Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 112

Tema: Vjenčanje nakon rođenja djeteta- kada?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Beti3, možeš mi, molim te ovo objasniti?
    Objasnila sam gore. Otvaračica topoka i njen dragi se žele vjenčati. Samo pitaju da li je bolje prije ili poslije rođenja djeteta. Zato sam napisala, da ako se oboje žele vjenčati, zašto bi se dijete rađalo prije vjenčanja.
    Da se ne žele uopće, to je druga stvar. Ta "ne želja" nije za ovaj topić. To bi bila sasvim nova tema. Pogotovo ako jedan roditelj želi brak, a drugi ne. To je tek tema.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ono što sam ti boldala je bas neumjesno, ne mozes sad dodatnim napadom skrenuti paznju upravo sa cinjenice da si prva, bezrazlozno osudila vanbracne zajednice. prvo si iznjela LAZ o kompliciranom zivotu i priznavanju djeteta, a potom jos i svoj moralni sud.
    brak je institucija, to ti je onak - pravni fakt. i socioloski. ne mozes tu nista. mozes ga nazivati, recimo, i sakramentom do bezvjesti, ali prema drzavi je on bas to - ugovorni odnos.
    cinjenica da si brak izabrao ili ne, ne mijenja cinjenicu da je brak institucija kojom treca strana (drzava, ne crkva) regulira vas trenutni i sve buduce odnose. (crkva ti kasnije ne posreduje u isplati alimentacije, npr. zato je tu vazan element drzave).

dijete nije D nego je K zato jer smo se MI tako dogovorili. znas li da smo se mogli dogovoriti i za bilo koje trece prezime ili kombinaciju nasa dva i da bi se onda tako zvala?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    A i komplicirano je upisati prezime djetetu i oca ako još niste vjenčani. Može se, ali treba puno više vrata obići za sve urediti.
    Napisala sam ovo. To NIJE LAŽ. Dobro, nisam trebala napisati "komplicirano" nego samo da treba više koraka. Zato se dijete prizna prije i sve je jednostavnije.
    Kasnije sam i objasnila zašto, jer su riječki rodni listovi sa napomenom da je dijete priznao taj i taj, kako je to i palčica napisala. Vjerojatno neće izazvati traume kod djeteta, ali pitanje zašto je to tako će dijete kad-tad postaviti. Naravno da je lako odgovoriti na to, ali djeca rođena u braku to ne trebaju pitati.

Moj suprug i ja nismo vjenčani u crkvi nego u matičnom uredu i nama je to sasvim dovoljno. I što se tiče djece i svih drugih stvari koje zajednički život donosi. Ne uvlačim vjerski brak u raspravu. Ustvari, prekinut ću svoju stranu rasprave, nakon ovog posta, za danas

I smatram da imam pravo iznijeti svoj stav o braku. Pogotovo što većina ljudi jest u braku, žele brak. Žele ga čak i oni koji žive u istospolnim zahednicama, onda valjda taj "papir" vrijedi više od podjele novaca, kad se čak i potpisi prikupljaju, za, odnosno protiv...

Za mene nije neumjesno napisati da je za dijete bolje da se rodi u braku. Ako je to nekome neumjesno, naravno neka misli tako. Sloboda misli još uvijek postoji
    I baš me briga bio brak ugovor, institucija ili papir, ja volim kad kažem: Moj muž! iako to govorim već duuuge godine.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Objasnila sam gore. Otvaračica topoka i njen dragi se žele vjenčati. Samo pitaju da li je bolje prije ili poslije rođenja djeteta. Zato sam napisala, da ako se oboje žele vjenčati, zašto bi se dijete rađalo prije vjenčanja.
    Da se ne žele uopće, to je druga stvar. Ta "ne želja" nije za ovaj topić. To bi bila sasvim nova tema. Pogotovo ako jedan roditelj želi brak, a drugi ne. To je tek tema.

Pitanje nije bilo vjenčati se prije, nego kada se vjenčati nakon rođenja djeteta. Vjenčanje prije je potpuno prekriženo, zanimalo me koliko je teško ili lako s djetetom od 6 mjeseci.. Kako ispada da nije lako, vjerojatno ću odgodit na godinu dana, svejedno mi onda dođe, ne mislim se udati na brzaka jer će nam doći dijete, nema mi gluplje udaje od toga.. Meni brak nije potpis na papiru, brak je ono što već sada imamo - zajednički život, ljubav , razumijevanje i slaganje, zovem ga muž iz milja, on mene zove žena, stvaramo obitelj = imamo brak, iako će na papiru brak pisati kasnije, i to zbog djeteta da kada odraste, da ga svi ne pitaju da li su mu roditelji rastavljeni, kao što su pitali mene jer mi roditelji nisu bili tada oženjeni nego su to napravili nakon 20 godina zajedničkog života i ljubavi jer ih je baš tada puklo

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo mene, imam iskustvo u svemu ovome. Mi smo se vjenčali kad je sin prvorođenac imao 18 mjeseci, 2011. godine.

U rodilište dijete zovu/pišu/obilježavaju majčinim prezimenom koje god ono da je (djevojačko, udano, vjenčano, nevjenčano) - to je "beba - majčino prezime", i tamo se tako zove/vodi tih par dana, ništa više.

Kad se u matični ured prijavljuje dijete rođeno izvan braka, otac potpisuje priznanje da mu je otac. O tome ne piše ništa na rodnom listu, ali piše u izvatku iz matice rođenih. Evo držim sinov pred sobom: "Primjedbe: prijavitelj KB sveti duh. xy je uz pristanak djetetove majke priznao dijete za svoje pred matičarom matičnog ureda črnomerec. zapisnik o priznanju očinstva klasa ta i ta (milion brojeva u nastavku)."
    Kad smo se nakon godinu i pol vjenčali, i ja promijenila prezime samo u muževo, u oba sinova dokumenta, i u izvadak iz matice rođenih, i u rodni list je dodana napomena na dnu: "majka je sklapanjem braka promijenila prezime...". Zbilja nemam pojma bi li se ta napomena trebala dodavati da ja nisam promijenila prezime, tj. da sam zadržala samo svoje prezime.

Naravno da nikad i nigdje drugdje nije bilo razlike je li dijete iz bračne ili izvanbračne zajednice.

Što se tiče vjenčanja s bebinih 5-6 mjeseci, ja ne bih .

Nema ništa slađe od tog slatkog malog kruščića, i tako želiš provoditi sve trenutke s njim. Beba koja sisa u toj dobi je prilično nepredvidljiva što se tiče spavanja i hranjenja, i bojim se da bi ti to sve moglo biti jako stresno. Moj dečkić je do svojih 6-7 mjeseci sisao svakih sat vremena po 45-50 minuta, i danju i noću. Cura sisa svakih 3 sata po 10 minuta, noću nekad odspava 6 sati u komadu bez sisanja, ali bome nekad i 3. Nju sam već ostavljala po sat, sat i pol svojoj mami, njega sam prvi put ostavila na sat vremena kad je imao 9 mjeseci. Nikad ne znaš kakvu ćeš bebu dobiti što se toga tiče. I ako ti se sada čini da je s bebom "teško možda mjesec-dva", svaki bebin mjesec, pa čak i tjedan nosi neku svoju malu ili veliku brigu. Naravno da se sve da, ali bih ipak predložila da razmislite o jesenskom vjenčanju, a ne proljetnom. Kad beba bude 10-11 mjeseci, to bi bilo puno lakše.

Drugo - organizacija vjenčanja. Napisala si da bi ti kuma sve organizirala, ali jesi li sigurna da ona može baš sve. Ako pričamo o svadbi-svadbi, možda ti je skroz na skroz svejedno koji ćeš band imati, kakve kolače i cvijeće, i hoće li torta biti žuta ili roza, ali u jednom trenutku bi se mogla i naći u situaciji da ipak preslušavaš i pregledavaš snimke bandova, da gledaš beskonačan broj slika svadbenih torti na netu i sl. Čak i da to sve preskočiš, trebaš u najmanju ruku par puta otići pogledati i isprobati neku haljinu i cipele. Meni je za sve ovo bilo skroz svejedno što će i kakvo će biti, tortu sam naručivala telefonom ("ma dajte neku lijepu"), cvijeće usput kad sam išla s posla ("stavite neke košarice od čega imate"), nisam imala vjenčanicu nego haljinu, ali sam svejedno morala ići 3-4 puta da ju probam, da ju prekroje, pa sam smršavila jako zadnji tjedan i sl. A mali mi je imao 18 mjeseci, i stvarno sam se potrgala, a kao ništa mi nije bitno što ćemo i kako ćemo (bilo je to u restoranu, s bendom, 80 ljudi). Kad se sjetim samo slaganja stolova, upucala bih nekog, tko hoće ili neće s nekim sjediti. To ti kuma ne može.

I što se tiče love, razumijem, ali ako nemate ušteđevinu kojom biste pokrili troškove svadbe, ne znam koliko možete računati na to da ćete ostati s većim iznosom novca (osim ako imate stvarno suuuuuuuper rodbinu ). Za većinu ljudi koji su radili takve svadbe, znam da su se "tek pokrili" (novac koji su dobili kao poklon je bio otprilike u iznosu ukupnog troška organizacije vjenčanja (band, hrana, odjeća...). Nama je recimo 4/5 dobivenog otišlo na trošak, a kao "poklon" nam je ostala 1/5. Pišem to samo zato jer si spomenula da vam je i to jedan od motiva. Mi recimo nismo imali prevelikih očekivanja, prvenstveno smo htjeli napraviti veselicu za drage ljude, i nadali smo se da nećemo ostati previše u minusu, pa smo bili iznenađeni sa svakom "debljom kuvertom".

A ako imaš takvu rodbinu željnu svadbe, oni će sigurno biti željni i vidjeti bebu pa će mjesecima nahrupljivati k tebi (možda i s kovertama "bebi pod glavu" ). Još će ti i biti zlo od posjeta i neće ti padati na pamet da im još i svadbu organiziraš .

Ako vam je bitno da budete u braku kad dođe beba, vjenčati se možete npr. kod matičara sada, a iduću jesen u crkvi (ako to želite) i uz goste, pjesmu, i vino.

Sretno!

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Hvala Bubilo na opširnom odgovoru

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nema na čemu.
    Sad sam se samo podsjetila još i svih ostalih "sitnica" - ovi ne jedu meso, ovi samo piletinu, tati je zlo od šlaga pa mora biti i nekih nešlag kolača/dijelova torte, ova mi do zadnjeg dana ne zna javiti hoće li doći s dečkom ili bez (a to mi taman fali da završim popis po stolovima)... da ne nabrajam .
    Uživaj u trudnoći, i surfaj o vjenčanjima do poroda (naravno, tek ako si na rodi pročitala sve tekstove o dojenju ).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a zašto ne organizirati neki ručak, večeru ne treba to biti cjelonoćni pir.

jedan naš prijatelj je organizirao svadbu s početkom u 14 sati, da navečer može s ženom kaj on hoće, veli da je ona te većeri ostala trudna.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pitaj Optimističnu, lani je pisala o tome. Riječki Matični napiše napomenu da je otac kasnije upisan.

Isto tako ako se mijenja ime ili prezime, to ide u Napomeni. Kad djetetov roditelj promijeni ime ili prezime, gore piše staro, a tek u toj napomeni novo. Čudno i bez veze. Možda će po novom, "divnom" obiteljskom zakonu biti drugačije.
    Napomena piše samo kod izdavanja tog prvog rodnog lista djeteta. Na svakom kasnije preuzetom rodnom listu su roditelji navedeni u rubrikama, a napomene nema.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ponovit cu: kcer je rodjena 2005. i nema napomenu ni na rodnom listu, ni na izvodu iz matice rodjenih (Y)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    . Tada će dijete imati 5-6 mjeseci, sala nam je blizu doma pa mogu svakih par sati otić dojiti, za vrijeme slavlja bi ga doma čuvala baka..

Ja sad ne znam , dal je u redu ostaviti tako malo dijete doma? Meni sigurno neće biti lako, a njemu? Ne znam još ništa o djeci staroj 6 mjeseci, dal ih se i dalje treba hraniti svaka 3 sata, dal spavaju malo više nego novorođenčad, jeste vi već tada ostavili dijete nekome na čuvanje, jel bilo sve u redu?
    Sa aspekta osobe koja se vratila na posao sa prvim djetetom kad je imalo 5mj, a sa drugim kad je imalo 6mj, mogu ti reći da ne vidim nikakav problem.

Niti oko spavanja, niti oko čuvanja, a niti oko hranjenja. Odnosno, probleme si možeš napraviti jedino sama, ako budeš oko toga filozofirala. Smiješno mi je da se smatra da je žena zarobljenik djeteta i da se ne može od njega odvojiti niti par sati.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pošto sam mislila da sam posenilila, sad sam pitala muža kako je to kod nas bilo.
    On tvrdi i sjeća se isto kao i ja:
    općina Črnomerec, prije 13 godina,
    dali smo obje osobne,
    matičar je pitao za prezime,
    suprug je ponudio da uz njegovo dodamo i moje,
    odbila sam jer su mi kobasice od prezimena prekomplicirane, a i što ako cura jednog dana odluči uz svoja dva još i muževo dodati? Kao da je Meksikanka.
    potpisali smo zahtjev i odmah dobili rodni list i domovnicu bez ikakvih napomena, priznavanja očinstva, majčinstva i sl.
    I to je to.
    Vidim da u se javljale i mnoge druge majke i da se postupak u nijansama razlikuje što očito ovisi od matičara do matičara, ali u biti postupak je isti i nije kompliciran, ni traumatičan i nikako nije razlog za vjenčanja nabrzinu i samo zbog toga.
    I još jednom molim da se ne šire dezinformacije i ne plaše budući roditelji sa izmišljotinama.
    Brak nije sveta krava i uvijet za upisivanje djeteta.
    Posljednje uređivanje od Tanči : 18.09.2013. at 09:04

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Sa aspekta osobe koja se vratila na posao sa prvim djetetom kad je imalo 5mj, a sa drugim kad je imalo 6mj, mogu ti reći da ne vidim nikakav problem.

Niti oko spavanja, niti oko čuvanja, a niti oko hranjenja. Odnosno, probleme si možeš napraviti jedino sama, ako budeš oko toga filozofirala. Smiješno mi je da se smatra da je žena zarobljenik djeteta i da se ne može od njega odvojiti niti par sati.
    I ja sam se vratila na posao sa 5,5 mj. Ali da bih svoj svadbeni pir za 100 ljudi organizirala , stvarno ne bih. Pogotovo to ne bih planirala prije poroda , dok jos ne upoznam dijete. I tako sam povratak na posao planirala tek nakon sto sam vidjela da su okolnosti takve da se mogu vratiti.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Evo i mene s iskustvom...
    Vjencala se u maticara u pauzi s posla u 5om mj trudnoce....
    Onda sam tokom porodiljnog 2mj pred porod krenula u procedure mijenjanja dokumenata,prezimena i adrese...e to je nesto sto nisam htjela odradjivat kad rodim!
    Izgubila sam jako puno vremena po bankama,policiji itd,nisu me bas pustali preko reda a ja u 8om mj trudnoce....dobro,bila sam u formi i nije mi bio problem stat...

Vjencala se u crkvi kad je beba imala 14mj...spavala je cijelu noc od 2gog mj,po tome je moglo ici i puno ranije...
    No,vjencanje je bilo po mom -sve gotovo u 21h00! Mrzim klasicne balalajke do jutra,mi nismo uopce htjeli svadbu,ovo je bio kompromis za starce....
    Obred poceo u 17h00, onda smo se sa 100tinjak uzvanika ukrcali na brod i nakon 3h stand-up buffeta kud koji mili moji.... (mrzim poziranje,fotograf je radio neprimjetne dokumentarne fotke,bez onih glupih namjestanja i klise poza - tako da je i tu usparano bar sat vremena)
    Svi su mi rekli da su im djeca bila na zabavi zivota,uz hrpu balona,trcali po brodu....

Zaova ima svadbu ovaj vikend,bebac joj ima 3mj,ona je proslu subotu bila vani na svojoj djevojackoj do 3h ujutro dok je bebacu tata davao izdojeno mijeko na bocicu....sve se moze...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Može se, ali ja ne bih. Nepotreban stres koji se može odgoditi još koji mjesec, a kad dijete bude prema godini dana ipak je puno jednostavnije.

A za svadbu, potpisujem skuliranu, mi smo imali vjenčanje u 11.00, pa ručak i u 19.00 smo bili svi doma. Ali to je stvar ukusa, pa nema smisla o tome raspravljati.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I sve ovisi o djetetu.
    Kad je moja kći bila beba, stavila bih je u klokanicu i mogla sam s njom kud god sam htjela, a tako sam je i dojila.
    Međutim, ima djece kod koje to nije izvedivo, tako da....

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Apsu, tada ti želim uživanje u trunoći, lijep porod i onda i lijepo vjenčanje. Da ozakonite svoj već sada brak.

Beti3, nisam mogla odoljeti i ne javiti se na ovoj temi samo zato što sam se našla prozvanom. Moje djete je dijete ljubavi, kao i mnoga djeca na ovom forumu i nema tog papira koji će umanjiti vrijednost njihovog postojanja. Lako mi odemo potpisati te papire, ako nam se ikad bude dalo. Ne daje mi taj papir za pravo da ga zovem mužem on mene svojom ženom. Možda će i biti jedno pitanje djeteta nama više, između onog o drveću, svemiru i kišnim glistama, pa i o braku - neće naškoditi njemu, niti opteretiti naše sive stanice. Možemo mu prirediti vjenčanje u boravku ako bude imao traume, mada ne znam jesi li ti svoje papire predočila djeci. Djetetu je najbitnije da vidi i osjeti da se roditelji vole i poštuju. Samo mi je žao što imaš tu neku svoju perspektivu i mahom znaš povrijediti neke mame svojim komentarima, ukoliko ne žive životom i ne misle kao ti. Mene već jesi, u nekoliko navrata. Od imena djeteta, mog izdajanja do ovog. No, ispričavam se na off topiću.
    Posljednje uređivanje od palčica : 18.09.2013. at 09:54

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

palčice, nemoj se vrijeđati, Beti baš nema takta

također se nisam vjenčala i ne namjeravam i čudno mi je da je to nekom čudno, ali me ne dira

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Nisam došla pomoći otvaračici topica jer je s moje perspektive potpuno svejedno hoće li se netko i kad vjenčati, ali moram reagirati na neke druge...

Meni je smiješno da netko još uvijek misli da je biti u formalnom braku nešto bolje od zajednice koja nije formalna. I da će dijete zbog toga imati neke traume. Ne dolaze traume od napomena, bilo bi lako da je tako.
    Potpisujem Anledo, i mi smo sve kao oni, jednako razmišljamo.

Inače, MD i ja smo u svojoj neformalnoj zajednici napravili i rodili dijete, digli kredit i kupili stan, rješavali hrpu stvari s državnom i lokalnom birokracijom...i to što nismo formalno u braku nije nikad bio nikakav problem, dapače, mislim da nas to nitko nije ni pitao.
    A i da nas pita, so what?

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

mi smo se vjenčali i krstili kćer isti dan, godinu dana nakon poroda..nismo radili svadbu, doma napravili fešticu, najuža obitelj i kumovi..ako se tebi ne radi svadba, ne vidim zašto bi je tribala raditi jer rodbina to od vas očekuje...na brzinu sam preletila postove, ispričavam se ako sam nešto krivo pohvatala...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma njoj se radi svadba da pokupi lovu od obitelji . :D
    oni ce dati novac , samo ako se formalno ozakoni sa velikim pirom.
    ( istina, vecina nas nakon takve kombinacije bi bila u debelom minisu , ali valjda jos ima roditelja koji djeci placaju svadbe , pa se nakon cina vjencanja bude u plusu ).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    ...
    ( istina, vecina nas nakon takve kombinacije bi bila u debelom minisu , ali valjda jos ima roditelja koji djeci placaju svadbe , pa se nakon cina vjencanja bude u plusu ).
    Ima, ima, ja ostala u šoku kad sam shvatila da ovdje roditelji mahom plaćaju troškove pira, a novac koji dobiju ostane mladencina .

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

u mojoj sredini smo mi bili iznimka,sami si platili svadbu i bili u deeebelom minusu,svi su se cudili da kako to....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma njoj se radi svadba da pokupi lovu od obitelji . :D
    oni ce dati novac , samo ako se formalno ozakoni sa velikim pirom.
    He he he... i meni je ovo palo na pamet, ali ne mora biti. Ako ljudi žele svadbu jer imaju drage osobe (rodbinu i prijatelje) koje žele razveseliti i počastiti na piru - nek si to onda naprave. Ja sam samo rekla da nije baš spretno to raditi dok je dijete mlađe od godine dana

Čini mi se da će Apsu donijeti konačnu odluku kad bebač stigne i kad vidi kako ide spavanje, dojenje i drugo... MOžda ispadne da može organizirati svadbu i s bebom od 6 mjeseci (ja bih to mogla da je beba kao moj mlađi sin koji je spavao kao klada, ali sa starijim se bome ne bih upuštala) a možda bude trebala pričekati još malo. Bitno je da to svima njima bude gušt, a ne tlaka i opterećenje.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ima, ima, ja ostala u šoku kad sam shvatila da ovdje roditelji mahom plaćaju troškove pira, a novac koji dobiju ostane mladencina .
    uh..ovako bi se i ja našla u napasti da se napokon ozakonim

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Aaah, ma odustat ću onda čini mi se, ionako mi papir ništa ne znači, najviše nam je do novaca koji će nam tada biti prijeko potrebni da završimo stan..
    Peterlin , zena je napisala .

:D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin , zena je napisala .

:D
    Ufff, ne pazim na satu!

lovely___love avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Drugarica je pravila tri u jedan:svadbu,krstenje & prvi rodjendan klincima.Klinci su lepo izgurali,bili na svadbi,spavali na svadbi,nije izgledalo kao cimanje ni za velike ni za male.ALI njeni blizanci su opuštena deca,nosali ih svi redom i zabavljali dok devojčica od mm drugara je provela i prvi i drugi ceo rodjendan u rukama isključivo mame-u mnogome zavisi od deteta da li će ostati u lepoj uspomeni ili kao maltretiranje.
    ps.u Srbiji jedina razlika venčani/nevenčani je u tome što kad ste venčani suprug može sam da prijavi dete u matičnom uredu,a ako niste idete zajedno-iznenadjujuće manje komplikacije nego u Hr

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ma nije komplicirano, tata samo potpiše jedan dodatni list kad se prijavljuje dijete.

Potpisujem cure da sve ovisi o bebi, s dečkom nisam mogla ni na wc otići, s curom bi mogla organizirati vjenčanje, ali kad se sjetim svega (prstenje, pozivnice, zahvalnice, fotograf, bla bla bla), ko bi to radio s bebina 4 mjeseca?
    Svaka čast ovim gore spomenutim primjerima.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Starci će nam pomoć pola, mi ćemo pola, pa računamo na plus od velike obitelji.. Vama se stvarno desilo da ste ostali u minusu? Ovo još od nikog nisam čula, svi prijatelji su nam ostali u debelom plusu a sami si platili sve, pa zato trčim za tom svadbom..

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mi nismo imali preveliku svadbu (80-tak ljudi) i na prilično jeftinom mjestu. Sami smo plaćali i taman smo se pokrili. I to prije 7 godina kad još nije bila kriza. Računaj da je super ako dobiješ 100 EUR po osobi. Bojim se da je to sada većini puno, a sad sve ovisi o trošku. A nećeš od svih dobiti lovu.
    OK, ako starci plaćaju pola, onda ti sigurno nešto ostane. Ali da se ne razočaraš, ako ti je to jednini razlog.

A što se tiče rađanje prije ili poslije vjenčanja, napravi onako kako je tebi i tvom dečku bitno. Fućkaš selo.
    Meni je bilo jako bitno da se trudna ne udajem zbog nekih mojih paranoja. Pa svejedno imam različito prezime od kćeri (bračne) i supruga. Jer je to meni važno.
    I nosim u njenoj putovnici međunarodni rodni list (40 kn biljega) da mogu dokazati da sam joj mater .

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mi smo imali svadbu kada je H. imala 8 mjeseci. Ne bih ponovila.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

nismo vjenčani ali kad bi razmišljala o tome u tvojoj situaciji to bi bilo ovako:
    ja bi recimo htjela da mi je dijete na svadbi samnom... što bi naravno iziskivalo podršku i pomoć prisutne rodbine ali bože moj... to dijete je dio moje obitelji i ne vidim zašto bi bilo doma s nekim kad može biti na svadbi... općenito nikad nisam klinca ostavljala doma ako je mogao ići negdje pa makar mi zbog toga bilo teže ili kompliciranije... ali u tom slučaju bi po meni bilo lakše da je beba manja nego starija... jer je puno lakše kontrolirat manju bebu nego jednogodišnjaka koji bi hodao okolo, dirao svašta, moraš pazit da ga netko ne zgazi i slično...
    ako će tvoj malac imat 6 mjeseci može bit u kolicima, klokanici, na rukama svima redom, kad mu se prispava staviš ga spavat u kolica i gotovo... lakše je s manjom bebom nego starijom...

a što se tiče djece izvan braka - naše drugo je na putu, nikad nikakvih problema... niti smo se osjećali diskriminirano osim kad bi nam neki ljudi dobacili da zašto se bar ne registriramo jer će djetetu biti lakše u školi (????) - pa ja pitam dal će mu zbog toga bolje ići matematika ili kemija????
    dapače - da smo vjenčani platili bi 27 000kn poreza na kupovinu stana a ovako nismo morali i to nam je za takve ljude argument koji možda lakše razumiju od svih onih puno bitnijih (ne treba mi papir kojim on obećava da će me voljeti nego da to stvarno radi svaki dan... i slični...)
    ali to nije niti tema ustvari...

sretno što god odlučila
    i obje ćemo dobit najljepše božićne poklone

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    niti smo se osjećali diskriminirano osim kad bi nam neki ljudi dobacili da zašto se bar ne registriramo jer će djetetu biti lakše u školi (????) - pa ja pitam dal će mu zbog toga bolje ići matematika ili kemija????

sretno što god odlučila
    i obje ćemo dobit najljepše božićne poklone
    ovo ti je vjerojatno zato što u školskom imeniku piše ime i prezime oca i majke, a iz svog iskustva znam da sam kao dijete svima morala objašnjavat da nisu rastavljeni nego se nisu vjenčali.. i nisam nikad imala neke traume zbog toga niti sam se osjećala manje vrijedno..

Sretan Božić

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Kod nas isto svi ostanu u dobrom plusu..mi smo napravili pola kuce od svadbe...svi gosti daju 400kuna a stolica u sali je 160kuna...tako da ti od svakog gosta ostane bar 200kuna...a plus sto obitelj da puno vise...takvi su kod nas obicaji

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da mi je znati gdje to stolac kosta 160 kn?
    U zg prije 12 godina je kostao 200 kn u prilicno skromnom restoranu, a muzeva necakinja je platila 40 eura u 6 mj. ove godine ( daleko izvan zg).
    nama roditelji nisu platili nista i nakon vjencanja ( i sa djelom ustedevine prije) bili smo na debeloj - nuli.
    sreca da nismo organizirali svadbu zbog novaca , nego zabave.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj latika prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas isto svi ostanu u dobrom plusu..mi smo napravili pola kuce od svadbe...svi gosti daju 400kuna a stolica u sali je 160kuna...tako da ti od svakog gosta ostane bar 200kuna...a plus sto obitelj da puno vise...takvi su kod nas obicaji
    di je ta sala?

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Hercegovina

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj latika prvotno napisa Vidi poruku
    Hercegovina
    Ok, to objasnjava puno toga.

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

mi smo se vjenčali u matičnom uredu cca mjesec i pol prije termina poroda.
    samo mi i starci i braća i sestre, kumovi su nam bili moja sestra i šogor, di ćeš bliskije osobe
    kratki obred i večera za nas 10, a drugi dan su došli i najbliži susjedi na kavu i kolače.. na kraju smo jeli i pili laganini cijeli vikend.
    ne znam kako bi to izgledalo poslije poroda, s mojim malcem ne bi funkcioniralo nikako, i ja se ne bih mogla opustiti. možda sad kad mu je već 20 mjeseci .. nemam pojma.
    što se tiče love ni mi nismo ništa dobili od rodbine, pošto nismo radili svadbu za sve. a mi ćemo npr. ići još malo u svatove redom i dati novce. tako da mi je to malo onak diskriminirajuće?
    nije mi ni do novaca niti mi je žao dati, ali ispada da taj novac zapravo nije pomoć da lakše počnete zajednički život, nego plaćanje jela i pića i fešte.
    pa se gubi uopće ideja tog novca kao poklona. čak mi moji nisu dali ni silni miraz koji su mama i bake vezle, jer čekaju vječanje u crkvi za koje smo im već rekli da se neće dogoditi.
    ah da, ne kuži se uopće da sam malo ogorčena na te običaje

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Za mene nije neumjesno napisati da je za dijete bolje da se rodi u braku.
    Sad mi stvarno nije jasno. Beti, ovo je vrijeđanje i omalovažavanje, i to djece.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a joj kaj ste se svi ustreperili. brakom kao dostignucem se najcesce busaju u prsa oni kod kojih ne funkcionira. nemojte curi unistiti veselje pred svadbu, napokon pozitivna tema

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja sam se venčala u trudnoći i čini mi se da ti je svejedno da li praviš svadbu za 20 ili za 200 ljudi, uvek ćeš se natrčati i nanervirati. E, sad kad bih pravila svadbu sa bebom ja bih izabrala ili onaj preiod pre propuzavanja kad je bebi 6-7 meseci ili kad već nauči da hoda, dakle negde nakon godine. Ali ja bih tako jer bih vodila bebu sa sobom i čini mi se da je sa puzačima najkomplikovanije. Daj sebi 2-3 meseca da vidiš kakva je beba i da se uhodaš, pa onda odluči.
    A što se tiče te sale u Hercegovini, možeš da napraviš što bi Ameri rekli destination wedding. (šala)

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Starci će nam pomoć pola, mi ćemo pola, pa računamo na plus od velike obitelji.. Vama se stvarno desilo da ste ostali u minusu? Ovo još od nikog nisam čula, svi prijatelji su nam ostali u debelom plusu a sami si platili sve, pa zato trčim za tom svadbom..
    Tko radi racunicu pravi balalajku od min 200 ljudi, jer kad imas fixan trosak (odijelo,vjencanica,DJ,band itd itd) sto vise uzvanika/kuverti - to isplativije....
    U Du je sve jako skupo,ja sam odabrala buffet koji je u startu skuplji od servirane vecere te unajmila brod koji se placa (a sala je inace naravno besplatna)....nisam htjela klasicnu sjedacu svadbu i meni koji ide s tim...
    sve to na "samo" stotinjak svatova od kojih je jos dosta donosilo slike isl...i eto ti minusa....
    budi eksplicitna da zelis kuverte,mi kako smo skuceni nismo mislili da cemo dobivat mikrovalke isl...pa su opet neki to donjeli....

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Napisala sam ovo. To NIJE LAŽ. Dobro, nisam trebala napisati "komplicirano" nego samo da treba više koraka. Zato se dijete prizna prije i sve je jednostavnije.
    Kasnije sam i objasnila zašto, jer su riječki rodni listovi sa napomenom da je dijete priznao taj i taj, kako je to i palčica napisala. Vjerojatno neće izazvati traume kod djeteta, ali pitanje zašto je to tako će dijete kad-tad postaviti. Naravno da je lako odgovoriti na to, ali djeca rođena u braku to ne trebaju pitati.

Moj suprug i ja nismo vjenčani u crkvi nego u matičnom uredu i nama je to sasvim dovoljno. I što se tiče djece i svih drugih stvari koje zajednički život donosi. Ne uvlačim vjerski brak u raspravu. Ustvari, prekinut ću svoju stranu rasprave, nakon ovog posta, za danas

I smatram da imam pravo iznijeti svoj stav o braku. Pogotovo što većina ljudi jest u braku, žele brak. Žele ga čak i oni koji žive u istospolnim zahednicama, onda valjda taj "papir" vrijedi više od podjele novaca, kad se čak i potpisi prikupljaju, za, odnosno protiv...

Za mene nije neumjesno napisati da je za dijete bolje da se rodi u braku. Ako je to nekome neumjesno, naravno neka misli tako. Sloboda misli još uvijek postoji
    I baš me briga bio brak ugovor, institucija ili papir, ja volim kad kažem: Moj muž! iako to govorim već duuuge godine.
    Moja djeca su rođena u izvanbračnoj zajednici, i kada smo išli vaditi rodne listove odnosno izvode iz matične knjige nitko nas nije pitao da li smo u formalnom braku odnosno zašto nemamo isto prezime. Djeca su dobila tatino prezime jer smo mi tako izjavili (koliko se sjećam on je potpisao neke papire), za par minuta dobili smo papire, i to je to. Nemam pojma piše li išta u napomeni. A i da piše "roditelji nevjenčani" ili nešto slično ne vidim razloga zašto bi se itko toga trebao sramiti ili zašto bih trebala strahovati da će djeca imati traume???
    Kompliciranije mi je odlučiti se što ću na poslu naručiti za gablec...

Otvaračici topica želim sretan porod i zdravo i veselo dijete!
    Svadba neće pobjeći.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ovo ti je vjerojatno zato što u školskom imeniku piše ime i prezime oca i majke, a iz svog iskustva znam da sam kao dijete svima morala objašnjavat da nisu rastavljeni nego se nisu vjenčali.. i nisam nikad imala neke traume zbog toga niti sam se osjećala manje vrijedno..
    Ja sam vjenčana i na papiru, ali sin i suprug imaju jedno a ja drugo prezime. Ne pada mi napamet ikome objašnjavati. To mi je u rangu da idem objašnjavati nekome zašto su mi oči smeđe.

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ajmeeeee, treba mi dobar želudac i dobro psihičko stanje da idem ovo sve čitat jer smo Apsu i ja u apsolutno identičnoj situaciji! Rodit ću u 12.mj a u 5.mj 2014. planiramo svadbu i krštenje bebe. Idem si skuhat neki topli napitak i prionut poslu (čitanju).

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj Muma prvotno napisa Vidi poruku
    Ajmeeeee, treba mi dobar želudac i dobro psihičko stanje da idem ovo sve čitat jer smo Apsu i ja u apsolutno identičnoj situaciji! Rodit ću u 12.mj a u 5.mj 2014. planiramo svadbu i krštenje bebe. Idem si skuhat neki topli napitak i prionut poslu (čitanju).
    ahahahahahaha sretno, javi dojmove :D

Muma avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ah, za sad planovi ostaju isti, rezervirat ćemo i prilagodit se situaciji. Hoće li beba biti s nama i do kad, hoće li s bakom i djedom doma, hoću li dojiti svaka 2 sata ili neću...puno je toga u igri i tu ćemo se nekako snaći da to odradimo a da i beba bude, naravno, zadovoljena. Ako neće baš nikako ići, što sumnjam, onda ćemo otkazati tih maaaaax 50 ljudi koliko mislimo imati u svadbi (najuža family i frendovi) i potpisati kod matičara, i to je to. Nije smak svijeta. Ali ja vjerujem da ćemo se nekako organizirati.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

a to ti isto ovisi di se ženiš, i kakav accessories (band/cvijeće/haljinu/prstenje....) želiš. te stvari mogu jako puno koštati kad se ženici zaigraju - npr. vjenčanica za 10 000 kn. računaj odmah 10 ljudi da pokriju taj trošak

a što se vjenčanih/nevjenčanih tiče, meni papir ne treba da me svekrva nervira

ali valjda bi trebao svako moći reći svoj stav, pa čak i ako je tradicionalniji da se tako izrazim..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •