Da pojasnim; za Uskrs ću raditi mrak kolač (Pavlova) u koji ide 8 bjelanjaka, žumanjci su (tehnološki) višak.
Ne znam što bi sa žumanjcima, malo mi je glupo baciti ih ako postoji neka varijanta da ih iskoristim!?
Ima li netko neke ideje?
Da pojasnim; za Uskrs ću raditi mrak kolač (Pavlova) u koji ide 8 bjelanjaka, žumanjci su (tehnološki) višak.
Ne znam što bi sa žumanjcima, malo mi je glupo baciti ih ako postoji neka varijanta da ih iskoristim!?
Ima li netko neke ideje?
Keksi
BAs sam rjecita![]()
Pogledaj na portalu, mislim da je Apricot pisala recept za one keksice koji se lijepe marmeladom. Tu su isla tri zumanjka. Pa si mozes jelte, malo vise ispeci.![]()
Napraviš kremu od čokolade, pudinga i žutanjaka..
Napraviš domaće rezance od žutanjaka (u biti, nemam pojma jel bi funkcionirali bez bjelanjaka :? )
ekice, možeš ih zamrznuti i onda proučavati recepte s kolačima bez bjelanjaka (znam da sam uvijek toga imala viška, pekla puslice i padala u šećerni delirij)
MalaSirena funkcioniraju rezanci bez bjelanjaka, ja znam par žena koje rade isključivo samo od žutanjaka - zbog boje rezanaca, i super su.
A od žumanjaka možeš napraviti i krafne (barem ja imam recept u koji idu samo žutanjci, pa onda muku mučim s bjelanjcima).
kad meni ostane vise zumanjaka (ili bjelanjaka, svejedno) ja ih izbatim sa secerom i onda kaziprst u zdjelu pa dok sve ne oblizem.
vidi topik ovisnost o slatkisima.
Ajd pls. napiši recept!Roko_mama prvotno napisa
Sad sam na poslu, a recept mi je doma, budem kasnije nazvala MM-a da mi ga izdiktira, pa ti napišem u toku dana.
Krema:
5 žumanjaka
5 žlica šećera
5 žlica brašma
vanilija, limunova korica
1 l mlijeka
Sastojci se zamiješaju s malo mlijeka (toliko da možete zamiješati smjesu- kao za puding). Ostatak mlijeka se zakuha i u kipuće se ubaci ova smjesa sa žumanjcima, i skuha se klasično kao puding.
Reda se 1 red petit keksa- pa krema (vruća- keksi se ne moraju močiti, jer će se smočiti pod vrućom kremom)- pa opet red keksa- pa krema i na kraju čokoladna glazura. Dobro ohladiti. (Kalup je ona mala duboka tepsija)
Ista krema se može iskoristiti za filanje palačinki- najbolje su ohlađene, s tim da je za 10-15 palačinki dovoljna pola količine ove smjese.
KREMA :Istuces zumanjce sa secerom i shuhas u litri mlijeka. U toplo umijesas margarin.
Prelijes po petit keksima.Gore slag.
Nemam ja problema sa žumanjkom sa šećerom, ali 8 komada!!! A i tako ću se (svi ćemo) ovih dana najesti jaja koliko ne pojedem u 2 mjeseca pa da još umlatim ovako extra žumanjke, ne bi baš!ivarica prvotno napisa
tinkie winkie, kate -> hvala na receptičima!![]()
Roko_mama, nije frka, može i navečer ili sutra!
E treba i brasna,u biti koliko zumanjaca toliko zlica brasna...
U kuglov idu 4 žumanjca, ti napravi 2.ekica prvotno napisa
Koji ćeš to kolač raditi?
Pavlova -> probala kolač kod frendice i oduševila se. Ne znam recept napamet, ali ako nekog zanima napišem večeras.
Koliko mi je ostalo u sjećanju umuti se snijeg od 8 bjelanjaka, doda štaub, cimet, malo octa, orasi, bademi i to se peče 90 min (45 na 150 pa 45 na 120). Umuti se vrhnje, nasjecka voće (jagode, kivi kombinacija je mrak), doda voće u vrnje, napuni biskvi i zarola kao rolada.
To je ukratko, uglavnom mljac, mljac!
Od kuglofa ne bu niš, nemam "protvan" za njega.
Svejedno,hvala na ideji!![]()
Jel ima netko jos ideja sto sa sest zumanaca (koji su ostali od Gitinog kolaca 8) )
Ne bih radila kreme nego nesto sto se pece, moze slano ili slatko, svejedno.
Aleksandra, kakav je to kuglof? I moze li se peci u nekuglof kalupu?
Koliko zumanjci mogu stajati u frizideru?
Ajmeee![]()
Sad sam citala ponovno recept za Gitin kolac. Zumanjci ipak idu u biskvit, a ja radila bez (imam isprintan recept bez desne margine, sto naravno nisam skuzila na vrijeme).
Nema veze, bit ce nejestivo...
A jos k tome imam problem sto sa sest zumanjaca viska...
Imam 5 zamrznutih zumanjaca.
Sad bih oper pravila kolac s beze korom jer je super, ali ne znam sta sa zumanjcima.
Ne odgovaraju mi ovi recepti s kremama jer, pretpostavljam, to se mora raditi sa svjezim zumanjcima, a to mi je previse kolaca u jednom danu.
Zna li itko kakav recept u koji idu zumanjci, a da se mora peci, ne kuhati na pari?
Spominjete kuglof sa zumanjcima. Coolinarka ima 102 recepta za kuglof. Koji god da sam otvorila trazi cijel jaja.
Imali tko link ili recept za taj sa zumancima?
Trogirski rafioli:
Tijesto
1 kg oštrog brašna
40 dkg šećera
20 dkg masnoće(putar, margarin, maslo)
5 žutanjka
3 cijela jaja -ali dva bjelanjka se ostave za punjenje
vanilin šećer
kore od naranče i limuna naribane
maraskino
malo soli
Izmijesi se prhko tijesto od brašna, šećera, masnoće, 8 žutanjaka i jednog bjelanjka. U početku je mrvasto, ali miješanjem se dobije krasno tijesto. Ostavi se da se odmara (tijesto, ne kuharica)
Za punjenje
30 dkg meljenih badema
ona dva bjelanjca
30 dkg šećera
2 dcl mlijeka
krušne mrvice po želji
Izmiksati bjelanjce sa pola šećera. Mlijeko zakuhati i dodati bademe i drugu polovicu šećera, i tu malo kore naranče i limuna. Sve pomiješati. Mora biti čvrsto da se može stavljati na tijesto. Ako je tekuće, dodati mrvice ili mlijeka ako je tvrdo.
Tijesto se razvalja tanko, oko 3mm i režu se okrugli oblici ( aušteklom) promjera oko 7 cm ili po želji. Na jednu polovicu stavi se žlica mase za punjenje i preklopi, rubovi se čvrsto stisnu. Izgleda kao polumjesec.
Peku se na 230-250 i čim porumene treba izvaditi.
Puno je posla, ali je rezultat fantastičan, i rafioli mogu stajati do deset dana.
Krafne
50 dkg brašna
kvasac
1/4 l mlakog mlijeka
5 dkg šećera
2 žlice ulja
2 žutanjka
172 žličice soli
malo ruma po volji
Dvobojni kolač
tijesto:
35 dkg brašna
3 žutanjka
10 dkg šećera
15 dkg margarina
1 prašak za pecivo
1/2 dcl mlijeka ili vrhnja
u pola staviti kakao
razvaljat pa slagat u oleh:
smeđe tijesto, pa namazat pekmezom marelice, pa svijetlo tijesto, pa pekmez marelice. Posipat orasima po želji
Speći, ne prejako jer se osuši, na 150-180.
Ovo je jednostavan kolač.
Joj, savrseno. Puno hvala na trudu!!
Kako odmrzavas zumanjce? U frizideru, na sobnoj temp ili.....
Imam malu djecu i dojim pa mi je jako bitno da se ne potrujemo od mojih eksperimenata.
33. KUGLOF (KLARA)
50 dag namjenskog brašna
30 g svježeg kvasca
15 dag margarina
7 dag šećera
1 vanilin šećer
1 cijelo jaje
4 žumanjka
2 do 3 žlice ruma
korica limuna
1/4 l mlijeka
15 do 20 dag grožđica
Margarin miješajte dok se ne zapjeni o dodajte postepeno šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke, rum i naribanu koricu limuna, te posoljeno brašno, kvasac (kvasac,malo šećera i mlakog mlijeka ostaviti dizati 15 min) i mlijeko. Tucite tijesto dok se ne pojave mjehurići, pokrijte ga i stavite na toplo mjesto da se diže oko 50 minuta. Još jedanput istucite tijesto, dodajte grožđice i stavite u namaščen i posipan brašnom oblik za kuglof. Ostavite tijesto da se digne na 3/4 oblika i pecite na 200 °C - 50 minuta. Pečeni kolač pospite šećerom.