Joj nemojte o instrumentima, nije to baš tako, smeta to itekako, pogotovo djeca koja vježbaju i pogotovo u zgradi koja ima lošiju zvučnu izolaciju.
Znate kako zvuči akustični klavir? E pa čuje se od prizemlja do gornjeg kata i tako svaki dan po cirka 2 sata vježbanja djeteta, koje više pila po njemu nego stvarno lijepo svira, jer vježba naravno.
Zvuk je prestrašan i stravično prodoran, vibrira cijela zgrada. Akustični klaviri nisu za zgradu, kalvir kao instrument u biti nije za žitelj skromnijih financijskih mogućnosti. To je instrument za kuću prije svega. Nažalost, ali je tako.

Od naših poznanika mala, žive tu u susjedstvu, ima taj problem . Inaće jako kulturni, krasni ljudi, obitelj, godinama isto tu žive, svi znaju njih, oni znaju sve, ali unazad 2 godine kako kćer svira imaju velikih problema sa čitavom zgradom.
Ne čudim se, bila sam, čula, jezivo se čuje, da mi živi u ulazu iskreno sam joj rekla, draga bila bi mi neprijatelj broj jedan s obzirom na moje male klince i na moje kronično neispavano stanje. Ona to shvaća, naravno, i u biti jako im je teško trenutno, ne znaju točno što će poduzet.
Ali njena stara gospođa učiteljica nije htjela ni čudi za digitalni piano (na njemu se možesmanjivati i pojačati izlazni zvuk kao i na radiu slikovito, iako kad govorimo o pravom sviranju klavira to naravno nije to, ali mogu se staviti slušalice za potrebe vježbe), morao je biti akustični, ima naravno to svojih razloga, akustični je ipak akustični, otpor tipki, zvuk, ton itd..Mala ima strašnu volju, izgleda i talent, alli njeni roditelji na žalost nemaju para preseliti se u kuću, jedva su kupili i ovaj klavir na kredit koji je došao 10 soma eura.

Mi imamo pak digitalni, ali onaj niže klase, ne najniže, ali skoro. Učitelj kod kojeg mala ide već godinu dana na muzičku grupu je mlađa generacija učitelja, otvoreniji, moderniji i s obzirom na našu situaciju, prostor, zgradu, rekao je ok, ona je još mala, nije ovaj digitalno uopće toliko veliki problem za početak, a onda ćemo vidjeti kako će se stvar razvijati. Ukoliko se dijete pokaže kao neki iznimni talent to se vidii na digitalnom i uvijek za prvo vrijeme je ponudio da je možemo voditi kod njega na vježbanje, ne živimo daleko, veliki je entuzijasta, hvala mu na tome stvarno. A onda ćemo vidjeti. A tu je još mali, možda ako ne ona, možda on, a možda i oboje, a možda ni jedno, vidjet ćemo, makar oboje smo muzikalni, pa vjerojatnost je prilična, pa se pripremamo već sada, prokleti novac. Ni mi sigurno nikad nećemo imati za kuću ovdje gdje živimo, pre pre skupe su čak i za unajmiti, ali valjda ćemo se kvragu kroz dogledno neko vrijeme preseliti u neki već stan, pa ćemo jednom kupiti na neki kredit (doživotni vjerojatno) digitalni za doma, ali onaj visoke klase, cijene su im ono lagano 10 somića eura pa naviše, ali opet i ti sami akustični ima ih od 10 soma pa do 200 soma eura, pa koliko ljudi si to može priuštiti, pa ipak sviraju klavire, ali puno jeftinije od toga, ono, sve u svemu hebeno skup "sport". U biti danas i nema više razlike između takvih jakih digitalnih marki i akustičnih i to je recimo sreća za ljude čiji klinci naginju tom instrumentu, a nisu bogati, tipke su od punog drva kao i kod akustičnih, mehanizam po kojem se očituje i otpor tipki prilikom sviranja i zvuk, topliji, hladniji itd.. itd.., osim što se može smanjti zvuk i isto vježbati sa slušalicama pa barem ponekad da ne izludimo susjedstvo.

E sad ja sam se raspisala i otišla malo i van teme, mislim da se vidi da me ovo dosta opterećuje, ali bavimo se time već dvije godine i skupljamo iskustva i informacije jer ipak, pustimo mi to ali da mi netko godinama iznad ili ispod glave dere po akustičnom klaviru svakodnevno po sat, dva, tri, pa mislim da bi ja prva skrenula s pameću, a pogotovo sad kad imam malu djecu, tj. bebu.