevnoj. Frustracija,nezadovoljstvo...ufffff
    Od svega mislim da nam je pomogao najvise slijedeci savjet... Vrtic i organizacija. Naime rekla je da ga stavim u vrtic,i jesam.u strani al nema veze.i organiziramo se na nacin da ga kroz dan vodim po nekom planu i redoslijedu.vidim da mu to odgovara..ne ceka vise iz minute u minutu da li sad idemo u park ili ducan npr.vec ujutro pijemo kavu zajedno i dogovaramo kakav je plan za danas.

U veljaci cu obaviti kontrolu defektologa i nadam se psihologa.pa cu ti tocno reci njihovo misljenje tj.da li i oni vide napredak i koliko...

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Bas lijepo da se stvari kod vas brzo razvijaju. Necakinja ima samo problem sa izgovorom, gramatika nije losa. Ono sto me cudi je da "izolirano" dosta rijeci moze izgovoriti cisto, ali u recenici ne. I kad ju trazim da ponovi neki recenicu jerju nisam razumjela, ona ju jadna ponavlja i ponavlja, ali bez da nesto ispravi, dakle stvarno ne moze. Jeste vi bilo kod austrijskog logopeda?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Bas lijepo da se stvari kod vas brzo razvijaju. Necakinja ima samo problem sa izgovorom, gramatika nije losa. Ono sto me cudi je da "izolirano" dosta rijeci moze izgovoriti cisto, ali u recenici ne. I kad ju trazim da ponovi neki recenicu jerju nisam razumjela, ona ju jadna ponavlja i ponavlja, ali bez da nesto ispravi, dakle stvarno ne moze. Jeste vi bilo kod austrijskog logopeda?
    Oprosti,stvarno neznam zasto ne vidim kad mi odgovoris.
    Nismo bili kod austrijskog.u hrv.obavljamo sve preglede. Kad obavimo psihologa i kontrolu defektologa cu znat vise. Mora li se ukljuciit u vjezbe ili vrtic i doma poticanje je dovoljno.
    Po meni je kod njega,kasnjenje dosta u velikoj ulozi. Sve sto radi,zapravo cca 6mj.kasnije mu to sjedne.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti,stvarno neznam zasto ne vidim kad mi odgovoris.
    Nismo bili kod austrijskog.u hrv.obavljamo sve preglede. Kad obavimo psihologa i kontrolu defektologa cu znat vise. Mora li se ukljuciit u vjezbe ili vrtic i doma poticanje je dovoljno.
    Po meni je kod njega,kasnjenje dosta u velikoj ulozi. Sve sto radi,zapravo cca 6mj.kasnije mu to sjedne.
    Poticanje doma bi bilo dovoljno, ali to moja sestra ne radi. Narucila sam joj knjigu sa nekim vjezbama za poticanje govora (sprachförderung-nesto) i poklonila, al reagirala je kiselo i ne koristi ju.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Poticanje doma bi bilo dovoljno, ali to moja sestra ne radi. Narucila sam joj knjigu sa nekim vjezbama za poticanje govora (sprachförderung-nesto) i poklonila, al reagirala je kiselo i ne koristi ju.
    Uh-puh, nemoj se ljutiti, ali da pustiš sestru na miru?
    Znam da pokušavaš ispravnu stvar, ali očito ne djeluje.

Ovo sve što pišeš s obzirom na dob djeteta nije super hitno. Dio će se ispraviti sam, a ako ne bude sve, ima još vremena za logopeda. (Ne gori).

Prošla sam s djetetom višegodišnju logopedsku terapiju i meni prvoj je bilo nemoguće vježbati s djetetom po knjizi, nego je prvo logopedica naučila dijete kako se izgovara neko slovo, pa onda "naučila" mene. Tek tad sam mogla vježbati s djetetom.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Uh-puh, nemoj se ljutiti, ali da pustiš sestru na miru?
    Znam da pokušavaš ispravnu stvar, ali očito ne djeluje.

Ovo sve što pišeš s obzirom na dob djeteta nije super hitno. Dio će se ispraviti sam, a ako ne bude sve, ima još vremena za logopeda. (Ne gori).

Prošla sam s djetetom višegodišnju logopedsku terapiju i meni prvoj je bilo nemoguće vježbati s djetetom po knjizi, nego je prvo logopedica naučila dijete kako se izgovara neko slovo, pa onda "naučila" mene. Tek tad sam mogla vježbati s djetetom.
    Anemona, s jedne strane si u pravu...nije bas da moram gurat nos...Ali zelim znati, zelim se informirati (u medjuvremenu jesam, post nije bas najmladji). Vidim dijete svaki dan i krivo mi je sto bar nije pokusala vjezbati i sto se nije informfirala. Krivo mi je i radi mnogih drugih stvari...sto se hendlaju kako se hendlaju...pa je u sumi, kad stavim sve na hrpu, sve to zabrinjavajuce. Ne gnjavim ja sestru, nego cekam ne bi li mozda sama dosla do nekih zakljucaka...al necu je pustit na miru, jer u vezi nekih stvari koje na forumu nisam spomenula ne cini djetetu dobro.
    Jel bi ti mogla sutiti da se radi o bliskom clanu obitelji? Mozda sam ja malo trknuta...al ako sutim onda idem protiv svoje savjesti....a ako zinem, onda se petljam u stvari koje me se ne ticu.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Znam kako ti je. Moja sestricna tipa tvoje seke. Ni ja nisam sutila. Ooo da bila se naljutila... Jos k tome nisam imala djece pa kao guram nos,a nisam ni jednu pelenu promijenila.
    Zadnji put sam joj rekla opet isto kad je napunio 5god. I nista. Nije mi vjerovala. A onda su joj odbili upis u skolu. Eeh da,pocela vjerovati ali slabo i dalje ide prema napred. Tj.puno za nas koji znamo kako je to bilo,al da li dovoljno za skolu bez pp npr.? Nazalost kod njih je jos uvijek ona... Sto ce selo reci?

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Upravo to. Cijelo vrijeme mi se mota po glavi...sta ce biti ako sestra nista ne poduzme, pa joj drugi ukazu na probleme prije skole. Tu se ne radi samo o izgovoru, nego o koncentraciji i jos nekim stvarima...od manje vaznih do onih na koje poludim.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne kažem da trebaš odustati, ali svi mi imamo takvih situacija u životu i nekako nakon 6 godina sam došla do toga da se nos ne gura gdje mu nije mjesto, da se savjet ne daje ako se ne traži, jer inače koristi nema.

Naravno, ako se radi o zlostavljanu treba reagirati, ali način odgoja, prehrana, pa i takve stvari odlazak logopedu, zubaru,... to me se ne tiče.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tu se ne radi samo o izgovoru, nego o koncentraciji i jos nekim stvarima...od manje vaznih do onih na koje poludim.
    I da se na ovo nadovežem. Od kad imam dijete (6,5 godina) od svih poznanika/prijatelja/rodbine/kolega, a ima nas brdo, samo 2 obitelji imaju način odgoja i sve ove sitnice koji je meni ok, na ostalo bih mogla poludjeti.
    I "ludila" sam dok mi je dijete bilo manje i tako smanjila druženja s više parova prijatelja, jer neke stvari nisam mogla gledati (da se razumijemo nije se radilo o zlostavljanju), a sad nakon 6 godina vidim da je to sve ustvari skoro pa nevažno.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

slažem se s anemonom, odnosno mislim da je to jednostavno neučinkovito, bez obzira koliko smo možda u pravu. Sanja, i tvoja sestrična nije poslušala, dakle ništa nisi postigla time što si rekla, osim eventualno svoje mirne savjesti, ali djetetu je isto.
    mislim da tu treba vrlo vrlo pažljivo procijeniti što bi kod te osobe najbolje prošlo, jer ako se krene sa pametovanjem, ma koliko bilo pametno, većina brzo krene u obranu. uh-puh, je li moguće da, npr, nekad čuvaš malenu i sama s njom malo kroz igru probaš vježbat izgovor?

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Uh-puh, poslušaj Anemonu, mudro zbori.

Vrlo je vjerovatno da ti sestra tvoja nastojanja shvaća kao kritiku. Ili odustani ili promijeni način.

I btw, većina djece ispravi izgovor spontano. Ja recimo sa svojim petogodišnjakom ne mogu ništa raditi, uspjela sam ga prevariti s oblizivanjem, puhanjem balona i hvatanjem jezika,ali vidim da to polaaako ide na bolje. Dajem mu fore do rujna a onda idem logopedu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

s tim da, ja se sad ne mogu sjetit kako je moj sin pričao sa 3 g i 4 mjeseca, ali mi se čini relativno slično

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

I slažem se s tangerinom, ako imaš volje i vremena radi ti s malenom kroz igru. Ako se viđate svakodnevno onda imaš i priliku barem malo utjecati na to.
    Spomenula si na drugoj temi da se malene znaju igrati kod tebe i po sat vremena same, eto prilike da radite svi skupa zabavne a korisne stvari.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se s anemonom, odnosno mislim da je to jednostavno neučinkovito, bez obzira koliko smo možda u pravu. Sanja, i tvoja sestrična nije poslušala, dakle ništa nisi postigla time što si rekla, osim eventualno svoje mirne savjesti, ali djetetu je isto.
    mislim da tu treba vrlo vrlo pažljivo procijeniti što bi kod te osobe najbolje prošlo, jer ako se krene sa pametovanjem, ma koliko bilo pametno, većina brzo krene u obranu. uh-puh, je li moguće da, npr, nekad čuvaš malenu i sama s njom malo kroz igru probaš vježbat izgovor?
    Istina nista nisam postigla. A niti djeca,ni ona... Tu i tam ju muz pikne kako ona nema vremena za vjezbanje...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Istina nista nisam postigla. A niti djeca,ni ona... Tu i tam ju muz pikne kako ona nema vremena za vjezbanje...
    Čiji muž? Njezin? Pa može i on s djetetom vježbati, ne vidim razlog zašto bi to trebala biti mama.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

E vidis Anemona, to meni iskustvo fali - da vidim nakon nekoliko godina sta je stvarno bitno. Jer bilo je situacija/ponasanja i kod moje curke gdje sam mislila da se treba korigirati, ali zahvaljujuci mudrim glavama na ovom forumu, shvatila sam da su te stvari i vise nego bezazlene. Pa sam zato i oprezna u donosenju zakljucaka u vezi necakinje (u smislu gdje treba intervencija, gdje ne).
    Probala sam raditi sa njih dvije nesto, ali nije bas bilo uspjesno. Moja curka suradjuje, a necakinja u roku od minute ode raditi nesto drugo, ili me ne slusa, uzme neki igracku i odluta. Osim toga, ne zelim ju izlagati usporedbi, jer ako vjezbamo izgovor i moja cisto izgovara, a N. ne, onda jadna dobiva samo poruku da je ona nesposobna, a L. uspijeva sve izgovoriti.
    Osim toga, zelim da sestra uvidi da je to njena odgovornost. Evo bas jutros ju je teta u vrticu pozvala na razgovor i rekla par stvari koje ne stimaju i da oni vise nemaju taktika koje bi N. motivirale na suradnju. Mislim da joj sada mogu dati par ideja, jer sam zahvaljujuci teti izbjegla onaj kriticni dio kad bi joj trebala reci na cemu bi se trebalo raditi.

