a ja sam drukcija, nema u mene uzivanja u punoci, ravnomjernog ovog onog
ja odma sve sameljem.
a ja sam drukcija, nema u mene uzivanja u punoci, ravnomjernog ovog onog
ja odma sve sameljem.
apri, ja isto tako guštam u čokoladi ( i u drugoj hrani ) kad je jedem
i treba guštati 8) (a ne ko ivka-mlinac) , ali količine :shock: ...
neću više, uživajte i perite zube![]()
(ionako sam pretjerala sa smajlićima)
pa neki dan mi je fizijatrica rekla da će mi krvne žile biti zdrave još milijun godina (a ušla sam u ordinaciju s načetom čokoladom - mislila sam da ću čekati još barem minutu duže).
a zubi?
imam tri plombe još iz osnovne i to je to!
e to ti je isti tip argumenata ko ono, mene su hranili sarmom s 2 mjeseca i kaj mi fali, ili moje dijete nije nikad sisalo i kaj mu fali (dojenje je precijenjeno)itd![]()
A vidiš, pretpostavljam da imam sreću u tome što nisam neki sladokusac. Ne kažem da baš nikada ne jedem slatko, naravno da jedem, ali dok čitam vas ja sam mali mrav sa slatkim. Ali su mi zato zubi svi do jednog potpuno zdravi. U životu sam valjda 5 puta bila kod zubara. Do nedvano ga nisam ni imala, pa sam reda radi otišla kod jedne da me tam zapiše.
bdw, za krvne žile mislim da su ipak presudne masnoće, pogotovo one živ. porijekla, ne toliko šećer.
ali zato ti od previše rafiniranog šećera sigurno trpi i probavni sustav i kosti
a rekla sam da neću više![]()
mammaju, ja sve proučila prije no što sam odlučila postati ovisnik.
nisam ti ja "kaj mi fali" tip!
od fizičkih posjledica, mene puno više zabrinjavaju uzroci.
(možda je to zato što sam kao mala dudu umakal u sol... pa sada stvaram balans)
ma to ti je slično ko da višegodišnji pušač traži razlog zašto puši.
tko zna šta je bilo u početku-nervoza, nesigurnost, da ispadneš frajerica, ali za par godina to više nije bitno jer ONDA pušiš zato što si ovisnik i ne možeš samo tako bez cigarete normalno funkcionirat.
i pliz, nemojte me raščerupat što sam usporedila s pušenjem.
apri daj mi molim te savjet kako se vratit cokoladi.
naime jos u 12 mjesecu sam osjetio averziju prema slatkom i mojom krivicom se bacilo brdo kolaca medju kojima tek naceta madjarica.
I kupio sam omiljeni mikado, ali nikako da se prisilim poceti.
daj mi cudesnu formulu.![]()
![]()
ne, ne se vraćati!
šta će ti to?
steta mikada.
nema goreg od cokolade kojoj se od stajanja promjeni boja.
pa gle koliko tu gladnih usta čeka da podijeliš s njima![]()
a ti ko nisi tamo na deterdžentima, bojanju kose i sličnoOriginally Posted by Zorana
![]()
ja bi rekla ovako:Originally Posted by ms. ivy
navečer je najslađe! kad dijete zaspi, lijepo si posložiš papicu po stolu i sjedneš za forum![]()
onda si dam oduška...slano, pa slatko, pa kava....i opet ispočetka.
samo mi to zadnje vrijeme uspjeva cca jednom tjedno, ostale dane zaspem obučena s djecom![]()
Ja se sada ubi tražeći gdje sam ostavila čokoladna jaja i zečeve....
Malo mi je falilo da zovem Apricot, ali sam ih našla...
ja volim slatko, ali to bude ograničeno na vikende i blagdane. ostalo vrijeme i nemam previše prilike jesti kolačiće i čokolade. volim i hranu bez skoro ikakvog okusa - bez imalo šećera, često i bez soli...
ALI MOJ BRAT, :shock: !
sjedimo za stolom, uskrsni ručak. čovjek otišo lijepo u kuhinju i sipa u sebe (direkt u usta) one male šarene šećeraste bonbončiće za ukrašavanje.
isto se desi i sa SVIM slatkim stvarima u kuhinji. nema smisla skrivati, sve nađe i pojede.
i onda veli da DUGO NIJE JEO BONBONE. ili NIIIISAM PUUUUNO.
mene to ozbiljno brine.
pa nisu plasticni, znaci da nisu za ukrasavanjeOriginally Posted by truba
![]()
Ja do trudnoće nisam uopće bila freak za slatko (ja više volim otrov druge vrste: čips, perece, slane štapiće), čokolada bi kod mene mogla stajati mjesecima, sladoled isto tako, jedino sam tamanila Harbo medvjediće. U trudnoći se ispostavilo da je I tatino dite i ja sam počela tamaniti sladoled, kekse, čokoladu, plačinke s nutellom...
Zato moj dragi sve nadoknadi: njegov "specijalitet" su palačinke sa nutellom, sladoledom (Ledo Tiramisu) i šlagom! Ja bi od toga vjerojatno pala u komu ali on bez problema smaže preko nekoliko komada. To me dovelo do traženja nutricionista/dijetologa jer se gospodin opasno približio okrugloj troznamenkastoj brojci ali tomu nije mjesto na ovom topicu...
ja ih ne volim jesti, pa su meni samo za ukrašavanjeOriginally Posted by ivarica
![]()
Za one koji stvarno žele prestati s ovisnošću o šećeru, postoji zanimljiva knjižica Little Sugar Addict (namijenjena odvikavanju djece, ali funkcionira i za odrasle) s planom odvikavanja korak po korak.
Eh necete vjerovati, ja odlucila NE jesti slatko barem 2 mjeseca :shock:
Za kraj divne etape, sinoc sam pojela sva cokoladna jaja.
Ima li vas u apstinenciji jos da se tjesimo?
nema!
takve izdajice ni ne svraćaju na ovaj topic![]()
poslije ručka mi se često jede slatko, ali ako si skuham kavu umjesto toga, prođe me. ne znam zašto mislim da je kava manje zlo?
ako ujutro jedem slatko, povraća mi se i vrti u glavi.
uz to, mislim da sam ovisna o majonezi. i govno s majonezom bih pojela.![]()
ma moš si mislit odluke.Netko otvorio eurokrem cokoladu..![]()
Izlažem se riziku da budem nepopularna(a znamo da je ženski bullying gadna forma istog), ali pridružit ću se temi iz perspektive polu-liječene ovisnice. (Kad bih bila na dijeti, Kraš je ozbiljno razmišljao o zatvaranju dva pogona.)
Znam što znači čežnja za čokoladom, a savjeti tipa "grickaj umjesto toga štapiće celera" dovodili bi me do želje da dotičnoj osobi pregrickam grkljan.
Pokazalo mi se da je jedini način koji sam do sada uspjela pronaći (nakon puno godina truda) je prevencija, tj. izmjena načina ishrane. Vidim veliku pravilnost u svojoj potrebi za slatkim: kad jedem redovno, i to cjelovite žitarice, puno povrća, voća, bez pržene, rafinirane i teške hrane, potreba za slatkim je vrlo slaba ili je nema. Čak ću radije pojesti zdravi kolač (cjel. žitarice sa sladom, bez masnoća i šećera) od čololade. Nisam mogla vjerovati kad mi se to počelo dešavati!!
Ali ako nisam stigla skuhati, jedem zbrda-zdola ili sam na nekom partiju potamanila puno junka (lisnatog, pizza i sl.) ili klasičnog mesnog ručka, potreba za rafiniranim slatkišima poraste do neba. Što ima svoje vrlo jasno fiziološko objašnjenje - nerafinirani ugljikohidrati drže nivo šećera u krvi stalnijim, pa nema naglih padova koji izazivaju želju za slatkim.
Još uvijek osciliram između dva načina prehrane. Ne želim se sputavati kad mi se jede "junk", jer sam se u godinama pokušaja kontrole tog impulsa uvjerila da to ne ide na silu. Ali mi treba puno truda da se, kad si priuštim tako nešto, vratim na ishranu koja mi zaista odgovara i koju smatram zdravom i korisnom za svoje tijelo i duh.
Ok, mogu i ja "lovačke priče" o tome koliko mogu zatuć na eks![]()
Ali sam htjela podijeliti s curama koje nešto žele učiniti (ima li ih uopće?! :? ) nešto što je meni konačno izgledalo kao svjetlo na kraju tunela. (Dobro, dobro, znam da zvučim patetično, ali vjerujem da svaka prava ovisnica zna i onu težu, manje javnu stranu priče o čokoladožderstvu.)
Zdrave i vesele bile! (s čokoladom ili bez nje)
od danas ne jedem slatko!
Metvice, možeš ti priče nazivati i "lovačkima" i "pričama plijena", kako hoćeš, ali ako netko, kao ja jučer, dan započne sa 6 kolača, onako usput (a imam i forumske svjedoke), pa nastavi raznim slatkišima do vrhunca dana i izjedanja torte rukama (da ne kažem, šakama)...
sve ove priče o samoizlječenju padaju u vodu.
i na istom nivou su mi sa grickanjem celera :/
A ja baš otvorila drugu Milku Mjoy s lješnjacima... mljatz!
kolega pristigao iz engleske s vrećom organskih, crnih, mliječnih, začinjenih, alkoholnih... :D
(apri - posljedice apstinencije su već vidljive!)
Velim ja da se moram preseliti malo bliže. Istina da mi je autoputom ZG sad na 50 minuta, ali ....Originally Posted by ms. ivy
za 50 minuta moći ćeš samo lizati omote![]()
ekipa je razgrabila čokse kao da cijeli vikend nisu ništa jeli...
Volim slatkise, ali nisam ovisnica.
Do prije 10-ak dana sam bila ovisnica o cigarama, ali evo prestala sam pusit, pa se drzim junacki![]()
Mislila sam da cu zbog toga jesti brda cokolade, ali ne... Ne jedem je nista vise nego prije![]()
Česta posljedica neravnoteže minerala jest žudnja za određenim namirnicama, tako da biste unosom određenih namirnica
mogli promijeniti to stanje.
Svi mi s vremena na vrijeme osjećamo žudnju za nekom hranom. To su
“poruke“ koje nam ?alje tijelo pokušavajući nas navesti da se pozabavimo neravnotežom u prehrani. Previ?e namirnica bogatih natrijem, na primjer, može izazvati žudnju za namirnicama koje sadrže
više kalija. Slatke namirnice koje izazivaju prekomjernu proizvodnju inzulina i pad šećera u krvi, izazvat će žudnju za više ugljikohidrata kako bi se razine ?ećera u krvi ponovno podigle.
Citati.
Da se zamisliš...
da vidis, po nekoj analizi u twin labu meni fali mangana
Integralne žitarice i mahunarke sadrže mangan. I to sve.[/i]
Nadaj se... mene je glad lupila nakon 2 tjedna, kad me pustila euforija od toga što ne pušim i malo pala koncentracija na to nepušenje. Natukla 10 kg u 2 mjeseca, samo sam jela... i propušila opet.Originally Posted by snorki
ma ja nekako ne vjerujem u tu korelaciju pušenje - debljanje.
kad sam ja nekada davno prestala pušiti, izgubila sam u sljedećih mjesec i pol - 6 kg.
često si ljudi u tome pronalaze opravdanje...
I ja sam smršala kad sam prestala pušiti i tvrdim da to nema veze jedno s drugim...
Ja sam se udebljala 15 kg kad sam prestala pušiti, ali sam ih za 9 mjeseci skinula u 1 danu. :hi hi:
No odvratnu želju za cigaretom sam imala duže od godine dana![]()
za dvije godine, ovo mi je treci put da prestajem pusit. Nisam pusila u trudnocama i periodu nakon poroda dok sam gurala sa izdajanjem.
Samo sto sam prestala sa izdajanjem, pocela bih pusit.
Evo sad, nakon operacije ne pusim i probat cu izdrzat. A ne bih ni liniju da pokvarim, jer sam se napokon vratila na djevojacku kilazu. A fali mi cigara uzas jedan. U trudnocama sam tako jednostavno prestajala pusit, a ovo mi je bas tesko![]()
Nego, moja mama nije pusila mjesec dana i evo neki dan se opet propusila. I jede isto koliko je jela i dok i nije pusila :D
Nadam se da necu navalit na slatkise![]()
I ja sam dva puta (od nekih desetak) kad sam prestala pušiti smršavila, ali to je bio sistem "zdravi život", vježbanje, zdrava hrana, šetnje, rad na sebi. Sad mi je to SF. Nemam više živaca kuhati jer MM nema snage jesti kad napokon dođe red na to (oko 11 navečer) ja sam za šparhetom umjesto s klincima kad dođem doma, oni probrljaju to što skuham i opet završe na sendvičima. Na kraju ispadne da 2-3 dana jedem isto da se ne baci pa mi se zgadi i onda prvom prilikom pizza ili burek putem do doma... No da, nema to puno veze s pušenjem, ali ono mi bar prekine večernje prežderavanje i trostruke gablece na poslu.
Trenutno mi je mama tu, pa bi taj sistem zdravog zivljenja i mogao funkcionisati. (osim klope)Originally Posted by mamazika
MM i ja smo jucer, nakon rucka, sjeli na bicikla i vozili se 10-ak km. Osjecala sam se 5 kg laksa.
A cigare mi i dalje faleeeeeeee![]()
marelice :D ...
iš, iš ove zlodusice oko tebe.
a kad smo već prešli na pušenje, postoji razlog zašto se često ljudi zdebljaju kad prestaju-metabolizam se uspori.
i treba mu neko vrijeme da se ušalta na život bez cigarete.
ja sam dobila 4-5 kg nakon prestanka pušenja, ali su nestale u sljedećih godinu dana.
i da, psihička žerja se zna ponekad javit i godinama nakon (vječni rekonvalescenti), ali traje zbilja možda samo trenutak.
ma baš mi je fascinantno koliko je jaka ta ovisnost o duhanu, negdje sam čitala da je po jačini ovisnosti uspoređuju
s heroinom.
Što bi značilo-što više slatkog jedeš, to ti više treba.Slatke namirnice koje izazivaju prekomjernu proizvodnju inzulina i pad šećera u krvi, izazvat će žudnju za više ugljikohidrata kako bi se razine ?ećera u krvi ponovno podigle.
Zvuči poznato?
A-ha, topic za mene! Nema me dva tjedna i svaaašta propustim. Pa stalno i kukam da sam ovisnica, onim mojim zimskim bebama, i zaključih iz iskustva da mogu i bez čokolade, ali samo kad se određeni klik napravi u glavi. Nema onog od sutra ne jedem... kako dođe tako i ode (tješim se , ha) Joooooooooj... a MM veli da samo to izbacim i eto kile strmoglavo dolje
Jučer sam imala jedan od jačih napadaja potrebe za slatkim. Poslije ručka sam prvo pojela čokoladu s rižom (onu manju), pa sam ubila jednog uskršnjeg čokoladnog zeca i nakon toga sam pojela još 2 kolača. Osječala sam se grozno, ali nisam mogla prestati![]()
Moram opet u totalnu apstinenciju, jer kod mene ne vrijedi: smanjit ću ili pojest ću samo malo...
wow... ja već dva dana bez čokolade, bit će promjena klime učinila svoje, nemam ni potrebu... nadam se da će to sad biti onaj "klik" pa mogu na smanjivanje naslaga :D