Beti3 prvotno napisa
Rijecanka, moja mama uopće nije bila pozvana na ostavinsku raspravu nakon smrti svog vanbračnog partnera, s kojim je živjela više od desetljeća. Nije ni željela biti navedena, tako su se dogovorili za života.
Naravno, kako bi ostavinski sud znao da postoji i koja je priroda njene veze s tvojim ocem ako je niste naveli? To ne znači da po zakonu nije imala jednaka prava kao da je u braku.
Netko je gore naveo i upitnost smisla potpunog pravnog izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice - čemu onda dvije vrste zajednica ako je to sve isto? Država se stavlja u ulogu zaštite tzv. "slabijih" polazeći od po meni potpuno zastarjelog i pogrešnog pristupa "tutora", nametanjem istih okvira i onima koji žele živjeti izvan okvira. Dakle, dvoje punoljetnih, poslovno sposobnih, ravnopravnih ljudi želi živjeti izvan braka i ne prihvaća tu instituciju (iz njima znanih raloga koji su posve nebitni), a država kaže, a ne ne, nakon 3 godine takve slobodne, neformalne ljubavi ja ću vašu zajednicu poistovjetiti s brakom, htjeli vi to ili ne.
Gdje je tu sloboda izbora, zašto ljudi ne mogu živjeti izvan braka i koga tu država štiti? Naravno, iza se krije zastarjelo poimanje jadne strane kao slabije, koja bi sigurno željela biti u braku, ali eto druga to ne želi, a ova koja želi jadna ne može je prisiliti i odvesti matičaru ili pred oltar, pa će je država zaštiti dajući joj jednaka prava kao da je u braku.
Osobno mi je to toliko strano i pogrešno. Da su ljudi željeli zaključiti brak, to bi i napravili. Izvanbračna zajednica ima učinak samo ako su ispunjene sve pretpostavke za zaključenje braka, tako da je posve opravdano zaključiti da su te osobe da su htjele brak, njega i zaključile, ali eto, nisu ga htjele, zašto ih nakon 3 godine država prislino "ubračuje".
Ovo s djecom nema veze, ona svoja prava ostvaruju jednako i neovisno o statusu zajednice svojih roditelja i uopće postojanju ikakve zajednice između njih.
zato, ovaj dogovor Betine majke i oca, zapravo je izbjegavanje tog prisilnog izjednačavanja.
rijetki su sustavi koji su posve izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu, jer za to u suvremenim društvima zapravo i nema potrebe. dapače, brak se otvara kao moguća opcija i za istospolne partnere, postoje opcije registracije partnerstava (i za hetero i za homo parove), dakle, različite forme registriranja i prihvaćanja različitog seta pravnih učinaka, partneri slobodno biraju "iz izloga" učinke koje žele da njihova zajednica proizvodi, a ne kao kod nas - ako ne želiš bračne učinke, nakon 3 godine preostaje ti da se "sakriješ" kao Betina mama ili da svake tri godine prekinete zajednicu pa da onda to računanje počne ispočetka. trećeg nema.