Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
Ma svašta.
Zašto ne bi bila samohrani roditelj ako je otac poznat?
Opet molim, kao što sam molila na onom topiku o braku da se ne piše poluinformacije i dezinformacije, kao ni informacije tipa- "moja suseda mi pričala da je od njene nećakinje frendicina mama, tetka, strina...čula od ujne iz Gornje Bistre da se nešto može ili ne može..."
Molim vas nemojte to raditi jer zbunjujete ljude i dovodite u zabludu.
Par postova gore sam napisala koji je postupak kod matičara i to je prvo što se mora učiniti nakon djetetovog rođenja.
O tome i ovisi kako će sve dalje ići.
Otvaračici topica savjetujem neka dobro promisli, dobro, dobro, dobro promisli.
Znam da je ljuta, jadna, razočarana, ali treba emocije nekako staviti po strani i pametno odlučiti.
Otac je strani državljanin i to može stvarati velike probleme.
Imali smo davno ovdje slučaj jedne forumašice koja se razvela od stranog državljanina koji joj je doslovno oteo dijete, ukrcao u avion i otišao s njome u arapsku zemlju.
Imao je pravo na to jer je otac. On se razveo od majke, ali roditeljska prava su ista i njemu i majci i nitko mu nije mogao zabraniti da odvede dijete.
Ne znam, nekako si mislim da bi možda najpametnije bilo da se ne upisuje dotičnog kao pretpostavljenog oca.
Imam dojam da se ne bi odazivao na sudske pozive, a mogao bi jednog dana kad mu puhne doći i stvarati probleme i tražiti svoja očinska prava. Na koja ima jednako kao i majka.
Drugo rješenje bi bilo: upisati ga i tražiti potpuno skrbništvo nad djetetom, ali i to je dugotrajna procedura i što ako se otac suprostavi?
To mi je rekla žena kojoj soc plaća vrtić, jer je ona u penziji i u takvoj situaciji. Ona mi je sama rekla da je samohrani roditelj onaj kome je otac nepoznat ili mrtav. Ako je upisan onda ona više nije samohrani roditelj i može tražiti alimentaciju od oca.