Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
Moj tata je zivo vise od 5 godina u izvanbracnoj zajednici sa strankinjom i kada je ona trazila boraviste na temelju izvanbracne zajednice nije ga dobila. Zalila se sve do Viseg upravnog suda, medjutim uzalud. Na kraju su se morali vjencati da bi mogla nesmetano zivjeti u Hrvatskoj. Situacija mozda jeste specificna, medjutim iz tog iskustva vise nego sigurno jeste da u praksi izjednacavanje izvanbracne zajednice s bracnom ne funkcionira u potpunosti. Puno ovisi koji problem zelis rijesiti i na koju osobu zaduzenu za rijesavanje tog problema naletis.
Na temelju čega je ta strankinja živjela prvih pet godina u RH ako je boraviše tražila, odnosno pokušala regulirati tek nakon pet godina boravka u RH?
Ne kužim.
Zar je živjela tu ilegalno?
Ili možda misliš na državljanstvo?
Ako da, to je nešto sasvim drugo i ni na temelju braka se ne dobija automatski državljanstvo. jako dobro to znam jer mi je kum Talijan i unatoč braku s našom državljanskom ne može dobiti državljanstvo dok ne prođe tih pet godina, a tada mora polagati onaj bedasti ispit i odgovarati na pitanja o Thompsonu te dokazati znanje hrvatskog jezika i tek nakon svega toga možda dobije državljanstvo.
Možda.
Do tada ima privremenu osobnu i policija ga svako malo kontrolira i to u najčudnija vremena.
Jednom, bili smo kod njih na večeri u nedjelju navečer i hop, evo dva policajca na vratima. Došli u kontrolu da kum uistinu tu živi.
Ah, ta naša lijepa birokracija.