Kad čitam kakva su stroga pravila u nekim školama (i kad se sjetim svojih loših iskustava iz OŠ), bude mi još više drago što je moj sin redovito u školskoj knjižnici od samog početka 1. razreda. Prvo je samo ondje provodio vrijeme (vjeronauk), posuđivanje knjiga je došlo kasnije (mislim u 2. polugodištu), ali njegovi odlasci i posuđivanje nisu nikad bili vezani uz dozvolu učiteljice.
A knjižnica nam jest doduše u prizemlju, ali je ulaz s vanjske strane i djeca, da bi došla u knjižnicu, moraju izaći iz škole na dvorište. Nije da je sasvim bezopasno - u 1. razredu je A. razbio glavu na ulaznim vratima u školu (naguravanje

), ali to mu se moglo desiti i na odmoru, ne nužno na putu iz knjižnice.
Ali ostaje činjenica da je fundus knjiga u školskim knjižnicama obično slab i da je prvenstveno usmjeren na lektiru (što je i logično). Zato ja svojega i upućujem da knjige posuđuje u kvartovskoj knjižnici, a u školskoj, kako mu dođe i prema potrebi. Inače, u zagrebačkim knjižnicama ujesen obično imaju akciju čoporativnog besplatnog upisa prvašića (koja nama nije ništa značila jer sam mu taman nadoplatila članarinu u kolovozu, grrr).