Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Kolači s pekmezom

  1. #1
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno Kolači s pekmezom

    tko o čemu, ja o pekmezu

    sad, kad sam napravila hrpu finih pekmeza, ne znam što bih s njim

    ma zapravo i nije stvar u onom što sam ja napravila
    ali imam dosta teglica pekmeza kog sam dobila
    i koji jmi stoji u podrumu već nekoliko godina
    nema plijesni, nema zelenaca, organoleptički mi se čini ok
    ali ja bih ga ipak termički obradila
    dakle trebaju mi recepti za kolače s pekmezom
    znam jedino za buhtle
    ne znam ništa drugo

    negdje je Peterlin napisala za neki kolač s pekmezom i rogačem
    čini mi se to super
    Peterlin, jaaaaaaaviiiiiiiii seeeeeeee

    znači trebao bi mi recept u koji ide dosta pekmeza, ne ono, kao u makice, da ide žlica u smjesu
    nego da potrošim barem pola teglice

    hvala

  2. #2
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Veću količinu pekmeza možeš staviti u smjesu za muffine. Staviš baš u smjesu, a onda još po žličicu na vrh prije pečenja. I ode teglica

  3. #3
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    meni treba recept, nema ti kod mene odoka (moja kuhinjska vaga ima ime )

  4. #4
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    50 g šećera
    2 jaja
    1 vanilin šećer
    200 ml mlijeka
    250 g brašna
    1 prašak za pecivo
    100 g rastopljene čokolade
    200 g domaćeg pekmeza


    i na vrh svakog muffina prije pečenja staviš još po žličicu pekmeza

    umjesto pp stavljam sodu bikrbonu
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 28.09.2013. at 15:13

  5. #5
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Ako voliš kekse, meni su husarski super - stavi u google pa će ti izbaciti recepte, a oni nisu komplicirani ( ne volim raditi kekse, ali ti su Ok)

  6. #6
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    hvala
    to je za 1 turu od 12 muffina?

    u husarske ide pekmez kad su već ispečeni?

  7. #7
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Da. U husarske staviš oekmez kada su pečeni. Malo ga ugriješ prije nego ga staviš. Tijesto malo upoje pa se potroši dosta pekmeza, a husarske obično svi vole i nisu komplicirani za napraviti kao drugi keksi

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Možeš napraviti roladu, pa ju filati s pekmezom (ako želiš potrošiti puno pekmeza)
    druga je varijanta nadjev sa šlagom u koji dodaš par žlica pekmeza.

  9. #9
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    što ti tu radiš, nije lchf

  10. #10
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    mozes obican biskvit premazati s pekmezom pa gore glazuru ili slag.

  11. #11
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    mozes obican biskvit premazati s pekmezom pa gore glazuru ili slag.
    da, ali ja pekmez hoću termički obraditi
    jer je star nekoliko godina
    a žao mi je baciti, to su domaći pekmezi, poklon dragih ljudi
    on izgleda dobro
    nema promjene boje, okusa
    ali....
    Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 28.09.2013. at 16:02

  12. #12
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    aha, fakat

    ok, ja bi ga pojela i bez termicke obrade

    a da ga umutis u biskvit pa speces sve zajedno?

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    što ti tu radiš, nije lchf
    na lchf-u sam bila ravno 3 tjedna, proljetos još.

    nije to za mene

    doduše prvih deset dana je bilo vau sloboda - jedeš svašta nešto što je inače

    a nakon toga silazna putanja.....


    iako lchf kolači su jako fini - ovaj je provjereno odličan: http://istineilaziohrani.blogspot.co...oven-lchf.html

    (samo ne ide pekmez)

  14. #14
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku

    ok, ja bi ga pojela i bez termicke obrade
    o?
    ma i ja ga jedem
    sad sam pojela jedan od ne znam čega (jabuka, dunja, neš tako) s orasima
    super je bio
    ali nekako ne želim V to davati
    a i ne mogu pojesti toliko pekmeza, ovako u nekom kolaču bi se više potrošilo

    Nanoibeba, treba li u muffine uopće šećer kad ide toliko pekmeza?

  15. #15
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    U biskvit s rogačem ide naribana jabuka. Umjesto toga možeš staviti pekmez. Kako ti je mikka rekal stavi u biskvi, alismanji količinu šećera.

    a kaj se tiče Lchf-a - ja nisam bila na strogom, ali sam izbacila gluten. I jako su mi se smanjili simtomi alergije na ambroziju. To je vidio i MM pa je orestao jesti kruh. Tako da i ja imam višak pekmeza, jer je on glavni potrošač.
    danas sam radila bezglutenske palačinke - ali fakat ih je bilo teško okretati tako da je bilo samo za Mma. Dodala sam brašna kako bi klincima napravila koliko toliko normalne

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    883

    Početno

    Ja napravim ovu kukuruznu zlevanku pa na vrh rasporedim svježeg sira i pekmeza pije pečenja
    http://www.coolinarika.com/recept/kukuruzna-zlevanka/

  17. #17
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ma i ja ga jedem

    super je bio
    ali nekako ne želim V to davati
    a i ne mogu pojesti toliko pekmeza, ovako u nekom kolaču bi se više potrošilo

    Nanoibeba, treba li u muffine uopće šećer kad ide toliko pekmeza?
    Vjfrojtno ne. Ovo je recept moje frendice. Ja kolače radim odokativno, lijena sam vagati
    ,

  18. #18

  19. #19
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,668

  20. #20
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj kloolk prvotno napisa Vidi poruku
    Ja napravim ovu kukuruznu zlevanku pa na vrh rasporedim svježeg sira i pekmeza pije pečenja
    http://www.coolinarika.com/recept/kukuruzna-zlevanka/
    super, hvala vam

  21. #21
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    naravno da se inteligentno nisam sjetila i kiflica s pekmezom

    ali zapravo ja najviše tražim recept, kao ovi muffini nanoibebe, gdje pekmez ide u smjesu

  22. #22
    lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,125

    Početno

    http://www.coolinarika.com/recept/pi...mom-od-sljiva/

    ja sam ovo radila i bilo mi je super

  23. #23
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Pa kaj nitko ne voli damen kapric? To je kolac mog djetinjstva.

  24. #24
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,700

    Početno

    Volim ja ali ga radim sa svježim ribizlom.

    baš bi moglo i sa džemom

  25. #25
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Pratim..

  26. #26
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,172

    Početno

    digano s pekmezom, još ak digano radiš s jajetom ( žumanjkom) možeš bjelanjak umješati u pekmez

  27. #27
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    ovo je zgodno:
    http://www.coolinarika.com/recept/la...c-sa-pekmezom/

    ili samo na kratko zapečeni biskvit od jogurtice gore rasporediš male hrpice pekmeza (to je moja mama znala raditi - umjesto voća) i bude fino

    i u kocke o maka ide pekmez, doduše od marelica, ali možda je dobar i bilo koji

  28. #28
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    zaboravih napisati - na kratko zapečeni biskvit poslažeš pekmez i onda pečeš do kraja, kao i u linkanom receptu

  29. #29
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    pratim i ja

    ve smo se zasitili džemy lady pa se spremam u nešto novo (isto imam hrpu džema)
    Posljednje uređivanje od anchi pp : 29.09.2013. at 13:26

  30. #30
    cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    Lokacija
    Vojvodina
    Postovi
    430

    Početno

    BRZI KOLAČ SA PEKMEZOM

    2 jaja
    1 šolja šećera (ja stavim manje)
    1 šolja ulja
    1 šolja pekmeza
    1 šolja mleka
    1 šolja griza
    1 šolja brašna
    prašak za pecivo

    Često ga pravim kad mi se jede nešto slatko, a ne gnjavi mi se mnogo po kuhinji. Ovo je ustvari malo vlažniji i masniji biskvit, ali griz i pekmez mu daju dobar šmek.

  31. #31
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,968

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    tko o čemu, ja o pekmezu

    sad, kad sam napravila hrpu finih pekmeza, ne znam što bih s njim

    ma zapravo i nije stvar u onom što sam ja napravila
    ali imam dosta teglica pekmeza kog sam dobila
    i koji jmi stoji u podrumu već nekoliko godina
    nema plijesni, nema zelenaca, organoleptički mi se čini ok
    ali ja bih ga ipak termički obradila
    dakle trebaju mi recepti za kolače s pekmezom
    znam jedino za buhtle
    ne znam ništa drugo

    negdje je Peterlin napisala za neki kolač s pekmezom i rogačem
    čini mi se to super
    Peterlin, jaaaaaaaviiiiiiiii seeeeeeee

    znači trebao bi mi recept u koji ide dosta pekmeza, ne ono, kao u makice, da ide žlica u smjesu
    nego da potrošim barem pola teglice

    hvala
    Netko me tražio... He he he, čim smo počeli grijati svi bi pekli kolače...

    Ovaj s rogačem i pekmezom je zapravo nadjev za dizana tijesta. Dakle, tijesto napraviš kako već radiš za orehnjaču ili makovnjaču, a nadjev napraviš od pekmeza i rogača. Smjesa je obično 2:1, ali to ovisi o gustoći pekmeza, jer treba biti lako mazivo, ne tekuće ni pregusto.

    Ja pečem to u malom plehu (veličine A4). Mi ne volimo jako puno file, pa po potrebi možeš staviti više. Na tijesto od pol kile brašna ja stavim otprilike pol standardne velike teglice pekmeza ili jednu malu (znači po volumenu je to 350 ml) i rogača koliko treba. Obično mi je dosta 125 grama (to je pola male vrećice ili četvrtina velike) i ostavim to malo da odstoji pa provjeravam gustoću. Teško je dati neke striktne omjere jer gustoća pekmeza jako varira, a i rogač nije uvijek jednako fino mljeven. Rogač poveže smjesu kao što bi to učinili prezli, a još daje i fini miris. Inače, možeš to i s mljevenim makom raditi. Tako radi moja kolegica s posla i isto je dobro.

    Napomena: ako je pekmez star par godina i gust, ugriješ ga kratko (u mikrovalnoj) pa će "otpustiti" i moći ćeš ga lijepo obraditi.

    Od drugih stvari u koje stavljam pekmez - naravno kifli, pa onda buhtli (ti stari pekmezi su odlični za buhtle i kifle jer nisu previše tekući), zvjezdice od prhkog tijesta, ali u njima se pekmez termički ne obrađuje kao ni u husarskim poljupcima, iako ga možeš frknuti u mikrovalnu i eto ti termičke obrade !

    Pekmez od marelica mi je odličan u običnoj biskvitnoj roladi (onoj od 3 jaja koja je gotova za 10 minuta), višnje isto, šljive baš i ne... Stavljam pekmeze u engleski kolač sa suhim voćem, u žemljaču (ono kaj se radi od starog kruha) itd. Ne mogu se sad sjetiti, ima još toga. Puter kifli, obični klipići (Amaltheini), ratni lopovi (oni džepići od tijesta u koje ide mast i ne idu jaja) itd.

    Dobru zabavu!

  32. #32
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    pita od pekmeza
    prhko tijesto za pitu umjesiš kako ga već radiš
    2/3 utisneš u kalup
    namežeš debelo pekmezom, ovisno od kojeg je voća, posipaš sjeckanim orasima, lješnjacima, bademima, što ti već paše, mogu i grožđice natopljene u rum
    preostalo tijesto razvaljaš i složiš rešetku preko pekmeza

    Neke rijeđe pekmeze ja znam izmješati sa skutom i mljevenim lješnjacima
    Posljednje uređivanje od pikula : 29.09.2013. at 15:41

  33. #33
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,460

    Početno

    Citiraj cikla prvotno napisa Vidi poruku
    BRZI KOLAČ SA PEKMEZOM

    2 jaja
    1 šolja šećera (ja stavim manje)
    1 šolja ulja
    1 šolja pekmeza
    1 šolja mleka
    1 šolja griza
    1 šolja brašna
    prašak za pecivo

    Često ga pravim kad mi se jede nešto slatko, a ne gnjavi mi se mnogo po kuhinji. Ovo je ustvari malo vlažniji i masniji biskvit, ali griz i pekmez mu daju dobar šmek.

    upravo stavila peći,javim dojmove!

  34. #34
    ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    928

    Početno

    http://www.coolinarika.com/recept/siromaskice/

    Na ovaj sam naišla slučajno i sada ga radim za svaku feštu, ja ga ne jedem ali svi oko mene su oduševljeni i traže recept.

  35. #35
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Jedno od mogućih rješenja termičke obrade moglo bi biti - prokuhati pekmez, vratiti ga u teglicu i jesti kao i svaki drugi malkoc svježiji.
    Ja bi tako probala s jednom, pa ako fercera onda i sa drugima.
    Ne nužno jesti pola godine samo kolače s pekmezom.

  36. #36
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,968

    Početno

    Citiraj ribice prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.coolinarika.com/recept/siromaskice/

    Na ovaj sam naišla slučajno i sada ga radim za svaku feštu, ja ga ne jedem ali svi oko mene su oduševljeni i traže recept.
    NIje mi to fino, bolje mi je kad se stavi mast. Ovo sam probala ali nije me se dojmilo. Probala je i kolegica i donijela - isto ne bogznakaj...

    Zaboravih klasiku u koju meni ode trećina zaliha pekmeza i džemova: zlevenka iliti bazlamača (a toliko je jednostavna, da to ni ne smatram kolačem)

  37. #37
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    http://www.coolinarika.com/recept/starinska-vocna-pita/

    hvala cure za inspiraciju
    ja cu ovo pokusati napraviti samo cu nadjev promejenit imam puno puno domacih jabuka i krusaka a i pekmeza jedva cekam

  38. #38
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,460

    Početno

    Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    upravo stavila peći,javim dojmove!
    Citiraj cikla prvotno napisa Vidi poruku
    BRZI KOLAČ SA PEKMEZOM

    2 jaja
    1 šolja šećera (ja stavim manje)
    1 šolja ulja
    1 šolja pekmeza
    1 šolja mleka
    1 šolja griza
    1 šolja brašna
    prašak za pecivo

    Često ga pravim kad mi se jede nešto slatko, a ne gnjavi mi se mnogo po kuhinji. Ovo je ustvari malo vlažniji i masniji biskvit, ali griz i pekmez mu daju dobar šmek.

    Sve se pojelo!! Zapravo s obzirom na sastojke koji nisu ništa specijalno,a pogotovo s obzirom na uložen trud od 5 minuta posla: rezultat je i više nego odličan! Hvala puno!

  39. #39

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Dobro alex, jesi ti ispekla išta s pekmezom ili još skupljaš ideje?

  40. #40

    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    669

    Početno

    Citiraj ribice prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.coolinarika.com/recept/siromaskice/

    Na ovaj sam naišla slučajno i sada ga radim za svaku feštu, ja ga ne jedem ali svi oko mene su oduševljeni i traže recept.
    Siromaškice su mi zakon, fineee.

  41. #41
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro alex, jesi ti ispekla išta s pekmezom ili još skupljaš ideje?
    jesam, varijaciju ovoga

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku

    jer mi je bilo najbrže i najjednostavnije (lijena mi je srednje ime)

    ali sam malo promjenila, nisam stavljala vodu već mlijeko, i stavila sam 2 jajeta, meni nema kolača bez jaja
    nije loše
    nije nešto spektakularno, ali uz topli čaj ili mlijeko sasvim ok
    stavila sam pola smjese u pleh, zapekla na 250, premazala pekmezom (jabuka/ kruška, iz 2006. godine , bacila sam gornja 2 cm pekmeza, mada nije bilo potrebe jer nije bilo na njemu ni plijesni ni promjene boje, nije se ni korica uhvatila), stavila sam pola velike (720 gr) teglice
    mogla sam staviti još, malo mi je suho
    izlila sam ostalo tijesto i pekla nekih po ure na 200
    pojela sam u 13h
    još sam živa

  42. #42
    anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    3,848

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    50 g šećera
    2 jaja
    1 vanilin šećer
    200 ml mlijeka
    250 g brašna
    1 prašak za pecivo
    100 g rastopljene čokolade
    200 g domaćeg pekmeza


    i na vrh svakog muffina prije pečenja staviš još po žličicu pekmeza

    umjesto pp stavljam sodu bikrbonu
    Radila sam ih danas na veliko odusevljenje ukucana
    prefini su

  43. #43
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,495

    Početno

    radila sam muffine s pekmezom
    odlicni su

    drugi dan su malo gumasti, ali to je inace "problem" s muffinima, moraju se odmah pojesti

  44. #44
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,495

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    pregenijalan kolac!

    jednostavan, sastojke uvijek imam doma, brzo gotov
    preprefini
    jos uz njega posluziti malo slaga....

  45. #45
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja sam radila muffine
    fini su
    nisam uopće stavljala šećer, samo pekmez
    drugi put ću staviti oraha i komadiće voća

  46. #46
    Mia and me avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    236

    Početno

    isprobajte Bobanovu tortu odlična za prste polizati
    http://www.coolinarika.com/recept/731997/

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •