Po meni bi informativni letak bio skroz dovoljan, npr.da obuhvati pravne aspekte razvoda, imovinska pitanja i neki postupnik koji se tice djece pri razvodu. Ljudi nekad zaista bezglavo i neinfprmirano ulijeću u brak.
Po meni bi informativni letak bio skroz dovoljan, npr.da obuhvati pravne aspekte razvoda, imovinska pitanja i neki postupnik koji se tice djece pri razvodu. Ljudi nekad zaista bezglavo i neinfprmirano ulijeću u brak.
Prvo, kao i tang, mislim da treba znati o čemu se točno radi, a to se obično ne sazna iz jednog teksta s indexa ili odakle već.
A zatim, bez obzira na to koliko su prijedlozi pametni ili glupi, prilično sam sigurna da puno ljudi pri stupanju u brak, uključujući i mene i mog muža nekada, uopće ne shvaća koliko je brak - ugovor, niti što sve taj ugovor sa sobom nosi.
Posljednje uređivanje od vertex : 23.09.2016. at 13:42
Prava je šteta što nikome nije palo na pamet uvesti savjetovanje prije ulaska u kredit.
Posljednje uređivanje od Balarosa : 23.09.2016. at 13:43
Letak sa pravnom aspektima razvoda će polučiti, da ljudi odustanu od "brzopletog" braka, jerbo inače nisu znali pravne aspekte razvoda?
letak? 1 A4 ili da idemo na 8 strana?
mozda da ih/nas sve pošaljemo na pravni fakultet na kolokvij o pravnim aspektima razvoda.
Ajde barem bi porasla pismenost.
Nismo protiv znanja, samo sto se tu ne radi o znanju. Ni najmanje.
Ok, je li ja nešto brkam? Je li Ljubica Matijević Vrsaljko koordinatorica radne skupine za izmjenu Obiteljskog zakona? Je li ta radna skupina izradila novi prijedlog, ili su to odvojene stvari?
meni je u principu gluplje to mirenje koje sad stoji u zakonu. prije razvoda moraš proći mirenje. moš mislit kako će te državni službenik pomiriti![]()
Čekajte, pa mirenje je davno ukinuto. Otkud sad to? Ja sam se rastajala prije 7 godina i već tada nije bilo nikakvog mirenja.
vertex, a ti bi sve na gotovo?.
Kako u praksi nikad nije u punini zaživjelo posredovanje izvan centara za socijalnu skrb, zakonom će se unaprijediti posredovanje na način da bi ga, po izboru stranaka, pored centara za socijalnu skrb, provodili stručnjaci zaposleni u udrugama civilnog društva i vjerskim zajednicama, obiteljski centri, obiteljski medijatori, uz izdavanje odgovarajućih odobrenja/licenci za obavljanje ovih poslova i uz propisivanje jedinstvenih standarda i načina provođenja ovog postupka. Ovakvo rješenje bi doprinijelo širenju mreže socijalnih usluga, te bi značajno rasteretilo centre za socijalnu skrb koji su ionako preopterećeni cijelim nizom drugih poslova.Identično kao u ObZ 2003, cilj postupka posredovanja sastojao bi se u ispitivanju (izvan) bračnih drugova o uzrocima koji su doveli do poremećenosti njihovih (izvan)bračnih odnosa, uz nastojanje posredovatelja da se ti uzroci, ako je to moguće, otklone. Odredbu ne bi trebalo propisati u duhu i na način bilo kakvog potencijalnog pritiska prema strankama s namjerom da one, protivno svojoj volji, ostaju u obiteljskoj zajednici ukoliko to ne žele.Pored posredovanja ostala bi otvorena mogućnost obiteljske medijacije, kao prikladan i poželjan načina izvansudskog rješavanja obiteljskih sporova. Pri tome se obiteljska medijacija (izvan)bračnim drugovima, odnosno strankama, ne bi smjela nametati kao njihova isključiva obveza, a još manje bi njihovo odbijanje sudjelovanja u ovim postupcima smjelo biti procesnom zaprekom ili biti razlog otežavanja nastavka postupka radi razvoda braka ili kojeg drugog obiteljskog postupka.
Posljednje uređivanje od Dijana : 23.09.2016. at 14:14
Ovo valjda ne bi bilo obavezno.. ali je bzvz, da su se htjeli mirit, ne bi se ni razvodili..možda se jedan hoće mirit, ali drugi sigurno neće..Pri tome se obiteljska medijacija (izvan)bračnim drugovima, odnosno strankama, ne bi smjela nametati kao njihova isključiva obveza, a još manje bi njihovo odbijanje sudjelovanja u ovim postupcima smjelo biti procesnom zaprekom ili biti razlog otežavanja nastavka postupka radi razvoda braka ili kojeg drugog obiteljskog postupka.
Pa da..ili su sporazumni da se raziđu, ili jedan hoće ostati, ali onaj drugi ne bi..ali hebi ga, kad je za tango potrebno dvoje...
Vjerujem da je ostao uvriježen taj naziv iz vremena kad se mirenje zaista provodilo. Nekad se išlo na tri sastanka u Centar, to su bila ta tzv. mirenja koja su bila dio obavezne procedure razvoda. Ako mirenje ne bi uspjelo (a ne znam je li ikad, možda nekad i jest?) nastavila bi se procedura razvoda.kako? pa moja kuma se rastala prije cca 4 godine i morala je proći to mirenje u centru za socijalnu skrb, koliko se sjećam.
Mirenja su ukinuta u nekom trenutku, ali i dalje je obavezno sudjelovanje Centra u postupku razvoda ukoliko su u braku rođena djeca jer oni kakti zastupaju djecu i njihove interese, posreduju u dogovoru o skrbi nad djecom nakon razvoda i viđanjima od strane drugog roditelja kojem nisu dodijeljena na skrb. Sve to nema veze s mirenjem.
A da dodam i nešto na započetu temu - iskreno ne vjerujem da će išta od ovih prijedloga zaživjeti jer u našem neorganiziranom državnom aparatu zaista ne vidim prostora za neki novi oblik obaveznog savjetovanja.
Ideja će zamrijeti prije realizacije, ovaj put srećom.
Meni je glupo i savjetovanje prije braka a bogami i nakon. Ma koja to institucija može spojiti ono što više ne valja? Pretpostavka je da su ljudi pokušali sve što im je palo napamet da spase brak, kad dođu do razvoda, to je to, što još više može postojati? Ma i brak sam po sebi mi je bezveze. Ja bi uvela obavezno zajedničko življenje 10 godina i nakon toga biraš oćeš se vjenčati ili nećeš.
možete li zamisliti situaciju u kojoj dvoje mladih, zaljubljenih i vjerojatno trudnih dođe na upis na brak u matično, odsluša savjetovanje ili pročita letak i zaključi - fakat, nećemo se ženiti, nismo ni znali kakav je to ugovorni odnos!
ma dajte...oženit će se a nakon par godina kad se budu razvodili neće im ni na kraj pameti pasti što je tamo ona teta pričala dok su bili mladi i zaljubljeni...
da, i mene zanima podatak za koji postotak ovakvo savjetovanje smanjuje stopu razvoda i u kojoj zemlji je to dokazano...
pa, ja mislim da ne bi bilo zgorega uključiti savjetovanje i informacije da npr pljuske i vrijeđanja nisu normalan dio braka i što u takvoj situaciji učiniti
pa to valjda treba uvesti već u OŠ, a pred brak, kasno je onda za to
ili, što kaže ova vrsaljko -Primjerice, u slučaju razvoda braka para koji je svoj dom sagradio dignuvši kat na kući u vlasništvu suprugovih roditelja kreditom koji ona otplaćuje tek valja dokazati u prilično dugotrajnom sudskom postupku da je to bračna stečevina.
Baš me zanima kakvo savjetovanje tu može pomoći i tko će ga poslušati u fazi zaljubljenosti i vjere u living happily ever after.
Puno više bi pomoglo da sudstvo bude brže i učinkovitije a procesi jednostavniji, da nema ni potrebe dokazivati da je bračna stečevina nešto što evidentno to jest - krediti i ulaganja u vrijeme trajanja braka svakako ulaze u bračnu stečevinu i ne znam zašto se svaki slučaj ponaosob mora vještačiti.
Kao i obično, rješenja nekog problema traže se na krivoj strani.
Mozemo se mi zgrazati koliko hocemo i sumnjati kakve su zapravo namjere zakonodavca, ali to nece izbristi cinjenicu da gomila ljudi nemaju pojma o vlasnistvu prije, za vrijeme i poslije braka, da u odredjenim okolnostima iz braka mogu izaci s gacama na stapu ili lijepo optereceni muzevim kreditom. Znam da to ne spada u sumnjivu ideologiju i pitanje je je li se u prijedlogu uopce na to i mislilo. Lako je nama obrazovanima.
A nije bas tako barbi. Kuma mi je odvjetnica i svasta tu bude. I ne radi se samo o neobrazovanima, jednostavno ti uopce me pada na pamet situacije koje ti zivot moze donijeti. A koji put ih donese. I svaki je slucaj za sebe. A zakon ih mora sto vise predvidjeti. A nikad nece sve. Nemogucnost usvajanja djeteta parovima koji su u vanbracnoj zajednici vidim vec kao sumnjivu ideologiju, kako kaze cokolada![]()
Meni se kao rastavljenici baš čini korisnim to predbracno savjetovanje. Otvara golupcicima niz tema tehničke prirode koje često ljudima ne padnu na pamet. I mislim da država tu ne nastupa s pozicije Spriječimo razvode već s pozicije Dajmo im da vide što brak sve nosi u paketu...
Ja osobno mislim da je ta izvanbračna zajednica tako mutna sad da mi nije jasno kako uopće funkcionira...
Kako mislim da je izvsnbracna zajednica mutna?
Pa ako su ljudi ozbiljni(h namjera ) zajednica funkcionira potpuno jednako kao i bracna.
Nama je matičar kad smo došli po papire za sklapanje braka održao kratko predavnje o tome što znači sklopiti brak i koje su obaveze, prava i dužnosti, bilo je skroz zanimljivo i korisno, baš se toga sijećam i ne znam jel to inače običaj al eto mi smo to prije 11 godina dobili i bome čula sam stvari koje prije toga nisam nigdje čula npr. da je dobitak na lotu isto bračna stečevina (evo i muž mi se toga sijeća)![]()
Pa u pravnom smislu... Ono svaki zakon drugačije
upravo tako, neprihvatljivo je da za jedno tijelo koje odlučuje o nekom tvom pravu jesi, a za drugo nisi u takvoj zajednici. jedna bi trebala biti definicija i to u obiteljskom zakonu, ako prema njemu jesi u izvanbračnoj onda jesi i za porezne i mirovinske i nasljedne.....kao i brak - ili jesi u braku ili nisi.
Koliko sam shvatila Ljubicu Matijević-Vrsaljko, smisao promjena je upravo da se poboljsa definicija izvanbracne zajednice, odnosno da se usuglasi i da nestane mutila izmedju raznih zakona, nikako smanjivanje prava. Takodjer, ni ono za nemogucnost posvojenja nije tocno.
I zasto onda nasi mediji dezinformiraju javnost, umjesto da je informiraju?
Ja osobno sumnjam da je to zbog neupucenosti, ali ako slucajno jest, zasto se objavljuje "vijest" prije nego se razbistri?
a ne znam, u mom iskustvu s medijima, znam da se nekad zaista radilo o kombinaciji neupućenosti i želje da imaju nešto bombastično što privlači pažnju, pa makar bilo neistinito
ono, nije bitno što je lažno, bitno da se klika, a tko bi kliknuo na članak o tome kako se radi novi zakon koji bi trebao biti bolje usklađen s drugim zakonima
često se dogodi da je članak čak i relativno istinit i suvisao, a naslov bombastičan i potpuno neistinit i čak suprotan od sadržaja članka
ta klikabilnost je stvarno srozala medije do čudnih sfera, jedva čekam vrijeme kad ćemo se tome smijati uz "sjećaš se ono kad..:"
Ja bi rekla da je to zato sto se neke vijesti bolje prodaju i vise komentiraju nego neke druge. Tu i tamo neko s mog posla nesto kaze za novine - veoma cesto to sto novinari objave nema veze s tim sto je ta osoba rekla - preuvelicano je, neistinito, i cesto zbog toga dodje do konflikta s nekim ko se nadje pogodjen neistinama (koje niko nije ni rekao!). A da ne pricam o tome kako naslovi nemaju veze s tekstom.
Mislim da to npr. rtl u maticnoj zemlji ne radi. Niti austrijska styria, ciji je vecernji. O tportalu da ne pricam.
Ali ocito se nas tretira ko neku bananu drzavu..
Posljednje uređivanje od Dijana : 24.09.2016. at 09:20
Ne bih ja baš rekla da su mediji takva nevinašca. Itekako oni manipuliraju javnošću, nisu njihovi biseri samo radi neznanja i radi klikova.
Evo odličan primjer (a valjda politički neutralan) je kampanja koju se za Uber taksije vodi na Indexu.
Najdraže mi je kad Jutarnji udari u neku kampanju, pa svi kolumnisti dobiju domaću zadaću da napišu koju na tu temu.
Ali da ima i želje za klikovima, i neopisivog neznanja, naravno da ima.
Ali to nije "bombasticna vijest" nego bombasticna laz. Ali dovoljno da se krene defetizam, i oni su svoje postigli..vec se selimo zenit u inozemstvo i ukidamo civilni brak.
Posljednje uređivanje od Dijana : 24.09.2016. at 10:07
A istina, vode oni cesto kampanje. Najbolji mi je bio jedan broj globusa od prije par godina u kojem su u jednom clanku na dvi stranice napali grozne drzavne uhljebe koji, zamislite!, primaju regrese, imaju 30 dana godisnjeg, a neki i menzu na poslu... i zakljucak, sto ti ljudi misle, otkud im sva ta prava?! a u istom tom broju globusa 10 stranica poslije clanak o nekoj, divnoj!, privatnoj firmi u kojoj vlasnik daje regrese radnicima, normalne godisnje, a imaju cak i menzu. I zakljucak da bi svaka firma trebala bit takva! I da radnici to zasluzuju.
To s državnim uhljebima u Jutarnjem i na Indexu je već legendarno.
Npr. članak o državnim uhljebima ilustriran fotografijom na kojoj ekipa u uredu spava na laptopima (moram reći, malo predobro obučena ekipa za državne službenike), ili ono kad su zbrojili koliko slobodnih dana godišnje uhljeb može dobiti, a radilo se o selidbi, ženidbi, svim mogućim smrtnim slučajevima itd.
Ja sam zakljucila da na Indexu jutarnjem i vecernjem pretezno pisu ljudi koji u zivotu nisu radili u normalnoj firmi (privatnoj ili drzavnoj) pa pisu nevidjene gluposti o radnickim pravima.
Sto je vjerojatno najbolja indikacija koliko su index jutarnji i vecernji nenormalne firme i koja je sansa nac tamo nekog normalnog (ili da se taj dulje zadrzi)
Posljednje uređivanje od sillyme : 24.09.2016. at 10:37
a recimo, ja da sam paranoična, mogla bi pomisliti i da je ovo čisti spin - objavi da parovi u izvanbračnoj zajednici neće moći posvajati (kao najkonzervativnio mogući prijedlog)...pa, nakon 3 dana bure to demantiraj i postigao si da svi sretni prestaju uopce baviti se zakonom i "tezama"...
čini mi se da se to upravo ovdje na forumu dogodilo
I, kakvi su dojmovi nakon presice? Ja sam slušala smo nekih 10 minuta pri kraju i to je zvučalo sasvim suvislo i ni po čemu nazadno. Vidjela sam da je index prije presice u naslovu pitao je li prijedlog zakona nazadan i konzervativan, a sad se prave da se presica nije ni dogodila, je li to znači da je odgovor ne, ili nisu stigli popratiti?
"Otvoreno" na ovu temu: http://www.hrt.hr/enz/otvoreno/353857/
gledala
ne znam uopće što bi rekla, sve je to čista politika...
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...-obitelji.html
bubica, meni se čini da si bila u pravu.
i logično je gledajući ključne ljude kao sto su juretic i hrabar.