N. Ima sada 3 g. i 8.mj.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Čiji muž? Njezin? Pa može i on s djetetom vježbati, ne vidim razlog zašto bi to trebala biti mama.
    Da,da njezin. Zato sto radi citav dan,a ona je doma. Tj.tako je bilo dok je morao vjezbati od pocetka. A sad,danas,iako jos mora vjezbati su jednostavno oboje pustili kako bude,bit ce.
    Nis me ne cudi,ispisali su i kcer sa bobath terapije jer je mala plakala. Po njima vrijeme sve lijeci,a po meni da to vrijeme treba poticati i tako im olaksati...

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

E vidis Anemona, to meni iskustvo fali - da vidim nakon nekoliko godina sta je stvarno bitno. Jer bilo je situacija/ponasanja i kod moje curke gdje sam mislila da se treba korigirati, ali zahvaljujuci mudrim glavama na ovom forumu, shvatila sam da su te stvari i vise nego bezazlene. Pa sam zato i oprezna u donosenju zakljucaka u vezi necakinje (u smislu gdje treba intervencija, gdje ne).
    Probala sam raditi sa njih dvije nesto, ali nije bas bilo uspjesno. Moja curka suradjuje, a necakinja u roku od minute ode raditi nesto drugo, ili me ne slusa, uzme neki igracku i odluta. Osim toga, ne zelim ju izlagati usporedbi, jer ako vjezbamo izgovor i moja cisto izgovara, a N. ne, onda jadna dobiva samo poruku da je ona nesposobna, a L. uspijeva sve izgovoriti.
    Osim toga, zelim da sestra uvidi da je to njena odgovornost. Evo bas jutros ju je teta u vrticu pozvala na razgovor i rekla par stvari koje ne stimaju i da oni vise nemaju taktika koje bi N. motivirale na suradnju. Mislim da joj sada mogu dati par ideja, jer sam zahvaljujuci teti izbjegla onaj kriticni dio kad bi joj trebala reci na cemu bi se trebalo raditi.

N. Ima sada 3 g. i 8.mj.
    tocno znam kroz kakve osjecaje ce seka proci

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Osim toga, zelim da sestra uvidi da je to njena odgovornost.
    Njezino dijete i je njezina odgovornost i to ona jako dobro zna, jedini je problem što se vaše viđenje situacije razlikuje.
    U konačnici dijete je njezino i ti nemaš ništa s time, ona će postupiti kako smatra da je dobro.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Njezino dijete i je njezina odgovornost i to ona jako dobro zna, jedini je problem što se vaše viđenje situacije razlikuje.
    U konačnici dijete je njezino i ti nemaš ništa s time, ona će postupiti kako smatra da je dobro.
    Naravo da imas pravo,to je tako, moje dijete, moja stvar. Al, nemogu se distancirati do te mjere, jer je to dijete i dio moje svakodnevice i ne bi ju zeljela distancirati od nas, to bi ju rastuzilo. A to bi bio jedini nacin da se prestanem baviti temom necakinje - po sistemu "sto ne vidim, to me ne dira". Jednostavno joj zelim da odrasta u kvalitetnijim uvijetima....sto opet nije moj problem...znam. Uh....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uh-puh, znam da to ne želiš čuti, ali s vremenom postane lakše (kad shvatiš da to nisu tako kardinalni problemi/greške).

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

uh-puh, nije to jedini način, i naravno da nije poželjan. drugi način je da jednostavno prihvatiš.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Uh-puh, znam da to ne želiš čuti, ali s vremenom postane lakše (kad shvatiš da to nisu tako kardinalni problemi/greške).
    O da, ja zelim cuti da ce postat lakse!
    Nista....vidjet cemo sta ce sada poduzet....i da budem iskrena, poznavanjuci sebe....ja cu joj jednog dana reci misljenje, pa nek radi s tim sto zeli...to se dobrim dijelom tice onog dijela o kojem nisam pisala...kvaliteti zivota sa (verbalno) jako agresivnim dedom alkoholicarem.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Po meni, to je nešto o čemu se isplati reći nekom bliskom svoje mišljenje - zajednica s agresivnim članom obitelji. Ako si dovoljna mudra da imaš na umu da to sigurno i nju muči, na ovaj ili onaj način.
    A ovo ostalo - izgovor (inače, znam puno djece te dobi koja tako govore, a nisu dvojezična), igranje i slično, vjerujem da pišeš iz brige, ali ta je briga pogrešno usmjerena. I iskreno, nije baš ni lijepo ovako sa strane čitat: moja nećakinja ovakva, moja nećakinja onakva, opet ta moja nećakinja...

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni, to je nešto o čemu se isplati reći nekom bliskom svoje mišljenje - zajednica s agresivnim članom obitelji. Ako si dovoljna mudra da imaš na umu da to sigurno i nju muči, na ovaj ili onaj način.
    A ovo ostalo - izgovor (inače, znam puno djece te dobi koja tako govore, a nisu dvojezična), igranje i slično, vjerujem da pišeš iz brige, ali ta je briga pogrešno usmjerena. I iskreno, nije baš ni lijepo ovako sa strane čitat: moja nećakinja ovakva, moja nećakinja onakva, opet ta moja nećakinja...
    Svjesna sam toga. Imala sam izbor gruntat sama ali nisam izgruntala na moje zadovoljstvo, pa sam otvorila temu, kao sto to mnoge mame rade kad su u dilemi. Problem necakinjine agresije se ticao direktno moje kceri, a ovaj problem me se tice samo kao zabrinutu tetu i sestru njene mame. Ne pripisujem odgovornost djetetu, nego onima sa kojima zivi. Dragi mi je cuti druga misljenja i okaniti se nepotrebne brige. Ima ovdje daleko iskusnijih mama od mene, pa mi je rizik da ispadnem teta- zmaj bio manje bitan od inputa koji ovdje mogu dobiti. Sto se tice djece, jako mi je bitno znati ako nesto krivo radim ili ako krivo razmisljam. Uvijek ima aspekata neke situacije koje ne uspijemo sagledati...Maloj zelim sretno i poticajno djetinjstvo i najradije bi nalupala tu njenu mamu i tog blesavog dedu i svatsa im rekla, jer joj to ne pruzaju. Eto, zmaj sam!

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Uh-puh, potpuno te razumijem da si u dilemi. Ja se tako ponekad osjećam kad su u pitanju djeca mojih prijateljica, ali pregrmim u sebi, pregrizem jezik i šutim.
    Ne možeš pomoći onom tko ne vidi da ima problem ili sam ne želi rješavati problem.Ti, ja i mnogi drugi roditelji želimo čuti druga mišljenja i otresti brigu,
    ali moramo moći prihvatiti i one koji ne žele, imaju svoj način, drugačiji od našeg vlastitog...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Maloj zelim sretno i poticajno djetinjstvo i najradije bi nalupala tu njenu mamu i tog blesavog dedu i svatsa im rekla, jer joj to ne pruzaju. Eto, zmaj sam!
    Ovo su vrlo lijepe i legitimne želje i što misliš da možeš napraviti po tom pitanju?
    - uzeti sestri dijete, jer smatraš da ga ne odgaja dobro?
    - istuči sestru?
    - non stop ju "kritizirati" i naturati joj mišljenje s kojim se ne slaže?
    ...
    - ako ovako nastaviš posvađati ćeš se sa sestrom i više nećeš ni viđati dijete.
    Malo se smiri, stani na loptu i kad je dijete s vama pruži joj poticajno i sretno djetinjstvo.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ovo su vrlo lijepe i legitimne želje i što misliš da možeš napraviti po tom pitanju?
    - uzeti sestri dijete, jer smatraš da ga ne odgaja dobro?
    - istuči sestru?
    - non stop ju "kritizirati" i naturati joj mišljenje s kojim se ne slaže?
    ...
    - ako ovako nastaviš posvađati ćeš se sa sestrom i više nećeš ni viđati dijete.
    Malo se smiri, stani na loptu i kad je dijete s vama pruži joj poticajno i sretno djetinjstvo.
    da, mogla bi je nalupat po riti. Pa pretpostavljam da cemo se jednog dana posvadjati, al kaj onda, ni prvi ni zadnji put. Ovaj puta ce bar biti s dobrim razlogom. Ja sam relativno eksplozivna, al ona je Vulkan sa vrlo malo samokontrole, tako da....
    Danas sam joj diplomatski predlozila sta bi mogla raditi s malom, prihvatila je dobro. Slaze se. Nadam se da ce se "pomaknuti". Ako ne, onda cemo se mozda posvadjati, jer je tesko primati kritiku po tom pitanju, ali ce se i sigurno prisjetiti da je nikad neki savjetovala na njenu stetu.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Eto vidiš, ima pomaka. Budi malo više diplomat a malo manje seka koja sve zna.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Pa nisam joj ni prije na neki ruzan nacin solila pamet, ustvari sam rijetko kad nesto rekla. Rekla sam joj npr. da N. puno previse gleda crtice i da to steti koncentraciji. Kommentar je bio: ma odakle ti to?! I N. je i dalje gledala crtice, dok joj teta u vrticu sad neki dan rekla da N. ima koncentraciju ravnu nuli.
    ( Neugodna sam bila jednom kad je rekla da bi trebala pustiti da N. tuce i maltretira L. iako su vec tete u vrticu rekle da je to previse. E tada sam poludila!)
    Al ovo se tice samo njene kceri. Moja sestra je tip kojeg treba puno gurati i podsjecati da se uopce nesto pomakne. Kako ce takav njen stav utjecati na njen zivot, to je njena stvar, al ovo je dijete....

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ono što sam težim putem naučila je da nije bitno kako ja doživljavam svoje riječi, nego onaj kojem su upućene.

Mislim da ti je jasno dana situaciju možeš utjecati samo iznutra, odnosno preko sestre-pomažući njoj pomažeš indirektno i nećakinji. Ili možeš odlučiti ne brinuti tuđe brige, to je njen život i njeno dijete. Ali tada zaista otpusti to od sebe..

Iako bi ja fokus stavila na djeda alkoholičara i zlostavljača a ne na loš izgovor ili dječje maltretiranje. Sve to dođe i prođe, ali život u disfunkcionalnoj obitelji ostavlja trajne ožiljke.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Los izgovor je jedna od stvari za koju sam prije 5 mj. trebala misljenje. Post bi bio preveliki da sam isla opisivati citavu situaciju. Mozda bi sada to bilo zgodno da se stekne uvid u kompletnu situaciju, ali mi je nekako neugodno pisati o drugima u tolikoj mjeri. I u vezi ovog do sada se ne osjecam bas ugodno.
    Dedu sam spomenula da ne mislite da pi......m zbog sitnica- jer realno se zaista mogao dobiti takav dojam.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Djetetu se nesmije govoriti da ponovi za tobom sto se izgovora tice. Njoj nije osvjesteno da nema dobar izgovor, a tvoj nacin nije poticajan.

Ako kaze popila sam sok, ponovi kao pitanje: popila si spok? Bravo.
    Ponovis za njom ispravno, ali da ne primjeti da ju ispravljas.

Nemoj joj nikada reci da ponovi za tobom ispravno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja stalno ispravljam svoju djecu i trazim da se ispravljaju sami i da ponavljaju za mnom i svi imaju fantastican izgovor ukljucujuci i malu od 2 godine i 10 mjeseci koja elegantno barata svim glasovima. A ovo da se djecu nikako ne smije ispravljat sam redovito slusala od jedne familije cija su djeca jezivo govorila. Jezivo. Gore od ovog primjera koji Uhpuh opisuje, a s recimo 5 godina. Nisu nikad naucili izgovarat kako treba i pretvorili su se u vecu djecu koja se srame govoriti pa onda sute. I kad treba, a jos vise kad ne treba.
    I nikad nisam cula ni jedno suvislo objasnjenje zasto to ne bi djecu trebalo korigirati, a rado bih.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Necakinju ne trazim da ponavlja ispravno. Trazim ju da ponovi kad ne razumijem sto je rekla. Kad razumijem, ponovim za njom ispravno, a kad ne razumijem, onda ju trazim da ponovi vise puta, jer kako da znam sta hoce od mene ako ne razumijem.
    Svoju nisam ispravljala kad je nesto lose izgovorila, jer sam primjetila da joj je razvoj rijecnika ok, pa nije bilo potrebe da ju forsiram. Rijetke pojedine rijeci sam cesce ispravljala kod kojih se los izgovor duze zadrzavao. Iznimka su nazivi dinosaurusa, tu je imala interesa vrlo rano ispravno izgovarati, pa sam ju trimala da dobro izgovori i slavili smo svaki dobro izgovoreni naziv. Ali isto tako sam postovala njene granice- kad vidim da joj je dosta ponavljanja npr. Coelophisys i da joj ne uspijeva, ostavimo to i idemo dalje na one koje zna. Tako da bi se iz vlastitog skromnog iskustva slozila s tim da ih treba ispravljati i traziti da ponovi ispravno. Lori je bila jako ponosna na sebe sto je ta komplicirana imena savladala i to mi je bio znak da mogu tako nastaviti. Isto se smatra da im se ne treba mijesati u posao kad crtaju. Ja se mijesam i trazim ju da popravi, da ne boja preko crte i jos sto sta, ali i prestanem kad vidim da sam pretjerala. I onda kad joj nesto super ispadne, turbo pohvalim i uokvirim ili spremam u mapu gdje cuvam dobre crteze. I ne hvalim sve i svasta, ali i ne omalovazavam ako je njoj bas do obicnog saranja. Kod pisanja slova ju takodjer ispravljam, pa cak i kad vidim da joj je vec dosta ispravljanja, ali s druge strane vidim da je ponosna na sebe kad ju teta u vrticu pohvali kako super pise i da je i dalje motivirana. Sama po sebi nije prefekcionist, niti to trazim, ali vidim da vec sama sebi postavlja standarde (koji jos variraju i nisu nimalo strogi) i zna kad nesto treba popraviti. Joj, ja mozda malo OT, sorry.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nisam logoped, ali pretpostavljam da je zamka ispravljanja to što dijete može zaključiti "ja ne znam govoriti, stalno me ispravljaju, bolje da šutim", ali je vjerojatno razlika od djeteta do djeteta, i u nijansi i načinu na koji ga roditelj ispravlja, i njihovom odnosu inače, pa to kod nekih dobro funkcionira, a ako se primijeti da se dijete u takvim situacijama povlači, radije prebacit na ovaj dio sa ispravnim ponavljanjem kao kroz razgovor, da nesvjesno čuje kako treba zvučat, da mu uđe u uho pravilan govor.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ja stalno ispravljam svoju djecu i trazim da se ispravljaju sami i da ponavljaju za mnom i svi imaju fantastican izgovor ukljucujuci i malu od 2 godine i 10 mjeseci koja elegantno barata svim glasovima. A ovo da se djecu nikako ne smije ispravljat sam redovito slusala od jedne familije cija su djeca jezivo govorila. Jezivo. Gore od ovog primjera koji Uhpuh opisuje, a s recimo 5 godina. Nisu nikad naucili izgovarat kako treba i pretvorili su se u vecu djecu koja se srame govoriti pa onda sute. I kad treba, a jos vise kad ne treba.
    I nikad nisam cula ni jedno suvislo objasnjenje zasto to ne bi djecu trebalo korigirati, a rado bih.
    Moj sin je lose govorio jer je bio nagluh. On jednostavo nije cuo pravilan izgovor.
    Rijesili smo sluh i sad lijepo prica (uz pomoc logopedske terapije).
    Logopedicu smo pazljivo odabrali i veliki je strucnjak.
    Rekla mi je da sam dobro napravila sto sam samo ponavljala ta njim ispravno, a ne trazila i njega da izgovori jer on jednostavno nije moga cuti sta mu govorim. Samo bi cuo poruku da nesto dobro ne radi. Ona je u svojoj karijeri radila terapiju sa djecom koja su se jako povukla u sebe zbog nestrucnog pristupa.

Ispravljam i ja klinju od 2,5 godine, ali njegov on nema nikakvih dodatnih problema i ne pokazuje da ga to smeta.
    Stariji je samo spustao glavu i prekidao komunikaciju kad su mu odrasle osobe nametale svoje misljenje bez razumijevanja za to da ih ne cuje.

Svako dijete je individua pa mu tako treba i pristupiti.
    Ignoriranje problema i "cekanje da prodje" je cesta pojava na zalost.

I ja djeci ispravljam kako crtaju i pazim da ispravno drze olovku.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Nama je defektologica rekla.. Dok nesto radimo zajedno (igranje,setnja, odgovaranje ne pitanja, objasnjavanje...) govoriti mu kratkim,jednostavnim recenicama. Slovo r nikako ne forsati.narocito u dvojezicnoj sredini, da ne poprimi njemacki "r". I kad gubi tlo pod nogama. Kao npr.sada kada zeli probuditi tatu i gubi kontrolu. Primiti ga,traziti pogled u oci,objasniti da tada spava i da ce brzo doci i uvijek na kraju traziti potvrdu. Tipa u redu M? Jesmo se dogovorili? I mora na neki nacin potvrditi... Ili ocima ili rijecima... Stvarno pali. Nije uvijek lako,nekad treba vise puta ponoviti. Tim sto je umorniji je teze, ali svakako bolje nego da iz npr.kuhinje vicem dok on trci prema sobi kako tatu ne smije buditi.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

H. je svojevremeno radi ispravljanja počeo izbjegavati riječi s kritičnim slovima.

Ja stvarno ne vidim smisla ispravljanju ako dijete fizički (još) ne može izgovoriti pojedina slova. Treba ići na uzrok (kod mojih najčešće krivi položaj jezika i oslabljena muskulatura jezika i usana), a to se odlično postiže vježbama.

Druga je stvar kad pravilno izgovaraju glasove ali zabrzaju ili krivo koriste neku riječ.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači zapravo bi bilo ispravno pokušati, pa ako ne ide traziti strucnu pomoc, tj. uzrok problema.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Upravo tako.
    S time da vjezbe za bolji izgovor mogu biti jako zanimljive.
    Skakanje na jednoj nozi, dodirivanje nosa jednim pa drugim kaziprstom, pretakanje vode iz jedne salice u drugu (u kadi), puhanje svjecica (svjecica na mafinu i lutka ili medo slave rodjendan), voznja bicikla, puhanje kroz slamku (baloncici u soku ili puhanje loptica vate uz paznju da ne padnu sa stola).
    Grafomotorika je isto bitna. Pravilno drzanje olovke.
    Nista se ne postize preko noci. Puno je tu posla.
    Mozete jesti spagete s zlicom u lijevoj ruci i vilicom u desnoj (za desnjake) pa nabosti spagete na vilicu i vrtiti vilicu uz oslanjanje na zlicu. To je i inace pravilan nacin jedenja, a super je vjezba.
    Iznenadili biste se koliko djece ne moze u kadi napuniti jogurt casicu vodom i presuti vodu u drugu casu bez prosipanja. To je super vjezba.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Za prebrz govor mozete naci zivotinju u slikovnici koja je mirna i tiha i pricati o tome. Pa kad dijete zabrza, mozete reci haajdeemoo saad priicaatii kaaoo jeezz poolakoo. Ne mora se izravno reci djetetu reci da ono mora usporiti. Dok kroz rad s njim ne osvjesti da brza. Onda mu se moze reci hajde sad duboko udahni i polako reci. Kad brzas, ne razumijem sto zelis reci.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •