Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Pozitivan nalaz Hepatitis C, Hepatitis B i/ili HIV - gdje u postupak?

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Pozitivan nalaz Hepatitis C, Hepatitis B i/ili HIV - gdje u postupak?

Otvaram novu temu, potaknuta temom o odbijanju završetka postupka forumašice s Hepatitisom C. Mislim da nikada do sada nije bila otvorene tema o liječenju i obavljanju MPO postupaka za pacijentice i pacijente s Hepatitisom C, Hepatitisom B ili HIV-om.

Možemo li ovdje skupljati i dijeliti informacije o tom. Prenosim pitanja koja su mi upala u oči na prošloj temi, Mogu li se takvi pacijenti i pacijentice liječiti u svakoj klinici ili se šalju samo u jednu? Petrovu? Uvijek ili samo u određeno vrijeme dana/tjedna/mjeseca/godine. Je li protokol isti? Ima li netko provjerenu informaciju.

Kopiram neke postove (ili dijelove postova) s druge teme:

Citiraj tetadoktor prvotno napisa Vidi poruku
    od drzavnih klinika samo Petrova odradjuje pacijente sa hepatitisom i imaju posebne dane kada se odradjuju punkcije i transferi za takve parove. cinjenica je da se malo doktora usudi raditi sa takvim pacijentima
    Citiraj ljubilica prvotno napisa Vidi poruku
    Inace, ja sam imala transfer krajem srpnja u Petrovoj i sestre su mi rekle da zene s hepatitisom imaju postupke u kolovozu. Ispada da imaju pravo jednom godisnje sto je po meni mozda bezveze.
    Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Čekaj, a zašto onda s hepom C MPO radi samo Petrova od državnih? Ili je to neka patka? Mislim, ako je to točno, što onda šteka s labovima/hodogramima svih drugih?
    Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    I nemojte pisati da je to jednako kao i za bilo koje liječenje kad je u pitanju hep C, jer nije. Trudnice s hep C se porađaju u rodilištima, mislim da ih nigdje ne odbijaju, itd (naravno uz uobičajene mjere). Ali pacijentice koje se podvrgavaju in vitro oplodnji mogu samo jednom godišnje raditi punkciju u Petrovoj. Što vam to govori?
    Citiraj nina977 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam također zdravstveni radnik,radim u državnoj bolnici također invazivnu pretragu pacijentima i nikad nismo odbili pacijenta sa hepatitisom a šta se tiče sterilnosti ,naravno da nakon svakog pacijenta na isti način dezinficiramo i steriliziramo instrumente tj.ponašamo se kao da svi imaju hepatititis i HIV jer to je jedino ispravno,jer kad idemo u postupak nalazi markera vrijede 6 mjeseci a šta ako se netko zarazio u međuvremenu ali to ne znaju pa nikom ništa.Stvarno mi nije jasno kako si to mogu dozvoliti,sad se brinem kako se stvarno provodi ta sterilnost po našim klinikama?!
    Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    A sad jos jednom, valjda sam propustila, zasto navodno samo Petrova odradjuje IVF postupke za pacijent(ic)e s hepatitisom B ili C i HIV-om? Koji navodno to zakon tako uredjuje, koja je ustanova njima i sukladno cemu dala "licencu" za takve postupke? Mozda Petrova radi postupke s pacijentima koji imaju hepatitis B ili C 1x godisnje zato sto su oni tako interno odlucili a ne zato sto je to tako potrebno? Hocete reci da pacijenti koji imaju hepatitis B ili C ne mogu u postupke na npr. Vuk Vrhovcu? Ja to uistinu ne vjerujem........
    Ne znam kako je na V.V, ovisi kako je opremljen.
    Koliko ja shvaćam, ne radi se o uobičajenoj predostrožnosti koja služi da se zaštiti ljude koji rade s pacijentima i druge pacijente, tu je zaštita standardna. Nego o tome da se minimizira rizik za kontaminaciju tuđih uzoraka.
    Prevelik je ulog, rekla bih.
    Zato je bitno točno definirati protokol i sve, nije neizvedivo ali nije ni trivijalno. Ako ga neka institucija još uvijek nema, onda ona to ne nudi pacijentima.
    Citiraj bubekica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni negdje zvoni info da pacijentice s vuka koje imaju hep salju u petrovu. Ovo je tema koju treba istraziti i o kojoj se jako malo pise ( u skoro 2 godine vrlo aktivnog forumiranja ovo je moj prvi susret s ivf pacijeticom koja ima hep).
    Vuk Vrhovec je nekad (za vrijeme Lucingera) najnormalnije odradjivao i takve postupke pa ne znam sto se dogodilo u medjuvremenu i zasto.
    Nadam se da se nitko ne ljuti što sam vas kvotala.
    Posljednje uređivanje od BHany : 03.10.2013. at 09:08

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni zvoni da je svojedobno jedna forumasica sa hep dijagnozom, ne znam koji tip, bila kod tomića u vinogradskoj. Čak je i zatrudnila, ali loše je završilo. Treba pitat pinky!

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Na VV smo jednom kasnili s nalazima na markere, dr. je bila dosta ljuta i rekla da je njoj svejedno jer oni rade sa svima, no to je radi zaštite nas, i ne stignu li nam nalazi do punkcije, da će naš "materijal" obrađivati s (ne sjećam se više izraza točno) s kontaminiranim materijalom (?). Nešto u tom smislu.

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni zvoni da je svojedobno jedna forumasica sa hep dijagnozom, ne znam koji tip, bila kod tomića u vinogradskoj. Čak je i zatrudnila, ali loše je završilo. Treba pitat pinky!
    Istina, hep C, na žalost nije dočekala sretan kraj Nisam sigurna, ali da, mislim da je bila u Vinogradskoj. Nisam je od onda vidjela na forumu/ima .....
    Posljednje uređivanje od cranky : 04.10.2013. at 08:55

TrudyC avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nije pinky nego kinky. Da, bila je u Vinogradskoj.

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Mislim da je dr. Radoncic radio sa hepatitisima u Viliju, a sad neznam. A za hiv se ide vani, Milano, Brisel......
    Nadam se da sam malo pomogla

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam razgovarala s jednom curom u Ri, njen dečko je imao hepatitis C ali ne znam nažalost što su joj dr. rekli, čekala je prve konzultacije

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Na VV su primali (2010 god) žene sa hepatitisom C.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ja sam u Viliju/dr.Radoncic imala postupke sa Hepatitsom B.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Istina je da sve do dolaska nalaza, u svakom rodilištu, tretiraju kao da virus nosi svatko. U bolnici sam bila s par cura koje boluju od Hepatitisa C. Vinogradska je za to najspecijaliziranija. Mislim da i u Kliničkoj bolnici "Dubrava" u Zagrebu postoji liječenje inteferonom, koje trenutno daje najbolje rezultate (postoje i stariji lijekovi, npr. Pegazus.) Liječenje inteferonom je oblik kemoterapije. No, hepatitis ima toliko vrsti, da se pristupa individualno, a uskoro dolazi i novi lijek.. Toliko osobno znam o tome, ali tek iz druge ruke..
    Posljednje uređivanje od Doga : 05.10.2013. at 09:28

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Glupo neuko pitanje zar nije hiv teska kontraindikacija za ivf?!

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Još nešto, hepatitis ili žutica je oblik bolesti u rangu upale pluća, a hepatitis C je kronična žutica (u razini kronične upale pluća), no u zadnjoj fazi hepatitisa C, koji je prešao dakle u cirozu (rak) jetre, a jetrene stanice se jedine obnavljaju i zato ima toliko uspjeha (jer smisao kemoterapije je da se zaražene st napadaju, a nove ostaju).. Jedan od prvih lijekova uopće, za sve te faze (što su koristili mnogi alkoholičari) je bio vinski ocat.
    Mislim da se danas to tretira svugdje, jer to je samo još jedna zarazna bolest. Prije su se ljudi bojali i tuberkuloze, malarije.. ne vjerujem da je održiv argument da se liječnici boje hepatitisa.. ako je tako, to zaista znači da liječnik ne znači apsolutno ništa i da smo primitivna zemlja u zaostatku gotovo stoljeće.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa Vidi poruku
    Glupo neuko pitanje zar nije hiv teska kontraindikacija za ivf?!
    Mnogi ljudi imaju SIDU, pa rađaju zdravu djecu. Za ivf ne znam, ali ako je tako, zaista to smatram zatucanošću.. Danas uz lijekove za tu bolest živi se gotovo normalnim životom i dugotrajnim.. Nikada ne možemo biti sigurni da li će dijete koje rodimo biti zdravo, pa u čemu je razlika? Ne znam.. moje mišljenje..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    Mnogi ljudi imaju SIDU, pa rađaju zdravu djecu. Za ivf ne znam, ali ako je tako, zaista to smatram zatucanošću.. Danas uz lijekove za tu bolest živi se gotovo normalnim životom i dugotrajnim.. Nikada ne možemo biti sigurni da li će dijete koje rodimo biti zdravo, pa u čemu je razlika? Ne znam.. moje mišljenje..

Nemaju AIDS, nego su HIV pozitivni.

Ne radi se o "zatucanosti doktora" kako olako zaključuješ nego o riziku da se kontaminiraju tuđi uzorci, dakle punktirane jajne stanice od pacijentica koje nemaju hep C. Taj je rizik neprihvatljiv. To ne znači da se pacijentice s hep C ne podvrgavaju potpomognutoj oplodnji - to se radi u Hrvatskoj. Samo se ne može raditi u svakoj klinici koja se bavi MPO, jer nemaju svi uvjete da se postupak odradi bez rizika za druge pacijentice i njihove uzorke. Dužnost je liječnika da upute pacijenticu s hep C na pravo mjesto.

Što se tiče zaštite medicinskog osoblja i drugih pacijenata općenito, naravno da se mjere uvijek poduzimaju u svim ustanovama, bez obzira čime se bave i nitko ne odbija liječenje takvih pacijenata. Te uobičajene mjere nekada ipak dovedu do zaraze, upravo to se desilo forumašici koja je ovdje iznijela svoj slučaj (zarazila se na poslu, medicinska sestra je).

Taj rizik je preveliki za MPO postupke, zato i postoje posebni uvjeti.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 05.10.2013. at 16:58

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ne radi se o "zatucanosti doktora" kako olako zaključuješ nego o riziku da se kontaminiraju tuđi uzorci, dakle punktirane jajne stanice od pacijentica koje nemaju hep C. Taj je rizik neprihvatljiv. To ne znači da se pacijentice s hep C ne podvrgavaju potpomognutoj oplodnji - to se radi u Hrvatskoj. Samo se ne može raditi u svakoj klinici koja se bavi MPO, jer nemaju svi uvjete da se postupak odradi bez rizika za druge pacijentice i njihove uzorke. Dužnost je liječnika da upute pacijenticu s hep C na pravo mjesto.

Što se tiče zaštite medicinskog osoblja i drugih pacijenata općenito, naravno da se mjere uvijek poduzimaju u svim ustanovama, bez obzira čime se bave i nitko ne odbija liječenje takvih pacijenata. Te uobičajene mjere nekada ipak dovedu do zaraze, upravo to se desilo forumašici koja je ovdje iznijela svoj slučaj (zarazila se na poslu, medicinska sestra je).

Taj rizik je preveliki za MPO postupke, zato i postoje posebni uvjeti.
    Rekoh, za ivf ne znam, pročitaj ponovno i suglasna sam sa svime što pišeš. No, dolje u citatu je netko naveo da se osoblje boji raditi s takvim osobama (općenito) - samo na to sam se osvrnula. Moguće da se nisam dovoljno dobro izrazila..

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Imati AIDS i biti HIV pozitivan je jedno te isto..

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Imati AIDS i biti HIV pozitivan je jedno te isto..
    nije. aids je sindrom (skup simptoma) koji se javlja kod osoba zarazenih HIV-om, ne kod svih, ne jednako dugo nakon zaraze.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ok, hvala na informaciji. Previše sam pojednostavila sama sebi neke stvari. Uglavnom, zanimljiva tema..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Rekoh, za ivf ne znam, pročitaj ponovno i suglasna sam sa svime što pišeš. No, dolje u citatu je netko naveo da se osoblje boji raditi s takvim osobama (općenito) - samo na to sam se osvrnula. Moguće da se nisam dovoljno dobro izrazila..

Oprosti, mislila sam da pričaš o postupcima potpomognute oplodnje.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Danka_ moja draga .... mene i dalje interesira odakle informacija da se postupci potpomognute oplodnje kod osoba s hepatitisom B ili C radi samo u nekim zdravstenim ustanovama i da
    Dužnost je liječnika da upute pacijenticu s hep C na pravo mjesto.
    koje je to pravo mjesto, gdje je to u HR i zasto, koji to zakon propisuje, evo ovdje su vec cure pisale da se ti postupci jesu obavljali na Vuk Vrhovcu, u Vinogradskoj, u privatnoj klinici Vili...... pa zato meni nije posve jasno kad pises:

Samo se ne može raditi u svakoj klinici koja se bavi MPO, jer nemaju svi uvjete da se postupak odradi bez rizika za druge pacijentice i njihove uzorke.
    a koji su to uvjeti Danka_ koje bi klinike trebale imati bez rizika za druge pacijentice? Citali smo ovih dana da i Petrova odradjuje te postupke s pacijentima koji imaju hepatitis B ili C, eto cini se da samo nismo ustanovili da li se rade postupci u HR s osobama koje imaju HIV.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Danka_ moja draga .... mene i dalje interesira odakle informacija da se postupci potpomognute oplodnje kod osoba s hepatitisom B ili C radi samo u nekim zdravstenim ustanovama i da koje je to pravo mjesto, gdje je to u HR i zasto, koji to zakon propisuje, evo ovdje su vec cure pisale da se ti postupci jesu obavljali na Vuk Vrhovcu, u Vinogradskoj, u privatnoj klinici Vili...... pa zato meni nije posve jasno kad pises:

a koji su to uvjeti Danka_ koje bi klinike trebale imati bez rizika za druge pacijentice? Citali smo ovih dana da i Petrova odradjuje te postupke s pacijentima koji imaju hepatitis B ili C, eto cini se da samo nismo ustanovili da li se rade postupci u HR s osobama koje imaju HIV.
    Nije rizik za pacijentice, nego za njihov biološki materijal.

Uvjeti su sljedeći: postupci s pozitivnim ženama se mogu napraviti potpuno safe samo na dva načina: prostorno (drugi lab u istoj ustanovi, što nitko nema) ili vremenski (u određeno vrijeme samo te žene) odvojeno. Zato je to trenutno siva zona, nitko pojma nema što bi.

U Hrvatskoj, pravo mjesto je Petrova. Tamo se radi ova druga varijanta, jednom godišnje samo te žene. Broj pacijentica nije veliki, pretpostavljam da ih ne bude ni 10, inače bi se radilo i više puta jer jednostavno ne bi stigli obaviti sve u jednom danu.

Kao što smo saznali na temi koju je otvorila pacijentica doktora R, nju su uputili u Prag.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

meni ovo sve skupa kontradiktorno, s jedne strane pises da postoji samo dva nacina da se to odradi safe, ali da je trenutno i "siva zona" i da nitko ne zna sto bi napravio. I opet pitam, koji zakon, koji pravilnik propisuje takve slucajeve, gdje je postupnik? Gdje je raspisan proces?

U HR je jedino pravo mjesto Petrova kazes, a znamo da i druge klinike jesu odradjivale postupke s pacijentima koji imaju hepatitis B ili C (Vinogradska ili Vuk Vrhovec, ranije Vili - btw kako to da je VIli imaju uvjete a danas betaplus nema!?). Kazes da odradjuju u Petrovoj sve u jednom danu,
    a sta ako klinike pacijente s hepatitisom C ili B uzmu kao zadnje taj dan?

I mislim da si krivo shvatila da su pacijenticu iz Betaplusa uputili u Prag, cini mi se da se ta pacijentica sama snasla i sama otisla u Prag, mozda sam i krivo protumacila napisano.
    Posljednje uređivanje od Kadauna : 05.10.2013. at 22:25

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Siva zona je zakonski, dakle nije preciziran protokol.
    A ovo što je safe je stav struke, konkretno kolega biologa.

Za Petrovu znam da se radi jednom godišnje, a to gdje se prije radilo i kako ne znam, to su tvoje informacije. Struka kaže da nije sigurno i da postoji rizik od kontaminacije tuđih uzoraka ako nisu zadovoljeni uvjeti koje sam spomenula (ili odvojen prostor, ili odvojeno vrijeme).

Pacijentica ide u Prag a Betaplus će joj platiti, tako je sama napisala.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne bih se ovdje htjela prepucavati iako tako na kraju ispada, ova je tema otvorena kako bi se pacijentima dalo vise informacija o tome gdje mogu obaviti MPO postupke s hepatitisom i HIV-om.

Za HIV cini mi se da nemamo nikakvih informacija.

Petrova radi 1x godisnje postupke s pacijentima koji imaju hepatitis. Sto je ok i oni su takav proces uveli, iako je cudno da ti pacijenti mogu u postupke samo 1x godisnje ali je Petrovoj ocito lakse handlati na taj nacin.

Ovdje smo mogli citati da je i Vinogradska normalno odradjivala hepatitis C pacijentice - a ja duboko jesam uvjerena da su postivali sve potrebne standarde, pa i tamo radi "struka" na koju se pozivas Danka.

citali smo ovdje da i Vuk Vrhovec odradjuje normalno takve postupke - i tamo imamo embriologe = struku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja bih uzela kao relevantan guideline ono sto na tu temu kaze ESHRE - ako oni kazu da za to treba odvojeni lab i odvojeno vrijeme, uzela bih to kao relevantno, a drugacije prakse prijasnje i sadasnje kod nas - kao nase "snalazenje". Pozivat se kako je bilo prije i tko je radio i tko ne - nije mi to relevantno, mislim, ja sam u IVF-u bila kad su jedino VV i IVF zamrzavali embrije, pa kad se oplodjivalo samo tri stanice itd. - tako da tko je to radio prije u RH mi nije valjani kriterij (bez obzira sto tu to sve radili biolozi, ali poznavajuci nas sustav, vjerojatno uz brojne kompromise, nastojeci uvijek nuditi, of kors, "best of" od onog sto trenutno mogu, ali ne bi na temelju toga zakljucivala da je to bilo nuzno uvijek u skladu s nekim svjetskim praksama).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.10.2013. at 10:15

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kadauna, ne prepucavam se, rekla sam što znam u najboljoj namjeri.

Potpisujem Inu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sad sam se sjetila, mislim da u PFC-u (valjda, u nekoj od dvije praške) nema zamrzavanja embrija kod parova koji imaju hepatitis C, znači, u obzir dolaze samo svježi embriji... a sad su se, kaže biribirino, jako čudili da se kao kod nas ne može radit s hepatitisom C. Izgleda da hepatitis C nije baš tako banalan, ne za samu aspiraciju, nego poslije, za hendlanje u labu i potencijalno kasnije miksanje s nekontaminiranim materijalom. Kako je u Mariboru ne znam, znam da smo uvijek iznova morali raditi nove nalaze (doduše, stare par mjeseci i do pola godine), ali znam da se to isto opravdavalo hepatitisom, to jest ne znam je li i kod njih problem zamrzavanje embrija, tj. može li takav par samo na transfer iz tog ciklusa, ili može računati i na "smrzliće". Možda tu biribirino ima zadnje podatke, ali bojim se da se ohladila od foruma i da joj je svega too much, barem zasad, dok ne smisle rješenje i skuže što i kako za dalje.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.10.2013. at 19:12

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, ako nema smrzlića, to diže cijenu postupka za konkretni par tj. ipak umanjuje šanse. Doduše, ko zna kako se to parovima prezentira/kako to parovi čuju, puno je tu u percepciji - da li čuju onaj dio "to vam ionako ima male šanse, puno su veće svježi transfer"; dok se pak nekom drugom nudi kao komparativna prednost što se ne mora toliko punkcija i stimulacija odrađivati, nego iz jednog zuga imat veći harvest... beats me, ja sama, dok nisam ostala sa smrzlićem trudna, mislila sam da je to više "utješna nagrada"... a i jako malo pacijenata, zapravo, čini mi se, pita za postotke, svi nekako idu "s vjerom i optimistično u ovaj postupak", a kad se počnu sa statistikom zabrinjavat već su postali teži slučaj. Doduše, svašta uspijeva, od mojih gazilijon embrija samo je smrzlić zaživio, opet, neko će rodit sa svojom stanicom u 46-toj itd-

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoću reći zaboravila sam kolika je uspješnost po smrzliću i koliko to ako nema smrzavanja embrija nekom mladom hep pozitivnom paru (znači, mladim jajnicima, koji još daju po stimulaciji 10 OK stanica, npr.) postotno umanjuje šanse po jednoj IVF stimulaciji.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ina33, generalno se slazem s tobom ali kao sto je ovdje pisalo, nedavno tek su ti pacijenti s hepatitisom primljeni u postupak u VV i u Vinogradsku, nije to bilo nekada davno, a ESHRE je vrlo neodredjen sto se tice toga i tako se spominje u novijim preporukama ESHRE-a
    People who are concerned about their fertility and who are known to have chronic viral
    infections such as hepatitis B, hepatitis C or HIV should be referred to centres that have
    appropriate expertise and facilities to provide safe risk-reduction investigation and
    treatment. [2004]
    a to sigurno ne znaci nuzno odradjivanje postupaka 1x godisnje kao sto to radi Petrova.
    http://www.eshre.eu/~/media/emagic%2...sal%202012.pdf

Sad sam malo prosurfala i ESHRE stranice, vidim da je nedavno tek odrzan ESHRE campus koji je pokrio dijelom i tu temu:
    How to handle virus patients in the lab
    http://www.eshre.eu/Education/Campus...mme-Day-1.aspx

enivej, ajmo se opet vratiti na temu, ajmo o konkretnim podacima gdje se mogu postupci odradjivati, a ne "ono sto kaze ESHRE" ili Petrova jedina postuje potrebne procese (koje napisano nema)............

Danka_ znas li mozda da li Petrova zamrzava embrije od takvih postupaka u kolovozu?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ina33, generalno se slazem s tobom ali kao sto je ovdje pisalo, nedavno tek su ti pacijenti s hepatitisom primljeni u postupak u VV i u Vinogradsku, nije to bilo nekada davno, a ESHRE je vrlo neodredjen sto se tice toga i tako se spominje u novijim preporukama ESHRE-a

a to sigurno ne znaci nuzno odradjivanje postupaka 1x godisnje kao sto to radi Petrova.
    http://www.eshre.eu/~/media/emagic%2...sal%202012.pdf
    Nitko ne tvrdi da je "nužno odrađivanje postupaka jednom godišnje", nego u Petrovoj rade tako zato što nemaju poseban lab. Kako ne mogu odvojiti prostorno, onda su, slijedeći donje preporuke, odvojili vremenski, Mogli bi raditi i više puta godišnje, ali da se u te dane radi samo HCV pozitivne. Mislim da je jednom godišnje zato što sve pacijentice stanu u jedan dan, njihov broj je dovoljno mali da se tako stigne.

Tu piše, to je dopuna ranijeg ESHRE vodiča:
    M. C. Magli, E. Van den Abbeel, K. Lundin, D. Royere, J. Van der Elst, L. Gianaroli, Revised guidelines for good practice in IVF laboratories, Hum. Reprod. 2008, 23(6), 1253-1262.

http://humrep.oxfordjournals.org/con....full.pdf+html

The treatment of patients positive for HIV or Hepatitis B/C
    (diagnosed as infectious after PCR control for the presence
    of the viral genome) should be only performed in laboratories
    having dedicated areas, in which the adequate safety measures
    are followed. Alternatively, patients with positivity for HIV or
    Hepatitis B/C could be allocated to specific series or time slots
    during the working day, which are followed by an accurate
    cleaning and disinfection of the laboratory.

Sad sam malo prosurfala i ESHRE stranice, vidim da je nedavno tek odrzan ESHRE campus koji je pokrio dijelom i tu temu:

http://www.eshre.eu/Education/Campus...mme-Day-1.aspx

enivej, ajmo se opet vratiti na temu, ajmo o konkretnim podacima gdje se mogu postupci odradjivati, a ne "ono sto kaze ESHRE" ili Petrova jedina postuje potrebne procese (koje napisano nema)............
    Da me ova tema zanima iz osobnih razloga, htjela bih razumjeti zašto me dr R sada odbio, a nekada ranije je radio takve postupke.
    O konkretnim ustanovama očito nitko tko se javio na temu nema pouzdane informacije, osim ove da se u Petrovoj radi jednom godišnje.

Danka_ znas li mozda da li Petrova zamrzava embrije od takvih postupaka u kolovozu?
    Ne znam.
    Treba njih pitati što točno rade.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

biribirino, molim te, javi nam kako je završilo između tebe i Betaplusa, jesu li te obeštetili!
    (oprostite na offu)

piki avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    690

Početno

Danas sam saznala da VV 12 mj radi postupke za pacijentice s hepatitisom. Ne znam detalje ali ako nekome treba može se raspitati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •