Pročitala sam sve što se pisalo na ovu temu ali ne nalazim u Zakonu o radu odgovor na slijedeće: vraćam se na posao 9.9.2006. Imam li pravo na godišnji iz 2006-te godine?
Pročitala sam sve što se pisalo na ovu temu ali ne nalazim u Zakonu o radu odgovor na slijedeće: vraćam se na posao 9.9.2006. Imam li pravo na godišnji iz 2006-te godine?
Imaš.![]()
minnie, može li malo detaljnije? mislim, s obzirom na to da smo mbee i ja u istoj firmi, a meni tvrde da nemam pravo na godišnji ni na regres za ovu godinu, a kad bih i imala prvo bih morala raditi 6mj prije nego bi mogla na godišnji...
vraćam se na posao 8.10.
nema veze, mislim da sam shvatila... moraju mi odobriti godišnji odmor za 2006. iako se vraćam tek 8.10.2006, a otišla sam na čuvanje 15.2.2005.
prvi dio moram iskoristiti do kraja 2006. da bih imala pravo na drugi dio do 30.6. 2007.
i moraju mi dati regres!
jesam u pravu?
U pravu si. Samo...kako to da se vraćaš 8.10. a ne 7.10.? Mislim da je prvi radni dan upravo rođendan djeteta. :/
Da, regres ide zajedno sa korištenjem godišnjeg odmora. I taj prvi dio kojeg bi trebala iskoristiti do kraja ove godine, trebao bi biti minimalno dvanaest radnih dana:prvi dio moram iskoristiti do kraja 2006. da bih imala pravo na drugi dio do 30.6. 2007.
i moraju mi dati regres!
http://www.moj-posao.net/jseeker_law...9&entityId=A12
GODIŠNJI ODMOR U 12 TOČAKA
...
9. PRENOŠENJE U IDUĆU GODINU
Neiskorišteni godišnji odmor odnosno dio godišnjeg odmora može se koristiti do 30. lipnja iduće godine.
...
8. GODIŠNJI ODMOR U DIJELOVIMA
- Godišnji odmor koristi se u prvom redu u jednom dijelu, što znači da poslodavac svojom odlukom može radniku dati isključivo godišnji odmor u jednom dijelu.
- Međutim, ako to želi radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela. Dakle, godišnji odmor u dijelovima može se koristiti isključivo kada to zahtjeva radnik.
- Zakon o radu ne predviđa mogućnost godišnjeg odmora u tri ili više dijelova, ali ako bi se na traženje radnika, radnik i poslodavac tako dogovorili, smatramo da bi takvo korištenje godišnjeg odmora bilo dopušteno. Naravno, apsolutno je nedopustivo da poslodavac nametne radniku korištenje godišnjeg odmora u tri i više dijelova.
- Kada radnik koristi godišnji odmor u dijelovima:
· prvi dio mora iznositi najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, i mora se koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor;
· drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
9. PRENOŠENJE GODIŠNJEG ODMORA U IDUĆU GODINU
- Neiskorišten ili prekinuti godišnji odmor:
· Godišnji odmor odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji nije korišten ili je prekinut u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. (Pod 'radio' misli se stvarno bio na poslu, a ne bio u radnom odnosu). Dakle:
* · ako je radnik otišao na bolovanje npr. 10. srpnja 2000. a na posao se vratio npr. 1. travnja 2001. ima pravo iskoristiti godišnji odmor iz 2000. godine, jer je u 2000. godini radio šest mjeseci, ali ga mora koristiti do 30. lipnja 2001.
* · ako je radnik otišao na bolovanje npr. 10. lipnja 2000. a na posao se vratio npr. 1. travnja 2001. nema pravo iskoristiti godišnji odmor iz 2000. godine, jer je u 2000. godini nije radio šest mjeseci.
- Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini, tj. do kraja iduće godine, a ne samo do 30. lipnja. (Tu nije niti potrebno da je radnik radio šest mjeseci u prethodnoj godini).
- Kao što je rečeno, drugi dio godišnjeg odmora može se koristiti do 30. lipnja iduće godine, bez ikakvih drugih uvjeta. Dakle, tu nije bitan razloga zašto radnik nije iskoristio drugi dio godišnjeg odmora, niti je potrebno da radio šest mjeseci prošle godine.
...
I kako imaš liješi avatar!![]()
neće ni 07. ni 08. nego 09.10 jer je 07. subota! :D taman za proslaviti rođendan!mamanatali prvotno napisa
1. thanks minnie (i za odgovor i z a kompliment)
2. kod nas na poslu praksa da se dođe raditi dan poslije rođendana
3. kod nas na poslu (nažalost) praksa i da te ne puste poslije porodiljnog na GO
4. živio vikeeend :D !!! thanks nika...
I mene zanima nešto po tom pitanju. Otišla na čuvanje trudnoće 25.10.2004. i 03.04.2006. vratila sam se na posao. Imam li ja pravo na GO iz 2005. ( nisam ni onaj iz 2004. potrošila cijeli ) i dali sam trebala dobit regres i božičnicu za istu? Imam li pravo na GO i regres za ovu godinu?
ovak je bilo kod mene:
otišla na čuvanje trudnoće 01.11.2004.
porodiljni je počeo negdje krajem 02/2005
vratila sam se na posao 07.04.2006.
i imam pravo na svih 30 dana, samo ih moram iskoristiti do 30.06.2006.
Mrki, ako si u prošloj godini aktivno radila šest mjeseci, imaš pravo na puni godišnji za prošlu godinu, ali ga moraš iskoristiti do 30.06.
Regres ide zajedno za korištenjem godišnjeg odmora (ako se isplaćuje).
Božićnica (ako se isplaćuje), nema veze s tim da li si ili nisi na rodiljnog dopustu: ako se isplaćuje, svi radnici je dobijaju.
Za ovu godinu imaš također pravo na puni godišnji, i regres (opet, ako se isplaćuje).
A šta ako nisam iskoristila godišnji iz 2005. jer sam otišla na čuvanje trudnoće 18.5.2005.,pa porodiljni odmah nastavila,i vraćam se na posao 22.12.2006.Mislim,onda je taj godišnji nestao i više ne mogu ništa s njim?
A za 2006. isto onda nemam pravo na godišnji?
A kad mogu na godišnji za 2007.?Odmah na početku godine ili moram čekati?
Ne, nemaš pravo na taj iz 2005.g.
Za 2006.g. imaš pravo odmah koristiti g.o. po povratku na posao, od 22.12.06. na dalje.
Na g.o. za 2007. imaš pravo kao i svi ostali radnici kod tvog poslodavca. Poslodavac može, ali i ne mora dozvoliti korištenje g.o. početkom godine.
ja sam sa lucijom otišla u siječnju na redovni porodiljni i rodila 13.03.2002., vratila se 13.03.2003. - nisam imala pravo go od 2002.
sada sa dominikom sam išla doma ranije - krajem studenog 2005., rodila 01.03.2006. - znači sa njim ću to moći iskoristiti?
Misliš na g.o. iz 2005.g.? Njega nećeš moći iskoristiti jer iako si prošlu godinu vjerojatno aktivno radila šest mjeseci, preneseni g.o. se može iskoristiti do 30.06. ove godine, a već danas je 02.07.
ne, ovaj iz 2006.
kak sam ja skužila, proljetne bebe to gube, oni koji se rađaju u npr. prosincu, a mama je otišla na doma u npr. kolovozu imaju više sreće
Ti u 2006.g. nećeš imati niti dana aktivnog rada, ako budeš koristila cijeli rodiljni dopust. Nećeš imati pravo ni na ovaj iz 2006.g. :/
Hvala Minnie!
A imam i dobrog šefa što se svega oko djece tiče,pa će valjda već nešto smislit,da ne moram odmah na posao!
Minnie,nije mi bašjasnoza godišnji iz 2006.Naime ja se vračam na posao u 10.mjesecu i da li za mene vrijedi to da sam morala raditi šestmjeseci u 2006. pa da koristim taj godišnji za 2006. ili ga imam automatski nakon samo jednog npr. radnog dana u 2006.Mene nije bilo na poslu od 2.mjeseca 2004-čuvanje trudnoče,porodiljni ,zatim produženi porodiljni zbog njege djeteta sposebnim potrebama.Vračam se sad u deseti mjesec pa me baš zanima..... tx.
Ne, to za tebe ne vrijedi. Ovaj uvjet aktivnog rada važan je kod prijenosa godišnjeg u iduću godinu.
Kod tebe se ne radi o prijenosu, ti se vraćaš na posao u ovoj godini i imaš pravo na g.o. za ovu godinu.![]()
Minnie,hvala ti na odgovoru i još samo jedno pitanje-da li ja moram početi raditi ili mogu odmah nakon porodiljnog ići i na godišnji?
Sve ovisi o dogovoru s poslodavcem, može se i jedno i drugo.![]()
i ja muku mučim sa GO nakon porodiljnog. otišla sam na čuvanje trudnoće početkom svibnja 2005 i vratila se na posao s porodiljnog 14.08.2006. sad mi moji u tajništvu tvrde kako nemam pravo na GO zato što nisam radila 6 mj u godini tj. da ga mogu koristiti tek za 6 mjeseci. A meni hitno trebaju 2 tj zbog adaptacije u jaslice pa ne znam dali da tražim bolovanje ili ...![]()
Čitam, čitam... i ako sam dobro shvatila, ni ja nemam pravo na GO iz godine između. Preciznije, na 'komplikacije', dakle, bolovanje sam otišla 1. 7. 2005. Rodila sam 15. veljače 2006, dakle vraćam se na posao 15. veljače 2007. i imam li onda ili nemam pravo na godišnji za 2006. obzirom da cijelu ovu godinu neću raditi? Hm, hm :?
Frendica mi je na kompikacije otišla 1.5.2005.,rodila 26.9.2005. i 27.09.2006. bi se trebala vratiti na posao,ali ju je gazda izvjestio da će dobiti otkaz,da mu više ne treba da je našao drugu radnicu.
Da li ima pravo iskoristiti godišnji za 2005 ili 2006?
I da li možda ima pravo na kakvu otpremninu s obzirom da u toj firmi ima 3 godine neprekinutog radnog staža?
Ovako kod mene stvari stoje:
Otišla na čuvanje trudnoće u 04. mjesecu 2005.
Rodila 12.09.2005.
Počela raditi 07.09.2006. u novoj firmi.
Da li imam pravo na go ili bar dio od 2006. godine??
Nisam imala prekida pri prelasku iz firme u firmu.
Lali, mislim da nemaš pravo na GO iz 2006. ako ga uopće nisi koristila u 2006. godini jer se ne može prenositi cijeli u slijedeću godinu tj. 2007.
Da ne otvaram novi topic imam jedno pitanjce za znalce: Počela sam raditi u školi 08.09.2005.g (nemamm prekid radnog odnosa iz prošle firme) i 25.01.2006. otišla na komplikacije skroz do porodiljnog 07.08.2006. koji se nastavio do poroda 27.09.2006. Planiram ostati na porodiljnom skroz do godinu dana pa me zanima mogu li nakon toga koristiti bilo kakav godišnji? (znam da se u prosvjeti inače godišnji koristi kad su i praznici ali ne znam da li je ovo iznimka)
Hvala unaprijed na odgovoru!
Da,ali kad sam počela raditi 07.09.06. rekli su mi da treba proći 6 mjeseci,tako da taj prvi dio nisam imala kada iskoristiti :? :?Brunda prvotno napisa
Napominjem,do kraja porodiljnog sam bila u drugoj firmi.
Ja sam se vratila 3.12. , koristila sam godišnji i dobila regres.
ne znam što da uopće prvo pitam
2006 otišla sam na bolovanje negdje u 7mj. nakon toga sam ostala trudna i komplikacije mi se vode od 9mj. nisam iskoristila godišnji za 2006-propao mi je i ne mogu ga prenjeti.
rodila sam 10.04.07 što znači da se 10.04.08 moram vratiti na posao,kako sam shvatila nemam pravo na godišnji iz 2007,ali moje je pitanje imam li nakon 30.06.08.pravo na novi godišnji od 2008,pošto cijelu 2007,i par mjeseci 2008 nisam radila?!!!!
ivana zg
logično je da nemaš pravo na godišnji iz 2006. jer i oni koji rade, stari godišnji moraju iskoristiti do 30. 06. slijedeće godine inače gube pravo na njega,
a za godišnji iz 2007. godine - budući da nisi ni jedan dan radila utoj godini nemaš pravo na godišnji- isto je logično :/ iako bi svatko poslije porodoljnog dopusta još bar koji dan bi odoma sa bebom!
dakle, da si u 2007. otišla na bolovanje ili porodiljni 03. 01. imala bi pravo godišnji od te godine iskoristiti do 30. 06. 2008. godine
nadam se da sam pomogla
pravo na godišnji iz 2008. imaš već nakon što se na jedan dan vratiš na posao
Zna li itko odgovor na moje pitanje :?
Ari, ne znam. Ali imam pitanje za Minnie. Po svim odgovorima iščitavam da bih i ja imala pravo na GO iz 2oo7. Na komplikacije sam otišla 14.4.2006, rodila 01.12.2006, pa prema tome porodiljni dopust mi završava 01.12.2007. Minnie kako da uvjerim svoju pravnicu da imam pravo na GO iz 2007. Ona tvrdi da moram raditi bar 6 mjeseci u 2007. da bih ostvarila pravo na GO. Molim te Minnie daj link na taj dio Zakona.
Kod mene je specificna situacija jer sam u prosvjeti. Zanima me imam li pravo na godisnji odmor nakon porodiljnog, radila sam do 12.04.2006 pa otisla na cuvanje trudnoce, rodila 27.11.2006. Trebam li se vratiti na posao 27.11.2007.?
Umjesto Minnie:ljiljan@ prvotno napisa
Članak 50.
(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.
(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.
Ono je bio citat ZOR-a (čl.50,st.2), a ovo FAQ s našeg portala:
1. Imam li pravo na godišnji odmor ako sam u toj godini radila manje od 6 mjeseci?
DA. Svaka od nas u Hrvatskoj ima pravo na svoj godišnji odmor za godinu u kojoj se vraća s rodiljnog dopusta. Uvjet rada od 6 mjeseci na poslu tekuće godine važi samo ako:
1. prvi puta zasnivate radni odnos;
2. ili ste pripravnik.
puno hvalavesna72 prvotno napisa
Podižem i pitam za kolegicu.
Iskoristila bi 6 mjeseci obaveznog porodnog i produžila bi ga za još jedan mjesec.Tada bi otišla na godišnji dmor i nakon zimskog odmora učenika bi počela raditi.
Istovremeno bi otac djeteta preuzeo prodni dopust.
Da li je to moguće?
Mama predaje u školi, a tata je privatnik
dijete je rođeno krajem ožujka ove godine
vita jela zelen bor ,molim brzi odgovor![]()
Teoretski je, odnosno ima pravo na GO u godini povratka na posao, muž može na PD, (ne zaboravi da se PD i produžuje za dva mjeseca, ako otac koristi tri). To sve 5.
Ali, (ima ali) u školama se godišnji inače koristi za vrijeme praznika. Ne znam kad padaju zimski praznici (datumi), da joj ne pomaknu godišnji za onda :/
vesna hvala![]()
![]()