Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Jedino što sam ja uspjela zaključiti je to da ne trebam toliko raditi na odnosu s djecom koliko na samoj sebi. Kad se čovjek trudi živjeti i ponašati tako kako očekuje od djeteta, onda autoritet (nazovite to kako god želite) dolazi nekako spontano, sam po sebi. Djeci smo uzor i to nikada ne treba smetnuti s uma. Kako se ponašamo prema njima, oni nam vraćaju kao ogledalo. Daklem, ako se trudimo biti što bolji i živjeti u skladu s vlastitom slikom o sebi (kako želimo izgledati, kakvi želimo biti) obično se to i može postići.

Dakako, ljudi smo i ima svakakvih dana, ali to nas ne treba opterećivati. BItno je da budemo dobro i zadovoljni većinu vremena. Tada će nas i dijete doživjeti kao odgovarajući uzor i neće biti potrebe za umjetnom izgradnjom autoriteta.
ovdje si me pogodila savršeno!
otkad se J rodio puno više radim na sebi, mislim da sam narasla kao osoba nevjerovatno puno. nekad sam se zamišljala da ću kao mama biti nonstop živčana, samo trčati i derati se, a ono paf! ne mogu se prepoznati. naravno nisam ni ja uvijek raspoložena ali većinom sam baš ok.
od početka dohrane s njim sam promijenila prehranu, jer sam kao prirodno osjetila da nije ok da ja jedem smeće a njega tamo hranim sa kuhanim nezačinjenim povrćem.
kad je počeo govoriti smanjila sam psovanje, koliko toliko
ma općenito radim na sebi, jer mislim da djeca jako dobro osjete kakvi smo kao osobe, i da ono što damo i dobijemo zauzvrat. to je jedna od stvari koje sam nekako instinktivno znala.
a i samoj mi autoritet ili utjecaj može biti samo osoba čije osobine cijenim, kojoj se možda pomalo i divim i s kojom se osjećam ugodno.
a na kraju mislim da autoritet sam po sebi ni nije cilj. meni je cilj biti bliska svome djetetu i poznavati ga dobro, čitati njegove osjećaje. zato je mm-u malo napetije biti s njim.
mm je malo drugačije odgajan, njegova mama voli naglašavati što im sve nije dopuštala, nekad se pitam kako i s čim su se igrali kao djeca? to naravno ima utjecaja i na to kakav je on roditelj, ali mogu reći da je napredovao daleko od toga..