Stranica 11 od 28 PrviPrvi ... 91011121321 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 1433

Tema: Brak je OUT? Nije, nije...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a majko mila s tim vašim vrijeđanjem

da, još sam htjela reći da mi je najbolja frendica odvjetnica koja u svemu vidi najcrnije scenarije. jer samo takve, naravno, i gleda.
    a moja sestra i njen muž, zaljubljeni i dalje do ušiju i on uvijek kaže da ako ga ona ostavi, sve će joj ostaviti i povući se u neku špilju do kraja života. i stvarno tako misli sad :D
    i da mu je taj brak odbojan baš iz razloga jer guši romantiku i iz romantičnog odnosa prelazite u nekakav ugovorni odnos. a ne shvaća da mu na isto dođe :D

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A ja imam svoje primjere pa cemo se sad oko toga natezati?
    Ne pravdam se ni ja a vjerujem da se ne pravdaju ni apsu ni sirius. Pogotovo ne forumskom pucanstvu.
    Iznijele smo svoja osobna iskustva. Kao sto ti iznosis svoja.
    A sto ce mene uvrijediti je iskljucivo moja stvar. A uvrijedilo me kad je netko napisao da se trudne mlade udaju zbog trudnoce a ne zbog ljubavi ili romantike.
    Over and out

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Puno toga je na ovom topicu uvredljivo.
    Od onoga kaj mi nevjenčane kakti hoćemo (a zapravo nećemo ništa) ista prava ko i vjenčane, a nismo se vjenčale do ismišljanja tobože sramotnih postupaka "priznavanja" djece.
    I nikom ništa.
    Psi laju, karavane prolaze...

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Istekao mi edit. Nisi rekla da se svi udaju zbog sela samo velika vecina.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Puno toga je na ovom topicu uvredljivo.
    Od onoga kaj mi nevjenčane kakti hoćemo (a zapravo nećemo ništa) ista prava ko i vjenčane, a nismo se vjenčale do ismišljanja tobože sramotnih postupaka "priznavanja" djece.
    I nikom ništa.
    Psi laju, karavane prolaze...
    Tanci ja mislim i vjerujem da te osobno nicime nisam uvrijedila. A mene je osobno tvoje misljenje uvrijedilo.
    Ako sam te ja uvrijedila ispricavam se. Na ovom forumu nemam namjeru nikoga vrijedati.
    Posljednje uređivanje od Sani1612 : 10.02.2016. at 13:20

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa mene na ovoj temi nista ne vrijeda.
    Niti tvrdanja da se trudne mladenke udaju samo zato sto su trudne. Generalizacija kao svaka druga. Ne nalazim se u njoj pa me niti ne dira. Nitko mi nije muza birao, nije mi se trudnoca dogodila slucajno, niti sam se morala udati zbog bilo cega. Tako da me tudi pravi ili krivi ( po nekome) razlozi za brak ili protiv njega ne diraju.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Tvrdiš da nema mladenki koje se udaju baš zbog toga?

Pa da. Većina. Ti se ne pronalaziš u njoj? Super. Bravo ti.
    Nista ja ne tvrdim. Ovo bravo ja nije potrebno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sillyme, o tome se, bar što se mene tiče, i radi. Vanbračna zajednica je danas konvencionalni način života, institucija društva. I neka je.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pulinka, ja stvarno mislim da je svaki tvoj razlog dovoljno dobar razlog
    kao i da je selo dovoljno dobar razlog za vjenčat se, ili ako želiš dobit servise za jelo i to sve

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    kao i da je selo dovoljno dobar razlog za vjenčat se, ili ako želiš dobit servise za jelo i to sve
    I ja isto nemam ništa protiv tih razloga, samo to ne bi bili moji razlozi . (ah, cvijeto, mi eterične budale, nikad toster dobiti neću )

Ali, eto, bezveze mi je kada neko oseća potrebu da istakne da se ne mogu zvati isto venčani i nevenčani bračni partner. Ne znam zašto mi smeta baš ta terminologija, biće da je zato što je samo venčana žena- žena, a nevenčana žena je - pa, samo ljubavnica, da ne budem eksplicitnija....

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e pa da, taj dio smo zanemarili - nema pira, nema poklona
    pulinka, ovaj moj od sestre se i tome protivi. i kaže da ako ikad budu radili vjenčanje, da će zabraniti poklone. luđak

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sad će mi tanči i žuta napisati da sam se udala radi tostera

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

je još radi toster, s obzirom na bračni staž?

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mi poklanjamo i nevjenčanim parovima neki kao vjenčani poklon
    kad se ukaže prilika
    evo moja kuma i njen dečko su sad zajednički kupili stan, i znam da se neće vjenčat jer su kao protiv toga
    pa mi je to prigoda da joj uzmem neki malo ozbiljniji poklon

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    pa mi je to prigoda da joj uzmem neki malo ozbiljniji poklon
    koljevku

ja sam na piru imala brojkom ukupno 14 ljudi, s nama naravno i s djecom sestara.

i dobila sam bracno putovanje kao poklon.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ( kako i pretpostavljam vecini te vecine) trudnoca je bila povod za registraciju. Povod, NE motiv.

To su sinonimi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To su sinonimi.
    Ako cemo super tocno ( jer sam to tipkala na semaforu u voznji ) trudnoca moze biti direktan povod registraciji zajednice, ali sigurno nije uzrok. Uzrok je pretpostavljam ono sto dvoje ljudi drzi ( i) u ( toj) izvanbracnoj zajednici.
    Posljednje uređivanje od sirius : 10.02.2016. at 15:52

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Nismo registrirani.
    Živimo zajedno, evo, sedmu godinu. Dvoje djece. Imamo zajednički kredit za stan. Do sada nam vjenčani list nije trebao. Imamo averziju prema svadbama, posebno tradicionalnima, pa o tome nismo ni razmišljali.
    Što se tiče matičara, možda jednom ako nam stvarno neimanje vjenčanog lista poremeti život, nismo za, ni protiv, više onako indiferentni.
    Oko nas su izvanbračne i bračne zajednice tu negdje po brojnosti. Ljudima je sve manje stalo do papira, postajemo ko Slovenci

Jedino....kad pogledam opreljenost naše kuhinje...bude mi žao. Sama nikad neću dati pare za suđe

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i predobodro smo se zabavili, pleasali smo cijelu noć a ja obožavam plesat i družit se s meni dragim ljudima.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.02.2016. at 16:37

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    isto se tako moze reci da vanbracna zajednica postoji dok fizicki traje i to je to. dovoljna je samo jedna osoba da prestane trajati.
    meda, imaš "point". Upravo tako. Jedan samo ode. I nema ničega više. I dalje ostaje: "bračno stanje:neudata-neoženjen" Ako nema djece, ni imovine, nestane u trenu. Za razvrgnuti brak, ipak treba malo vremena, pa možda i više promišljanja. A bračno stanje ubuduće "rastavljen-rastavljena"...

Možda je kod tebe razlog bio isključivo ljubav, ali kod velike većine je ipak što će selo reći. Duri se koliko hoćeš, tako je.
    Nije tako!! Mogu te demantirati mnogim primjerima, ali neću, naravno. Eventualno može se razmišljati što će mama reći, ali kakvo ni selo ni grad. Koga briga o tome. Nisam bila trudna kada sam se udala. Mi jednostavno nismo mogli biti jedan bez drugoga, ma nismo skidali ruke jedno s drugoga, tako da je brak bio sasvim logičan nastavak. Čista ljubav. Mogu reći da je nakon par desetljeća i sve sreće i tuge koju smo zajedno preživjeli i dalje tu, drugačija, ali je tu. ps, a ruke i dalje ne skidamo jedno s drugoga, a i zašto bi.

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ako su iste, onda zašto ne bih zahtevala ista prava pred zajednicom, ako ništa drugo, makar pravo da muža predstavim kao muža, ili makar kao "supruga"-ako već "tegli" život uz mene, zar nema pravu da mu makar zajednica to prizna, bez obzira na to šta se događa u naša 4 zida?

Što se tiče toga da je život jedan i kratak, baš zato nemam želju da protraćim ni jedan jedini dan na bezličnu proceduru potpisivanja venčanog lista, ako ne moram. Ako budem videla da je to lakši način za rešavanje administrativnih prepreka, naravno da ću se venčati. Ali, za dokazivanje vanbračne zajednice su mi do sada trebala jednom dva svedoka sa svojim ličnim kartama, procedura je trajala oko 10 min. računajući i čekanje u redu. To mi je stvarno prihvatljiva opcija.
    Prvo, ima li u službenim papirima oznaka bračnog stanja: "izvanbračni partner"? Mislim da je u popisu stanovništva bila. No, nakon prestanka izvanbračne zajednice, nema nikakve oznake, opet ste po bračnom stanju kao da i niste bili zajedno, no prednost oznake "neudana/neoženjen" možda ipak prevladava nad onom "rastavljen/rastavljena".

Drugo, ta procedura nikako nije bezlična. Onakva je kakvu ju sama napraviš. I ne kažeš svome voljenome "DA" radi administrativnih prepreka, nego radi ljubavi.

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    i predobodro smo se zabavili, pleasali smo cijelu noć a ja obožavam plesat i družit se s meni dragim ljudima.
    Vrijednost dobre zabave, lijepe frizure i šminke, krasne haljine, nikako nije za zanemariti. A ni ono da si jednu večer glavna Znam, reći ćete, može se biti glavna kad hoćete, ali, ako niste probale, možda i ne znate kakav je taj osjećaj. Možda stvarno vrijedi tih novaca i vremena, ha?

Znam da zagovaram brak i znam da mi je čudno da neki smatraju da nije potrebno službeno objaviti "urbi i orbi" da se vole, u dobru i zlu, ali običaji su lijepa stavka u ljudskom životu, pa neka ih. Pogotovo kad taj običaj nikome ne smeta.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Prvo, ima li u službenim papirima oznaka bračnog stanja: "izvanbračni partner"? Mislim da je u popisu stanovništva bila. No, nakon prestanka izvanbračne zajednice, nema nikakve oznake, opet ste po bračnom stanju kao da i niste bili zajedno, no prednost oznake "neudana/neoženjen" možda ipak prevladava nad onom "rastavljen/rastavljena".
    Drugo, ta procedura nikako nije bezlična. Onakva je kakvu ju sama napraviš. I ne kažeš svome voljenome "DA" radi administrativnih prepreka, nego radi ljubavi.
    Vrijednost dobre zabave, lijepe frizure i šminke, krasne haljine, nikako nije za zanemariti. A ni ono da si jednu večer glavna Znam, reći ćete, može se biti glavna kad hoćete, ali, ako niste probale, možda i ne znate kakav je taj osjećaj. Možda stvarno vrijedi tih novaca i vremena, ha?

Znam da zagovaram brak i znam da mi je čudno da neki smatraju da nije potrebno službeno objaviti "urbi i orbi" da se vole, u dobru i zlu, ali običaji su lijepa stavka u ljudskom životu, pa neka ih. Pogotovo kad taj običaj nikome ne smeta.
    Nadovezaću se prvo na komentar od Lili- u pravu si, na venčanju se zaradi, ako se odaberu prave zvanice i mnogo takvih. Ali ja sam htela da pozovem malo odabranih ljudi ne baš sjajnog materijalnog stanja iz prostog razloga što sam baš njih i samo njih htela da vidim na svom venčanju. A nisam htela da posle mislim da li su otišli u minus zbog mog venčanja.
    Sličan je odgovor i za Beti. Može se sve. Ako se može. Otprilike toliko bih rekla o mojim ličnim prilikama i ne bih nastavljala dalje o tome, ako nemate ništa protiv.

Ali pomalo ne razumem toliko cepidlačenje oko termina nakon braka. Ako mi se brak raspadne, nisam sigurna zašto bi trebalo da me bude briga da li mi je status neudata ili rastavljena? Mislim, dece svakako imam, ne mogu ih baš sakriti u džep?

Mislim da kod nas ne postoji više taj izraz "vanbračni partner" u nekim službenim dokumentima, mada nisam sigurna. Osim toga, procedura kod matičara jeste bezlična ovde kod nas, dodavanje lične note povlači dodatnu cenu, ako je matičar uopšte voljan i sposoban. Postoji određen tekst koji se čita, kao što u crkvi isto postoji određen, meni nezanimljiv tekst iz Jevanđelja, tj. odlomak o svadbi u Kani (ograničavam se samo na pravoslavni obred, prijatelji katolici su pravili mahom opštinske ceremonije, tako da ne znam dovoljno o tome. )
    Što se tiče rečenice koju sam podebljala, ona je meni jednako generalizacija kao i neke koje su tebe uvredile.
    Ne znam zašto misliš da sam ja protiv institucije braka, kad nisam.
    To što sam ja "neudata", je moja lična stvar. Ali reći da sam zbog toga protiv braka, to je opet samo tvoja generalizacija.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ako budem videla da je to lakši način za rešavanje administrativnih prepreka, naravno da ću se venčati.
    [QUOTE]
    znam zašto misliš da sam ja protiv institucije braka, kad nisam.

Uopće nigdje nisam napisala da si ti protiv braka. krivo si me shvatila. Referirala sam se samo na tvoju rečenicu koju sam gore podebljala, jer mislim da brak nikako nije samo lakši način za rješavanje administrativnih prepreka. Brak je puno više.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 10.02.2016. at 19:22

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Nismo registrirani.
    Živimo zajedno, evo, sedmu godinu. Dvoje djece. Imamo zajednički kredit za stan. Do sada nam vjenčani list nije trebao. Imamo averziju prema svadbama, posebno tradicionalnima, pa o tome nismo ni razmišljali.
    Što se tiče matičara, možda jednom ako nam stvarno neimanje vjenčanog lista poremeti život, nismo za, ni protiv, više onako indiferentni.
    Oko nas su izvanbračne i bračne zajednice tu negdje po brojnosti. Ljudima je sve manje stalo do papira, postajemo ko Slovenci

Jedino....kad pogledam opreljenost naše kuhinje...bude mi žao. Sama nikad neću dati pare za suđe

Lol na zadnji pasus!
    Potpis na sve ono prije. Osim broj godinai djece.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

I mi smo dobili poklone za useljenje . Zato i imam dovoljno suđa .
    To su mi zaista dragi pokloni, i vezana sam sentimentalno za njih. Interesantno, puno poklona potiče od naših baka i dedova, kojima nije smetala naša vanbračnost.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ako cemo super tocno ( jer sam to tipkala na semaforu u voznji ) trudnoca moze biti direktan povod registraciji zajednice, ali sigurno nije uzrok. Uzrok je pretpostavljam ono sto dvoje ljudi drzi ( i) u ( toj) izvanbracnoj zajednici.
    Povod, uzrok, motiv, sve su to sinonimi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znas sto? Dosadna si. Ako tebi jesu potpuno isti sinonimi i nakon pokusaja objasnjenja, neka ti bude. Sa tobom se o nicemu ne moze razgovarati da se ne pravis super pametna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s ovim si me sjetila na moga profesora iz povijesti koji je hrpu jedinica podijelio jer škvadra nije znala razlikovati povod i uzrok

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    s ovim si me sjetila na moga profesora iz povijesti koji je hrpu jedinica podijelio jer škvadra nije znala razlikovati povod i uzrok
    Kladim se da je tema bila I. svjetski rat.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kladim se da je tema bila I. svjetski rat.
    a ja mislila trojanski

al sve ti to dode na kraju na isto :D

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

za što? ljubav? pa ok.
    bitno da nije zbog sela

uletila mi sirius ispod žute
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 10.02.2016. at 16:23

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pulinka gore spomenu trošak oko svadbe, pa neće moć renovirat kuću.
    Krivo. Na svadbi zapravo zaradiš (pogovoto većoj), tako da si se mogla i proveselit i opremit kuću.
    Jedno nužno ne isključuje drugo.

mi smo od svadbe skupili fine novce koji su nam poslije bili polog kad smo kupovali stan.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Znas sto? Dosadna si. Ako tebi jesu potpuno isti sinonimi i nakon pokusaja objasnjenja, neka ti bude. Sa tobom se o nicemu ne moze razgovarati da se ne pravis super pametna.
    Potpis pod ovo

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Meni nije jasno da je nekome vazno da krsti djecu a nije mu važno crkveno vjenčanje. Meni to nema smisla.

Jedino ako su različite vjere ili jedno nije uopće vjernik (itd) Jedino tada bi mi bilo logično takvo razmišljanje. I tada mi je to skroz ok.

Sve drugo mi apsolutno nema nikakvoga smisla. Stvarno ne kužim. Sorry

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni nije jasno da je nekome vazno da krsti djecu a nije mu važno crkveno vjenčanje. Meni to nema smisla.

Jedino ako su različite vjere ili jedno nije uopće vjernik (itd) Jedino tada bi mi bilo logično takvo razmišljanje. I tada mi je to skroz ok.

Ne mora biti sasvim besmisleno, ljudi (pod pretpostavkom da su vjernici i da im je fakat stalo) možda nisu spremni za vječne zavjete, a dijete je već tu.

Pričao mi je frend svećenik da nikada ne inzistira na crkvenom vjenčanju para koji bi došao krstiti dijete, jer smatra da je to vrsta pritiska. A brak, bilo koji - a crkveni naročito jer ga je nemoguće razvesti, može se eventualno poništiti - treba se sklopiti bez pritisaka sa strane.

Sry ako je off topic.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam htjela radi moje none
    koja nije mogla spavati radi toga što j nije kršten.
    al nije htio svećenik krstiti jer nismo crkveno vjenčani. to sam već pisala, žalila se valjda do vatikana i pisala pisma.
    kad sam rodila m, više nije inzistirala i normalno je spavala. navikla se :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sirius :sjedi5
    Posljednje uređivanje od larmama : 10.02.2016. at 17:20

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ali to uopce nije tema. Niti je tema crkveno vjencanje.
    Ovo je bilo za Carminu.
    Posljednje uređivanje od sirius : 10.02.2016. at 17:20

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

I da...kad sam bila djevojčica sve su prijateljice svoje barbike pripremale za vjenčanje samo se moja uvijek spremala za provod. Nikada nisam sebe zamišljala u vjenčanici niti svadbu od 300 ljudi s barjaktarom i sl. Međutim mm je o tome sanjao. A meni je bilo svejedno. Jedino sam znala da želim njemu reći DA i imati to napismeno i u crkvi. Odlucila sam da ce vjencanje biti bas kako on zeli sa svim popratnim folklorom i bilo mi je odlicno. Uopce nisam pozalila. Dapače

Za ovo što sam baš njemu rekla sudbonosno da ponekad se pitam jesam li bila trijezna,al češće ipak ne sumnam u svoju odluku

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ali to uopce nije tema. Niti je tema crkveno vjencanje.
    Ovo je bilo za Carminu.

Da znam,ali je meni to suludo i kontradiktorno i zato mi je baš uletilo u oko.

Šta se tiče braka na papiru ili bez papira neznam ima li kakvih razlika pa se ne mogu u to upuštati.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Raspravljaš o nečemu o čemu pojma nemaš. Mom životu.
    Ona je napisala 90 %. Ako si ti u onih 10 % zašto se osjećaš prozvanom?
    Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    Čini se da je on trebao dobiti jedinicu.
    Hej, nemoj sada i ti vrijeđati!
    No, nakon prestanka izvanbračne zajednice, nema nikakve oznake, opet ste po bračnom stanju kao da i niste bili zajedno, no prednost oznake "neudana/neoženjen" možda ipak prevladava nad onom "rastavljen/rastavljena".
    A zašto bi se ljude etiketiralo? Eto, i upravo to čega si se dotakla. Vanbračni se raziđu i to je to, a unutarbračni idu okolo i ljudi im iza leđa govore "ma on/a ti je rastavljen".

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ona je napisala 90 %. Ako si ti u onih 10 % zašto se osjećaš prozvanom?
    Ne radi toga, naravno. Nego radi sprdnje sa životom na dvije strana svijeta. O tome nema pojma.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A zašto bi se ljude etiketiralo? Eto, i upravo to čega si se dotakla. Vanbračni se raziđu i to je to, a unutarbračni idu okolo i ljudi im iza leđa govore "ma on/a ti je rastavljen".
    Aha, tu sam te čekala! Ovo što si napisala znači da smatraš da izvanbračna zajednica i nije neka zajednica, jer ljudi, nakon prekida iste, ne smatraju da je prekinuto išta bitno, ni ne osvrću se, čak ni podrugljivo, na taj prekid

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ti, zuta, namjerno flejmaš ili ti dođe spontano?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Vidiš, dobro da si se ovoga dotakla. Nemogućnost rastave nakon crkvenog sklapanja braka. Znači da je brak sklipljen u crkvi "vredniji" od ovoga koji je sklopljen "samo" kod matičara? Mislim , vredniji po jakosti obaveze.

Ne znam baš puno o tome, ali ipak poznajem ljude koji su se crkveno vjenčali, a sada više nisu u tom braku. Nego u drugom Kako se taj status u zakonu rješava?
    Da li se drugi put vjenčaju samo kod matičara? Poništenjem braka se postaje opet "neudana"? Idu me danas ti nazivi

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vidiš, dobro da si se ovoga dotakla. Nemogućnost rastave nakon crkvenog sklapanja braka. Znači da je brak sklipljen u crkvi "vredniji" od ovoga koji je sklopljen "samo" kod matičara? Mislim , vredniji po jakosti obaveze.
    Možda je za vjernika "vrjedniji". Ali vjernik se prije ili kasnije vjenča sa svojim životnim partnerom, inače ne može pristupati sakramentima. Ili se ne vjenča ako zaključe da zapravo ne žele biti životni partneri, nego se razdvoje.

Ne znam baš puno o tome, ali ipak poznajem ljude koji su se crkveno vjenčali, a sada više nisu u tom braku. Nego u drugom Kako se taj status u zakonu rješava?
    Da li se drugi put vjenčaju samo kod matičara? Poništenjem braka se postaje opet "neudana"? Idu me danas ti nazivi
    Pred zakonom je jednako kao i kad je brak sklopljen samo kod matičara. Razvedeni su slobodni za sklapanje novog braka pred matičarem. U crkvi to mogu jedino ako se utvrdi da je brak ništavan. Dakle, nije ga ni bilo. Ne znam detalje, kako se sve skupa izvodi u praksi.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne radi toga, naravno. Nego radi sprdnje sa životom na dvije strana svijeta. O tome nema pojma.
    X

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Nije mi ni na kraj pameti bilo vrijeđati. Samo kazem da mi nije jasno. Ovo sto Danka pise,ja se slazem 100% ali ovdje nema pritiska jer se oni vole. Al dobro neću dalje jer nije tema. Svatko ima svoje razloge zasto nesto radi ovako ili onako. Uostalom nista nije u kamenu uklesano

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nije mi ni na kraj pameti bilo vrijeđati. Samo kazem da mi nije jasno. Ovo sto Danka pise,ja se slazem 100% ali ovdje nema pritiska jer se oni vole. Al dobro neću dalje jer nije tema. Svatko ima svoje razloge zasto nesto radi ovako ili onako. Uostalom nista nije u kamenu uklesano
    Bila sam ironična. Ali me neće čuditi da se i ovaj put netko nađe uvrijeđen.
    Aha, tu sam te čekala! Ovo što si napisala znači da smatraš da izvanbračna zajednica i nije neka zajednica, jer ljudi, nakon prekida iste, ne smatraju da je prekinuto išta bitno, ni ne osvrću se, čak ni podrugljivo, na taj prekid
    Hm, i dočekala si sebe? Ti si prva primijetila da nakon vanbračnog odu i ništa, a unutarbračni odu i nazivaju ih rastavljenim.
    Pa pitam zainteresiranu javnost: jesu li etikete u redu?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 10.02.2016. at 18:40

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Bila sam ironična. Ali me neće čuditi da se i ovaj put netko nađe uvrijeđen.

Hm, i dočekala si sebe? Ti si prva primijetila da nakon vanbračnog odu i ništa, a unutarbračni odu i nazivaju ih rastavljenim.
    Pa pitam zainteresiranu javnost: jesu li etikete u redu?
    Ti si stvarno mlada, kad još nisi nikad morala ispuniti službeni papir u kojem ti traže bračno stanje

Nisu to etikete, nego moraš staviti kvačicu kraj točnog odgovora u npr. obrascu za traženje vize. I u mnogim drugim službenim obrascima koji se, hoćeš-nećeš moraju ispunjavati tokom života.
    Kao što ponekad moraš označiti da li si M ili F. Uglavnom nema kockica u kojoj piše: neodređeno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •