Stranica 12 od 28 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1433

Tema: Brak je OUT? Nije, nije...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da su etikete u ovoj prici najmanje bitne. Koga briga za etikete koje selo daje?!
    Puno je vaznije zasto netko zeli biti u izvanbracnoj zajednici , a glavni mu je motiv npr. drzanje odstupnice.
    i zasto u takvoj zajednici ima dijete , a u isto vrijeme drzi figu u dzepu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da su etikete u ovoj prici najmanje bitne. Koga briga za etikete koje selo daje?!
    Puno je vaznije zasto netko zeli biti u izvanbracnoj zajednici , a glavni mu je motiv npr. drzanje odstupnice.
    X . Da, to.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da se razumijemo nije ovo gore rezervirano samo za izvanbracnu zajednicu. I neki registrirani takoder mogu imati takav stav.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Na što misliš?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Na što misliš?
    Sinonimi: odstupanje
    odstupanje, devijacija, polazak, odlazak, bjekstvo, udaljavanje, aberacija, nenormalnost, povlačenje, odstupnica, uzmicanje, sklonište, spuštanje zastave, deklinacija, izuzetak
    Prijevodi: odstupanje
    engleski
    evasion, aberration, divergence, variance, departure, ...
    odstupanje na engleskom

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uglavnom, mislila sam na nacin odrzavanja odredene distance, zadnje linije obrane prije nekakvog zamisljenog potpunog prepustanja partneru.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Beti, na faksu ima jedna takva kućica. Uredno stavim crticu. I tako će biti i ubuduće. A ne vidim kakve to veze ima s ovim što sam pitala.
    Uglavnom, mislila sam na nacin odrzavanja odredene distance, zadnje linije obrane prije nekakvog zamisljenog potpunog prepustanja partneru.
    Prepustila sam mu se potpuno prvi tjedan kad smo se dobro po***ali. Hahaha.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 10.02.2016. at 19:17

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da se tako lako prepustiti i srcem i dusom svi bi bili turbo -prepusteni.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Beti, na faksu ima jedna takva kućica. Uredno stavim crticu. I tako će biti i ubuduće. A ne vidim kakve to veze ima s ovim što sam pitala.

Samo prvi tjedan? Kod mene to traje u valjda, peterocifrenom broju tjedana. :D

Na faksu možeš staviti crticu, na formularu za vizu, ne možeš. Ustvari, možeš, ali tada nećeš imati vizu. Pa....
    Kako bi bilo lijepo da je život tako jednostavan, i samo staviš crticu na ono što ne želiš.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 10.02.2016. at 19:26

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa dobro, malo cavrljamo.
    Nakon raspada vanbracne zajednice, isto su rastavljeni kao i nakon raspada bracne. A sta ne? Jos ako je sud bio ukljucen u pricu...a ako imaju djecu, sigurno je. Jel moraju prolaziti i onaj idiotski postupak mirenja? To ne znam, pretpostavljam ako imaju djecu da moraju

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Nakon raspada vanbracne zajednice, isto su rastavljeni kao i nakon raspada bracne. A sta ne? Jos ako je sud bio ukljucen u pricu...a ako imaju djecu, sigurno je. Jel moraju prolaziti i onaj idiotski postupak mirenja? To ne znam, pretpostavljam ako imaju djecu da moraju
    Mislim da ne moraju. Ali ako se ne mogu dogovoriti oko vidanja djece i alimentacije tada su u banani , tako da je mirenje nebitno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U obrascu za američku vizu smo trebali napisati bračno stanje, u svakom application-u pitaju bračno stanje. I treba biti točan, jer dati podaci su podložni provjeri. Ako nisi u službenim braku, ti si "single", bez obzira živiš i/ili si živio s nekim u bilo kom obliku zajednice. Naravno da i kod nas ima takvih pitanja, u životopisu treba navesti bračno stanje. Ili, više ne?

To nisu etikete, to je službeno stanje. Zašto to "oni koji odlučuju" žele znati, nije mi bitno, samo znam da žele.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hahaha , sad kad to tako napises zvuci kao iz jeftinih ljubavnih romana.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Trebala sam upotrijebiti riječ "predanje", ovako zvuči kao da traje i traje, svaki dan iznova, sve do sudnjeg dana.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Trebala sam upotrijebiti riječ "predanje", ovako zvuči kao da traje i traje, svaki dan iznova, sve do sudnjeg dana.
    Ne, ne ...ovako je bas dobro. Traje li ga traje, sve do sudnjeg dana.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Bila sam ironična. Ali me neće čuditi da se i ovaj put netko nađe uvrijeđen.
    :?

Ja sigurno neću biti taj netko samo mi i dalje nema smisla ono sta mi ni maloprije nije imalo smisao..al eto,nekome valjda ima.

Meni etikete ne znače ništa. Izasao ti iz veze s etiketom razveden ili single ili kakogod vjerujem da je osjećaj isti. Samo su mi neke "bitke" nejasne. Netko se bori za pravo na bračnu zajednicu ili da barem ima prava ista kao i ljudi u braku. Dok se netko tko ima ta prava bori da nema papir koji "dokazuje" da je u bračnoj zajednici ali da zadrzi sva prava kao da ima papir. I tako. Al ok. Nemoram ja u svemu vidit smisao

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ja tek sada vidim smisao u braku. Nisam uvijek tako gledala, vise sam bila sklona tome da sta ce mi taj papir. I borila se sa ft1p.
    Sada shvacam ovako: za mene je brak ideal, partnerstvo, obecanje koje dajem pred obitelji i zakonom da cu dati sve od sebe i biti uz njega bas onako u dobru i zlu.I snositi posljedice svoje odluke. Mozda je to do njega. Nikada nisam imala zelju da se udam. Svi su bili prolazni a svaki se htio zeniti.Ocito su mi fige bile u dzepu. Nikakve beneficije ne dobivam(djecu vec imamo) osim skromne proslave i naseg dana. Sve gdje su me mogli etiketirati, vec jesu. Necu napisati da bi to trebali biti jedini razlozi za brak vec da su to jedini razlozi iz kojih bih ga ja sklapala.

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moram biti iskrena da sam se nedavno na nekoj zenskoj veceri iznenadila kad sam saznala da neke moje prijateljice nisu sluzbeno registrirane. Dakle to bi znacilo - NE , na tvoje pitanje. Jer kao sto vidis pojma nisam imala da li su ista potpisali ili nisu. Ali totalno je nebitno sto ja mislim o necijoj vezi, ono sto misle partneri u toj vezi je bitno. Tocka.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moram biti iskrena da sam se nedavno na nekoj zenskoj veceri iznenadila kad sam saznala da neke moje prijateljice nisu sluzbeno registrirane.
    Znači da nisam ja jedina koja smatra da ima puno pravo da muža zove muž iako nije muž , odlično. Već sam mislila da sam (opet) čudakinja...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Znači da nisam ja jedina koja smatra da ima puno pravo da muža zove muž iako nije muž , odlično. Već sam mislila da sam (opet) čudakinja...
    Zapravo vecina muzeve i " muzeve" zove imenom. Obzirom da sam te zene upoznala nakon sto su vec dugo bile u vezi i nakon sto su izrodile djecu zaista nikad niti jednu nisam pitala da li su u " divljem" ili sluzbenom braku, a pitanje vjencanja i poklona se nikad nije potegnulo.
    Prema tome nisam vidjela ( a ne vidim niti danas) nikakvu razliku izmedu jednih i drugih.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Zapravo vecina muzeve i " muzeve" zove imenom. Obzirom da sam te zene upoznala nakon sto su vec dugo bile u vezi i nakon sto su izrodile djecu zaista nikad niti jednu nisam pitala da li su u " divljem" ili sluzbenom braku, a pitanje vjencanja i poklona se nikad nije potegnulo.
    Prema tome nisam vidjela ( a ne vidim niti danas) nikakvu razliku izmedu jednih i drugih.
    I ja imam ovakav skup poznanica (prijateljice iz djetinjstva nisu u toj grupi jer za njih znam kad su se udavale ili to nisu radile) i zadnje što ih pitam jesu li vjenčane. Spominju se djeca i muževi i za mene je to dosta. Je li se netko potpisao ili ne stvarno mi je svejedno. Uostalom, poznam i crkveno vjenčane parove (komada 2) koji su bili bez djece, rastali se i nikad se više nisu vidjeli. Dakle, trajnija veza je izvanbračna zajednica u kojoj su rođena djeca od takvih brakova. A potpis definitivno nije garancija sreće i zajedništva. Za mene je zato brak totalni out. Vjenčala sam se zato jer je mm htio (više tradicionalnog utjecaja sa strane), ali osnova našeg zajedništva i trenutak kad smo odlučili biti zapravo zajedno je planiranje djeteta. Potpis je tu zaista samo puka formalnost. Paradu pijanstva i kiča smo preskočili i toga se gnušam pa takve svadbe izbjegavam i kao gost. I uopće nisam uživala što sam "glavna" na svadbi. A da se jedog dana odlučim rastati od mm-a taj potpis bio bi zadnje na što bih mislila. Formalno-pravni akt-ne'š ti važnosti....

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sigurno neću biti taj netko samo mi i dalje nema smisla ono sta mi ni maloprije nije imalo smisao..al eto,nekome valjda ima.

Meni etikete ne znače ništa. Izasao ti iz veze s etiketom razveden ili single ili kakogod vjerujem da je osjećaj isti. Samo su mi neke "bitke" nejasne. Netko se bori za pravo na bračnu zajednicu ili da barem ima prava ista kao i ljudi u braku. Dok se netko tko ima ta prava bori da nema papir koji "dokazuje" da je u bračnoj zajednici ali da zadrzi sva prava kao da ima papir. I tako. Al ok. Nemoram ja u svemu vidit smisao
    Meni su tvoja pitanja na mjestu.

Prvo, sva tri tipa zajednice (reg partnerstvo, vbz, bz), meni su tek registrirane zajednice. Neki činovnik tamo negdje, drži u ruci fascikl s brojkama koliko je parova ovih, onih i trećih. Je li u redu da mi vanbračni ostvarujemo prava, a nismo imali strpljenja za jedan dan papirologije? Treba pogledati suštinski. Zbog čega se točno daju prava? Zbog prirode odnosa ili zbog vrijednog obavljanja formalnosti? Ima li par poreznu olakšicu zato jer odgajaju dijete, koje je ljudski resurs za društvo u širem smislu, ili zbog toga što su papire potpisivali? Zbog čega samci nemaju pravo na, ne znam, kredit? Jer je veća vjerojatnost da će u slučaju poteškoća par uspjeti otplatiti, dok samac već nešto teže. Nije potpis razlog kreditiranja.

Drugo pitanje, da sam katolik (a bila sam nekad), onda bi mi svaki sakrament jednako vrijedio. Govorim za sebe.
    Ipak, s obzirom da mi po običaju ponešto nije dovoljno jasno, pitaću neuvijeno: da li smatrate da je odnos dvoje ljudi koji nisu zakonski venčani nužno uvek manje kvalitetan nego odnos ljudi koji to jesu?
    Tj. da li su nevenčane zajednice sa decom na bilo koji način- moralni, emotivni, zakonski itd, itd., manje vredne od onih ozakonjenih?
    A, eto vidiš, mi se ne predajemo, osim seksualno.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 10.02.2016. at 21:09

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ti stvarno ne čitaš što drugi pišu, samo drviš svoje.

I, bilo bi pristojno da mi se ispričaš zbog uvrede koju si mi nanijela u ovom postu. Raspravljaš o nečemu o čemu pojma nemaš. Mom životu.

Zašto si tako ogorčena i zlobna u svojim postovima?

Ako itko raspravlja o tuđim životima, onda si to ti.
    Ne samo što spuštaš raspravu na osobnu razinu, već i vrijeđaš, a ja tebe ne spominjem nigdje kao ni tvoj život.
    Nisi mi interesantna koliko god ti to sebi možda željela.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne znam ide li ovo mene pa da pojasnim. Naravno da imas pravo i nisi cudakinja. Ja sam samo postavila pitanje odakle potreba. Dok sam bila u vanbracnoj uvijek sam naglasavala da nisam u braku(pisem o prvome). Bez obzira na djecu. Tu sam ja cudakinja. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam ide li ovo mene pa da pojasnim. Naravno da imas pravo i nisi cudakinja. Ja sam samo postavila pitanje odakle potreba. Dok sam bila u vanbracnoj uvijek sam naglasavala da nisam u braku(pisem o prvome). Bez obzira na djecu. Tu sam ja cudakinja. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti.

Ma nisi ti u pitanju ni izbliza, meni je tvoja priča baš lepa i drago mi je što se našli. Baš uživam da čitam tvoje postove.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sinonimi: odstupanje
    odstupanje, devijacija, polazak, odlazak, bjekstvo, udaljavanje, aberacija, nenormalnost, povlačenje, odstupnica, uzmicanje, sklonište, spuštanje zastave, deklinacija, izuzetak
    Prijevodi: odstupanje
    engleski
    evasion, aberration, divergence, variance, departure, ...
    odstupanje na engleskom
    rikavam

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

A majko mila beti, ti isto kao da dolazis iz 1950 evo, moja mama isto gleda na mene i na sestru. Potpuno isto.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Meni su to sve gluposti. Meni.
    Nekom važno, meni smiješno.
    Briga me je li vjenčana ili nije.

Friga mi se za formu. Važan mo je sadržaj.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Za moju mater znaš, pisala sam.

Za dijete redom kako su postavljena pitanja: ne bi me bilo briga, to je njen život. Jedino čega se bojim je da ne bude sa nasilnikom i to mi prešućuje. Sa koliko bih dopustila? Mislim ono, može li ijedan roditelj stvarno zabraniti tinejdžeru da se ne seksa? Kak? Zatvoriti kod kuće u špajzu? Objasnila bih odgovorno seksualno ponašanje i nadala se da je dovoljno pametna da ne ulazi u odnos bez zaštite. Nadam se da će biti i dovoljno pametna da mi ne nagovješta da će imati spolni odnos tad i tad: "Hej, mama, u pet dolazi Ivan. Idemo u kino, a kasnije dolazimo ovdje, i dok ste ti i tata u kupovini mi ćemo imati spolni odnos." Jeez. Valjda onoliko koliko to zakon kaže, tri godine pod istim krovom? I ne mora se nikako zvati. Mogu biti samo dvoje ljudi, na istoj adresi, s djetetom ili bez. Bez da ih se naziva ikako osim imenima, ili obično - par.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Za moju mater znaš, pisala sam.

Za dijete redom kako su postavljena pitanja: ne bi me bilo briga, to je njen život. Jedino čega se bojim je da ne bude sa nasilnikom i to mi prešućuje. Sa koliko bih dopustila? Mislim ono, može li ijedan roditelj stvarno zabraniti tinejdžeru da se ne seksa? Kak? Zatvoriti kod kuće u špajzu? Objasnila bih odgovorno seksualno ponašanje i nadala se da je dovoljno pametna da ne ulazi u odnos bez zaštite. Nadam se da će biti i dovoljno pametna da mi ne nagovješta da će imati spolni odnos tad i tad: "Hej, mama, u pet dolazi Ivan. Idemo u kino, a kasnije dolazimo ovdje, i dok ste ti i tata u kupovini mi ćemo imati spolni odnos." Jeez. Valjda onoliko koliko to zakon kaže, tri godine pod istim krovom? I ne mora se nikako zvati. Mogu biti samo dvoje ljudi, na istoj adresi, s djetetom ili bez. Bez da ih se naziva ikako osim imenima, ili obično - par.
    Ne dopustila, pa tko to pita svoju mamu. Odobrila. I bila zadovoljna s tim odobrenjem Pa seks je sastavni dio ljudske vrste, normalno da se ljudi seksaju, odgovornost je bitna stavka u tome. A seks veliki dio svake veze.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne dopustila, pa tko to pita svoju mamu. Odobrila. I bila zadovoljna s tim odobrenjem Pa seks je sastavni dio ljudske vrste, normalno da se ljudi seksaju, odgovornost je bitna stavka u tome. A seks veliki dio svake veze.
    To su sinonimi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To su sinonimi.
    Sinonimi (grč. synóymos) su leksemi koji pripadaju istoj vrsti riječi, imaju različite izraze, a sadržaj im se potpuno ili djelomično podudara. Dva leksema čiji se sadržaj djelomično ili potpuno semantički podudara, nazivamo sinonimskim parom, a ako je leksema više, govorimo o sinonimskom nizu.

Istoznačnice

Istoznačnice su sinonimi koji su međusobno zamjenjivi u svim kontekstima. To su dva različita denotativna izraza koja imaju isti sadržaj. Potpunih je istoznačnica vrlo malo, a većinom se radi o posuđenici i odgovarajućem hrvatskome parnjaku, pri čemu prednost uvijek imaju hrvatski parnjaci.

ljekarna - apoteka
    sustav - sistem
    jezikoslovlje - lingvistika
    računalo - kompjutor
    težnja - tendencija
    tuga - žalost
    Bliskoznačnice

Bliskoznačnice su sinonimi koji su međusobno zamjenjivi samo u nekim kontekstima, a naziva ih se i djelomičnim sinonimima. Dva su sinonima također bliskonačnice ako im je opseg sadržaja različit.

muž; suprug
    žena; supruga
    sistem; sustav
    Kontaktni sinonimi jesu od kojih jedan ne pripada standardnome jeziku, nego žargonu, slengu, narječju, dijalektu ili kolokvijalnom govoru.

rajčica - paradajz, pomidora
    magarac - osel, kenjac, tovar
    jastuk - vanjkuš, kušin
    zaimača, kutlača - šeflja, kacijola, grabilica, paljak
    jedinica - kolac, komad, kulja, kec, sulja, (žargon)
    Raširenost sinonima

Općejezični (samostalni) sinonimi oni su sinonimi koji su poznati većini govornika.

Individualni (kontekstualni) sinonimi oni su sinonimi koji postoje samo u određenome kontekstu te su najčešće dio stvaralaštva nekog pisca.

kao sto vidis ima raznih sinonima. Ali malo je onih koji znace potpuno jednaku stvar. Ako tako dobro poznajes pravopis i gramatiku ne bi ti to trebalo biti nista novo.

Za slijedeci post na koji odgovoris pravopisno-gramatickim pametovanje dati cu ti opomenu zbog neprimjerenog nivoa razgovora.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

To su sinonimi.
    hahahahahahaha, znala sam!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Potpis na Mojcu i žutu.
    Znači, ipak se neki žene zbog "sela".
    Jako im je bitno što će ko mislit ili reć.
    Odgovor Carmini vezano uz krštenje;
    Meni je krštenje mog djeteta bilo važno zato jer nekrštena djeca navodno ne idu u raj.
    Izgubila sam dijete i pobacila previše puta i nikad neću zaboravit riječi liječnika koji mi je na moje pitanje što možemo učiniti, rekao- krstite ga, možda pomogne.
    U bolnici je postojao svećenik, ali nije stigao krstiti.
    Kasnije sam od dosta ljudi čula isto, treba krstiti dijete i nadati se da će mu Bog pomoći kad već mi ne možemo.
    Možda je to patetično.
    Možda i glupo.
    Ali ja sam se osjećala bolje kad smo ju krstili.
    Za vjeronauk, prvu pričest i krizmu je odlučila sama da hoće ići i išla je.
    Isto kao što je odlučila da u gimnaziji više ne želi na vjeronauk i ne ide.
    Crkveno vjenčanje po meni s ovim nema apsolutno nikakve veze.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kao što vidiš, e ova dva znače baš istu stvar.

A daj. Demonstriraj silu.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 10.02.2016. at 23:39

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa i hocu. Jer me zivciras. Daj se razgovaraj normalno, nisi nam :mama , profesorica ili sef.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pa i hocu. Jer me zivciras. Daj se razgovaraj normalno, nisi nam :mama , profesorica ili sef.
    Nije, ali daje baš zgodnu dinamiku.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis na Mojcu i žutu.
    Znači, ipak se neki žene zbog "sela".
    Jako im je bitno što će ko mislit ili reć.
    Odgovor Carmini vezano uz krštenje;
    Meni je krštenje mog djeteta bilo važno zato jer nekrštena djeca navodno ne idu u raj.
    Izgubila sam dijete i pobacila previše puta i nikad neću zaboravit riječi liječnika koji mi je na moje pitanje što možemo učiniti, rekao- krstite ga, možda pomogne.
    U bolnici je postojao svećenik, ali nije stigao krstiti.
    Kasnije sam od dosta ljudi čula isto, treba krstiti dijete i nadati se da će mu Bog pomoći kad već mi ne možemo.
    Možda je to patetično.
    Možda i glupo.
    Ali ja sam se osjećala bolje kad smo ju krstili.
    Za vjeronauk, prvu pričest i krizmu je odlučila sama da hoće ići i išla je.
    Isto kao što je odlučila da u gimnaziji više ne želi na vjeronauk i ne ide.
    Crkveno vjenčanje po meni s ovim nema apsolutno nikakve veze.

Ja itekako mislim da i nekrštena djeca idu u raj. Svih religija,nacija,boja i oblika. Jer smatram da je tako pravedno. Moze biti da i nisam u pravu al eto volim vjerovati da je tako. Razumijem te,bila sam u toj koži samo jednom. Jednom previše. Ove sve spada tamo negdje u onoj itd koji sam napisala. Ali onako prosto kako je zutaminuta (valjda) napisala mi i dalje nije jasno kako moze jedno s drugim.

Ja volim sto sam crkveno vjencana jer bih prosla golgotu da sam trazila ponistenje braka. Da nisam bila "vezana" tim "ugovorom" mozda bih lakse u nekim trenutcima spakirala kofere i otisla. Ali sam ostala. Pokusala. Jer sam rekla u dobru i u zlu. Sreća moja da se nije radilo o ničemu što ugrožava moj život ili život naše djece pa sam mogla pokusati jos. Pokusati ostati i u zlu. I nije mi nimalo žao jer ta kriza je iza nas. Ljubav itekako još postoji,a činilo se da je više nema. Cak bih rekla da je zrelija i jača. Smatram to svojom pobjedom a taj papirić je itekako puno pomogao. Barem u mom slučaju.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja itekako mislim da i nekrštena djeca idu u raj. Svih religija,nacija,boja i oblika. Jer smatram da je tako pravedno. Moze biti da i nisam u pravu al eto volim vjerovati da je tako. Razumijem te,bila sam u toj koži samo jednom. Jednom previše. Ove sve spada tamo negdje u onoj itd koji sam napisala. Ali onako prosto kako je zutaminuta (valjda) napisala mi i dalje nije jasno kako moze jedno s drugim.

Ja volim sto sam crkveno vjencana jer bih prosla golgotu da sam trazila ponistenje braka. Da nisam bila "vezana" tim "ugovorom" mozda bih lakse u nekim trenutcima spakirala kofere i otisla. Ali sam ostala. Pokusala. Jer sam rekla u dobru i u zlu. Sreća moja da se nije radilo o ničemu što ugrožava moj život ili život naše djece pa sam mogla pokusati jos. Pokusati ostati i u zlu. I nije mi nimalo žao jer ta kriza je iza nas. Ljubav itekako još postoji,a činilo se da je više nema. Cak bih rekla da je zrelija i jača. Smatram to svojom pobjedom a taj papirić je itekako puno pomogao. Barem u mom slučaju.

I ja mislim da sva djeca idu u raj.
    Mislim to i za životinje iako nekadašnji vjeroučitelj moje kćeri tvrdi da ne i da životinje nemaju dušu.
    Ja tvrdim i znam da moj pas ima dušu.
    Ali sad sam previše off topic.
    Mene nikakav komad papira ne bi prisilo da ostanem ako ja to ne želim.
    Nije ni tebe.
    Ostala si zbog ljubavi.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

A neš ti takvog boga koji dječici ne bi dopustio ulazak u raj samo zato što ih roditelji nisu odveli poškropiti. Čak i kad bi postojao, takav bog zaslužio bi svaki oblik otpora.

Raj, kažete...

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Može li jedno pitanje, pa tko hoće, neka odgovori. Kako vaši roditelji gledaju na to da ste nevjenčane? Da li vas je briga za to što oni misle? I kako biste vi gledale svoje kćeri (sinove) u toj situaciji? Da li vam je(bit će) stvarno svejedno?
    I od koliko godina biste odobrili (bez prigovora) svome djetetu da spava sa svojim dečkom (djevojkom) u vašoj (njegovoj, njihovoj) kući, koliko bi ta veza trebala trajati prije nego se proglasi vanbračnom zajednicom, da li je uvjet punoljetnost, zarađivanje za samostalni život, trudnoća? Drugačije je gledati sa stajališta roditelja velike djece.
    ja sam vjenčana, ali smo dugo živjeli zajedno nevjenčani, 13 godina ukupno veze prije braka...
    ne znam mišljenje mojih roditelja jer ih nikad nisam pitala, oni nikad nisu rekli jer i ja i oni znam da to nije njihov život nego moj.

I, sva sreća, pa su odgojili djecu da razmišljaju svojom glavom, a ne na način što će tko misliti i jel netko nešto odobrava i jel u skladu s nekakvom tradicijom... meni je skroz strano takvo razmišljanje, da bih trebala raditi nešto (ili ne raditi) jer moja mama (da ne govorim o bilo kome drugome) tako očekuje... a tako ću se postaviti i prema svojoj djeci, dok zakon nije prekršen, dok ne nanose zlo drugima, neka rade što hoće. Život je kratak.

