-
besplatna umjetna oplodnja
Mene zanima ima li moja žena ( maležanka ) pravo na besplatnu umjetnu oplodnju u hrvatskoj preko mene ? Živimo u Maleziji, 4 godine bezuspješno pokušavamo zatrudnjeti. Ja trenutno nemam zdrastveno osiguranje u hrvatskoj jer nisam prijavljen na burzu. 500 kn je cijena zdrastvenog za jedan mjesec, dobivam li time sva prava ? hvala . . .
-
Mislim da ti je najbolje kontaktirati HZZo. Pretpostavljam da kad bi imao hrvatsko zdravstveno osiguranje i kad bi ti zena bila osigurana preko tebe, tipa kucanica da bi to islo. Sad, da li je mozes osigurati ako nije nas drzavljanin, pa pretpostavljam da da.
Isto tako, nije ti dovoljan samo jedan mjesec jer dok za tebe treba prakticki jedan dan da se vidi da li je spermiogram ok ili ne, za zenu ce ti dijagnostika potrajati i duze. Sve ovisi kako ti se stvari posloze ali mislim da samo za hormone ce izgubiti jedan mjesec, pa onda prohodnost jajovoda drugi, dalja dijagnostika jos jedan. I to bi ti bilo idealno tako, realnost je da se za sve to izgubi po pola godine a i vise. Nek me netko ispravi ako grijesim.
-
žena na osnovu tebe ne može odmah dobiti zdravstveno osiguranje. moj frend je oženio curu iz Crne Gore i porod, kao i sve pretrage su morali platiti iako je frend stalno zaposlen u rh i živi tu.
u svakom slučaju kontaktiraj HZZO i naoružaj se strpljenjem i živcima.
Sretno
p.s. moram se nadovezati i na "besplatna umjetna (odnosno medicinski potpomognuta) oplodnja". postupak nije besplatan, plaća se iz poreza i doprinosa koji plaćamo svi u RH.
Posljednje uređivanje od Bluebella : 02.10.2013. at 12:13
-
Osoblje foruma
MOžeš li preko sebe osigurati suprugu (pretpostavljam da nema hrvatsko državljanstvo)
na to pitanje ti mogu odgovoriti jedino mjerodavni iz HZZO-a.
Ako si sam plaćaš osnovno zdravstveno-dobivaš naravno i sva prava.
Ali ga isto tako moraš plaćati konstantno.
Prvo liste čekanja u hrvatskim bolnicama na prvi postupak su cirka 6 mjeseci.
Za to vrijeme morate napraviti nove pretrage jer ne vjerujem da će Vam priznati stare nalaze.
A ako uspiješ osigurati suprugu preko sebe, ni to ne ide preko noći. Za lab. pretrage se također čeka.
U najboljem slučaju mjesec dana.
-
-
hvala svima na odgovorima i oprostite na izrazima besplatna i umjetna, jos sam pocetnik u ovome . . .
-
Nisam se na vrijeme prijavio na burzu kad sam prestao raditi, a kasnije se vise nisam mogao prijaviti. Trebao bi naci posao u hrvatskoj i raditi mjesec dana,a to nije lako. I 15 mjeseci sam placao dopunsko, a onda su mi na socijalu rekli da ne mogu imati dopunsko ako nemam osnovno zdrastveno, i vratili su mi te novce. Znaci trenutno nisam na burzi, nemam osnovno, i ne placam u hr nikakve poreze. A supruga je bila u hrvatskoj godinu dana, privremeni boravak, i ima oib.I kad bi se sad vratili ja trebam naci posao da dokazem da imam sredstva za uzdrzavanje, da bi ona mogla opet dobiti privremeni boravak. Sve u svemu jako komplicirano. Ipak hvala svima na pomoci.
-
Suprug nije bio na burzi ali je svejedno prijavio sebe i djecu preko sebe na zdravstveno. Sad, da li jos vrijedi ono da to mora biti u mjesec dana po prestanku radnog odnosa, ne znam (kod nas je bilo unutar 30 dana).
Inace, da dobijes zdravstveno, dosta je i da te netko prijavi na 7 dana (frendica mi se jednom zeznula pa smo je mi prijavili da dobije zdravstveno). Ni za to nisam sigurna da li vise vrijedi. Mozda bi bilo dobro da ides malo na dio Pravni savjeti tu na forumu pa pitanje i tamo postavis.
Ovo sa sredstvima za uzdrzavanje se sjecam da je bilo situacija kod jedne moje prijateljice koja je otisla u SLO, muz joj je studirao pa nije mogla dobiti zdravstveno preko njega i onda znam da je morala imati odredjena sredstva na racunu da bi mogla ostati u drzavi, ona je uspjevala nekako namaknuti dovoljno da dobije odobrenje za cijelu godinu ali znam da je postojala i opcija sa manjim rokom, tj.cescim dokazivanjem da ima dosta novaca, sad da li mjesecno, kvartalno..pretpostavljam da toga ima i kod nas.
-
Uf, mnogo komplicirano
Nadam se da ćete uskoro naći izlaz iz pravne zavrzlame! Sretno!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma