Zorana eej,sad sigurno znas sta je ovisnost i ne pada ti napamet da se brines![]()
Zorana eej,sad sigurno znas sta je ovisnost i ne pada ti napamet da se brines![]()
A što vi mislite, kako se meni gomilaju duplići sličica Životinjskog carstva?
Prošli sam tjedan kupila kutiju čokoladica (unutra ih ima 80 - ako nekoga zanima). Kutija već par dana zjapi prazna.![]()
ja uvijek kažem da bih bila manekenski mršava da nema slakiša !Nakon ručka uvijek panika ako nema slatkog , a kad otvorim čokoladu neovisno o veličini pakovanja , pojedem cijelu. Primjetla sam da puno više jedem kada sam pospana , a tako je već 6 mj. :? pitam se zašto ?
Ili meniivarica prvotno napisa
![]()
Pa jer se nemoraju brinuti oko kilaze kao ja npr.
S ovom smrskanom rukom opet sam se zdebljala na vec debljinu.![]()
ivarica prvotno napisa
![]()
tak i ja.
![]()
ja navečer za kompom požderem sve slatkiše , da ne bi djeca kvarila zube i ishranu![]()
uvijek u torbi imam slatkiše, al me djeca s vremena na vrijeme prokuže.
od 12-18 godine sam imala 76 kg na svojih 163 cm jer sam svaki dan jela kinder ladu žlicom.
sad imam 49 kg jer niš drugo ne jedem, slatkiši me spašavaju da preživim.
zorana, ja sam nakon poroda imala nenormalnu potrebu za slatkim, najviše sam tamanila milky way.
ja ne mogu odoljeti sladoledu
ljeti tamanim skoro po 2 banjice od 4 litre tjedno
što se, za razliku od nekih i vidi
ledo bi mogao živiti samo od mene
bila sam počela istim tempom i zimi, ali sam saznala da mojim gljivicama radim tulum
apricot prvotno napisa
![]()
(nisam mogla odolit)!!!!
nemrem vjerovat koje ste turboultrahiper ovisnice...
sad ću vam kao prava štreberica pokvarit zabavuovim člankom dole.
Zorana, najbolja metoda-cold turkey iliti prekinuti, ispatiti se neko vrijeme dok se ne riješiš ovisnosti i onda možeš mirno disati da tu i tamo pojedeš slatko. al treba pregrmit krizu. tko je nekad pušio, zna o čem pričam.
http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=458&sr=23
Slatka ovisnost (1)Šećer je poput droge. Po pitanju ovisnosti, naravno. Nekada nisam previše u to vjerovao, ali sada znam da je tako. Sve sam vidio i sve sam shvatio. MISLIO SAM DA JE NEZAMISLIVO DA NETKO UZME VELIKU JUŠNU ŽLICU I GRABI ŠEĆER IZ ZDJELE, GURAJUĆI GA DIREKTNO U USTA. I tako nekoliko žlica. Još kaže kako je to jako dobro. Razumijem da se ista (ili čak veća) količina šećera može pojesti smiješana u torti ili kakvom preslatkom kolaču… Ali žlicom… Čisti šećer…
Čokolada je opet priča za sebe. Tiha patnja. Shvaćam da su mnogi izuzetno sretni uz komadić čokolade, ali teško je shvatiti da ploču od 20 deka netko može pojesti za manje od 10 minuta. (Kalorije? Karijes? A puno drugih problema?)
Usjekla mi se u pamćenje jedna posjeta starim prijateljima. Njihov vrlo simpatičan trogodišnji sinčić brzo je ogladnio i sav vesel dovukao ogromno pakovanje Nutelle. Jedva je nosio staklenku. Kada bih malo pretjerao, rekao bih da je staklenka bila veća od njega.
"To obožava!", ponosno kaže mama i ukaže mi na bogatstvo lješnjaka u smeđoj rastezljivoj masi. Obično se ovakva mješavina maže na kruh (šećer čini barem 50% Nutelle), ali dečko je kruh izostavio. U ŠOKU SAM GLEDAO KAKO PUNE ŽLICE ŠEĆERNO-MASNE MJEŠAVINE ZAVRŠAVAJU U PROBAVNOM TRAKTU OVOG MALOG BIĆA. I imao sam dojam da se ovakav postupak često ponavlja. Bilo mi je jasno da ni ovo maxi-pakovanje neće dugo potrajati.
"Mali to tako voli.", mama se i dalje razlijevala od blaženstva. ALI NIJE MOGLA OBJASNITI ZAŠTO JE DIJETE, NEDUGO NAKON "ZDRAVE" UŽINE, POSTALO PRAVI CIKLON HIPERAKTIVNOSTI. Bacanje po podu, igračke lete na sve strane, krš gdje god se okreneš… Kažu mi da je to uobičajno. Rekli bi, vrlo živo dijete. A da nema i šećer tu svoje prste? (Siguran sam da ima.) Mislite li da je sve veća potrošnja šećera i sve više raznolikih bolesti samo puka koincidencija?
Jednostavno govoreći, šećer je ugljikohidrat. Pod pojmom "šećer" mnogi podrazumijevaju samo bijeli šećer. (Bijeli šećer radi se od saharoze.) A to nije tako. Postoji na desetine raznih formi koncentriranog i rafiniranog šećera. Podjednako loših i podjednako opasnih. Nabrojat ću samo neke: smeđi šećer, kukuruzni sirup, maltodekstrin, invertni šećer, gliceridi, monosaharidi… Dakle, investicija u smeđi šećer potpuno je beskorisna. NEŠTO MINERALA I TO JE UGLAVNOM SVE. Stvara iste negativne učinke kao i bijeli šećer. Ni fruktoza nije ništa bolja. (Naravno, fruktoza u voću je OK. Od nje se nećete razboljeti.) Koncentrirana frutoza, koja se umjetno dodaje u tisuće najrazličitijih proizvoda (najčešće u formi kukuruznog sirupa) nije ništa manje rafinirana nego bijeli šećer. A i djeluje jednako.
Sigurno se već pitate što je uopće toliko loše u šećeru. ("Da je nešto toliko loše, valjda bi se o tome više govorilo.") Dobro, svi znaju da šećer stvara karijes. (Najbolje je da o tome razmišljate uz zujanje zubarske bušilice. Možda i vama propadaju zubi usprkos redovnom pranju?) Ljubitelji šećera često ratuju s kilažom. Neke to pogađa, a neke i ne. Ona podmuklija pozadina manje je poznata. ŠEĆER ZNATNO SLABI DJELOVANJE IMUNOLOŠKOG SUSTAVA. Dešava se slijedeće: Popijete limenku ili dvije gaziranog pića. (Znam da posebno žedni skoro "na eks" ispiju preko litre.) Inače, jedna limenka takvog pića sadrži 12 čajnih žličica šećera. (PROSJEČNO DIJETE POJEDE 30 ŽLIČICA ŠEĆERA DNEVNO, najvećim dijelom putem zašećerenih pića.) Negdje sam pročitao da ovakav šećerni udar dovodi do paralize trbuha. Nemojte to shvatiti baš doslovno, ali dešavaju se doista dramatične promjene. EFIKASNOST LEUKOCITA PADA ZA ČAK 92%. Ovakva situacija traje 5 sati, pa će unutar tog vremena otpornost biti vrlo mala. Nije čudno ako upravo tada osjetite prve simptome viroze. No, tko mari za to! Slatko je tako ukusno! (Volite li klasičnu marmeladu "kilo voća-kilo šećera"?) Prema istraživanjima, 15-20 godina stalne potrošnje mnogih formi rafiniranog šećera (pogotovo ako dnevna ukupna potrošnja prelazi 26 čajnih žličica) siguran je put do neke kronične bolesti. Razdoblje nije kratko, ali kad-tad prođe. A onda…http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=459&sr=23
Slatka ovisnost (2)
Korištenje velikih količina šećera nedvojbeno predstavlja stres za gušteraču. Vaše tijelo brzo absorbira rafinirani šećer u krvotok, pa je neophodna povećana produkcija inzulina. Iza toga klatno obično ode na sasvim suprotnu stranu-u nizak šećer. To uzrokuje izlučivanje hormona kortizola. OVAKVO KONSTANTNO STANJE UMORA I STRESA NEKIMA JE PREŠLO U NAVIKU, A POSLJEDICE MOGU BITI PREURANJENA MENOPAUZA, HIPOGLIKEMIJA, PA I DIJABETES TIPA 2 (Doduše, zašećerena hrana nije ključni faktor u nastanku dijabetesa tipa 2. O tome sam nedavno pisao. Nema ni znanstvenih dokaza za to, iako je veza moguća.)
No, svjestan sam da je spominjanje svih zdravstvenih prijetnji (vezanih za šećer) obično beskorisno. Glad za slatkim je jača. A ona se razvija zbog nekoliko razloga. Koncentrirani šećer crpi tjelesne zalihe kroma i MNOGI LIJEČNICI PRIRODNE MEDICINE VJERUJU DA JE ŽELJA ZA ŠEĆEROM ZAPRAVO SIMPTOM MANJKA KROMA. Uzimanje novog šećera samo povećava manjak.
Pretjerano razrastanje gljivica također može izazvati ovisnost o šećeru. Candida je gljivica, prirodno prisutna u tijelu, ali neke supstance, kao što su šećer i antibiotici, mogu znatno povećati njenu populaciju. A to je onda zdravstveni problem. Vaginalne i druge gljivične infekcije su česte, zar ne? POVEĆANA PRISUTNOST GLJIVICA POVEĆAVA ŽELJU ZA ŠEĆERNOM I ŠKROBNATOM HRANOM. Naravno, to je samo jedan od puteva u veće neprilike. Fiksanje slatkom hranom ne pita za cijenu. Mnogi će vam reći da naprosto ne mogu bez toga. Shvaćam, i ovisnici o heroinu imaju slične probleme. (ZNATE LI DA POLA KUPLJENIH STVARI, PRI OBITELJSKIM KUPOVINAMA HRANE, ČINE PROIZVODI S DODANIM ŠEĆEROM? Za marendu? Večeru? Stalno trovanje?) Možete misliti ovo ili ono, ali nivo ovisnosti ne razlikuje se puno.
Jedemo zato da bi zadovoljili potrebe za mnogim korisnim sastojcima, zar ne? Kako u šećeru tih sastojaka nema, za njegovu preradu koriste se rezerve. Ako se minerali i druga hranjiva iscrpe, neće se moći prerađivati masne kiseline i kolesterol. Kronični manjak minerala veliki je faktor rizika i s time se ne treba igrati.
Želite li izbjeći dobar dio svoje potrošnje šećera, morat ćete biti na velikom oprezu. Ne govorim to bez razloga. Šećer nije samo u slatkišima. IMA GA, POD OVIM ILI ONIM IMENOM, U VEĆINI NAMIRNICA, KOJE SU PROŠLE ODREĐENU INDUSTRIJSKU PRERADU. Navikao sam da detaljno pregledavam liste sastojaka proizvoda koje kupujem. Na početku popisa uvijek je ono čega ima najviše, i tako redom. Ponekad neki proizvod sadrži više vrsta šećera, koji su popisani negdje na sredini. Često su u pitanju komplicirana imena, koja običan čovjek ne razumije. Da su sve vrste šećera sveli, jednostavno, pod "šećer", bilo bi sve puno jasnije. Samo što bi tada šećer zasjeo na 1. mjesto u popisu, a baš to proizvođači žele izbjeći. Znate, neki vole sami sebe varati, odnosno vole da obilje slatkog sadržaja baš ne bode oči.
Ne postoji "sigurna" doza rafiniranog i koncentriranog šećera. Realno gledajući, totalna eliminacija SKORO je neizvediva. OSTANETE LI U OKVIRU 5 ČAJNIH ŽLIČICA DNEVNO, MOŽE SE REĆI DA NE PRETJERUJETE. Pazite, u tu količinu treba ubrojiti sav očiti i na razne načine skriveni šećer, uključujući i med.
Nekada sam mislio da redovito pranje zubiju (ujutro i navečer) s kvalitetnom zubnom kremom (obavezno s puno fluora) efikasno otklanja sve posljedice šećernih užitaka. Pranje kao nekakav protuotrov, ha? NA ŽALOST, LJUBITELJI SLATKOG MOGU PRATI ZUBE NAKON SVAKOG ZALOGAJA, MOGU I POSJEĆIVATI ZUBARA 3 PUTA TJEDNO, PA IPAK NEĆE IZBJEĆI RAZORNO DJELOVANJE ŠEĆERA. (Jeste li se i sami u to osvjedočili? Da ne bude dileme, nisam protiv higijene usne šupljine, ali od toga ne očekujte previše.) Zubi nisu nekakve izolirane jedinice, nego sastavni dijelovi organizma. Kroz zube kolaju tjelesne tekućine, pa se tjelesna toksemija prenosi i na zube. NEKI ZAOSTALI NARODI UOPĆE NE PERU ZUBE, PA IPAK IM NE PROPADAJU. Jer se hrane drugačije. Ni divljim životinjama ne kvare se zubi, a ne peru ih, ne koriste Aquafresh, ne koriste vodice za ispiranje, a zubari im bušilicom ne uklanjaju gnjilež. Zar je prirodni materijal naših zubiju toliko loš, da naočigled propada već u mladim danima? Ma, molim vas…
naravno ovo "tu i tamo" se donosi na slatko, ne na cigaretemamma Juanita prvotno napisa
ne znam jel već netko spominjao (sumnjam s obzirom u kom je smjeru ošo topic), za krize se oboružati slatkim svježim voćem ili sušenim voćem.
Uh, baš si me stepla sad i mislim si da ću zaista morati napravit oštar rez..
Ako mi je uspjelo s pušenjem, trebalo bi i sa šećerom 8)
zbog ovakvih postova su izmislili tipke PageDown i End 8)mamma Juanita prvotno napisa
ivarica prvotno napisa
![]()
Joj ja sam danas kupila 2000ml sladoleda u jednoj slasticarni gdje boli glava kako je dobar.Nadrljo je veceras kad djeca zaspu.![]()
Sa http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/713/
Naravno, sad ostaje pitanje zasto uopce imamo manjak serotonina i pad raspolozenja odnosno zasto ga rjesavamo hranom.Žudnja za slatkim poznata je svakome tko je u razdoblju stresa, dosade ili samoće posegnuo za pločicom čokolade, ili onome tko je nedugo nakon punog obroka osjetio glad i smazao keksić, kolačić, štapić ili komad kruha.
Dr. Albert Stunkard, profesor psihijatrije na Pensilvanijskom sveučilištu, vjeruje da je žudnja za slatkim ujedno i žudnja za serotoninom. Sniženi serotonin u mozgu razlog je zbog kojeg neki ljudi kasno popodne, navečer ili usred noći odlaze do hladnjaka kako bi nešto stavili pod zube. Gotovo sva jela za kojima žude mnogi ljudi, pogotovo žene, spadaju u ugljikohidrate koji povećavaju razinu serotonina. Riječ je o neuroprijenosniku, tvari koja prenosi signale između živčanih stanica aktivirajući tako moždane centre. Serotonin prenosi signale spokoja, opuštenosti, optimizma i drugih lijepih osjećaja. Zbog manjka serotonina možete trpjeti od raznih bolnih stanja, od nemira i zabrinutosti do tuge i potištenosti.
Ta tvar ima veze i sa sniženim raspoloženjem nakon niskokalorične dijete, pogotovo one temeljene na bjelančevinama, poput Atkinsove. Nekoliko je istraživanja, među kojima i ono provedeno u bostonskoj bolnici Beth Israel, potvrdilo pretpostavku da takve dijete snizuju serotonin, a s njime i - raspoloženje. Eto zašto je mnogima teško držati se dijete siromašne ugljikohidratima!
Čokolada - korisna i varljiva
Slična se žudnja javlja kod žena u pubertetu, predmenstrualnom razdoblju, tijekom trudnoće i nakon menopauze. Zašto su žene izloženije žudnji za određenom vrstom hrane? Zbog većih hormonalnih oscilacija koje se odvijaju u ženskom tijelu i u mjesečnom ritmu i tijekom života. Posezanje za hranom jedan je od načina samoliječenja kojem žene pribjegavaju kad im zbog manjka serotonina opadnu duševno blagostanje, tolerancija na stres, spolni nagon i drugo. Kad dobiju "fiks" serotonina putem ugljikohidrata, ponovno se osjete bolje, makar privremeno.
Naizgled idealan brzi lijek za razne oblike lošeg raspoloženja je - čokolada. Uz to što uz pomoć šećera i masti vrlo brzo (i nakratko) podiže razinu serotonina, feniletilamin iz čokolade potiče mozak na proizvodnju endorfina. To je naš prirodni morfij koji smanjuje osjetljivost na bol i općenito podiže blagostanje. Iako umjerena potrošnja te namirnice nema štetnih učinaka na zdravlje, većina stručnjaka za prehranu preporučuje jela sa složenim ugljikohidratima, jer ona opskrbljuju organizam šećerom znatno zdravije i ravnomjernije nego jednostavni ugljikohidrati od kakvih su sastavljeni čokolada, keksi i kolači. Dnevnu dozu šećera stoga osigurajte iz voća, povrća i složenih ugljikohidrata (integralna riža i tjestenina, žitarice, krumpir).
Kojom hranom protiv kojih tegoba
PROTIV TJESKOBE I ZABRINUTOSTI - složeni ugljikohidrati
Ugljikohidrata je ponajviše u namirnicama biljnog podrijetla. Složeni ugljikohidrati, osobito krumpir, tjestenina, kruh, grah, luk, žitarice, riža, zobene pahuljice, kokice i med, sadrže tvar zvanu triptofan, koju tijelo pretvara u serotonin - prirodno sredstvo protiv depresije i tjeskobe. Ugljikohidrati potiču otpuštanje inzulina u krvotok, a inzulin pred sobom "čisti" sve aminokiseline koje bi triptofanu blokirale ulazak u mozak. Zahvaljujući inzulinu, triptofanu je put čist i on se probija do mozga, gdje se pretvara u "hormon spokoja" serotonin. Ta nam tvar daje osjećaj ugode i zadovoljstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola.
e mama ju i violeta svaka cast!
ja se jucer ne htjedoh upustati u "kvarenje veselja" forumasica na ovom topicu.![]()
ali vidim, trebalo bi.![]()
i samo da napomenem:
koliko god se u nekim stvarima (mlijeko, pomidori, bjelancevine.....) razna prehrambena naravoucavanja (makrobiotika, ayurveda, kinezi, fit for life, zona...) razlikuju, u pogledu ove sumanute konzumacije secera u zapadnom drustvu danas, su svi jednoglasni. NO! 8)
pri cemu naravno nije problem u kolacu ili cokoladi tu i tamo, zasecerenoj kavi i slicno. ali ove vase nutele (pa to je tako preslatko, ja sam samo jednom probala zlicom i doslovice mi je pozlilo), sladoledi od 5 kila....
Ja sam samo cekala forumske partibrejkerice :D
Seni, daj koji detalj. Sjecam se da si ti jednom davno po forumu nesto pisala o ovom problemu.
Cudno da se Davor ne javlja...![]()
ah, eto, tješi me što barem imam visok prag na bol.
barem onu fizičku!
na ovo se mogu samo SLATKO nasmijati!mamma Juanita prvotno napisa
kad ti se jede čokolada, onda ti se jede čokolada. pogotovo u pms-u...
nikakvo voće tu ne pomaže - a ja sam od svježega gladna pa uvijek završim kockicom čokolade.![]()
Ja isto od voca jos vise ogladnim.
pre par meseci otvorila sam slicnu temu,
misleci da dojenje ima veze
sa mojom ogromnom potrebom za slatkim.
sad konacno mogu da priznam
da sam i ja ovisnica o slatkisima.![]()
ni meni bogme ne pomaze
ni suvo voce ni saka lesnika
nista do - nutele. :/
Osim od banane.
Banana mi je jedino voce koje volim pojest kad sam gladna i kad mi se jede nesto slatko.
Primijetila sam npr. da mi se manje slatkisa jede ako doruckujem masno-slatku kombinaciju tipa: maslac-marmelada-domaci kruh. :?
ja vjerujem da su cure bile malo slobodne u opisimaseni prvotno napisa
![]()
evo, ja stvarno jedem uzasno puno slatkisa i zbog tog se osjecam lose (ne zbog kilaze, zato sam te ono natasa30 pitala).
ali to nije ni blizu nutelama na zlice ili sladoledu u kutiji.
jucerasnji secer 10 deka zele bombona, dvije kave sa po pola zlicice secera, energetski napitak od pola litre. i stvarno mislim da je to jako puno, nema veze sto nije svakodnevno, i da imam problem.
ali ne toliki da bi ga isla rjesavati
a, vidiš, ja banane ne volim jer su mi - preslatke :?
i mrzim preslatke kolače, osim onih koji moraju biti takvi (istočnjački).
i mrzim šećer.
a volim slatko.
nije to samo dojenje nego sve skupa - žestoki ritam koji nam nameću naši anđelčići.![]()
(i da se sad pobornice zdrave hrane ne počnu buniti - večeram žitarice sa suhim voćem! a na to čokoladu. :hehehehe
djuma, lješnjake preprži pa namrvi u nutellu... ekstaza!
evo nekog voca od kojeg ja ne ogladnim i zato sam ljeti mrsavija:
dinja, grožđe, lubenica (znam, znam, povrce)
sve ostalo samo probudi zvijer u trbuhu i onda trebam i slatko i slano.
Ja se osjecam lose iz jednog razloga: grozan sam primjer. Uvijek se trudim kuhati zdravo, kad god mogu pecem kruh, pazim kako kuham povrce, integralna tjestenina, zitarice, ovo ono...i onda da prostite zaserem sa slatkisima.
S druge strane, u zadnje vrijeme sam stvarno cesto hodocastila kod zubara. Koliko god slatkisa pojedem, energije mi fali. Vjerujem da je u igri i stres. Ne toliko da imam nesto ubitacno posla oko dvoje djece. Nego citava ta situacija prilagodbe na dvoje djece. Vjeciti osjecaj da jedno zakidam na stetu drugog. Da se ne trudim dovoljno itd....
I onda navecer, kad svi zaspu, sve sto meni zuji u usima je: cooookooolaaadaaa (u kombinaciji sa slatkom instant kavom)
eto, sad sam se istresla.![]()
Kod mene je isto uvijek sve zdravo,nemasno,voce,povrce,svi nezasecereni napitci...
Problem je sto je meni lakse nejesti slatko nikako nego jesti samo malo. Kad krenem onda nema stajanja...Povremeno idem na dijetu od mjesec dana, ali tako naprije da se najedem toliko slatkisa da mi je zlo da mi se zgade![]()
znate sta mi je najsmjesnije? na ovom topicu 76 odgovora, a malo nize topic o zdravoj hrani s - 0 odgovora!
ovaj forum rulez![]()
zorana, a ja se iz istog razloga osjećam dobro.![]()
prilično zdravo jedemo, andreju baka planira jelovnik kao da je nutricionizam završila, on voli "zdravu" hranu a i mi isto... i neće nas onda ubiti koja kilica čokolade. :hihi:
kolače sam svela na muffine i zobene keksiće, andrej zna da će dobiti slatko npr. kad tata dođe po njega ali ne za ručak... i ok. brinulo bi me da je za doručak pašteta, za ručak sendvič a za večeru čokolino!
Zorana,jedno vrijeme mi je uspjevalo da glad za slatkim varam gomilom jabuka...
Meni od jabuka poraste apetit i to jaaaako!kate prvotno napisa
zorana, onda ja imam sreće što mi nikada ne padne na pamet navečer jesti.
sve što pojedem, pojedem do cca 15h.
pih, navečer je najslađe! kad dijete zaspi, lijepo si posložiš papicu po stolu i uzmeš knjigu...
(i onda začuješ umilni glasić: cika-kiiikaaaa!)
ne, ne... to nikada nisam radila.
čak mi je muka i ako kasnije ručam - ne mogu spavati, cijelu noć pijem vodu...
ujutro!
TO je pravo!
cure, sad ste me utješile. znam da imam problem, ali nekako mi je lakše kad vidim da nisam sama![]()
mamma ju-in i violetin post nisam pročitala![]()
to ću poslije uskrsa. šteta bi bilo da me peče savjest dok kolpam prekomjerne doze fiiiinih kolača i slatkiša koje će klinci dobiti za uskrs!
apri, to što ne jedeš poslije 15h je vjerojatno razlog zašto unatoč slatkišima imaš dobru liniju.
mogla bi i ja pokušati tu taktiku. ja uvijek ujutro izbjegavam nezdrave stvari, papam mueslije, corn flakes, voće...a onda poslije ručka, raspačoj!
a tamo negdje na prvoj strani sam se pitala gdje je ajvi kad je nema na ovom topicu![]()
i ja sam u ovom klubu ali tek od trudnoće. do tada bi mi sve slatko u kući propalo, ništa slatko nije mi bilo dovoljno fino da bi ja to pojela.
ali kad sam krenula ...do 15 h? no way, i ja kao ajvi najviše tamanim na miru, navečer dok sam na forumu. dvije ovisnosti odjedanput, mljac...
Ja sam jučer poklekla nad slatkim nakon 43 dana![]()
Pojela sam samo 2 muffina kojima jednostavno nisam mogla odoliti!
Zaboravih reči da nakon tih 43 dana muke nisam smršala ni grama! Dakle od slatkog se ne debljam i mogu nastaviti sa konzumacijom, a uzrok potražiti u nečem drugom![]()
Ivory,kad si vec poklekla mogla si se i bolje najest![]()
Nisam imala niš bolje (a kud ćeš bolje od muffina), jer sam zabranila unošenje čokolada i inih slastica u kuću, a nije mi opet bila takva frka da navalim na bilo šta slatko!
pa šta si došla, mazohistice?!
I to mi je bilo dovoljno da navalim na MM-a puna energije i poletakate prvotno napisa
![]()
Svratila sam da vidim koliko vas jeapricot prvotno napisa
, pa vidim da mi sitjuejšn i nije tako tragična: ima dana kad mogu završiti dan sa samo 100gr! Aaa! Da vidim, tko može bolje (manje)?
hahahaha, pa šta misliš od čega je slatkoapricot prvotno napisa
?
mda, nemere ništa zamijenit čokoladu jednom kad se navučeš na nju, ali nakon "čišćenja" ti postane dovoljno i voće, povrće, krumpir i žitarice i povremeno čokolada, iz gušta, ne iz nužde.
priznam da sam i ja tokom ove godine imala fazu kad sam se navukla, baš je bilo ono da ne prođe dan a da ne zveknem po koji red čokse.
ali previše toga lošeg vidim u šećeru (bdw, ivarice ti skrolaj, šećer KRADE KALCIJ tijelu dakle direktno utječe na nastanak osteoporoze), moja djeca ga u odnosu na druge konzumiraju vrlo umjereno, pa se loše osjećam da propovijedam nešto čega se sama nisam u stanju držat.
a i candida koja mi se pojavila mi je bila baš pljuska i znak da stanem na loptu.
malo mi je bila frka u početku, ali sad sam čini se na konju, uživam u voćkama i pahuljicama s medom.
mammaju, ne pripadaš ovoj skupini!
ne treba meni slador iz toga nečega što jedem.
mogu ja bez toga!
ali onaj osjećaj kada ti zubi lagano propadaju kroz prekrasnu polumekanu pločicu, (farizej je onaj koji je drži u frižideru), ili onaj tupo-reski (ako možeš zamisliti takvu kombinaciju) zvuk odlamanja jedne kockice od druge, reda od reda...
pa onda ono topljenje u ustima i pravilno raspoređivanje po cijelom ždrijelu, pa suhi osjećaj lijepljenja po nepcu...
da - voće?!
da - pahuljice s medom?!
pih!