Moze biti kao jos jedno dete
Ne salim se kad kazem da mi je sa 2. psom bilo teze nego sa bebom. Piskila je do godinu dana u kuci, grizla nas kao tigar u igri - mesecima, nije podnosila mazenje, nije spavala nocu, bila nenormalno hiperaktivna, a istovremeno se bojala svega: pasa, ljudi, zvukova, svega, tresla se u setnjama... 1001 problem u 3kg psa! I nije mi bila 1. pas!
Danas da je vidis ne bi mogla to da povezes sa ovim opisom.
Izgleda kao normalan, drag pas, igra se s klincima iz komsiluka, mazi se...
Moj 1. i 3. pas su jednostavna draga stvorenja, bez nekih problema...
Stvar je u tome, moze biti lagodno i divno i neproblematicno.
Moze biti jezivo tesko.
Mozes imati neslucene problemam sa stenetom.
Ljubav se podrazumeva, i svi mi mislimo najbolje, ali to ne mora biti dovoljno za odgoj zdravog i normalnog psa.
Ima problema koji su cesti i lako resivi, ali ako se pothranjuju godinama dok ih neiskusni vlasnik ne primeti mogu postati veoma ozbiljni... pas koji 1. put ujede je obicno mesecima ili godinama odgajan da jednom ujede, a da to niko nije primetio... RETKO se desi da pas odjednom postane lud... ali treba znati primetiti na vreme idemo li ka tome ili ne i raditi na problememima pre nego sto pocnu da nas ugrozavaju, dok su tek u naznakama... Treba znati gde su psu granice i cuvati ga...
Moze biti i jako lako... ima puno ljudi koji imaju predivne stence i predivne pse, a da nista posebno ne znaju i da ni na jedan ozbiljni problem nisu naisli.
Ali, treba znati da li si voljan da se boris s problemima, ako naidjes na njih... Nije fer da pas plati svojim zivotom za ono za sta smo mi odgovorni... A nije ni po zakonu, i treba odgovarati za krsenje zakona.
Ko ne zeli, mozda bolje da ponekad proseta komsijinog psa. I svima ce da bude lepo.