Meni su prošle godine u listopadu nakon missed ab, nađena dva mioma (nisu bili uzrok ab), subserozni i intramuralni, i to dosta mali, oko 0,5-1 cm. Dr. je rekla da za sada ne treba ništa, nego pratiti ih svaka tri mjeseca i planirati trudnoću. Na slijedećim kontrolama, vrlo su se malo povećali, možda za 0,2 cm, s tim da sam dobila još jedan početni, submukozni, oko 0,5 cm (nemoj me držati za riječ za točne mjere). Ja sam cijelo to vrijeme malo promijenila prehranu, naglašavam malo jer se nisam rigorozno držala nekog plana, ali sam maksimalno smanjila mlijeko i meso, svakodnevno uključila lanene sjemenke, čajeve, više mahunarki i sl.
U lipnju sam ostala trudna i sada brojim 19+5 tt, nikakvih problema sa miomima nisam imala, iako sam bila u brizi jer sam čitala da oni u trudnoći rastu do cca.20-tog tt. Meni je porastao samo jedan, i to jako malo, do cca 2 cm, ostali se uopće ne mogu pronaći na UZV, jer su se valjda rastegli zajedno s maternicom.
Mislim da ti je jedan miom od 1,5 cm možda prerano za operaciju, osim ako baš ne smeta začeću, jer koliko sam čitala, oni u trudnoći mogu raditi probleme dok ih beba ne preraste, a to bi u tvom slučaju bilo dosta rano. Osim toga, oni sami po sebi ne rastu tako brzo, pa ga probaj pratiti kroz neko vrijeme. Operirati ga možeš uvijek.