Za automatizaciju (kao i kod učenja čitanja, na primjer) treba zapravo dosta više vremena nego za početno svladavanje. Može se to ubrzati vježbama, ali ne bih rekla da to treba provoditi "vojnički" nego baš ovako - kad se sjetite... Idete u šetnju, pa se igrate usput tko će se sjetiti više riječi koje imaju R na početku, pa na kraju, pa u sredini... Tako vježbate izgovor + analizu i sintezu. Ne morate se samo orijentirati na R, odabereš i druge glasove za razbijanje monotonije i slično.
Drugo - učenje pjesmica i recitacija napamet! Moj mlađi je uvijek na prvu loptu zapamtio pjesmicu, a starijem je trebalo nekoliko ponavljanja, pa mu je mlađi brat bio "backup" i pomagao. Stariji je naučio početak:
Bila jednom jedna vReća,
Nije znala što je sReća,
JeR je sa svih stRana
Bila podeRana.
Eh, sad, tu bi stao i mislio što dalje, a mali bi istog trena nastavio (on nije imao nikakve smetnje izgovora + savršeno pamćenje):
TRažila si je zakRRRRpu...
Isuse, kako je to brzo prošlo.... Moj mlađi je prošli tjedan ubrao nagradu u školi upravo za recitatorske nastupe tijekom školske godine. Stariji - R je automatizirao negdje u drugom razredu i tada smo prestali redovno hodati logopedu. ALI kako djeca rastu, raste i čeljust (pogotovo početkom puberteta) pa je znao imati recidive - ne baš kod R nego epizode nerazumljivog govora i mumljanja dok se nije priviknuo na nove dimenzije čeljusti, jezika itd. Isto kao što su klinci u pubertetu trapavi kad im naglo izrastu ruke i noge, odrazilo se i na govor. Baš sam se zabrinula (bilo je to prije cca 2 godine) a prijatelj logoped me utješio jednom jedinom rečenicom da je to normalno i očekivano. Tako da ne očekuješ da će razvoj govora ići pravocrtno. Nema veze. Bitno da ide na bolje.