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    A neš ti takvog boga koji dječici ne bi dopustio ulazak u raj samo zato što ih roditelji nisu odveli poškropiti.
    a svi smo nečija dječica...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj bella77 prvotno napisa Vidi poruku
    .. meni je skroz strano takvo razmišljanje, da bih trebala raditi nešto (ili ne raditi) jer moja mama (da ne govorim o bilo kome drugome) tako očekuje... a tako ću se postaviti i prema svojoj djeci, dok zakon nije prekršen, dok ne nanose zlo drugima, neka rade što hoće. Život je kratak.

-)
    meni to uopće nije strano. i glupo mi je tvrditi da ne očekujem ništa od svoje djece i da ću se postaviti prema njima tako da ništa od njih ne očekujem. mislim da je to i nemoguće. svašta od njih očekujem :D
    to je drugo što moja očekivanja nisu vezana uz brak s papirom ili bez papira. i drugo je što ću svoja očekivanja prilagoditi situaciji kakva bude.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 11.02.2016. at 14:00

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

meni to uopće nije strano. i glupo mi je tvrditi da ne očekujem ništa od svoje djece i da ću se postaviti prema njima tako da ništa od njih ne očekujem. mislim da je to i nemoguće. svašta od njih očekujem :D
    to je drugo što moja očekivanja nisu vezana uz brak s papirom ili bez papira. i drugo je što ću svoja očekivanja prilagoditi situaciji kakva bude.
    ma ok, očekujem neke stvari, da budu tolerantni ljudi, suosjećajni, pravedni, vrijedni... da budu dobri u školi, da stvari koje započnu i završe... i tako neke generalne stvari. Ali u kojem smjeru će njihov život ići, tu im ne želim postavljati nikakva očekivanja i parametre. Brak je samo jedan mali segment onoga gdje se ne želim uplitati i pametovati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    A neš ti takvog boga koji dječici ne bi dopustio ulazak u raj samo zato što ih roditelji nisu odveli poškropiti. Čak i kad bi postojao, takav bog zaslužio bi svaki oblik otpora.

Raj, kažete...
    Jako mi se sviđa ovaj post. Mislim da bi trebala otvoriti temu sa naslovom "Raj, kažete..."

Logično je nemoguće da postoji raj. Ostavljam mogućnost da me se demantira, ali bojim se da nakon smrti, nema stvarno više ničega. Osim sjećanja u onima koji žive.
    Zuska, otvori temu, ako ti se da.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne bi te prisilio da ostanes ali bi sagledala situaciju barem 1 put vise nego bez papira. Onaj tko kaze da ostaje u braku radi djece, papira itd. LAZE. Svi mi ispunjavamo svoje potrebe. Koliko god brutalno zvucalo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam pametnijeg posla nego odgajat djecu da ne zive nevjenčani skupa.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam pametnijeg posla nego odgajat djecu da ne zive nevjenčani skupa.
    Woow, što sam se jasno izrazila.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tema je otišla u širinu, meni je najlakše da potpišem mim jer mislim isto.
    Beti, ti u jednom istom postu protivrečiš sama sebi, prvo kažeš da nema razlike, pa zatim da ima.
    Ne znam šta da kažem, kome papir daje dodatnu težinu sopstvenom braku, on i treba da ga ima i dobro je što ga ima (ne mislim ovim ništa uvredljivo, prosto ljudi su različiti, a ja sam uvek ZA brak ako, naravno, nije u pitanju neki patološki nasilni odnos).
    Ali nije u redu da se istim aršinom mere tuđe veze.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I meni su Betina pitanja kao iz pedesetih :D
    Držim da odluka da se par vjenča ili ne vjenča može imati različita značenja i različite podloge. Ali je to uvijek zaista samo pitanje tog para, njihovog odnosa i njihove intime.
    Posljednje uređivanje od vertex : 11.02.2016. at 11:57

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    I meni su Betina pitanja kao iz pedesetih :D
    Držim da odluka da se par vjenča ili ne vjenča može imati različita značenja i različite podloge. Ali je to uvijek zaista samo pitanje tog para, njihovog odnosa i njihove intime.
    Tako je.

Ja sam bila uvjerena da se nikad neću službeno udavati, a onda sam upoznala mm-a, kojem je to bilo važno. A da ste me pitali prije 20 godina - graktala bi protiv. Meni i danas nije taj papir (i još crkveni) nešto jako važan, mogla bih i bez njega, ali kad pogledam unatrag, nije mi smetao, a mm-u je srce na mjestu. TO meni puno znači.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •