Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 195

Tema: Drage mame, udijelite savjete nama koje ćemo to tek postati..

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

ja sam unaprijed znala,bilo mi je bitno da nema velike guzve da cekam sa djetetom pa sat-dva
    a jos uz to doktorica je stvarno odlicna,u toku je sa svime,podrzava dojenje,pokazuje babyhandling,zna sa djecom
    i ne radi u bijeloj kuti (u civilu je)pa je nekoj djeci koja se boje dr to zgodnije

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Samo da kratko odgovorim na prvi post: vjerujte sebi kao mami, slušajte onaj unutarnji glas i sve će biti u redu.

I nosajte ih, ljubite i odgovorite na svaki pogled, osmjeh, plač, gestu. Stvorit ćete povjerenje koje će vam dati krila.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje.. pedijatra tražim prije ili nakon poroda?
    ne možeš se upisati prije, naravno. ali možeš potražiti prije, pa barem br. telefona, da se naručiš za prvi pregled

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Evo mene sa još pitanja
    Mame koje ste koristile neku nosiljku za dijete, možete mi objasniti što je sling, što je klokanica, i ne znam što još postoji.. uglavnom koje je od tih vrsta nosiljki najbolje, najsigurnije, najlakše za rukovanje, najbolje za dijete...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

klokanica - ne
    dokazano nedobra u svakom pogleda

dječja kozmetika - ne

dezinficijensi za sve oko djeteta - ne

ostalo ti je sve... kako ti puhne

marija1411 avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Evo mene zanima do kad nositi bebu da podrigne, do koje dobi.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    klokanica - ne
    dokazano nedobra u svakom pogleda
    A sling?

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj marija1411 prvotno napisa Vidi poruku
    Otprilike tri mjeseca, ali vjerojatno i kraće.

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

A sling?
    Sling je odlična stvar, ja sam ga baš iznosala sa oboje. Praktičan je i jednostavan. Kažu i za maramu da je odlična, posebno za malene skroz, ali malo je kompliciranija od slinga. I mei tai je ok, ali on ide od 6 mj.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marija1411 prvotno napisa Vidi poruku
    zašto misliš da treba uopće=

bebe najčešće same podrignu
    ili prdnu

uglavnom, izbace zrak na neku stranu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A sling?
    sling je super za dijete, ako tebi odgovara

marija1411 avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

6mj i 8 dana, još malo pa bi se i sam prošeto

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Sto se podrigivanja tice, pingvinica bi uhvatila stucavica ako nebi podrignuo, pa smo ga nakon podoja dizali da podrigne, sad to vise ne radimo jer sad podriguje I prdi kad god stigne
    Ja bi ti rekla da klokanica nikako ne valja, krivi kukove, nogice vise, uglavnom znanstveno je dokazano da nepovoljno djeluje na bebin razvoj! Osim ergo baby ili baby Bjorn, no one su malo skuplje!
    Mi imamo maramu, U njemu sam ga nosila dok nije doslo ljeto, onda smo bili U kolicima. Sad ide Zima no mislim da ce mi biti tezak za maramu, pa cu vjerojatno nabavit mei tai- to je vrlo slicno marami, osim sto se lakse veze I podebljana je na bebinim ledima. Sling nisam probala.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

ili prdnu

misliš, ne treba ih onako dignuti na rame, stavit gazu na rame ako nešto izbace i tapkat ih po leđima? Neće se dijete ugušit? ( isprepadana )

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

misliš, ne treba ih onako dignuti na rame, stavit gazu na rame ako nešto izbace i tapkat ih po leđima? Neće se dijete ugušit? ( isprepadana )
    Moji nisu nikad podrigivali, mogla sam ih satima nosati. Ili su se podrignuli odmah nakon jela ( bez obzira na polozaj) ili se uopce nisu podrignuli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To ti je individualno. MOj stariji je halapljivo jeo i gutao puno zraka pa sam ga morala prekidati i uspravljati (priča s ramenom je batina s dva kraja - može se dogoditi da povrati sve što je pojeo). Mlađega to nije morilo, taj je tu i tamo podrignuo bez posebnog poticaja, ali stariji... Stvar se popravila kad sam uspjela naći pravi položaj za dojenje u kojem nije toliko gutao zrak. Inače, klokotalo mu je u crijevima kao vodokotlić - strašno nešto... i grčeve je imao zbog toga dugo dugo... Ali svako dijete (čak i kod istih roditelja) je priča za sebe. Ne brini - kad budeš trebala znati, znat ćeš sve.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nosiljke--od rodenja idu sling, marama i ergo s umetkom, od negdje 3-4 mjeseca moze ergo bez umetka i mei tai. svi imaju svoje prednosti, trebala bi isprobati da vidis koja ti nosiljka pase. vidim da ces roditi po zimi, tak da nema prepreke za maramu, lakse se 'veze' od slinga, za sling uglavnom treba prakse, ali je jako praktican i najbrzi za rukovanje.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Bok

Imaš ovdje na forumu http://forum.roda.hr/forums/39-Nošenje-djece
    Mjesto gdje možeš sve saznati o nošenju beba, djece itd.

Nekome paše marama, nekome sling, obično smo sve isprobale i iskomentirale
    Važni su ti materijali, za male zimske bebice postoje posebno mekane sleepy wrap marame....nema čega nema...

Postoji također posebni dio gdje se raspravlja o platnenim pelenama...

Ovdje na forumu ti je sve rasčlanjeno do najsitnije dlake i sitnije od toga

A na webu www.roda.hr su ti stručni članci na koje se možeš osloniti, jer ne zaboravi da je ovo forum, nije običan,
    roditeljski je, ali ima nas svakakvih i sa svakavim savjetima i sto mišlienja na koje svatko ima pravo i ponekad te brzina traženja može dovesti na krive zaključke, zato pažljivo čitaj.
    Sretno!

ok sad sam išla pogledati da li si friška na forumu, vidim da nisi, ali nema veze, zato ćeš biti friška mama
    Posljednje uređivanje od oka : 12.10.2013. at 21:10

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ma oka portal sam cijeli procitala, teme isto pronjuskala , ali nekako i dalje brinem da necu polovit pa trazim jos iskustva iz prve ruke

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

joj, daj se opusti
    pa nećeš roditi letjelicu na mjesec, nego dijete

vidjet ćeš kako ćete rasti i razvijati se zajedno, učiti dan po dan

iako...
    jučer smo bili u klaićevoj i u čekaonici mama s bebicom od možda dvadesetak dana
    i stalno ju drži na nogama, da se dijete odguruje
    bilo mi je došlo da joj kažem kako to ne smije, ali onda si mislim... ma što ću ja tu sada soliti pamet

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Eh, da, to i mene muči, držati jezik za zubima

Inače jako je dobro da se upoznaš sa osnovama baby handlling, ima dosta o tome i na podforumu motorički razvoj djeteta, a ima i ako samo prosurfaš po netu.

Nakon toga važno je da znaš da u bolnici nakon poroda važno masirati cice kružnim pokretima da razbiješ kvrge da ne dođe do upale. Ja sam sa prstima u krug obje ruke masirala i izdajala ručno u tetra pelenu dok napetost nije popustila...

Pogledaj pravilan prihvat dojke, toga nikad dosta puta pogledati .

Znači jedino važno, roditi, izbjeći upale dojki, masirati i dojiti i odmarati sa bebom i dati joj dojiti kad ona poželi.
    Apsolutno sve ostalo možeš u hodu.
    Posljednje uređivanje od oka : 12.10.2013. at 22:19

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Joj,slobodno recite ako vidite nepravilnosti kod novih majki ( samo obzirno, naravno) , mene nitko nema naučiti osim da se oslonim na svoju vlastitu pamet i informacije, iskustva nemam Patronažne su staromodne, bake su rađale ima 30ak godina, ono-nemamo baš previše ljudi koji su spremni dati konstruktivni savjet a da nije tradicionalistički orijentiran.

E da, što s elastičnim maramama? Dobila sam preporuku da su OK jer je razlika u visini između muža i mene oko 15cm,pa su praktične za oboje jer se lijepo poslože na različite veličine i oblike ljudi.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ja ti imam elastičnu maramu, baby wrap, nama je odlična, može je i MD i ja, lijepo se oblikuje oko tijela.

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Možeš mi samo dati link one koju ti imaš,jer vidim da ima više vrsta tih elastičnih?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

joj, daj se opusti
    pa nećeš roditi letjelicu na mjesec, nego dijete

vidjet ćeš kako ćete rasti i razvijati se zajedno, učiti dan po dan

iako...
    jučer smo bili u klaićevoj i u čekaonici mama s bebicom od možda dvadesetak dana
    i stalno ju drži na nogama, da se dijete odguruje
    bilo mi je došlo da joj kažem kako to ne smije, ali onda si mislim... ma što ću ja tu sada soliti pame
    t
    Offt. Dijelim stav, ali naučila sam to nakon dosta neugodnih iskustava. Ja nisam baš nabasala na ovakvu situaciju (i mislim da ipak ne bih prešutjela) ali sam naletjela u čekaonici da djeca od 3 godine govore s dudom varalicom, da im se tepa i svašta... pa sam znala reći kako to nije dobro i kakve su moguće posljedice. I baš svaki put sam pobrala žestoku jezikovu juhu da što se petljam u odgoj. Sad sam pametnija - ako žele 5 godina kod logopeda, neka ih... Ne možeš savjetovati nekoga tko ne želi savjet. A ostali se uglavnom informiraju i ne rade takve propuste.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da, beba ne dolazi sa uputstvom za uporabu, ali zato je u svim našim genima utisnuto kako treba s novorođenčem. Bez brige može se to, nije lako, ali je divno imati novorođenče.

U slučajevima kad zatreba pomoć tu su patronažne, pedijatri, bake, druge mame, knjige...

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj nanimira prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš mi samo dati link one koju ti imaš,jer vidim da ima više vrsta tih elastičnih?
    http://www.altermama.com/sleepy-wrap.htm
    http://www.youtube.com/watch?v=q_FITVgjctI

Sorry, zove se sleepy wrap, a ne baby wrap!

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Offt. Dijelim stav, ali naučila sam to nakon dosta neugodnih iskustava. Ja nisam baš nabasala na ovakvu situaciju (i mislim da ipak ne bih prešutjela) ali sam naletjela u čekaonici da djeca od 3 godine govore s dudom varalicom, da im se tepa i svašta... pa sam znala reći kako to nije dobro i kakve su moguće posljedice. I baš svaki put sam pobrala žestoku jezikovu juhu da što se petljam u odgoj. Sad sam pametnija - ako žele 5 godina kod logopeda, neka ih... Ne možeš savjetovati nekoga tko ne želi savjet. A ostali se uglavnom informiraju i ne rade takve propuste.
    I ja sam na zalost imala takva iskustva. Kad cisto dobronamjerno zelis nekome nesto reci dobijes po nosu i ispadnes bahat i pametnjakovic. Pa se vise ni ja ne petljam, nije moja briga...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ma daj, dezinficijens. dovoljno je oprati ruke s obicnim sapunom. ne treba pretjerivati s kemijom, nisu bebe od stakla.

s prvim djetetom ces vjerovatno imati posesivni sindrom, ali proci ce te
    upravo tako

i dovoljno je oprati ruke sapunom

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa zašto bi se ugušilo?
    nijedno dijete nisam dizala na podrigivanje, uopće se nisam bavila time. uglavnom ni nisu podrigivali, moji su bili od ovih što prde.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od nosiljki mi je najdraži sling i koristim ga od rođenja djeteta, ali mislim da je prvi-put-mame za početak bolja opcija neka marama ili mei-tai

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako vidiš da bebi podrigivanje odgovara, onda ju diži, ako vidiš da nema razlike, onda zanemari.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

A grudnjak za dojenje? Šta će mi to uopće, a traže u bolnici da ga se ima poslije poroda?
    Mene općenito grudnjaci smetaju, nosim ih baš kad moram (ispod bluze...).
    Čitala sam jednu temu iz 2006 o tome, ali nisam našla odgovor. Ja se ne mogu sjetiti niti jednog razloga zašto bi ih bilo korisnije nositi osim da ti drže povećale sise u istom pravcu

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ili prdnu

Treba jer neke bebe plaču zbog neugode u trbuhu sve dok ne - podrignu. Moje iskustvo s oba djeteta.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nije uopće neophodan

grudnjak (nekakav) je zgodan za utrpavanje jastučića (pelena, ručnika) kod prejake proizvodnje i curenja
    ne mora biti za dojenje, ali je zgodno da nema žice i da je pamučni

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Treba jer neke bebe plaču zbog neugode u trbuhu sve dok ne - podrignu. Moje iskustvo s oba djeteta.
    a to će majka sam a skužiti
    ne treba po difoltu

moje nijedno nije trebalo, dakle, ne postoji generalni savjet

ako djetetu bude smetalo, podignut će
    ako ne - neće

pitanje je bilo DO KADA

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lulu-mama prvotno napisa Vidi poruku
    A grudnjak za dojenje? Šta će mi to uopće, a traže u bolnici da ga se ima poslije poroda?
    Mene općenito grudnjaci smetaju, nosim ih baš kad moram (ispod bluze...).
    Čitala sam jednu temu iz 2006 o tome, ali nisam našla odgovor. Ja se ne mogu sjetiti niti jednog razloga zašto bi ih bilo korisnije nositi osim da ti drže povećale sise u istom pravcu
    ako ih ne nosiš inače, i povećane grudi ti ne smetaju, naravno da ti ne treba grudnjak za dojenje ili bilo kakav drugi grudnjak

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

e, još jedan savjet što se tiče našeg potrošačkog društva.

u dućanima izgleda da ti sve treba, i da će beba u najmanju ruku imati tikove ako nešto ne kupimo, a u najgoru neku bolest. tako da za sve što smatrate NEOPHODNO, otiđite prvo doma i još 2 puta razmislite, vjerojatno ćete odustati od pola stvari i uštediti gomilu love.

drugo, raspitajte se za sve što vas zanima kod mama. meni npr. sestra radi sa jedno 5-6 mama, i svaki put kad trebam nešto kupiti, ona prvo pita kod svojih cura. hrpu tih neophodnih stvari sam dobila na posudbu. super iz dva razloga - kad ti više ne treba, ne moraš tražiti mjesto u stanu da to spremiš nego samo vratiš, a možda zaključiš da ti ne treba (npr. moj mali ne voli ljuljačku, ja bila uvjerena da će guštat). i njima isto super - jer privremeno oslobode mjesto u svojim ormarima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali neophodno nije apsolutno ništa
    ne mogu se sad sjetiti nijedne stvari koja bi stvarno bila neophodna
    možda sling/ marama - ali ni to nije totalno neophodno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim, osim odjeće LOL bez toga ipak ne možemo

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ja sam si kupila 2 grudnjaka kroz trudnoću, i to samo zato jer su mi grudi narasle za broj i pol, pa sam odmah uzela za dojilje i veći broj. Znači, ionako mi je trebao + odmah sam se riješila kupovine grudnjaka za barem godinu dana. Tražila sam neke jeftinije varijante poput one iz Interspara za 110kn i jedan iz DMa za 80kn. Pamučni su,nemaju žicu, ukoliko mi bradavice budu osjetljive ili ako ću morati strpati gazicu,jastučić-sve stane. Ali da su ostale nekih manjh dimenzija sigurno nebi kupila. E da, napominjem da sam ja to kupila u zadn jih možda mjesec i pol jer su tek tada baš nabubrile, do onda sam slobodno hodala u svojim topićima i starim grudnjacima.

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

e pa to i ja mislim - kao, neophodno je, a onda kad razmisliš,možeš se snaći i sam. evo 2 primjera:
    ljetna navlaka za kolica/jaje -> staviš gazicu i uštediš 200 kn.
    rolica za bočno spavanje bebe -> zarolaš ručnik i uštediš cca 80 kn.

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj littletunafish prvotno napisa Vidi poruku
    e, još jedan savjet što se tiče našeg potrošačkog društva.

u dućanima izgleda da ti sve treba, i da će beba u najmanju ruku imati tikove ako nešto ne kupimo, a u najgoru neku bolest. tako da za sve što smatrate NEOPHODNO, otiđite prvo doma i još 2 puta razmislite, vjerojatno ćete odustati od pola stvari i uštediti gomilu love.

drugo, raspitajte se za sve što vas zanima kod mama. meni npr. sestra radi sa jedno 5-6 mama, i svaki put kad trebam nešto kupiti, ona prvo pita kod svojih cura. hrpu tih neophodnih stvari sam dobila na posudbu. super iz dva razloga - kad ti više ne treba, ne moraš tražiti mjesto u stanu da to spremiš nego samo vratiš, a možda zaključiš da ti ne treba (npr. moj mali ne voli ljuljačku, ja bila uvjerena da će guštat). i njima isto super - jer privremeno oslobode mjesto u svojim ormarima.
    Ovo je istina, mene je recimo neugodno iznenadilo kad smo mi doma napravili mini popis za kupovinu nekih onsovnih stvari za bebu, otišli na tečaj a kad ono patronažna krene nabrajat i još kaže-nemojte da to nemate kad vam dođem u patronažu. To se konkretno odnosilo na jastučiće/štitnike za bradavice jer kak će ona nama pokazat pravilno dojenje kad ima cca pola sata za svaku mladu majku kad dođe u posjet ( žena je inače preluda za forsanje dojenja, rekla je da će nas doslovce iscicat da dojimo i jako je protiv adapt.hrane ako ne postoje žešći razlozi i kaže da joj je draže da se onda upotrijebe neka blaža mehanička pomagala nego umjetna hrana), pa je rekla da ona inzistira na previjalici,posebno kad se beba kupa, da moramo imati doma sve za njegu pupka i tako...uglavnom, poslušala sam ju samo za njegu pupka i uzeli smo te šeširiće čisto da ju skinem s grbače ak me bude tlačila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj littletunafish prvotno napisa Vidi poruku
    e pa to i ja mislim - kao, neophodno je, a onda kad razmisliš,možeš se snaći i sam. evo 2 primjera:
    ljetna navlaka za kolica/jaje -> staviš gazicu i uštediš 200 kn.
    rolica za bočno spavanje bebe -> zarolaš ručnik i uštediš cca 80 kn.
    hahaa
    nisam koristila ni ljetnu navlaku niti gazicu, niti rolicu, niti zarolani ručnik

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kad sam nosila prvo dijete, kupila sam sve, odnosno sve što mi nije trebalo.

Kad sam nosila drugo dijete mislila sam što mu treba. Samo cica i oblekica.
    Kinderbet ne treba, jer spava samnom, kolica ne treba jer se nosimo u marami itd.(zato sam se istrošila na marame .

Najvažnije za rodilište je: dobra spavačica na gumbe tako da su cice lako dostupne.
    Tople čarape za mamu, ogrtač ako je zima u sobama. Puuno vode da mamu da ima što piti.
    Oblekica za bebu i autosjedalica za vožnju doma.

Za doma
    Purelan krema za cice, pelene, udoban krevet i onaj jastuk banana za mamina leđa.
    i puuno odmora za mamu.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Jedan savjet koji ja nisam znala i sad placam:
    Napravite kuci zescu cistku nepotrebnih/polupotrebnih stvari i uvedite minimalizam kako bi odrzavanje reda i cistoce bilo lakse (i vama i svim dobrim dusama voljnim pomoci ).

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Imam pitanje u vezi grudnjaka za dojenje.. Inače mi je običaj nosit grudnjak samo kad idem van kuće, prvo što radim kad ulazim u stan je otkopčavanje i bacanje grudnjaka .. Sad mi još cice nisu narasle pa ne znam kako je to imati velike cice, al ovaj grudnjak za dojenje se treba nosit jelda? Da zadržava mlijeko da ne curi, podržava cice, šta? I kad ga je najbolje kupiti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa neće grudnjak zadržati mlijeko
    već ono što u njega utrpaš: jastučići, gaza, pelena, ručnik... ovisno o količinama curenja
    a sve to može i najobičnji

ne postoji generalni savjet o veličini
    prvu trudnoću i dojenje sam izgurala sa svojim starim B grudnjacima

u drugoj trudnoći sam otišla na D
    poslije poroda na H

pa ti vidi
    Posljednje uređivanje od apricot : 14.10.2013. at 13:15

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

( Prvo pitaj pa tek onda idi čitat hahaah )
    .. dobro dakle, ako mi grudnjak smeta, ne moram ga ni imat.. Eventualno za ubacit jastučiče ako mlijeko curi..

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    pa zašto bi se ugušilo?
    nijedno dijete nisam dizala na podrigivanje, uopće se nisam bavila time. uglavnom ni nisu podrigivali, moji su bili od ovih što prde.
    Mene su isprepadali da što ako polegneš dijete a ono se samo sebi podrigne u usta, izbaci nešto i uguši se s tim..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •