Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 112

Tema: Vjenčanje nakon rođenja djeteta- kada?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno Vjenčanje nakon rođenja djeteta- kada?

Odgađali smo, odgađali, na kraju se dogovorili za 10-ti mjesec ove godine, pa sam zatrudnila i dogovorili se da nema šanse da imam imalo stresa oko nečeg što realno više znači drugima nego nama, što se nas tiče mi smo vezani do kraja života, a uostalom u 10-tom mjesecu bi imala trbuh takav da se neću moći opustiti na vlastitoj svadbi, pa smo odgodili..

E sad, termin nam je u 12-tom mjesecu, a svadbu smo mislili napraviti krajem 5-og mjeseca 2014.. Tada će dijete imati 5-6 mjeseci, sala nam je blizu doma pa mogu svakih par sati otić dojiti, za vrijeme slavlja bi ga doma čuvala baka..

Ja sad ne znam , dal je u redu ostaviti tako malo dijete doma? Meni sigurno neće biti lako, a njemu? Ne znam još ništa o djeci staroj 6 mjeseci, dal ih se i dalje treba hraniti svaka 3 sata, dal spavaju malo više nego novorođenčad, jeste vi već tada ostavili dijete nekome na čuvanje, jel bilo sve u redu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pametnije se vjencati trudna , sigurno imas vise vremena i slobodnija si nego sa dojecetom od 5 mj. Pogotovo ako je u pitanju prvo dijete. Nakon sto se dijete rodi i tako se ima previse posla oko uhodavanja da bi se mislilo na vjencanje.
    kad sam ostala trudna pozeljeli smo se registrirati ( nakon x godina izvanbracne zajednice) , organizirala sam vjencanje u roku 6 tj. , uz puno radno vrijeme , udala se u 29 tj. trudnoce . Nema sanse da bih tako nesto nakon poroda uspjela uz zahtjevnu , dojenu bebu kod kuce.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I da tako male od 6 mj. nekad hranis i cesce nego svaka 3 sata . :D

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Pingvinic ima 6mjeseci, I neznam uopce kako bi sad organizirala svadbu, pa jedva sam organizirala put na sat ipo vremena udaljen otok, a kamoli svadbu
    Mi smo isto nevjencani, al nam to ne prestavlja problem. Vjencat cemo se onda kad na to budemo spremni

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Sve to stoji, al sad je ispalo kako je ispalo, datum ćemo dogovoriti kroz koji dan i to je zapravo jedino što ja imam za napraviti, organizirat će mi kuma, ja se samo moram pojaviti pa i nije nešto zahtjevno.. Samo me brine mala beba doma koja će biti dobro čuvana, ali opet, ne znam dal da odgađam do ne znam kad..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja bih cekala da rodim i upoznam dijete , ako sam do sad vec cekala.
    pa bih onda odlucila da li mi se velika slavlja uklapaju u zelje i raspored.
    da je u pitanju samo vjencanje , to se moze bez velike organizacije i strke obaviti bilo koji dan. I sad ili nakon poroda.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Aaah, ma odustat ću onda čini mi se, ionako mi papir ništa ne znači, najviše nam je do novaca koji će nam tada biti prijeko potrebni da završimo stan..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Aaah, ma odustat ću onda čini mi se, ionako mi papir ništa ne znači, najviše nam je do novaca koji će nam tada biti prijeko potrebni da završimo stan..
    Ha,ha,ha
    bas optimisticno razmisljanje. Dobri neki gosti.
    Zasto vam onda oni koji zele platiti vjencanje , jednostavno ne daju novac bez organizacije pira.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin , zena je napisala .

:D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin , zena je napisala .

:D
    Ufff, ne pazim na satu!

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

A gle, sve ovisi koliko ce beba biti vezana za tebe. Ja npr se mogu odvojiti od malog najvise na dva sata,i to ne U bilo Koju uru. A sigurna sam da ce biti vezana uz tebe, ne zelim ti ja kvariti planove, nit ista,samo kazem kako je meni. Moj spava dva puta dnevno,jedino ako sam ja kraj njega, jede kad pozeli, nekad je to svaka dva tri sata, nekad svaki sat....
    A meni bi bilo glupo da mi mama ili sveki cuva dijete umjesto da je samnon na jedan od vaznijih Dana u mom zivotu. Ja bih cekala dok maleni ne poraste bar malo

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Što se tiče opuštanja, sada se sigurno možeš daleko lakše opustiti nego sa bebom od 5-6 mjeseci. Jer, bebe ne samo da često jedu, nego im i zubi izlaze i znaju imati temperaturu i plaču za mamom...
    A i komplicirano je upisati prezime djetetu i oca ako još niste vjenčani. Može se, ali treba puno više vrata obići za sve urediti.
    No, sve ovisi i o tome što tebi znači svadba. To može biti proslava jaaaako rastezljivog oblika.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče opuštanja, sada se sigurno možeš daleko lakše opustiti nego sa bebom od 5-6 mjeseci. Jer, bebe ne samo da često jedu, nego im i zubi izlaze i znaju imati temperaturu i plaču za mamom...
    A i komplicirano je upisati prezime djetetu i oca ako još niste vjenčani. Može se, ali treba puno više vrata obići za sve urediti.
    No, sve ovisi i o tome što tebi znači svadba. To može biti proslava jaaaako rastezljivog oblika.
    Beti , nije uopce komplicirano dati prezime i priznati dijete , bez obzira sto nisu vjencani. Postupak je jednak.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Beti , nije uopce komplicirano dati prezime i priznati dijete , bez obzira sto nisu vjencani. Postupak je jednak.
    X

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Napisala sam ovo. To NIJE LAŽ. Dobro, nisam trebala napisati "komplicirano" nego samo da treba više koraka. Zato se dijete prizna prije i sve je jednostavnije.
    Kasnije sam i objasnila zašto, jer su riječki rodni listovi sa napomenom da je dijete priznao taj i taj, kako je to i palčica napisala. Vjerojatno neće izazvati traume kod djeteta, ali pitanje zašto je to tako će dijete kad-tad postaviti. Naravno da je lako odgovoriti na to, ali djeca rođena u braku to ne trebaju pitati.

Moj suprug i ja nismo vjenčani u crkvi nego u matičnom uredu i nama je to sasvim dovoljno. I što se tiče djece i svih drugih stvari koje zajednički život donosi. Ne uvlačim vjerski brak u raspravu. Ustvari, prekinut ću svoju stranu rasprave, nakon ovog posta, za danas

I smatram da imam pravo iznijeti svoj stav o braku. Pogotovo što većina ljudi jest u braku, žele brak. Žele ga čak i oni koji žive u istospolnim zahednicama, onda valjda taj "papir" vrijedi više od podjele novaca, kad se čak i potpisi prikupljaju, za, odnosno protiv...

Za mene nije neumjesno napisati da je za dijete bolje da se rodi u braku. Ako je to nekome neumjesno, naravno neka misli tako. Sloboda misli još uvijek postoji
    I baš me briga bio brak ugovor, institucija ili papir, ja volim kad kažem: Moj muž! iako to govorim već duuuge godine.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Za mene nije neumjesno napisati da je za dijete bolje da se rodi u braku.
    Sad mi stvarno nije jasno. Beti, ovo je vrijeđanje i omalovažavanje, i to djece.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Napisala sam ovo. To NIJE LAŽ. Dobro, nisam trebala napisati "komplicirano" nego samo da treba više koraka. Zato se dijete prizna prije i sve je jednostavnije.
    Kasnije sam i objasnila zašto, jer su riječki rodni listovi sa napomenom da je dijete priznao taj i taj, kako je to i palčica napisala. Vjerojatno neće izazvati traume kod djeteta, ali pitanje zašto je to tako će dijete kad-tad postaviti. Naravno da je lako odgovoriti na to, ali djeca rođena u braku to ne trebaju pitati.

Moj suprug i ja nismo vjenčani u crkvi nego u matičnom uredu i nama je to sasvim dovoljno. I što se tiče djece i svih drugih stvari koje zajednički život donosi. Ne uvlačim vjerski brak u raspravu. Ustvari, prekinut ću svoju stranu rasprave, nakon ovog posta, za danas

I smatram da imam pravo iznijeti svoj stav o braku. Pogotovo što većina ljudi jest u braku, žele brak. Žele ga čak i oni koji žive u istospolnim zahednicama, onda valjda taj "papir" vrijedi više od podjele novaca, kad se čak i potpisi prikupljaju, za, odnosno protiv...

Za mene nije neumjesno napisati da je za dijete bolje da se rodi u braku. Ako je to nekome neumjesno, naravno neka misli tako. Sloboda misli još uvijek postoji
    I baš me briga bio brak ugovor, institucija ili papir, ja volim kad kažem: Moj muž! iako to govorim već duuuge godine.
    Moja djeca su rođena u izvanbračnoj zajednici, i kada smo išli vaditi rodne listove odnosno izvode iz matične knjige nitko nas nije pitao da li smo u formalnom braku odnosno zašto nemamo isto prezime. Djeca su dobila tatino prezime jer smo mi tako izjavili (koliko se sjećam on je potpisao neke papire), za par minuta dobili smo papire, i to je to. Nemam pojma piše li išta u napomeni. A i da piše "roditelji nevjenčani" ili nešto slično ne vidim razloga zašto bi se itko toga trebao sramiti ili zašto bih trebala strahovati da će djeca imati traume???
    Kompliciranije mi je odlučiti se što ću na poslu naručiti za gablec...

Otvaračici topica želim sretan porod i zdravo i veselo dijete!
    Svadba neće pobjeći.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Sirius trudna sam, nemoj mi se smijati, nisam normalna .. A novac ne daju zato što to po njima - nije to ako nismo vjenčani.. na žalost..
    Zapravo me najviše zanimalo da li je moguće uz malo dijete takvo nešto napraviti ili da čekamo , zato tražim iskustva jer ne znam kako je s djetetom od 6 mjeseci, činilo mi se moguće al sad više razmišljam o opciji čekanja do godinu- godinu i pol, pa da čujem i to onda, kad je najbolje?

Beti, što to znači komplicirano je ako nismo vjenčani? Vjenčanje u trudnoći sada ne dolazi u obzir, pa da saznam i ovo

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U Rijeci nije jednak postupak. I zauvijek u rodnom listu piše pod napomenom. Možda u ZG je isto. To ne znam.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne mogu više editirati, pa ponavljam c/p
    edit, sad vidim da je Apsu još pisala. Pitajte točno u Matičnom što treba učiniti. Da li se može unaprijed budući tata upisati.
    Kod nas u rodilištu upišu dijetetu samo mamu ako roditelji nisu vjenčani. Tata mora priznati u Matičnom.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ma nije niš komplicirano. Jedina razlika je da otac, u slučaju da niste vjenčani, popunjava izjavu o priznanju očinstva u matičnom uredu.

Ja se ne bih usudila na vjenčanje s tako malom bebom.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Postupak upisivanja djeteta rođenog u braku i izvan braka je isti.
    Roditelji dođu u općinu gdje je dijete rođeno i daju svoje osobne iskaznice, ispune onaj njihov zahtjev-formular i to je to.
    Nema nikakvog "priznavanja" djeteta. Nema filozofiranja. Nema nikakvog upisivanja pod napomenom.
    Djeca rođena u braku ili van njega su jednaka.
    I molim da se više ne pišu dezinformacije.
    Obiteljski zakon je jednak, kao i prava djeteta i roditelja svugdje u RH bez obzira o kojem je gradu riječ.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Roditelji dođu u općinu gdje je dijete rođeno i daju svoje osobne iskaznice, ispune onaj njihov zahtjev-formular i to je to.
    Nema nikakvog "priznavanja" djeteta. Nema filozofiranja. Nema nikakvog upisivanja pod napomenom.
    Obiteljski zakon je jednak, kao i prava djeteta i roditelja svugdje u RH bez obzira o kojem je gradu riječ.
    Sve stoji, osim što je otac moje djece, oba puta morao potpisati taj neki papir da priznaje dijete i daje mu svoje prezime.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Sve stoji, osim što je otac moje djece, oba puta morao potpisati taj neki papir da priznaje dijete i daje mu svoje prezime.
    Ali nikakve napomene na rodnom listu nema.
    Posljednje uređivanje od Lotta : 17.09.2013. at 21:44

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pitanje je da li se radi o vjenčanju ili svadbi... Vjenčati se odete u matični ured i priča gotova (kad se moja vjenčana kuma udavala, bilo nas je četvoro - mladenci i dvoje kumova, poslije smo otišli na piće i game over). A i manje košta, he he he...

ALI ako želite svadbu, čini mi se da nije dobra ideja raditi to dok je dijete sisavac. Ne znam... Ako možete čekati da beba napuni 6 mjeseci, možete pričekati još bar 6 mjeseci. Koga briga?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje je da li se radi o vjenčanju ili svadbi... Vjenčati se odete u matični ured i priča gotova (kad se moja vjenčana kuma udavala, bilo nas je četvoro - mladenci i dvoje kumova, poslije smo otišli na piće i game over). A i manje košta, he he he...

ALI ako želite svadbu, čini mi se da nije dobra ideja raditi to dok je dijete sisavac. Ne znam... Ako možete čekati da beba napuni 6 mjeseci, možete pričekati još bar 6 mjeseci. Koga briga?
    Svadba, svadba, to nam obitelji čekaju, ja bi najradije popila cugu i ajde bok, ali morat ćemo glumit svečanost :D

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Zato tražim iskustva, da mi se ne desi da zakažemo datum i salu a onda shvatim da neću moći.. A kako neiskusni pričamo o 5-om mjesecu jer želimo to što prije obaviti, onda mi je bolje pitati, pa evo vidim da je dijete tada još uvijek malo ( da, tko bi rekao ) i da je bolje pričekati ..

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Moja curica od svog 3-ceg mjeseca spava po cijelu noc..zaspe u 8h i budi se oko 7,8h ujutro bez hranjenja...nadam se da ces biti te srecea dijete od 6mjeseci vec ima i koju kasicu tijekom dana

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj latika prvotno napisa Vidi poruku
    Moja curica od svog 3-ceg mjeseca spava po cijelu noc..zaspe u 8h i budi se oko 7,8h ujutro bez hranjenja...nadam se da ces biti te srecea dijete od 6mjeseci vec ima i koju kasicu tijekom dana
    bez hranjenja?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pitaj Optimističnu, lani je pisala o tome. Riječki Matični napiše napomenu da je otac kasnije upisan.

Isto tako ako se mijenja ime ili prezime, to ide u Napomeni. Kad djetetov roditelj promijeni ime ili prezime, gore piše staro, a tek u toj napomeni novo. Čudno i bez veze. Možda će po novom, "divnom" obiteljskom zakonu biti drugačije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pitaj Optimističnu, lani je pisala o tome. Riječki Matični napiše napomenu da je otac kasnije upisan.

Isto tako ako se mijenja ime ili prezime, to ide u Napomeni. Kad djetetov roditelj promijeni ime ili prezime, gore piše staro, a tek u toj napomeni novo. Čudno i bez veze. Možda će po novom, "divnom" obiteljskom zakonu biti drugačije.
    Napomena piše samo kod izdavanja tog prvog rodnog lista djeteta. Na svakom kasnije preuzetom rodnom listu su roditelji navedeni u rubrikama, a napomene nema.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

ja se nisam udala za tatu malog jer se nisam htjela udavati trudna (ono kao da mogu guštat na svom piru, cugnit itd).
    sad mali ima 7mj, udat ću se možda u 5-6 mj,tj. tad će sa 15-16mj mali valjda biti dovoljno samostalan da može iz ruke u ruku...iako ne stignem trenutno organizirati ni svoj i njegov ručak, a kamoli svadbu...

jako mi je žao što to nisam napravila dok sam bila trudna, jer sad ionako ne cugam jer dojim ali mislim da beba može ostati par sati, uvijek možeš izdojiti i ostaviti, pa nije ko da te neće biti danima.
    jedino ti je bed da tvoja ili njegova mama ne sudjeluje na svadbi

a valjda ćeš dobit nešto love i za dijete kad se rodi?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja svoju bebu od 11 mjeseci ne bih nikome ostavila na par sati... ali to sam ja, ne kažem da nitko ne bi trebao, nego da smo različiti. Ne znaš kakva će tvoja beba biti kad se rodi, a posebno kakva će biti sa 6 mjeseci

Na dohranu ili izdojeno mlijeko ne bih računala; dohrana tek starta sa 6 mjeseci, mnoge bebe ne prihvate ni žličicu prije 7-8... a ne ide ni izdajanje svima lako. Ja nemam problema s dojenjem, ali se ne mogu izdojiti. Sve mogućnosti treba uzeti u obzir.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da meni netko hoce lovu dati ja bih na tvom mjestu svadbu odradila prije 6 mj .
    ako vec ljubav nije dovoljan motiv.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Beti, ja mislim da si nešto pomiješala. Prvo upisivanje je u matici rođenih, to što u rodilištu upisuju samo majku nema nikakve veze.

Da, ako se naknadno mijenja prezime, to stoji u napomeni, ali nema veze s rođenjem bebe u izvanbračnoj zajednici.

Tanči, jesi li sigurna da otac ne potpisuje izjavu o očinstvu, meni se čini da je md potpisivao nešto takvo u matici rođenih.

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Beti, ja mislim da si nešto pomiješala. Prvo upisivanje je u matici rođenih, to što u rodilištu upisuju samo majku nema nikakve veze.

Da, ako se naknadno mijenja prezime, to stoji u napomeni, ali nema veze s rođenjem bebe u izvanbračnoj zajednici.

Tanči, jesi li sigurna da otac ne potpisuje izjavu o očinstvu, meni se čini da je md potpisivao nešto takvo u matici rođenih.
    Mi smo 2 puta prolazili ovu proceduru u Osijeku, zadnji puta prije 8mj. Otac potpisuje izjavu o očinstvu. Mi smo mijenjali prezime koje je bolnica dala po defaultu u očevo prezime i nijednom nam to nisu pisali u napomeni (ali su pisali da je otac potpisao izjavu o očinstvu).

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nisam pomiješala. Vidjela sam Rodni list djeteta rođenog izvan braka i ima napomenu. A imam fotografsko pamćenje. Što nije uvijek dobro, jer nekad je zgodnije zaboravljati.

I rođenje djeteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je prijaviti ta ustanova. Ako majka nije vjenčana, prijavljuje se samo ona.

Uostalom, zašto bi netko želio nevjenčan roditi dijete? Ako je druga strana spremna na isto i želi ga. No, to je već pitanje za sasvim drugu temu.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nisam pomiješala. Vidjela sam Rodni list djeteta rođenog izvan braka i ima napomenu. A imam fotografsko pamćenje. Što nije uvijek dobro, jer nekad je zgodnije zaboravljati.

I rođenje djeteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je prijaviti ta ustanova. Ako majka nije vjenčana, prijavljuje se samo ona.

Uostalom, zašto bi netko želio nevjenčan roditi dijete? Ako je druga strana spremna na isto i želi ga. No, to je već pitanje za sasvim drugu temu.
    Ja i otac mog djeteta smo to pozeljeli. Realizirali. I gle cuda jos uvijek smo skupa. Nevjencani i sretni. Stvarno si ljudi svasta dozvoljavaju. I kcer nema nikakvu napomenu, u rodilistu je bila beba D. (moje prezime), u opcini je dobila tatino prezime pa je postala osoba K. Nema nikakvih napomena. Ja sam D. njih dvoje su K. Nikad nismo imali nikakvih administrativnih problema, samo ovakvih neumjesnih komentara.
    Neki ljudi ne vjeruju u brak, smatraju ga prevazidjenom financijskom institucijom koja je ranije bila potrebna kako bi se zastitili imovinski interesi zene. Sad je ta vrsta institucije (jer je brak institucija) - suvisan. Obitelj i brak nisu isto. Pretpostavljam da u Italiji djeca imaju ogromne napomene i traume jer im mama nikad nema tatino prezime.

on topic: ako se vec zenite iz imovinski pobuda, onda to napraviti u trudnoci. kasnije ce biti tesko. pogotovo u periodu u kojem planiras, to je nekako period najvecih kriza i sa bebom, a i medju partnerima.
    i sretno!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    Ja i otac mog djeteta smo to pozeljeli. Realizirali. I gle cuda jos uvijek smo skupa. Nevjencani i sretni. Stvarno si ljudi svasta dozvoljavaju. I kcer nema nikakvu napomenu, u rodilistu je bila beba D. (moje prezime), u opcini je dobila tatino prezime pa je postala osoba K. Nema nikakvih napomena. Ja sam D. njih dvoje su K. Nikad nismo imali nikakvih administrativnih problema, samo ovakvih neumjesnih komentara.
    Neki ljudi ne vjeruju u brak, smatraju ga prevazidjenom financijskom institucijom koja je ranije bila potrebna kako bi se zastitili imovinski interesi zene. Sad je ta vrsta institucije (jer je brak institucija) - suvisan. Obitelj i brak nisu isto. Pretpostavljam da u Italiji djeca imaju ogromne napomene i traume jer im mama nikad nema tatino prezime.

on topic: ako se vec zenite iz imovinski pobuda, onda to napraviti u trudnoci. kasnije ce biti tesko. pogotovo u periodu u kojem planiras, to je nekako period najvecih kriza i sa bebom, a i medju partnerima.
    i sretno!
    A zašto niste ti i dijete D, zašto mora ona promijeniti prezime iz tvojega u tatino? Rođena je D, zašto si joj mijenjala? Zar nije i to prevaziđeno?

I tvoja izjava da je brak institucija i da to nije obitelj je itekako neumjesna. Za sve nas kojima je brak stvar koju smo izabrali.

I ne vidim što je neumjesno u izjavi o tome da se par vjenča prije rođenja djeteta ako to već želi učiniti. Oni koji ne žele, ionako ne razmišljaju o svadbi. A pitanje otvaračice topića je bilo upravo to. Vjenčati se prije ili nakon poroda? A ne, vjenčati se ili ne?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ništa, nikakvu izjavu.
    Matičar da onaj zahtjev da se ispuni.
    Tu napišete svoje podatke i koje prezime dajete djetetu, može očevo, majčino ili oba i to je to.
    Nema nikakvog "priznavanja", izjavljivanja, potpisivanja ekstra, nema nikakvog upisivanja u rodni list pod napomenu.
    Šta znači: "naknadno upisan otac?"
    Po mojoj logici to je nešto što se odigralo naknadno, nakon sudskog spora i sl, a ne prilikom najnormalnijeg upisivanja djeteta.
    I da, pod napomene se upisuju vjenčanja, razvodi kao i promjene prezimena, ali to nema apsolutno nikakve veze s upisivanjem činjenice rođenja u matične knjige.

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Da bez hranjenja...dijeci od pola godine posebno nije potreban nocni obrok..mogu izdrzati cijelu noc..sve zavisi od dijeteta do dijeteta..i ja je nikada nisam pustila da place kad je gladna..nisam ja forsirala to da nema nocno hranjnje nego joj nije bilo potrebno ocito pa se nije budila

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Apsu, ako cete vec cekati onda pricekaj da beba bude jos malo veca, vidjet ces kakva ce beba biti pa ces odluciti ali mislim da je s 5,6 mjeseci beba jos premala da bi ju mirno ostavila i zabavila se. Cak i ako bude mirna i nezahtjevna beba velika je sansa da ces biti napeta sto ju ostavljas, neces se moci opustiti, uzivati u vlastitoj svadbi. Da ne spominjem kako par mjeseci nakon poroda jos mozes imati koji visak kg, problema s pronalazenjem finjak grudnjaka itd.
    Pricekajte...to je i moj savjet.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

U Rijeci je također iz našeg iskustva sve vrlo jednostavno. Fino se upišemo, pita matičarka majko jel se slažete da je taj i taj otac i amen. U jednom dahu matičarka sve sredi. 10 min posla. Bez zakletvi, papira, obilazaka vrata i ureda. Sve na jednom mjestu, kao i svi. Tako je bilo prije godinu dana. Jedino u rodilištu dijete ima majčino prezime na narukvici. I ne ide u Novi list ime oca. Onda sam odbila i objavu, nisam ni vidjela smisla. Mada je diksriminirajuće. No nije tema.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moje dijete je u bolnici imalo moje prezime. Djeca uvijek imaju prezime majke. Koga briga za to?
    U maticnom uredu se dobiva rodni list , po novom bez ikakvih napomena.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Beti, ja imam takvu situaciju s napomenom s jednim djetetom, ali su još neke okolnosti u igri... možda je i u ovom rodnom listu kojeg si vidjela sličan slučaj

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

palčice, ja sam naporna, da li išta piše u Napomeni?
    Ne mogu vjerovati da to ovisi od matičarke do matičarke. One moraju sve isto raditi, zar ne?

No, očinstvo začetog djeteta se može priznati i prije rođenja djeteta. Evo obiteljski zakon članak 60. i 61.
    http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

Tako je jednostavnije, i nema Napomene

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mo ima u knjižici cjepljenja koju je dobila u bolnici moje prezime.
    U rodnom listu nema nikakvih napomena, pišu normalno ime oca i majke.
    JEdino je MD trebao kod matičara potpisati još neki papir (ne mogu sad po njega, Mo spava) i to je sve. Ona ima prezime koje smo mi tamo dogovorili. Nigdje nisam imala problema.
    Iskreno, jedino se malo zapitam kako bi bilo da same prelazimo granicu, a nemamo isto prezime, ali to nam se dosad nije dogodilo.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    Mo ima u knjižici cjepljenja koju je dobila u bolnici moje prezime.
    U rodnom listu nema nikakvih napomena, pišu normalno ime oca i majke.
    JEdino je MD trebao kod matičara potpisati još neki papir (ne mogu sad po njega, Mo spava) i to je sve. Ona ima prezime koje smo mi tamo dogovorili. Nigdje nisam imala problema.
    Iskreno, jedino se malo zapitam kako bi bilo da same prelazimo granicu, a nemamo isto prezime, ali to nam se dosad nije dogodilo.
    kod nas isto ovako.
    kaj se tiče prelaska granice, imam anegdotu. ja sa svoje dvoje djece, djeca imaju svako svoje prezime, ja svoje (treće). mi na granici, gleda čovjek u pasoše, gleda u nas, nismo nešto sumnjivi... i vraćajući mi pasoše pita: "a čija su djeca?". ja sam crkla od smjeha i rekla da su moja, naravno (nije to teško provjeriti). čovjek se nasmijao i mahnuo da idemo.
    eto to je bilo jedino pitanje ikada meni upućeno na granici, što se tiče djece i prezimena-mojih i njihovih.

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Apsu, ja ti mogu opisati iskustvo moje prijateljice koja se udala kad joj je kćer imala 9 mjeseci, a nije da joj je kćer baš bila mirna beba, baš suprotno. Tu su bile bake, djedovi, stričevi, tete...i svi su pazili na malenu, al i ona - moja prija također (čak ju je i dojila, negdje bi otišla na malo skrito mjesto). Uglavnom, bilo je vjenčanje sa nekih 70-80 gostiju i ona je uspjela obaviti sve bitne momente (otić na slikanje, crkva, ulazak u salu...plesati) bez problema, a u toku večeri naravno da je malena bila uz njih, nju i muža. l ono što je meni bilo prekrasno je prvi ples. Za prvi ples su izabrali jednu našu pjesmu, a ime pjesme je žensko ime - ime koje su dali svojoj kćeri i ona je bila između njih u zagrljaju dok su plesali svoj prvi ples. Meni je to bilo prekrasno...Al samo taj prvi ples, kasnije su plesali sami i sa drugima...
    Inače, moram napomenut da je ta moja prija jako okretna, organizirana i sposobna osoba, ništa joj nije teško...a razlog zašto su ona i muž tako odlučili (vjenčati se nakon rođenja djeteta) je taj što je ona morala mirovat u trudnoći, a trudnoća prije te je završila spontanim i nije htjela riskirat.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •