Mozes li nazvati SOS telefon za dojenje?

Naime, ovo nije baš uobičajena situacija. Nema mjesta panici, ali situacija zahtijeva da se odmah pozabaviš/pozabavimo dojenjem i otkrijemo što treba popraviti kako bi dijete prokakalo i počelo se buditi češće za podoje.
Postavit ću ti sad niz pitanja da mi pomogneš utvrditi gdje ima prostora za poboljšanje tehnike i načina dojenja i ima li još koji problem kojim bi se trebale pozabaviti.

Je li dijete rođeno u terminu, s kojom težinom? S kojom težinom je otpušteno i kad je zadnji put vagano, koliko je imalo grama?
Kakav je bio porod? Težak, lagan? Jesi dobivala infuziju tijekom poroda ili neposredno prije?
Je li dijete imalo žuticu?

Napisala sam post na temi nedobivanja dovoljno na težini, tj. mi smo u pet dana kod kuće (nakon izlaska iz rodilišta) izgubili još, a ne dobili! I imali sam jednu stolicu u tih pet dana!
Kakve je boje bila ta stolica?
Je li sad stanje bolje?
Je li taj gubitak na težini utvrđen na istoj vagi kao prethodna težina ili drugoj?

Isto bi bio non stop na cici dokle god je budan, a kad zaspi, onda odspava po tri sata. Patronažna mi kaže da čak ne mora biti sit nego izmoren pa zato tako puno odspava.
Meni se čini da je patronažna u pravu. (imali smo i mi kod kuće istu situaciju)
Dok ne počnete kakati svaki dan 3-4 puta (veličinu kovanice od 5 Kn), ne bi ga smjela puštati da spava. Trebala bi ga buditi svaka 2 sata i inzistirati na dojenju.
Razbuđivanje zna biti jako frustrirajuće, ali se isplati jer, kad dijete počne sisati i dobivati više mlijeka, samo će se početi buditi.
Dakle, svaka dva sata ga treba škakljati, malo vlažiti gazom mokrom, masirati dlanove ili potpuno razgolititi i dojiti dijete koje je samo u peleni (pokriveno ili u dobro zagrijanoj prostoriji).
Dok ne budete imali te stolice, trebala bi ga buditi i noću. Barem 2-3 podoja bi trebali imati i noću u ovom periodu i situaciji.

Podoji nam traju kratko (dok ne zaspi na cici, odspava par minuta pa bi opet cicao i tako u krug nekih 3-4h), a ja se trudim da jednu dojku do kraja isprazni, ali kako ću znati uspije li? Radim i kompresije...
Može on spavati na dojci, ali nakon što posiše mlijeko.
Da je dovoljno posisao, vidjet ćeš po pelenama: 5-6 mokrih jednokratnih i 3-4 pokakane (veličine kovanice od 5 Kn).
Možeš li malo opisati kako izgleda hvat dojke (je li čvrst, usta izvrnuta, postignut vakuum), kako dijete siše, ima li perioda kad vidiš ili čuješ da guta? U kojem položaju ga dojiš, jesi sigurna da je dijete pravilno postavljeno (tijelom poravnatim s tvojim tijelom, glavica malo zabačena)?

Bilo bi dobro da sada ne brineš o jednoj dojci i da svakako inzistiraš da u istom podoju dijete siše na obje dojke. Svaki put kad vidiš da gubi interes za sisanje, pomozi mu kompresijama, kad ne želi sisati ni uz kompresije, prebaci ga na drugu dojku i ponovi sve do kompresija. Ako zaspiva, a nije otpustio dojku, nego s dojkom u ustima pokušava spavati, digni ga i promijeni ponovo dojku i ponovi cijeli postupak. I tako koliko god možeš izdržati.

Jesi li se probala izdojiti (ručno ili ako imaš izdajalicu, njom) nakon podoja? Bilo bi dobro da, kad imaš vremena, probaš izdojiti bilo koju količinu mlijeka i dodavati mu je nakon podoja (žličicom ili kapaljkom, ako treba objasniti kako, napiši pa ću ti napisati) čisto dok malo ne ojača i počne se sam buditi češće za sisanje.
Ako na početku ne uspijevaš izdojiti ništa, ne brini, to nije dokaz da nemaš mlijeka, samo da dojke ne reagiraju dobro na izdajanje.

Bilo bi odlično da nazoveš SOS telefon, brže ćeš doći do savjeta.