Molim recept, ali u detalje...s cim je premazati da ne izgori,tj. da nije presuha, koja temperatura za pečenje?
Molim recept, ali u detalje...s cim je premazati da ne izgori,tj. da nije presuha, koja temperatura za pečenje?
Ja kod svih štrudla koristim gotove kupovne kore (osim kad sveki zamijesi tijesto).
Jabuke naribam obično prvo u zdjelu i pustim da odstoje kratko (osim ako mi se jako žuri i jabuke nisu jako sočne), zatim ih ocijedim, raširim koru, pošpricam ju uljem, po kori rasporedim jabuke (ja po cijeloj kori, neko samo do pola), posipam sa šećerom (može i smeđim), vanili šećerom, cimetom, a ako su jako sočne jabuke stavim i malo mrvica ili griza, zarolam, i kad slažem u lim još svaku štrucu premažem uljem.
Super,hvala
Koliko se peku i na kojoj temperaturi i koliko jabuka za jedan paketa kora?
i jos da li jabuke stavljas u jednu koru ili dvije?
Kate ja to sve onak odokativno radim pa ti ne znam reć kolko jabuka za jednu koru, al onak da razbacane prekriju cijelu koru, pečem na temperaturi od oko 180 stupnjeva dok se ne zarumeni.
ako koristiš one najtanje kore, obavezno stavi dvije, ali između još malo poškropi uljem; meni je tako super 8)
one malo deblje koristim za krumpiraču
andrea, pa ti postade kuharica!
a za jedno dvije godine.. andrea sama razvlači tijesto...
Ja nisam vidla drugo pitanje, a Andrea je već odgovorila, ja za sve štrudle uvijek stavljam po dvije najtanje kore i kao što je rekla Andrea između isto poškropiš uljem.
Razmisljam....Znaci ako kupim deset Teninih kora (koje preporucujete??), mogu napraviti 5 struca od jedno 1 kg jabuka u velikom plehu i pecem oko pola sata odokativno? A mogu ubaciti i malo oraha unutra
E sad kad je to recimo gotovo, jel treba prekriti vlaznom krpom neko vrijeme???
Pazite svekar mi je tu... ne smijem zabrljati
THANKS
da, od deset kora ispadne pet štruca, al meni su se često tenine kore znale jako slijepiti, tj. nisam ih mogla ni odrolati ni razlijepiti da ih napunim, pa sada uvijek kupujem negdje na placu, kod onih što prodaju domaću tjesteninu i sl. i nikad nema problema
sa orasima je super, a možeš ubaciti i malo grožđica i poškropiti sa rumum; to je genijalno
e, sad, ne znam dal se mora pokriti s krpom; ja ne pokrivam jer mi onda štrudla uvijek ima miris po prašku za veš(od krpe)
posipam sa štaubom i to je to
đizs, kak mi se sad jedeeeee.....
ja je pred kraj malo namžem sa kiselim vrhnjem.Jel ima netko recept za burek od jabuka![]()
Romina, opomena pred isključenje![]()
Opet ja
Jel mora biti šećer u prahu?
Jel se moze prvo napraviti kompletna smjesa pa puniti ili se mora slagati ocjedjene naribane jabuke pa posipati šećerom i ostalim?
sve možeš zjedno pomiješati u zdjeli.
ja isto sve zamiješam u zdjeli i onda stavljam na kore
šećer - običan, kristal
Ja kod štrudle uvijek koru premažem sa vodom ( sa četkicom za mazanje plehova ), poprskam uljem pa nadjev. Kora se može staviti i na vlažaan ubrus pa nadjevana smotati .
Poslije pečenja ne mažem ničim i ne pokrivam, bude dobro![]()
Ja jabuke prvo malo izdinstam, dodam smeđi šećer, cimet i limuna - ovisno kakve su jabuke.
Prije pečenja punjene listove premažem kiselim vrhnje.
Ne volim okus ulja u štrudli.
Moje iskustvo sa korama je da su što jeftinije kore to bolje. Najbolje su mi sa tržnice 500gr = 5kn. Nikada ne popucaju, pa čak ni kada ih zamrznem na neko vrijeme i poslije radim štrudlu.
Janoccka, pa ti svako jelo kuhaš dvaput!
em u burek stavljaš dinstano meso (jel i u punjene paprike), em u pitu dinstanu jabuku...
Zato ja ne popravljam svako jelo sa kilom čokolade![]()
A ni punjenu papriku pireom....
e super za to mazanje vrhnjem, mrzim kad su kore ko cips
Fijasko
Koristila sam TENA kore i to u dva sloja i svaku sam premazala prije file.
Pekla na 180 i mazala u toku pecenja rastopljenim maslacem
E sad,kore su popucale i jabuke izasle malo van. Morala sam oguliti gornji sloj da na nesto lici.
???
i meni je redoviti fijasko sa tim tena ili sl. korama iz dućana
zato sam ti savjetovala da kupiš kore na placu, od onih što prodaju tjesteninske proizvode![]()
rješenje za tekve probleme (i za sve slične) je: to sam ja tako i htjela!
mantraj to dovoljno puta dok i sama u to ne povjeruješ![]()
Probala sam i drugi put na nizoj temeparturi,a ono jos gore...
Ipak pojele su se..
meni su tenine kore super i nikada mi ne popucaju.
a ne popucaju zato što ih prije stavljanja u pećnicu premažem vrhnjem.
E pa sad vidim da strudle nisu za mene definitivno..
moj savjet je da uz sve gore navedeno pokušaš ostaviti da malo odstoji da se kore navlaže , nemoj stavljati previše fila i nemoj jako zarolati. Svakako gore vrhnje![]()
E hvala!!!
Na kojoj temperaturi vi pecete, sad sam cula da jedna cura na 200????
na cca 160 - 170.
šta se tu ima puno peći: tijesto je tako tanko, a jabuke izribane...
ja pravim štrudel s lisnatim i puno više mi je mljac nego onako. a osim toga ništa ne ispuca :D
Uspjeh nakon fijaska
Živjelo vrhnje!!!!! 180,45 min:+ cimet,grozdjice,vanilin secer,orasi,naribana korica narance: DIVOTA
E sad drage moje,dajte tips za strudle od sira i od visanja??
Jel netko zna kako mirišu pokvarene kore za štrudlu?
Prošo mi rok par dana od jednog paketa kora, pa me zanima kako ću detektirati jesu li pokvarene?
u takvim slučajevima ja nazovem na besplatni telefon proizvođača (uvijek je napisan na ambalaži) i pitam.
do sada su mi UVIJEK rekli: ako nije promijenilo izgled, miris i okus, slobodno jedite.
to je pod uvjetom da, kao i ja, kupuješ hrvatske proizvode.
jedini pokazatelj da je rok uistinu prošao jest plijesan koja se ulovi po korama
Plijesni nema, struktura i boja su kao kod friških, jedino mi imaju neki blago kiselkasti miris... Mislim da će letiti u smeće... (Tena kore)
pa tijesto i ima kiselkast miris.
Zar i tanko, vućeno tijesto za štrudle? Mislila sam da samo dizana tijesta imaju kiselkast miris...
Čim se potegne tema štrudle odmah se sjetim Bračne kuhinje gdje Slavica Mandić piše "Štrudla od kupovnih kora...bolje je voće u škarniclu posuti šećerom i sve zajedno pojesti. Rezultat je isti, a nimalo truda."
Što ponukana njenom kuharicom, a što pod utjecajem najdražeg mi MM, ja razvlačim... Prvi puta je bilo grozno, drugi malo bolje, a treći sam već bila skoro pa profi. Samo treba skupiti samopouzdanja.
Usput, u pravo homemade vučeno tijesto za štrudle uvijek ide žličica octa, otuda kiselkast miris.
Vučena tijesta homemade su van mog dometaa moram priznati da su mi kupovna savim OK.
Trebaš: brašno, jaje, sol, voda, ulje, ocat, prezle, putarkate prvotno napisa
Najvažnije je brašno – treba biti namjensko, za savijače. Ja uzimam Mlinarovo, ali ima i od drugih proizvođača. Druga jako važna stvar je toplina. Trebaš raditi u toploj prostoriji, bez propuha jer se na hladnom slabo razvlači. Pola kg brašna prosiješ (obavezno!), dodaš 1 jaje i žličicu ulja i pomalo dolijevaš mlaku vodu (cca 2 deci) pomiješanu s navrhnoža soli i žličicom octa. Onda sve izmiješaš, prvo nožem (najmanje se lijepi), a onda rukama. Ako se jako lijepi, pojačaš brašnom, ako je pretvrdo, doliješ još malo vode. Prebaciš na radnu površinu i energično mijesiš 15 – 20 minuta. Nemoj niti probati kraće od toga, ne uspijeva. Dobro je povremeno lupati tijestom o podlogu. Ovo je inače fizički zahtjevan dio pripreme, ruke bole ko sto vragova, ali lakše je ako zamisliš da je tijesto neka tebi mrska osoba i da ti se eto pružila prilika iskaliti se na tijestu![]()
Ili sve skupa doživiš sportski, kao intenzivan fitness![]()
Kad si gotova (a to ćeš znati po tome što se tijesto prestane lijepiti za ruke i postane meko i glatko, baš poput bebine guze), nauljiš tijesto i površinu gdje ćeš ga odložiti i pokriješ ga posudom (malo ugrijanom). Pustiš da tako stoji pola sata. Kad to prođe, izaberi stolnjak koji ti nije šteta, stavi ga na stol i pobrašni. Naulji ruke, uzmi tijesto i stavi ga na sredinu stola. Malo ga razvaljaj, a onda nastavi razvlačiti rukama, tako da ih podvlačiš pod tijesto i rastežeš ga na nadlanicama, i na kraju vršcima prstiju i cijelo vrijeme paziš da ne pukne. Mora biti tanko kao pergament-papir. Pipljav posao. Bilo bi dobro da vidiš nekog tko već ima iskustva, ali nije uvjet. Debele rubove odrežeš, to ti ne treba. Pustiš kratko (1-2 min) da se malo posuši, a onda ga poškropiš rastopljenim putrom ili uljem. Tamo gdje ćeš staviti nadjev prvo posipaš sa žlicom prezli, onda staviš nadjev, preklopiš rubove tijesta i zarolaš pomoću stolnjaka. Preseliš u nauljen pleh, malo premažeš uljem ili putrom, pečeš cca 45 min do 1 h na 180-200, ovisi o nadjevu i pećnici. Ako nemaš dovoljno veliki stol podijeli tijesto na 2 ili 3 dijela i napravi isto toliko štrudli. Ja obično razvučem čitavo tijesto pa na kraju imam jednu dugačku štrudlu koju savijem u pleh poput zmije.
Hrabro naprijed i javi kako je uspjelo!
Evo kako ja radim štrudlicu.
Kupim kore Tenine ili neke druge. Jednu namažem sa malo ulja i mlijeka i na nju stavim drugu i onda na to stavljam filu i to do pola a na drugu polovicu stavim malo šečera i to onda zarolam i stavim u protvon namazan margarinom. Filu pripremim tako da naribam jabuke, u njih stavim šečer, vanilin šečer, cimeta i oraha a može i malo limunovog soka.
Zalijem i jogurtom i stavim peči na 150 C cca. sat vremena. Moraju biti lijepe žute. Mljac
štrudla od sira:
1 paket tijesta
pola kravljeg sira (može i malo više)
3 jaja
korica od limuna
vanili šećer
6 žlica šećera
pomiješati sir, žutanjke, koricu od limuna, vanili šećer, 3 žlice šećera - i izmiksati.
bjelanjke istući s 3 žlice šećera. pomiješati, puniti kore.
kore prije punjenja malo navlažiti vodom, a prije pečenja premazati vrhnjem.
peče se 30 minuta na 175 stupnjeva.
i ja sam razvlačila, ali nikad za štrudlu od jabuka, samo za pite krumpiraše koja je meni osobno mljac, i sirnice a štrudlu radimo s lisnatim, tako moji više vole.
Krumpiraša je zakon - nariba se krumpir - može i na jako sitne kockice ali se duže peče - ja imam neki mamin starinski multi praktik pa se nariba u sekundi, nariba se kapule ili ti ga crvenog luka posoli i popapri ne puno ali ne i malo, sve se slaže na kore, bilo koje (kupovne uljim i posipam mineralnom, budu puhlije, u dva sloja, domaće samo uljit), stavi se peč na 180, kad porumeni, na štednjaku rastopit u dec ipo vode žlicu maslaca i to sve prelit preko pite i peč dok ne ispari-njami...