Meni zapravo nije do kraja jasno zašto bi nevjenčani parovi željeli sva prava kao vjenčani![]()
Želiš nešto nekonvencionalno, ali da ima sve pogodnosti konvencionalnog. Ne želiš da to bude brak, ali neka ima apsolutno sve karakteristike braka. U čemu je onda čar, gdje je tu nekonvencionalnost? :D
Pred niti 3mj u Ri su me pitali i sve podatke za oca te tražili kopiju vjenčanog lista, zbog različitog prezimena, kako bi obavili prijavu na matični. Znači nije statistika, nije za novine itd.
Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
Po istoj logici ispada da se u brak onda ulazi samo radi računice.
Kao što sam do sada u više navrata napisala, o pravima još nisam razmišljala. Niti sam ih tražila za nevjenčani brak. Kada bi mi bila bitna, i kada bi ih mogla osigurati samo preko vjenčanja onda bih to i napravila.
A razlika je u tome što kod matičara moraš izgovoriti svu onu, naglašavam meni, patetiku, u koju ionako ne vjerujem.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 09.02.2016. at 15:45
Pa sve štima, žuta, vidiš da ja pitam za situaciju kad se prava žele i kad se o njima razmišlja.
Inače, jasno mi je da je pitanje politički nekorektno, nadam se da je jasno i da, naravno, dijelim mišljenje da bračna i vanbračna zajednica trebaju biti izjednačene pred zakonom. Samo se pitam, na osobnom nivou, u čemu je čar.
Pa nema baš neke patetike kod matičara. Ili ima? Baš i ne pamtim dobro. Čini mi se da je bilo dosta konkretno i sjećam se utiska da je sve skupa dosta obavezujuće![]()
moja matičarka je bila baš patetična, nije nam čitala članke obiteljskog zakona
ssjećam se da je rekla nešto u stilu, pustimo zakone, zakon je tu kad nema dogovora, a dogovor kuću gradi. tako nekako
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 09.02.2016. at 15:55
Rijecko rodiliste puno mudruje, jer odma prijavljuje djecu maticaru. Mene su prije 10 godima maltene cim sam rodila trazili da kazemo kako ce se mali zvat. Iako po zakonu imas 30 dana il tako nekako, a ako prekoracis nazovu ga Oliver Twist valjda. U Sibeniku me nisu nis pitali osim tih gluposti za statistiku. To bi trebalo izbojkotirati u rodilistima....
Ne, pitanje ti je sasvim logično i na mjestu. To sam se i ja pitala. Ako je razlika samo u nazivu, a sve je ostalo isto, koja je poanta. Nazivi su arbitrarni. Kod nas je brak, tamo je marriage.
Nagađam, možda je razlika gdje ti kod braka matičar potvrđuje da ste vi jedan drugog "svoji", a papir za vz je samo hladno odštambiljano "njih dvoje su zajednica".
Ne znam, i meni je to malo glupo.
"Volite jednog drugog, poštujete se i brinut ćete se za jedan drugog u bolesti, dok se ne razvedete ili ne umrete? Sada ste muž i žena?"
Nema tog govora kod maticara.
Znači, možemo se samo pojaviti i šutke svi potpisati?
A kumovi? Oni su obavezni? Koja je njihova uloga zapravo?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 09.02.2016. at 16:24
Kako nema govora?!Nama je matičarka održala tako patetičan govor da smo MM i ja umirali od smijeha. "Vaš brak..." s tim je započela svaku rečenicu...
evo kopiram ja obiteljski zakon:
2. UTVRĐIVANJE OČINSTVA
Načini utvrđivanja očinstva
Članak 60.Očinstvo se može utvrditi:
1. presumpcijom bračnog očinstva
2. priznanjem ili
3. sudskom odlukom.
a. Presumpcija bračnog očinstva
Presumpcija bračnog očinstva i iznimke
Članak 61.
(1) Djetetovim ocem smatra se majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili urazdoblju do tristo dana od prestanka braka.
(2) Ako je majka djeteta u razdoblju do tristo dana od prestanka braka smrću, sklopila kasnijibrak, muž majke iz posljednjega sklopljenog braka smatra se ocem djeteta.
(3) Muškarac koji se smatra ocem djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju dotristo dana od prestanka braka razvodom ili poništajem može uz pristanak majke i majčinamuža priznati dijete.
(4) U slučaju iz stavka 2. ovoga članka muškarac koji se smatra ocem djeteta može, uz pristanakmajke i majčina muža iz kasnijeg braka priznati dijete.
(5) Na priznanje očinstva iz stavaka 3. i 4. ovoga članka na odgovarajući se način primjenjujuodredbe ovoga Zakona o priznanju očinstva.
b. Priznanje očinstva i postupak priznanjaPriznanje očinstva
Članak 62.
(1) Očinstvo se može priznati na zapisnik pred matičarom, centrom za socijalnu skrb ili sudom.Navedena tijela dužna su bez odgode dostaviti primjerak zapisnika matičaru nadležnom za upisdjeteta u maticu rođenih.
(2) Ako priznanje očinstva ili pristanak na priznanje daje maloljetna osoba ili osoba lišenaposlovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na osobna stanja, te osobe izjavu o priznanju očinstva, odnosno pristanku na priznanje očinstva daju pred centrom za socijalnu skrbnadležnim prema mjestu svog prebivališta, odnosno boravišta.
(3) Očinstvo se može priznati i u oporuci.
(4) Očinstvo se može priznati i na zapisnik u konzularnom uredu ili diplomatskompredstavništvu Republike Hrvatske koje obavlja konzularne poslove.Osoba koja priznaje očinstvo
Članak 63.
(1) Očinstvo može priznati:
1. punoljetna osoba neovisno o svojoj poslovnoj sposobnosti
2. maloljetna osoba koja je navršila šesnaest godina ako je sposobna shvatiti značenje i pravneposljedice priznanja i
3. maloljetna osoba mlađa od šesnaest godina, uz suglasnost njezinog zakonskog zastupnika.
(2) Ako su zakonski zastupnici maloljetne osobe koja priznaje očinstvo iz stavka 1. točke 3.ovoga članka roditelji, za priznanje očinstva djeteta potrebna je suglasnost roditelja sukladnočlanku 100. ovoga Zakona.
Pristanak i suglasnost za priznanje očinstva
Članak 64.
(1) Za upis priznanja očinstva ovisno o okolnostima slučaja potrebni su sljedeći pristanci isuglasnost:
1. pristanak punoljetne majke neovisno o njezinoj poslovnoj sposobnosti
2. pristanak maloljetne majke koja je navršila šesnaest godina ako je sposobna shvatiti značenjei pravne posljedice pristanka
3. pristanak maloljetne majke koja je mlađa od šesnaest godina, uz suglasnost njezinogzakonskog zastupnika
4. pristanak djeteta koje je navršilo četrnaest godina, a kojemu se priznaje očinstvo
5. pristanak majke i njezina muža ako očinstvo priznaje muškarac koji sebe smatra ocem djetetasukladno članku 61. ovoga Zakona.
(2) Ako su zakonski zastupnici maloljetne majke koja daje pristanak na priznanje očinstva izstavka 1. točke 3. ovoga članka roditelji, za pristanak za priznanje očinstva djeteta potrebna jesuglasnost roditelja sukladno članku 100. ovoga Zakona.
(3) Ako majka nije živa ili joj je nepoznato boravište najmanje dva mjeseca, za upis priznanjaočinstva potrebni su:
1. pristanak djetetova skrbnika uz prethodno odobrenje centra za socijalnu skrb i
2. pristanak djeteta koje je navršilo četrnaest godina, a kojemu se priznaje očinstvo
Postupanje matičara kad primi izjavu o priznanju očinstva
Članak 66.
(1) Kad primi izjavu ili zapisnik o priznanju očinstva, odnosno oporuku bez pristanaka isuglasnosti propisanih člancima 63. i 64. ovoga Zakona, matičar nadležan za upis djeteta umaticu rođenih dužan je zatražiti pristanke i suglasnosti koji su potrebni s obzirom na okolnostipojedinog slučaja.
(2) Pozive kojima se traže pristanci i suglasnosti punoljetnih i poslovno sposobnih osobamatičar dostavlja sukladno pravilima o osobnoj dostavi. Rok za davanje pristanaka i suglasnostije petnaest dana od dana dostave poziva.
(3) Pristanke koji se traže od djeteta ili osobe lišene poslovne sposobnosti matičar tražiposredstvom centra za socijalnu skrb nadležnog prema prebivalištu, odnosno boravištu osobaod kojih se pristanci traže.
(4) U slučaju iz stavka 3. ovoga članka centar za socijalnu skrb nadležan prema prebivalištu,odnosno boravištu osoba od kojih se pristanci traže dužan je u roku od petnaest dana od danakad ga je to zatražio matičar dostaviti pristanke.
(5) Matičar će u roku od trideset dana od dana priznanja očinstva osobu koja je priznalaočinstvo i njezine zakonske zastupnike ako ih ima obavijestiti jesu li pribavljeni propisanipristanci, odnosno suglasnosti.
(6) Matičar će roditelje djeteta koji trajno ne žive zajedno upoznati s mogućnošću uređivanjanačina ostvarivanja roditeljske skrbi planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi sukladno članku106. ovoga Zakona, odlukom suda sukladno članku 105. ovoga Zakona, odnosno privremenommjerom sukladno članku 536. ovoga Zakona.
sve pise u zakonu, pise sta su duznosti maticara, gdje se odvija vjencanje i sl. neda mi se ponovo otvarati taj dokument.
evo i to:
Mjesto i dan sklapanja braka
Članak 18.
(1) Brak se sklapa na svečan način u službenoj prostoriji, a iznimno na drugom prikladnommjestu o čemu odluku donosi matičar, uz plaćanje posebne naknade za sklapanje braka izvanslužbene prostorije.
(2) Brak se sklapa u nazočnosti nevjeste i ženika, matičara i dvaju svjedoka koji moraju bitipunoljetni i poslovno sposobni.
(3) Ako na dan određen za sklapanje braka ne pristupe nevjesta, ženik ili oboje, a izostanak neopravdaju, smatrat će se da je prijava namjere sklapanja braka povučena.
(4) Ministar nadležan za poslove uprave pravilnikom će propisati mjerila za određivanje iznosanaknade iz stavka 1. ovoga članka te namjenu prihoda ostvarenih od posebne naknade.
Dužnosti matičara na dan sklapanja braka i trenutak sklapanja braka
Članak 19.
(1) Na dan i u vrijeme određeno za sklapanje braka matičar će objaviti da su osobno nazočninevjesta, ženik i svjedoci iz članka 18. stavka 2. ovoga Zakona te da nema zapreka za sklapanjebraka.
(2) Matičar će prigodnim govorom upoznati nevjestu i ženika s odredbama ovoga Zakona onjihovim pravima i dužnostima i istaknuti značenje braka, a posebice da je skladan brak odnajveće važnosti za obiteljski život.
(3) Nevjestu i ženika matičar će poimence upitati pristaju li međusobno sklopiti brak.
(4) Brak je sklopljen kad nevjesta i ženik izjave svoj pristanak.
(5) Nakon pristanka matičar će objaviti da je između žene i muškarca, navedenih njihovimosobnim imenima, sklopljen brak.
(6) Sklopljeni brak matičar će upisati u maticu vjenčanih.
(7) Odmah nakon upisa sklopljenog braka u maticu vjenčanih matičar će bračnim drugovimauručiti izvadak iz matice vjenčanih.
Kuži mene moja sugrađanka. Osim što nisam imala bijelu vjenčanicu, ni slučajnoMoja je (još ju imam u ormaru) duga, sa povlakom, vrlo decentna
sa ručno rađenom čipkom oko dekoltea i boje bijele kave ( sa puno mlijeka, doduše).
Ovo je pravo pitanje.
Vjenčala sam se samo kod matičara. I nikakve patetike nije bilo, čak suprotno, šturo čitanje zakonskih akata. Sve što sam trebala reći je "DA", na pitanje uzimam li ovdje nazočnog, ime i prezime, za zakonitog supruga. I taj nazočni isto takoI staviti mu vericu na prst. Koju je, by the way, skinuo drugo jutro i nikad više nije stavio na prst, ali mene to uopće nije briga.
Evo, upravo me zove na skype, jer je, opet, na drugom kraju svijeta, stvarnost našega života. Zato nam brak i traje kad smo 50% vremena zajedno, hehehe, lako je tako biti udata, zar ne?
A trebaju li svjedoci i kada se potpisuje vanbračna zajednica?
Mi smo bas tako uradili, registrovali brak, nista ceremonija, nista svadba, nista slavlje. Prstenje smo imali neko 'jednkratno,' srebrno, ne nosimo to. S obzirom da ne volimo administraciju, brak nam je mnogo puta pomogao da skratimo administrativne procese. Recimo, imigracija i krediti za nekretnine.
Da li za neke bitnije stvari, mislim na podjelu imovine u slučaju rastave ili nasljeđivanje u slučaju smrti, trebaju svjedoci koji će potvrditi da su oni bili prava vanbračna zajednica, ili je dovoljno da žive na istoj adresi dulje od tri godine i/ili imaju zajedničko dijete?
Npr, kada dvije prijateljice žive na istoj adresi pa ma i cijeli svoj život, ne naslijeđuju jedna drugu ( osim po oporuci, ali i tada neki srodnici imaju nužni dio). Ili dva prijatelja? I ako se oni pri tome vole? Ima li i tu mogućnost nekve izvanbračne zajednice. Ili izjave? I priznaje li zakon o naslijeđivanju izvanbračnu zajednicu istospolnih partnera?
Ne znam zašto to raščlanjujem, što uopće želim dokazati, možda samo ono da je brak još uvijek jednostavnija (!) zajednica muškarca i žene, nego izvanbračna. Osim u slučaju rastave
![]()
Koliko je meni poznato ne postoji (još?) izvanbracna zajednica istospolnih partnera za koju vrijede iste definicije kao kod zene i muskarca.
Ako imaš puno potreba od društva onda izgleda stvarno je jednostavnije. Ako hoćeš emigrirati, i kredite dizati, MPO pokretati, i porezne olakšice imati, i aparate iskapčati, i imovinu naslijeđivati... ali ako ništa od tog ne trebaš, a s druge strane imaš papir koji će te gnjaviti u trenutku razlaza, onda odvažem jedno pa drugo. Ovo drugo odnosi prevagu.
To opet, napominjem, pišem za moj i isključivo moj slučaj.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 09.02.2016. at 20:44
Ovo i mene zanima,čisto sam radoznala.
Jer ako ne treba,onda se moja prijateljica koja živi solo na istoj adresi kao i bogati Švicarac-udovac kat iznad (ista zgrada,nigdje ne piše koji stan) može nakon njegove jelte smrti javiti da su njih dvoje bili u vanbračnoj zajednici i potraživati neka prava,ne?
Samo ideja,mislim...
p.s. ovo Švicarac znači da ima švicarsku penziju,ne kredit!
Posljednje uređivanje od rosa : 09.02.2016. at 20:48
Imati dijete sa nekim je neusporedivo jaca veza , a posljedicno i gnjavaza u slucaju razlaza od nekog potpisa kod maticara. Potpis kod maticara je puna formalnost koja se lako ponisti za 3000 kn, ako su partneri suglasni. Cim je neko dijete u igri, bilo u bracnoj , bilo u izvanbracnoj zajednici, a partneri se ne mogu dogovoriti oko pravila razlaza...ma u tom slucaju ti je papir najmanja briga.
Posljednje uređivanje od sirius : 09.02.2016. at 20:49
A i kaj se taj vjenčani list ne mora isto svako malo vaditi novi (ko domovnica) ili ako već tražiš negdje prava ostaviti ovjereni original, a ovjera košta, i opet dođemo na kraju na isto - da u ovoj državi ne moš mrdnuti s mjesta ako ne fotokopiraš i ovjeriš brdo papira?
Mi smo bili mladi i nismo znali koliko ce nam olaksati, samo smo pretpostavili, ali dobro pretpostavili.
off, imaš li nick kli jer ti je beba piskutala potiho kliiii kliii sa tamo negdje između 3-5 mjeseci? Ja imam takav nick na babycentru.![]()
Faktor dijete apsorbira faktor papir jer, u situaciji kada postoji zajedničko dijete, faktor papir ima daleko manju težinu, nezamjetnu. Tako da ti ne vrijedi argument da ne želiš brak jer to komplicira razlaz - ako imate dijete, brak ne komplicira razlaz, jer je razlaz već daleko više zakompliciran. To je sirius rekla, i to jest tako.
To ovisi o rodilištu, nisu ni mene pitali u Petrovoj
Ali su uzeli podatke pri prijemu u bolnicu, što je uključivalo i bračni status i ime i prezime muža
U knjižici cijepljenja stavili smo moje prezime, dijete su u rodilištu zvali "beba-Dankino prezime".
Posljednje uređivanje od Danka_ : 09.02.2016. at 21:26
Jasno mi je da se razlikuje od rodilišta do rodilišta ali Apsu je rodila na Sv.duhu kao i ja pa sam zato malo zbunjena.
Aha, nisam skužila da je isto rodilište u pitanju
Onda valjda ovisi o smjeni ;D
Isto tako može roditi dijete i u matičnom uredu tog Švicarca prijavit ko oca pa ga matičar zove da prizna dijete.
Ili ne prizna.
Kužite sad kad se priznaje dijete?
Kad mama i tata zajedno dođu u matični ured nema toga.
Što se tiče tvoje ideje za Švicarca; u slučaju ostavinske bi ju ona kao nevjenčana supruga morala pokrenuti ili pristupiti istoj.
Dalje po zakonu.
Moj tetak je ostao udovac.
Nisu bili vjenčani, a imali su dvoje djece i puno zajedničke imovine.
2005. je na ostavinskoj donešeno rješenje u kojem doslovno piše: nevjenčani suprug pokojnice....
On se svojevoljno odrekao svog dijela nasljedstva u korist djece.
Da nije, dijelilii bi jednako.
Nikakve svjedoke nije morao vući sa sobom.
Ja nemam otpor.
Jednostavno mi to nije napeto.
Nije trebbalo i sl.
Nikad nisam sanjala o kič haljini i 300 gostiju, barjaktaru i sličnom folkkloru koji to prati.
Da nam je kojim slučajem trebalo, napravili bi ko kli-kli.
Ali nam nije trebalo.
Dijete smo krstili jer nam je to bilo važno.
Vjenčanje u Crkvi ne.
Ne želim raditi ništa samo zato jer to svi rade.
Pa 90% mladih se ženi tek kad mlada neplanirano zatrudni.
Dakle samo, isključivo i jedino zato jer što će susjedi reć.
Gdje je tu romantika?
Ljubav?
Koliko ih ne opstane ni tri godine?
Ali, oni su u braku.
To je fakat veeelika stvar.
A zapravo je institucija braka srozana nisko da nemre bit niže.
Ja svog muža volim.
I on mene.
25 godina.
I stalno smo zajedno, a ne da je on na drugom kraju svijeta, a doma dođe na tjedan- dva.
Mi smo stalno zajedno.
U dobru i zlu.
Doslovno.
I to zato jer tako želimo, a ne zato jer nas papir sili.
tu se radi jedna logicka pogreska...vjencanje nije jednako svadba. moze se vjencat u trenirci u utorak popodne. i otic doma.
a ovo za drugi kraj svijeta je malo uvedljivo.
Slazem se
A i svadba ne mora znaciti ovo sto je Tanci navela
Nasa je bila mala, uza obitelj i bliski prijatelji
I bila je mrak festa, bas festa
A stricek u vjecnici je tak lijepo pricao, predivno, uopce nije bio onako sluzben
Isto ne kuzim otpor, kao ni sirius, jasno mi je da je nekome svejedno, ali gnusanje bas i ne
I sto se tice tehnikalija, nedavno smo djeci mijenjali adresu, i nisam mogla bez mm-a
Takodjer nam je olaksalo papirologiju oko mpo
Meni je iskreno uvredljivo i insinuiranje da se trudna mladenka ženi samo zbog sela.
Ja sam bila trudna mladenka koja se udala. I nije mi bilo licemjerno udavati se u bjelini niti s trbuhom. Bilo mi je predivno.
Zajedno smo od naše 16.godine. Imamo troje djece, dobar brak i lijep život. Trebam li reći da ga volim?