Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: štrudla od jabuka?

  1. #1
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno štrudla od jabuka?

    Molim recept, ali u detalje...s cim je premazati da ne izgori,tj. da nije presuha, koja temperatura za pečenje?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    1,053

    Početno

    Ja kod svih štrudla koristim gotove kupovne kore (osim kad sveki zamijesi tijesto ).
    Jabuke naribam obično prvo u zdjelu i pustim da odstoje kratko (osim ako mi se jako žuri i jabuke nisu jako sočne), zatim ih ocijedim, raširim koru, pošpricam ju uljem, po kori rasporedim jabuke (ja po cijeloj kori, neko samo do pola), posipam sa šećerom (može i smeđim), vanili šećerom, cimetom, a ako su jako sočne jabuke stavim i malo mrvica ili griza, zarolam, i kad slažem u lim još svaku štrucu premažem uljem.

  3. #3
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Super,hvala

    Koliko se peku i na kojoj temperaturi i koliko jabuka za jedan paketa kora?

  4. #4
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    i jos da li jabuke stavljas u jednu koru ili dvije?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    1,053

    Početno

    Kate ja to sve onak odokativno radim pa ti ne znam reć kolko jabuka za jednu koru, al onak da razbacane prekriju cijelu koru, pečem na temperaturi od oko 180 stupnjeva dok se ne zarumeni.

  6. #6
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    ako koristiš one najtanje kore, obavezno stavi dvije, ali između još malo poškropi uljem; meni je tako super 8)

    one malo deblje koristim za krumpiraču

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    andrea, pa ti postade kuharica!

    a za jedno dvije godine.. andrea sama razvlači tijesto...

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    1,053

    Početno

    Ja nisam vidla drugo pitanje, a Andrea je već odgovorila, ja za sve štrudle uvijek stavljam po dvije najtanje kore i kao što je rekla Andrea između isto poškropiš uljem.

  9. #9
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    aha, kak sam pametna :D !

  10. #10
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Razmisljam....Znaci ako kupim deset Teninih kora (koje preporucujete??), mogu napraviti 5 struca od jedno 1 kg jabuka u velikom plehu i pecem oko pola sata odokativno? A mogu ubaciti i malo oraha unutra

    E sad kad je to recimo gotovo, jel treba prekriti vlaznom krpom neko vrijeme???

    Pazite svekar mi je tu... ne smijem zabrljati

    THANKS

  11. #11
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    da, od deset kora ispadne pet štruca, al meni su se često tenine kore znale jako slijepiti, tj. nisam ih mogla ni odrolati ni razlijepiti da ih napunim, pa sada uvijek kupujem negdje na placu, kod onih što prodaju domaću tjesteninu i sl. i nikad nema problema

    sa orasima je super, a možeš ubaciti i malo grožđica i poškropiti sa rumum; to je genijalno

    e, sad, ne znam dal se mora pokriti s krpom; ja ne pokrivam jer mi onda štrudla uvijek ima miris po prašku za veš (od krpe)

    posipam sa štaubom i to je to

    đizs, kak mi se sad jedeeeee.....

  12. #12
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    auuu a tek meni cim si spomenila rum

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    ja je pred kraj malo namžem sa kiselim vrhnjem.Jel ima netko recept za burek od jabuka

  14. #14
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    i naribati malo limunove i narančine korice

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Romina, opomena pred isključenje

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno


  17. #17
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Opet ja

    Jel mora biti šećer u prahu?
    Jel se moze prvo napraviti kompletna smjesa pa puniti ili se mora slagati ocjedjene naribane jabuke pa posipati šećerom i ostalim?

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    sve možeš zjedno pomiješati u zdjeli.

  19. #19
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    ja isto sve zamiješam u zdjeli i onda stavljam na kore

    šećer - običan, kristal

  20. #20
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja kod štrudle uvijek koru premažem sa vodom ( sa četkicom za mazanje plehova ), poprskam uljem pa nadjev. Kora se može staviti i na vlažaan ubrus pa nadjevana smotati .
    Poslije pečenja ne mažem ničim i ne pokrivam, bude dobro

  21. #21

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ja jabuke prvo malo izdinstam, dodam smeđi šećer, cimet i limuna - ovisno kakve su jabuke.
    Prije pečenja punjene listove premažem kiselim vrhnje.
    Ne volim okus ulja u štrudli.
    Moje iskustvo sa korama je da su što jeftinije kore to bolje. Najbolje su mi sa tržnice 500gr = 5kn. Nikada ne popucaju, pa čak ni kada ih zamrznem na neko vrijeme i poslije radim štrudlu.

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Janoccka, pa ti svako jelo kuhaš dvaput!
    em u burek stavljaš dinstano meso (jel i u punjene paprike), em u pitu dinstanu jabuku...

  23. #23

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Zato ja ne popravljam svako jelo sa kilom čokolade
    A ni punjenu papriku pireom....

  24. #24
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    e super za to mazanje vrhnjem, mrzim kad su kore ko cips

  25. #25
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Fijasko

    Koristila sam TENA kore i to u dva sloja i svaku sam premazala prije file.
    Pekla na 180 i mazala u toku pecenja rastopljenim maslacem

    E sad,kore su popucale i jabuke izasle malo van. Morala sam oguliti gornji sloj da na nesto lici.

    ???

  26. #26
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    i meni je redoviti fijasko sa tim tena ili sl. korama iz dućana

    zato sam ti savjetovala da kupiš kore na placu, od onih što prodaju tjesteninske proizvode

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    rješenje za tekve probleme (i za sve slične) je: to sam ja tako i htjela!
    mantraj to dovoljno puta dok i sama u to ne povjeruješ

  28. #28
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Probala sam i drugi put na nizoj temeparturi,a ono jos gore...
    Ipak pojele su se..

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    meni su tenine kore super i nikada mi ne popucaju.
    a ne popucaju zato što ih prije stavljanja u pećnicu premažem vrhnjem.

  30. #30
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    E pa sad vidim da strudle nisu za mene definitivno..

  31. #31
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    moj savjet je da uz sve gore navedeno pokušaš ostaviti da malo odstoji da se kore navlaže , nemoj stavljati previše fila i nemoj jako zarolati. Svakako gore vrhnje

  32. #32
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    E hvala!!!

    Na kojoj temperaturi vi pecete, sad sam cula da jedna cura na 200????

  33. #33
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    na cca 160 - 170.
    šta se tu ima puno peći: tijesto je tako tanko, a jabuke izribane...

  34. #34

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    591

    Početno

    ja pravim štrudel s lisnatim i puno više mi je mljac nego onako. a osim toga ništa ne ispuca :D

  35. #35
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Uspjeh nakon fijaska

    Živjelo vrhnje!!!!! 180,45 min:+ cimet,grozdjice,vanilin secer,orasi,naribana korica narance: DIVOTA

    E sad drage moje,dajte tips za strudle od sira i od visanja??

  36. #36
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Jel netko zna kako mirišu pokvarene kore za štrudlu?
    Prošo mi rok par dana od jednog paketa kora, pa me zanima kako ću detektirati jesu li pokvarene?

  37. #37
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    u takvim slučajevima ja nazovem na besplatni telefon proizvođača (uvijek je napisan na ambalaži) i pitam.

    do sada su mi UVIJEK rekli: ako nije promijenilo izgled, miris i okus, slobodno jedite.

    to je pod uvjetom da, kao i ja, kupuješ hrvatske proizvode.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    jedini pokazatelj da je rok uistinu prošao jest plijesan koja se ulovi po korama

  39. #39
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Plijesni nema, struktura i boja su kao kod friških, jedino mi imaju neki blago kiselkasti miris... Mislim da će letiti u smeće... (Tena kore)

  40. #40
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa tijesto i ima kiselkast miris.

  41. #41
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Zar i tanko, vućeno tijesto za štrudle? Mislila sam da samo dizana tijesta imaju kiselkast miris...

  42. #42
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Čim se potegne tema štrudle odmah se sjetim Bračne kuhinje gdje Slavica Mandić piše "Štrudla od kupovnih kora...bolje je voće u škarniclu posuti šećerom i sve zajedno pojesti. Rezultat je isti, a nimalo truda."
    Što ponukana njenom kuharicom, a što pod utjecajem najdražeg mi MM, ja razvlačim... Prvi puta je bilo grozno, drugi malo bolje, a treći sam već bila skoro pa profi. Samo treba skupiti samopouzdanja.

    Usput, u pravo homemade vučeno tijesto za štrudle uvijek ide žličica octa, otuda kiselkast miris.

  43. #43
    ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    KLC
    Postovi
    574

    Početno

    Vučena tijesta homemade su van mog dometa a moram priznati da su mi kupovna savim OK.

  44. #44
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Anvi a kako to radis? u detalje please..

  45. #45
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Citiraj kate prvotno napisa
    Anvi a kako to radis? u detalje please..
    Trebaš: brašno, jaje, sol, voda, ulje, ocat, prezle, putar
    Najvažnije je brašno – treba biti namjensko, za savijače. Ja uzimam Mlinarovo, ali ima i od drugih proizvođača. Druga jako važna stvar je toplina. Trebaš raditi u toploj prostoriji, bez propuha jer se na hladnom slabo razvlači. Pola kg brašna prosiješ (obavezno!), dodaš 1 jaje i žličicu ulja i pomalo dolijevaš mlaku vodu (cca 2 deci) pomiješanu s navrhnoža soli i žličicom octa. Onda sve izmiješaš, prvo nožem (najmanje se lijepi), a onda rukama. Ako se jako lijepi, pojačaš brašnom, ako je pretvrdo, doliješ još malo vode. Prebaciš na radnu površinu i energično mijesiš 15 – 20 minuta. Nemoj niti probati kraće od toga, ne uspijeva. Dobro je povremeno lupati tijestom o podlogu. Ovo je inače fizički zahtjevan dio pripreme, ruke bole ko sto vragova, ali lakše je ako zamisliš da je tijesto neka tebi mrska osoba i da ti se eto pružila prilika iskaliti se na tijestu
    Ili sve skupa doživiš sportski, kao intenzivan fitness

    Kad si gotova (a to ćeš znati po tome što se tijesto prestane lijepiti za ruke i postane meko i glatko, baš poput bebine guze), nauljiš tijesto i površinu gdje ćeš ga odložiti i pokriješ ga posudom (malo ugrijanom). Pustiš da tako stoji pola sata. Kad to prođe, izaberi stolnjak koji ti nije šteta, stavi ga na stol i pobrašni. Naulji ruke, uzmi tijesto i stavi ga na sredinu stola. Malo ga razvaljaj, a onda nastavi razvlačiti rukama, tako da ih podvlačiš pod tijesto i rastežeš ga na nadlanicama, i na kraju vršcima prstiju i cijelo vrijeme paziš da ne pukne. Mora biti tanko kao pergament-papir. Pipljav posao. Bilo bi dobro da vidiš nekog tko već ima iskustva, ali nije uvjet. Debele rubove odrežeš, to ti ne treba. Pustiš kratko (1-2 min) da se malo posuši, a onda ga poškropiš rastopljenim putrom ili uljem. Tamo gdje ćeš staviti nadjev prvo posipaš sa žlicom prezli, onda staviš nadjev, preklopiš rubove tijesta i zarolaš pomoću stolnjaka. Preseliš u nauljen pleh, malo premažeš uljem ili putrom, pečeš cca 45 min do 1 h na 180-200, ovisi o nadjevu i pećnici. Ako nemaš dovoljno veliki stol podijeli tijesto na 2 ili 3 dijela i napravi isto toliko štrudli. Ja obično razvučem čitavo tijesto pa na kraju imam jednu dugačku štrudlu koju savijem u pleh poput zmije.
    Hrabro naprijed i javi kako je uspjelo!

  46. #46
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    Vauuuu Anvi,

    Svaka cast!

  47. #47
    kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    372

    Početno

    Evo kako ja radim štrudlicu.

    Kupim kore Tenine ili neke druge. Jednu namažem sa malo ulja i mlijeka i na nju stavim drugu i onda na to stavljam filu i to do pola a na drugu polovicu stavim malo šečera i to onda zarolam i stavim u protvon namazan margarinom. Filu pripremim tako da naribam jabuke, u njih stavim šečer, vanilin šečer, cimeta i oraha a može i malo limunovog soka.
    Zalijem i jogurtom i stavim peči na 150 C cca. sat vremena. Moraju biti lijepe žute. Mljac

  48. #48
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    štrudla od sira:

    1 paket tijesta
    pola kravljeg sira (može i malo više)
    3 jaja
    korica od limuna
    vanili šećer
    6 žlica šećera

    pomiješati sir, žutanjke, koricu od limuna, vanili šećer, 3 žlice šećera - i izmiksati.

    bjelanjke istući s 3 žlice šećera. pomiješati, puniti kore.

    kore prije punjenja malo navlažiti vodom, a prije pečenja premazati vrhnjem.

    peče se 30 minuta na 175 stupnjeva.

  49. #49
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    i ja sam razvlačila, ali nikad za štrudlu od jabuka, samo za pite krumpiraše koja je meni osobno mljac, i sirnice a štrudlu radimo s lisnatim, tako moji više vole.
    Krumpiraša je zakon - nariba se krumpir - može i na jako sitne kockice ali se duže peče - ja imam neki mamin starinski multi praktik pa se nariba u sekundi, nariba se kapule ili ti ga crvenog luka posoli i popapri ne puno ali ne i malo, sve se slaže na kore, bilo koje (kupovne uljim i posipam mineralnom, budu puhlije, u dva sloja, domaće samo uljit), stavi se peč na 180, kad porumeni, na štednjaku rastopit u dec ipo vode žlicu maslaca i to sve prelit preko pite i peč dok ne ispari-njami...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •