Results 1 to 26 of 26

Thread: Što sa žumanjcima?

  1. #1
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default Što sa žumanjcima?

    Da pojasnim; za Uskrs ću raditi mrak kolač (Pavlova ) u koji ide 8 bjelanjaka, žumanjci su (tehnološki) višak.
    Ne znam što bi sa žumanjcima, malo mi je glupo baciti ih ako postoji neka varijanta da ih iskoristim!?
    Ima li netko neke ideje?

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Keksi

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    BAs sam rjecita
    Pogledaj na portalu, mislim da je Apricot pisala recept za one keksice koji se lijepe marmeladom. Tu su isla tri zumanjka. Pa si mozes jelte, malo vise ispeci.

  4. #4
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Napraviš kremu od čokolade, pudinga i žutanjaka..

    Napraviš domaće rezance od žutanjaka (u biti, nemam pojma jel bi funkcionirali bez bjelanjaka :? )

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ekice, možeš ih zamrznuti i onda proučavati recepte s kolačima bez bjelanjaka (znam da sam uvijek toga imala viška, pekla puslice i padala u šećerni delirij)

  6. #6

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    MalaSirena funkcioniraju rezanci bez bjelanjaka, ja znam par žena koje rade isključivo samo od žutanjaka - zbog boje rezanaca, i super su.

  7. #7

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    A od žumanjaka možeš napraviti i krafne (barem ja imam recept u koji idu samo žutanjci, pa onda muku mučim s bjelanjcima).

  8. #8
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    kad meni ostane vise zumanjaka (ili bjelanjaka, svejedno) ja ih izbatim sa secerom i onda kaziprst u zdjelu pa dok sve ne oblizem.
    vidi topik ovisnost o slatkisima.

  9. #9
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Quote Originally Posted by Roko_mama
    A od žumanjaka možeš napraviti i krafne (barem ja imam recept u koji idu samo žutanjci, pa onda muku mučim s bjelanjcima).
    Ajd pls. napiši recept!

  10. #10

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    Sad sam na poslu, a recept mi je doma, budem kasnije nazvala MM-a da mi ga izdiktira, pa ti napišem u toku dana.

  11. #11
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Krema:
    5 žumanjaka
    5 žlica šećera
    5 žlica brašma
    vanilija, limunova korica
    1 l mlijeka

    Sastojci se zamiješaju s malo mlijeka (toliko da možete zamiješati smjesu- kao za puding). Ostatak mlijeka se zakuha i u kipuće se ubaci ova smjesa sa žumanjcima, i skuha se klasično kao puding.

    Reda se 1 red petit keksa- pa krema (vruća- keksi se ne moraju močiti, jer će se smočiti pod vrućom kremom)- pa opet red keksa- pa krema i na kraju čokoladna glazura. Dobro ohladiti. (Kalup je ona mala duboka tepsija)

    Ista krema se može iskoristiti za filanje palačinki- najbolje su ohlađene, s tim da je za 10-15 palačinki dovoljna pola količine ove smjese.

  12. #12
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    KREMA :Istuces zumanjce sa secerom i shuhas u litri mlijeka. U toplo umijesas margarin.

    Prelijes po petit keksima.Gore slag.

  13. #13
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    kad meni ostane vise zumanjaka (ili bjelanjaka, svejedno) ja ih izbatim sa secerom i onda kaziprst u zdjelu pa dok sve ne oblizem.
    vidi topik ovisnost o slatkisima.
    Nemam ja problema sa žumanjkom sa šećerom, ali 8 komada!!! A i tako ću se (svi ćemo) ovih dana najesti jaja koliko ne pojedem u 2 mjeseca pa da još umlatim ovako extra žumanjke, ne bi baš!

  14. #14
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    tinkie winkie, kate -> hvala na receptičima!

    Roko_mama, nije frka, može i navečer ili sutra!

  15. #15
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    E treba i brasna,u biti koliko zumanjaca toliko zlica brasna...

  16. #16

    Default Re: Što sa žumanjcima?

    Quote Originally Posted by ekica
    Da pojasnim; za Uskrs ću raditi mrak kolač (Pavlova ) u koji ide 8 bjelanjaka, žumanjci su (tehnološki) višak.
    Ne znam što bi sa žumanjcima, malo mi je glupo baciti ih ako postoji neka varijanta da ih iskoristim!?
    Ima li netko neke ideje?
    U kuglov idu 4 žumanjca, ti napravi 2.
    Koji ćeš to kolač raditi?

  17. #17
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Pavlova -> probala kolač kod frendice i oduševila se. Ne znam recept napamet, ali ako nekog zanima napišem večeras.
    Koliko mi je ostalo u sjećanju umuti se snijeg od 8 bjelanjaka, doda štaub, cimet, malo octa, orasi, bademi i to se peče 90 min (45 na 150 pa 45 na 120). Umuti se vrhnje, nasjecka voće (jagode, kivi kombinacija je mrak), doda voće u vrnje, napuni biskvi i zarola kao rolada.
    To je ukratko, uglavnom mljac, mljac!

    Od kuglofa ne bu niš, nemam "protvan" za njega.
    Svejedno,hvala na ideji!

  18. #18

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Jel ima netko jos ideja sto sa sest zumanaca (koji su ostali od Gitinog kolaca 8) )

    Ne bih radila kreme nego nesto sto se pece, moze slano ili slatko, svejedno.

    Aleksandra, kakav je to kuglof? I moze li se peci u nekuglof kalupu?

    Koliko zumanjci mogu stajati u frizideru?

  19. #19

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Ajmeee

    Sad sam citala ponovno recept za Gitin kolac. Zumanjci ipak idu u biskvit, a ja radila bez (imam isprintan recept bez desne margine, sto naravno nisam skuzila na vrijeme).

    Nema veze, bit ce nejestivo...
    A jos k tome imam problem sto sa sest zumanjaca viska...

  20. #20
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Imam 5 zamrznutih zumanjaca.

    Sad bih oper pravila kolac s beze korom jer je super, ali ne znam sta sa zumanjcima.
    Ne odgovaraju mi ovi recepti s kremama jer, pretpostavljam, to se mora raditi sa svjezim zumanjcima, a to mi je previse kolaca u jednom danu.

    Zna li itko kakav recept u koji idu zumanjci, a da se mora peci, ne kuhati na pari?

  21. #21
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Spominjete kuglof sa zumanjcima. Coolinarka ima 102 recepta za kuglof. Koji god da sam otvorila trazi cijel jaja.
    Imali tko link ili recept za taj sa zumancima?

  22. #22
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Trogirski rafioli:
    Tijesto
    1 kg oštrog brašna
    40 dkg šećera
    20 dkg masnoće(putar, margarin, maslo)
    5 žutanjka
    3 cijela jaja -ali dva bjelanjka se ostave za punjenje
    vanilin šećer
    kore od naranče i limuna naribane
    maraskino
    malo soli

    Izmijesi se prhko tijesto od brašna, šećera, masnoće, 8 žutanjaka i jednog bjelanjka. U početku je mrvasto, ali miješanjem se dobije krasno tijesto. Ostavi se da se odmara (tijesto, ne kuharica)

    Za punjenje
    30 dkg meljenih badema
    ona dva bjelanjca
    30 dkg šećera
    2 dcl mlijeka
    krušne mrvice po želji

    Izmiksati bjelanjce sa pola šećera. Mlijeko zakuhati i dodati bademe i drugu polovicu šećera, i tu malo kore naranče i limuna. Sve pomiješati. Mora biti čvrsto da se može stavljati na tijesto. Ako je tekuće, dodati mrvice ili mlijeka ako je tvrdo.

    Tijesto se razvalja tanko, oko 3mm i režu se okrugli oblici ( aušteklom) promjera oko 7 cm ili po želji. Na jednu polovicu stavi se žlica mase za punjenje i preklopi, rubovi se čvrsto stisnu. Izgleda kao polumjesec.

    Peku se na 230-250 i čim porumene treba izvaditi.
    Puno je posla, ali je rezultat fantastičan, i rafioli mogu stajati do deset dana.

  23. #23
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Krafne
    50 dkg brašna
    kvasac
    1/4 l mlakog mlijeka
    5 dkg šećera
    2 žlice ulja
    2 žutanjka
    172 žličice soli
    malo ruma po volji

  24. #24
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Dvobojni kolač

    tijesto:
    35 dkg brašna
    3 žutanjka
    10 dkg šećera
    15 dkg margarina
    1 prašak za pecivo
    1/2 dcl mlijeka ili vrhnja

    u pola staviti kakao

    razvaljat pa slagat u oleh:

    smeđe tijesto, pa namazat pekmezom marelice, pa svijetlo tijesto, pa pekmez marelice. Posipat orasima po želji

    Speći, ne prejako jer se osuši, na 150-180.

    Ovo je jednostavan kolač.

  25. #25
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Joj, savrseno. Puno hvala na trudu!!

    Kako odmrzavas zumanjce? U frizideru, na sobnoj temp ili.....
    Imam malu djecu i dojim pa mi je jako bitno da se ne potrujemo od mojih eksperimenata.

  26. #26
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    33. KUGLOF (KLARA)

    50 dag namjenskog brašna
    30 g svježeg kvasca
    15 dag margarina
    7 dag šećera
    1 vanilin šećer
    1 cijelo jaje
    4 žumanjka
    2 do 3 žlice ruma
    korica limuna
    1/4 l mlijeka
    15 do 20 dag grožđica

    Margarin miješajte dok se ne zapjeni o dodajte postepeno šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke, rum i naribanu koricu limuna, te posoljeno brašno, kvasac (kvasac,malo šećera i mlakog mlijeka ostaviti dizati 15 min) i mlijeko. Tucite tijesto dok se ne pojave mjehurići, pokrijte ga i stavite na toplo mjesto da se diže oko 50 minuta. Još jedanput istucite tijesto, dodajte grožđice i stavite u namaščen i posipan brašnom oblik za kuglof. Ostavite tijesto da se digne na 3/4 oblika i pecite na 200 °C - 50 minuta. Pečeni kolač pospite šećerom.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •