imam crni H&M sako, podstavljen, običan materijal (valjda pamuk), ima podstavljena ramena, piše na njemu pranje na 30 stupnjeva. razmišljam da sako operem u vešmašini.
nikad do sad nisam prala sako u vešmašini, pa ako netko ima iskustva...
imam crni H&M sako, podstavljen, običan materijal (valjda pamuk), ima podstavljena ramena, piše na njemu pranje na 30 stupnjeva. razmišljam da sako operem u vešmašini.
nikad do sad nisam prala sako u vešmašini, pa ako netko ima iskustva...
Ja perem, tako na lagano, čak i na pahuljicu tj bez temperature a stavim sušiti na vješalici
I ja perem, čak neke stvari i na 40, ali na kratkom programu da se jako ne zgužva.
Ako ima punjena ramena, to ne perem u mašini (i takve više ne kupujem), a sve ostale perem i sušim na vješalici. Najgore što mi se dogodilo je da se izgužvala podstava, ali to smo riješili parnom peglom.
Ja sam prala Benettonov , 30 i blaga centrifuga.
Preživio.![]()
Oprala, stavila na ručno pranje, sušila na vješalici. Čak sam jednom prilikom ofarbala u vešmašini bijeli vuneni kaput u žuto. Bio mi je malo velik, kupila ga za neku siću, pa sam mislila ak zeznem, nije mi žao para. Ispao savršen, malo se skupio, taman na moju veličinu.
Evo oprala sam na kraju jučer 2 sakoa i jednu finu suknju - sve sam prije nosila na kemijsko.
Ispalo je sjajno, jedan sako čak ne trebam niti peglati a drugi samo malo.žalim za svim onim silnim novcima koje sam dala za kemijsko do sada.i još jedna stvar, sakoi sad puno bolje mirišu po omekšivaču, za razliku od onog mirisa iz čistione...
ja sam oprala jedan pamučni zarin čak na 60 i super se oprao. kad se sjetim da sam ga dva puta nosila kemijsko....
super da vidim ovu temu, taman sam pamučni sako mislila odnesti na kemijsko, a sve si računam koliko će me ispasti... znači, pravac vešmašina.
I ja pamučne ili mješavina sintetika-pamuk perem u mašini, ali, cure, nemojte ništa u mašini prati ako je od vune.
Ja sam tako oprala deblji sako i uništila ga. Nije se skupio, već se počeo linjati i izgledao je užasno.
Farbala sam puno puta, nijednom u crno doduše, ali od tamnijih u sivo, plavo, zeleno. Sve pet, nikad nije bilo problema. Jedino mi se poslije crvene malo gma više obojala, ali otišlo je u prvom pranju. Koristila sam boje iz Chemaca, ne mogu se sad sjetit kako se zove. Stafiš boju i fiksator prema uputama, sve je u paketu i 1kg soli. Bubanj malo protresem da boja padne kroz rupice, stavim mokru tkaninu i operem na najvišoj temp koju materijal koji farbaš podnosi. Robu nakon bojanja odmah opet operem na nižoj temp s malo detergenta.
Zasad je sve ispalo super i nikad ostala boja u bubnju.
Podižem malo temu, da javim da sam u vešmašini uspješno oprala i bijeli kaput! Kojeg sam prije nosila na kemijsko svakih mjesec dana u zimskoj sezoni. Palac gore za vešmašinu!
U berislavicevoj je bila neka kemijska za kozu...nekad
Kaj ovo onda više ne vrijedi?
http://www.mojkvart.hr/Zagreb/Centar...ava-rada-28000
A ja sam tamo bila zadnji put prije cca dve godine...tK da ne znam....
ocito vrijedi....tj. Ne radi
Dobro da sam otvorila topik, taman sam se spremala s prvom burom oprati vuneni kaput.
Inače, meni se sve pernato usmrdilo pri sušenju na zraku.
Sušite u sušilici i pernate jakne na kojima je sušilica prekrižena? Nikako da se odlučim riskirati ...
ja i kapute perem u vešmašini...također bez centrifuge i objesim da se prirodno posuše. budu super! a prije sam ih isto nosila u kemijsku, dok mi frendica nije rekla da sve doma pere.
Zeljela sam pitat vas za savjet. Ja sa kupila bijelu sako u H&m-u i pise da ga nesmijem prat samo kemijsko i do sada sam ga vec par puta nosila i neda mi se vise. Sta mi vi predlazete? Razmisljala sam ga oprati u vesmasini ali strah me da se nestisne..![]()
Ako si ga imala namjeru prati u mašini, stavi samo sako, nemoj ništa drugo, da ne skupi boju. Ja sve živo perem u mašini. Ako nisam baš sigurna da smije, onda stavim na 30. I kapute, i sakoe.. Nekidan sam obojala izblijeđeni crni sako (na 40), izašao ko novi. Nisu te mašine ko prije da imaš jedan program i gotovo. Sad imaš petsto programa za svakakvu moguću vrstu tkanine, tako da nema štete ako pametno radiš
Ja sve perem u veš mašini, ono naosjetljivije puknem na program vuna i izađe van čisto,mirišljavo i nezgužvano.
kaput od poliestera, bi li ga smjela stavit na 30? ili da ga pokisam i operem na ruke, mozda bolje?
Možeš oprati na 30 stupnjeva. Ništa mu ne bi trebalo biti. Imala sam prije neki takav, nije se čak ni gužvao u perilici. Sad nemam ni jedan kaput, ali sve svoje balonere i kapute od mikrofibre i raznih drugih materijala uredno perem tako, a sušim na vješalici. Ne koristim sušilicu.
Hvala peterlin! Tako sam i mislila, samog ga stavim u masinu i odmah stavim na vjesalicu
idem ga sad stavit i javim kako je proslo
opran, ko nov je i nista mu se nije dogodilo. ustedila sam kemijsko
Kod mene je moto: sto ne moze u masinu, zao mi je za smece jeOsim nekih skupljih muzevih odijela. Zapravo 95% stvari prezivi
Ja se uvijek bojim staviti sako u mašinu i uvijek ga nosim u kemijsku, po maminoj preporuci što je totalno bacanje novaca :/ super su mi došle vaše preporuke i iskustva i svakako ću probat konačno oprat sako u mašini![]()
A hlace od odijela? Isto pise ne, samo kemijsko pa se bojim..
Ja bih pokušala, tj. pokušam sve. Dosad mi se ništa nije pokidalo. Naravno da je uvijek moguće.