lukin braco kao zvijezda agility-a
http://www.youtube.com/watch?v=HwzqbXBd10c
lukin braco kao zvijezda agility-a
http://www.youtube.com/watch?v=HwzqbXBd10c
Ha, ha, možda nije prošao sve prepreke kako treba, ali se sjajno zabavljao!
E sad, što se tiče članka mišljenje mi je podeljeno (kao uostalom o mnogo čemu).
U globalu čini mi se da priča svodi na pitanje štapa ili šargarepe, a da je članak protiv štapa.
Ne bih se složila da uloga alfe nije prirodna čoveku, kao što tamo piše. Ali nije prirodna VEĆINI ljudi. Mi smo vrsta koja živi u grupama sa hijerarhijom, postoje pojedinci koji su vođe, ali ne mogu svi biti vođe, većina nas je beta, gama, delta na društvenoj skali. Verujem da oni koji su rođene vođe, ni nemaju probleme sa ponašanjem pasa, oni sprovode svoju volju ne uključujući svest, preterano u to. Hoću da kažem da biti vođa ne znači samo prvi proći kroz vrata. Nisu stvari tako jednostavne. Osobe koje su rođene alfe imaju govor tela koji kaže "biće onako kako ja hoću" 24/7. Verujem da je nemoguće glumiti alfu 24/7 i da nije dobro zasnivati svoju dominaciju nad psom isključivo na fizičkoj nadmoći. Misllim da ljudi upadaju lako u tu zamku sa malim štencima, ali danas sutra to štene poraste i ako je fizička nadmoć ono što određuje vođu, šta ćemo onda?
Ono što se meni jako sviđa na ovoj temi i u nekim člancima koji su ranije linkovani je što nudi alternative za rešavanje nekih problematičnih ponašanja. Npr moja Bibi smetlari, i lako je reći ne kad vidim da se ustremila napoljlu na neku kosku i posluša ona. Ali to ne mi ne rešava ceo problem, jer nekad ne vidim kosku i ovde sam pokupila ideje na čemu sve još da radim kako bi ona prošla pored te koske, a da je ne pojede i bez mog ne.
Nisam sigurna Šafran koji je tvoj stav. Da li ti smatraš da je nemoguće vaspitati psa isključivo putem nagrađivanja? Da li je to ono što želiš da kažeš? Pretpostavljam da je to u stvarnosti neizvodljivo, naprosto ponekad nemamo vremena, pa se poslužimo jednostavnim NE.
Jel netko ovdje napisao da ne treba raditi sa psima pozitivnim metodama i upoznati ih? Nije.
Ali kada bi živa bića bila tako jednostavno štrikana, možda bi ih i mogli ovako upakirati, izgeneralizirati, staviti serijski broj i pospremiti u za to predviđen pretinac uz po mogućnosti specifična uputstva za upotrebu prema serijskom broju.
Međutim znamo da to nije moguće niti kod djeteta, niti kod psa, a niti kod bilo kojeg sisavca.
IvanaR, evo da se odmah posredno nadovežem i na tvoj post o tome koje je moje mišljenje i stav.
Ok, Yellow shvatila sam da ne poznaješ povijest i evolucijski razvojni put psa,odnosno životinja uopće, ali iz tvojih postova,ne samo zadnjeg (recimo ono što si pisala sa hrenovkama, pregovaranjem i robnom razmjenom sa psom..) je uočljivo da ne poznaješ ni suštinu životinja uopće, pa ni psa, a želiš da te shvatim ozbiljno
Da, sa psima treba raditi, pošto svaka životinja treba rad, odnosno točnije svoju funkciju i zadatak u čoporu, uključujući i čovjeka ili se životinja (čovjek)pretvara u parazita, što većina današnjih pasa u urbanim sredinama i jeste što sa sobom povlači opet niz drugih problema.
Oni psi čija je genetikom predodređena i zapisana uloga u genima čuvanje, a to su mahom svi pastirski psi (njih 19 pasmina registriranih i još 8 nerigistriranih -- rotovi, dobermani, njemački ovčari nisu čuvari i kao takvi se potpuno pogrešno desetlječima koriste!) neće imati problem ostajati čitave dane sami u stanu ili dvorištu dok vlasnici rade, jer njihov glavni zadatak koji im je zapisan u genetskom kodu je dremuckati, na svaki nepoznati šum ili miris dignuti glavu, prema potrebi skočiti zalajati tek reda radi, zapišati dva, tri puta(u vrtu, ranču, planini..) teritorij, tj. obilježiti ga mirisom radi onih četveronožnih uljeza te natrag leći i dremuckati do sljedećeg čudnog šuma ili mrdanja. U divljni i velikim rančevima to izgleda ipak malo drugačije, zbog prostranosti, uglavnom više vremena provode kružeći uokolo i nadgledajući teritorij. Ovo su uzgred i vrlo teritorijalni psi, nešto više nego neki drugi što opet za sobom povlači neke druge stvari kod odgoja i rada sa njima.
To su psi koji su pasminski opisujući mirni, staloženi, uravnoteženi, tihi, no sa druge strane ekstremno neovisni i skloni neovisnom ponašanju i reakcijama, njih aktivira opasnost za koju oni ocijene da je opasnost, a ne pastir ili gazda, opet uvijetovano genetikom i stoljetnom upotrebom i namjenom, pa se pretvaraju u dijeliću sekunde u zvjeri spremeni na borbu na život ili smrt da bi obranili njihovo što im je povjereno na čuvanje, bio to stog sijena, stado ovaca, imanje ili vlasnik.
Da li takvog psa smije dobiti u ruke jedan prosječni vlasnik uz uputstvo, samo trebaš raditi sa njime pozitivnim metodama i sve će biti ok. Nipošto!
A ovo pravilo vrijedi tj. trebalo bi vrijediti za veliku većinu baš onih upravo nepoznavaocima atraktivnih pasmina od bordoške doge, tosa inu, malamuta, dogo argentino, chow chow, rodezijski ridgeback, tibetanski mastif i još mnogi drugi prekrasni psi, jakih i neovisnih karaktera, plus još povrh svega sa svojim specifičnim genetski uvjetovanim nagonima i porivima, specifičnim karakterom i temperamentom, a boga mi i njihovom masom i veličinom
A dodatno, kod križanaca, posebno mješanaca to otkriti ponekad zna biti pravi izazov.
I još povrh svega velika većina vlasnika promatra sve ostale pse isključivo prema jednom jedinom vlastiom psu i isključivo prema svom vlastitom iskustvu i iskustvu par prijatelja i susjeda i na temelju toga donosi zaključke o čitavoj psećoj populaciji. Paradoks? Naravno da je paradoks.
I tako redom...
A onda tek dolazimo do sljedećega, hajmo takav jedan gore opisan zadatak pastirskog psa povjeriti jednom hrvatskom ovčaru ili dobermanu, ili pudlici. Ili obrnuto od pastirskog psa zahtjevati i očekivati da radi kao hrvatski ovčar ili doberman, ili se ponaša i reagira na određene podražaje kao pudlica...da trči cijeli dan za lopticom, ili preskače prepreke i lud je za njima ne može zamisliti život bez njih, ili da se na prvi šum skloni iza gazdnih nogu, ili očekivati da određene podražaje, i šumove ili nenadane događaje (recimo naglo pretrčavanje recimo nepoznatog čovjeka preko ceste prema njegovom vlasniku) uopće ne registrira ne u smislu moguće prijetnje, kao što ne bi recimo neki retriver...
Da li se kod takvog psa može postići radom da ipak s vremenom ne reagira na takve podražaje. Može, ali uz njegovo cijeloživotno podsjećanje na to da takve situacije, kojih je u gradu mnogo ipak ne predstavljaju ozbiljnu opsanost, što je na koncu vrlo iscrpljujuće i povlači za sobom enormnu odgovornost držanja takvog psa u gradu i nipošto za vlasnika koji želi tek kućnog ljubimca koji će mu praviti društvo pred televizorom i u šetnju parkom, jer sljedeća je činjenica također da većina ljudi ne nabavlja pse radi psa, nego radi sebe, pri čemu bi s obzirom na razloge nabavke psa, daleko bolje bilo nabaviti plišanca.
A to cijeloživotno podsjećanje je naravno logično s obzirom da se radi o životinji pas, ne o čovjeku, kojom prije svega upravljaju nagoni, a ne razum i ono naučeno, odnosno ono što mu vlasnik pokušava usaditi kao prihvatljivo ponašanje i reagiranje, međutim pas nije kompjuter kojeg se može isprogramirati i jednostavno izbrisati nama neodgovarajući i nepoželjan genetski kod. Makar ima i takvih pojava, gdje se uzgojnom selekcijom pokušavaju što više ublažiti takve karakteristike biranjem što plahijih primjeraka kod puštanja u uzgoj, pa na kraju valjda da samo ostane ljuštura od nekad gordog i ponosnog psa, da bi mogao proći kao idealan obiteljski pas i dijelić divljine u nečijem domu, ali samo kao ukras i sijena onoga što je nekad takav pas bio. Toliko malo na temu i famoznog uzgoja i svega oko njega...
Interesantno je također da 95% uzgajivača ne znaju čak niti osnove osnova o genetici a bave se uzgojem. Kako je to moguće? Pa moguće je, uzgoj pasa je jedna velika siva zona, a uzgajivačem može postati svatko i to od danas na sustra, doslovce. Dovoljno je nabaviti parnjaka koji već ima uzgojnu dozvolu, registrirati uzgajivačnicu i krenuti u uzgoj. Znanje tzv. uzgajivača, kao i njegove namjere nitko ne proverava niti pita za njih.
Paradoks paradoksa, ali paradoks koji se toliko ukorijenio u našem društvu, da je postao sam po sebi razumljiv, kao i rečenica, sa psima treba raditi, bez da u biti malo ljudi uopće shvaća što uzgoj, ili što rad sa psim stvarno znači.
I tako redom...i opet i ovo je tek samo dio priče![]()
Tu bi još dodala nešto, moje mišljenje je između ostaloga da o svim ovim stvarima je dobro diskutirati, iz svega rečenoga, svejedno kojeg stava i mišljenja, dapače što više to bolje različitosti, se može dobiti potpunija slika s vremenom, ili tek ideja koja čovjeku možda nekda ne bi ni pala na pamet, jer tema u biti nije ni jednoznačna niti jednostavna.
Fizička nadmoć nije ono što određuje vođu niti u jednoj životinjskoj vrsti. Niti su sve jedinke rođene vođe, dapače, u velikoj su manjini, priroda je tu bila vrlo pažljiva
Ali postoje više ili manje dominante jedinke, odnosno bolje rečeno sklonosti ka dominiranju, više ili manje teži karakteri, i više ili manje mirniji, staloženiji, temperamenti itd..
Ineče generalno, moje mišljenje je prema ovom gorenjem tvom postu da dobro postavljaš stvari, jer stvari stvarno nisu tako jednostavne, pogotovo kada govorimo o živim bićima..
A ti hodaš po forumu i glumiš dežurnog policajcaOno, u zadnje vrijeme se nešto samo takvi tvoji postovi daju pročitati...
Taj smajlić upravo i služi tome da naglasi neozbiljnost izjave, a da smatram da nema šta reći na ovu temu sigurno joj ne bi odgovorila kilometarskim postom i zapravo je pozvala na diskusiju, pošto upravo i smatram da ima materijala za dati svoj obol temi sa svoje točke gledišta. U buduće probaj čitati dalje i sagledati čitavu sliku, jer se u protivnom često i događa upravo to da se od drveta ne vidi šuma![]()
Nastavljaš ti. Stvarno te može biti sram, no pokazala si kakva si i nije bitno više što napišeš.
Beti3 ovakve i slične rečenice si već uputila nekoliko forumašica na ovom forumu i to uglavnom onda kada nemaš nekih drugih argumenata, ako se netko osjeća ugrožen i uvrijeđen mojom rečenicom sam će to reći, ili si ti neki forumski pravobranitelj, ne kužim, uglavnom šteta što uvijek ovakve neke dobre teme moraju biti začinjene ovakvim uletima koji pokušavaju skrenuti temu sa onog bitnoga...
A uzgred, ono što je bitnije od ovakvih uleta je recimo nedavni slučaj ovdje na forumu da je žena eutanazirala zdravog i mladog psa upravo iz ovih svih razloga oko kojih ovdje diksutiramo, bila je napadnuta do te mjere da se morala povući sa foruma, prijetnje tužbom i slično...
Jer opet je u prvi plan izbilo to što je učinila, a ne zašto je to učinila, a učinila je to zbog razloga što je baš u to zašto nitko nije uputio, ali naravno opet po prirodi stvari nije kriv niti uzagjivač koji joj je prodao psa, niti sve te ružičaste priče oko pasa.
Gdje je tu logika, ja je ne vidim, ali očito je uvijek bitnija posljedica, a ne uzrok, a za uzrok nikad nitko ne pita, ali upirati prstom svi znamo. Da li će se pri tome netko uvrijediti manje mi je bitno, bitnije mi je da se tako nešto događa što manje puta do nikada, pa kolika god cijena za to bila.
o uspavljivanju zdravog psa u zemlji koja ima organiziran prihvat u azile upravo takvih zivotinja koji su dosli u ruke neodgovornim vlasnicima koji su htjeli imati pesa za kojim ce se svi okretati (ali ne zbog toga jer je pas odlicno odgojen, nego iz straha) nema se kaj puno za reci. tako se i djeca rode u zlostavljackim obiteljima, neku zatuku vlastiti roditelji, neke siluju. tak im je valjda pao grah
pas bas kao i svaka druga veza sa ziovim bicem zahtjeva odgovornost i predanost. odnos se gradi i razvija i ideja je da uzivate zajedno. ali kako su ljudi vrlo cesto sebicni, neodgovorni i nesvjesni vlastite gluposti i psi stradaju kad dodju u ruke takvim osobama. neke jos jednostavno nije dodirnula evolucija koja sa ovom indigo generacijom podize stupanj svijesti pa se osim golog shopinga kao smisla zivota i najprimitivnijeg prezivljavanja ti ljudi nisu u stanju kvalitetnije baviti ni samim sobom ni drugima (i ljudima, i zivotinjama i prirodom i planetom koju jednosmjerno iskoristavaju)
Da , u taj idemo. Već smo se super socijalizirali, a i pinčice se mannje boje. Jesi li i ti tu negdje u blizini? Idete li kad u taj parkić?
I dalje me muči to pišanje po doma. Ne mogu se načuditi kakve lokve radi. Idemo van 5-6 puta i svejedno se i doma popiški. Pa ima već skoro 7 mj, može trpiti malo. Savjeti?
I još nešto, kako je naučiti da lijepo hoda na lajni? Ruke mi otpadaju koliko me vuče.
da li je imas na fleksiju ili na obicnoj lajni, da li koristis ormu ili ogrlicu?
koliko je ona kod vas, iz kakvog je okruzenja dosla? da li je tamo imala dodir sa lajnom
vodi racuna da je ne pustas bez lajne ako je toliko divlja jer takvi psi u nekim suludim trcanjima cesto zavrse pod kotacima
u pocetku ne ocekuj cuda sa hodanjem na lajni, prvi ti je korak da je usmjeris na sebe, da dobijes paznju. neki psi rade na hrnau, neki na igracku a neke se mora nacimavati lajnom da obrati paznju na tebe. radi sa njom u okruzenju gdje nema ometajucih faktora (recimo vani uz prisutnost drugih pasa, za pocetak to radi po kuci)
stavi je na lajnu da bi je mogla korigirati jer se zbog sigurnosti sa stvarno treba dobiti da pas od prve odreagira na upute
u principu radis tako da izgovoris ime i nakon sto pocne reagirati na ime (dobijes kontakt ocima) kreces sa komandama
vecina pasa reagira na natezanje za nku spagicu ili krpicu. mozes poceti tako da izgovoris ime i mases sa tom krpicom tako da je primi. cim primi krpicu i malo pocukne pusti joj da pobjedi i pohvali
mozes takodjer raditi na hranu, izgovoris ime i ubacih u usta mrvicu hrane. e sad kad ne reagira taj tren cukni je lajnom da obrati paznju na tebe. u prvoj fazi radis kad je pas uz tebe pa s vremenom povecavas udaljenost i dodajes ometajuce faktore (pocinjes raditi vani, pa radis i kad su prisutni drugi psi )
razmisli da odes u neku skolicu
Mjesec dana je kod njih, sa 6 mjeseci su je uzeli.
Probaj zbilja ovako kako ti je stray opisala. I školica u biti čim prije, jer joj je već 7 mjeseci.
Primjetila bi samo jedan detalj koji mi je upao u oči, vrhunski uzgajivač, vruhunsko leglo, uzgajivač je još trener i susjed. To si navela u nekim od prvih postova. Takvo štene od 6 mjeseci je već trebalo znati lijepo hodati na lajni, pogotovo ako ju je uzgajivač već vodio na koju izložbu da kao štene bude ocijenjena sa VP pošto mu je očigledno to bitno pošto ste potpisali ugovor za nju da će kujica ići u uzgoj.
Ovo je čisto tebi za informaciju koliko ovo vruhunsko leglo i uzgajivač/trener može biti varljivo.
joj, mi smo obavili prvi dan u školi. bilo je predavanje, trajalo je od 5 do 8 i pol, vodila ga je jedna cura iz zagreba, iz kluba za obuku službenih i sportskih pasa.
bili smo svi 4i baš je bilo jako zanimljivo.
dobili smo i domaću zadaću
majko mila, jučer je ova naša malena prešla cca 15 km u šetnji. naime, izgubili smo se u šumii ona i djeca su jedva izdržali, al su stoički sve podnijeli. s nama luđacima.
![]()
http://www.24sata.hr/domace-zvijezde...acebook+status
ovaj se više od 20 godina bavi uzgojem pasa. đizs.
još jedan
pitanje za znalce, vezano uz ovaj prethodni post.
skužila sam da se baš bojim tih velikih pasa, naročito kad sam s mojom na povodniku.
znamo sresti u šetnji, puštene, bez gazde, nemam pojma jesu li lutalice ili nečiji psi pušteni da se sami šeću. srce mi odmah počne jače kucati, baš se da prostite use*m.
kako izbjeći eventualni napad? jel mogao ovaj brat nešto napraviti, a da izbjegne napad?
i samo mi nemojte reći da nije dobro da pas osjeti strah. jer me ta misao samo tjera da se još više ustrtarim.
Joj, i mene je frka tih pasa, kad nema gazde na vidiku. Ja sam kupila suzavac, ali nisam sigurna koliko bi ga koristiti i znala i snašla se da ga upotrijebim.
ja sam u par navrata koristila suzavac za pse i djeluje. kako je platezna moc oko mene nesto visa tu slobodno leprsaju i prilicno krupni psi koji znaju biti agresivni i razmisljam o tome da uzmem elektro shocker
Stray cat - hvala na savjetima, probati ću sve navedeno. Puštam ju samo u parku za pse i sluša, dođe čim ju pozovem, ali kad ju uhvati jurnjava i ko zna gdje bi završila da nema ograde
Deaedi - bilo bi super da se dogovorimo, može slj. vikend. A i preko tjedna smo ujutro i popodne oko 4 tamo
Šafran - tjedan dana je kod nas, još se svi privikavamo jedni na druge. I nije ona bila na izložbi, negdje su joj kontrolirali kukove, i kajjaznamkaj, zaboravila sam kaj mi je sve rekao, pol nisam skužila. Nisam imala pojima da je to tako komplicirano.
Cvijeta - kaj ju ne vodite vi u školici? Šta želi ići sa nekim nepoznatim? Jedva čekam da i mi krenemo
I ja sam se bojala velikih pasa kada sam išla sa mojim malima. Bojala sam se da ih ne napadnu, iako se to nije nikada desilo. Sad kad je moja veča od večine se više ne bojimA mogu vem reči da se i pinčice manje boje od kako imaju novu cimericu. U pseči park ih moram unjeti na rukama jer nema šanse da same uđu, ali onda se malo opuste, pa čak i potrče za lopticom koji put.
Cvijeto ne znam da li mogu dati neki pošten savijet oko ovoga što pitaš, predugo živimo tu gdje živimo, a tu nema lutalica ni pasa bez povodca ako su problematični, kazne su astronomske, prijave se isto rješavaju po kratkom postupku, a zadnjih skoro 12 godina smo mi bili u poziciji da smo imali velikog narajcanog, dominantnog i teritorijalnog mužjaka, pa smo mi bili ti koji smo morali jako paziti da naš pas ne napadne nekog drugog psa, a čovjeka, to si ne mogu ni zamisliti, ne bi nas bilo ni nas ni njega da se to kojim slučajem desilo. Nikad nije ni napao nekog drugogo psa, ne što ne bi, nego nije niti smio niti mogao. Izvježabli smo se do te mjere već, da smo po njegovom govoru tijela znali da li ga trebamo staviti na povodac kad nam ide neki nepoznati pas u susret ili ne.
Kako se obraniti od čopora od tri velika psa, pa nikako u ovom slučaju od Nikoline Pišek, odnosno njenog brata, oni su em veliki, em u čoporu, em su se očito nameračili na njihove pse i on je mogao samo pobjeć i ostaviti svoje pse na nemilost ovčarima, vjerjatno ne bi išli za njim, jer su njima bili interesantni njegovi psi, ne on. Ovako je nastradao i on jer je sigurno pokušao braniti svoje pse. Da ih je čak uzeo i u naručje, digao, vjerojatno ni to ne bi pomoglo u ovom slučaju, skočili bi na njega, možda se to i desilo, nije u članku sve detaljno opisano kako se točno odigralo.
Ono što te mogu utješiti da mužjaci velikom većinom ne diraju ženke, ne u smislu da bi ih napali, a sukobi između dvije ženke su puno rijeđi, mužjaci naginju tom skuboljavanju (i ženske isto, ali puno rjeđe) to njemci kažu kommentkampf, to su ritualni sukobi učestali među životinjama uopće,uglavnom mužjacima koji često izgledaju jako ružno, ali su uglavnom bez nekih posljedica i povreda. takvi sukobi su uobičajeni među svim životinjskim vrstama,uglavnom služe za uspostavljenje ranga ili odmjeravanje snaga. To nije opasno i to je česta pojava. Životinje i psi isto rijetko idu do kraja, s namjerom da stvarno povrijede ili ubju suparnika, kao što je u ovom tu slučaju, ali problem je kako prepoznati da li se radi o psu koji se želi samo malo pokazati, ili koji će napasti da dokrajči.
U biti jedino što možeš narpaviti, i ti i Deaedi i svi koji imate tekfriško pse, jednostavno s vremenom stvoritikrug poznastva sa ljudima u tim šetnjama i njihovim psima, a ostale izbjegavati. Imati ustaljene rute za šetnje gdje će te s vremenom već znati sve pse i vlasnike i upoznati ih dok su vam psi još štenci kada je opsanost jako mala do nikakava da se ovako nešto dogodi, aostale pse puštene i bez vlasnika u blizini izbjegavati čim ih ugledate u daljini okrenut drugim putem.
Suzavac nije loše rješenje imati u sebe, u situacijama gdje se desi da se baš neki lutalica zapiči za vama i počne vas slijediti, iako ste krenuli drugim putem, makar psi to ne rade ukoliko ste dovoljno daleko i uopće ne dođete u situaciju da se krajcate.
mi ju vodimo, da.
ta žena iz zagreba vodi tečaj, nesporazum
prva tri sata su bila teorijska, a sad u nedjelju kreće praksa, sa psom.
za zadaću je u tih sedam dana moramo naučiti da se odaziva na ime, svaki put. što ona i radi. kad nema ničeg zanimljivijeg od nas u okruženju, naravno![]()
šafran, tenks.
Joj, tečaj na koji smo mi trebali krenuti je otkazan, jer nema dosta zainteresiranih. Imamo još jednu školicu u koju ćemo onda krenuti, KOSSP (to je ta koju spominje cvijeta, da je došla cura), od idućeg tjedna. Ta nam je dosta daleko, ali OK, budemo izdržali.
Inače, traži da ide van kakati, piški na pelenu - to još ne možemo očekivati da radi samo vani, jer piški cca. 10x dnevno, ako ne i više. Da li je to previše? Voda mu je stalno dostupna. Po noći ne piški u pravilu od 23h do nekih 6 ujutro.
ajde deadi, baš super, to je isti tečaj. pa ćemo izmjenjivati iskustva i zadaće![]()
Stray - zaboravila sam ti odgovoriti da ju u pis setnju vodimo na dugackoj lajni , onoj koja se moze produziti u vise polozaja , a za setnju do igralista na skroz kratkoj , da malo vjezbamo lijepo hodati i stati. Ogrlicu ima obicnu , koznu.
Uzgajivac nam je preporucio da je motiviramo i nagradujemo tapsanjem i pohvalom a ne sa keksicima. Ne znam bas koliko ce to imati ucinka posto je dragamo stalno pa joj je to pod normalno.
psine u biti vise vole sve drugo isim pristojnog setanja na lajnici. odrade to ali vise vole sve drugo.
osobno ne mogu zamisliti ogrlicu na malom psu, prekrhki su mi i sklonija sam ormici.
nagradjivanje tapsanjem mi je prepasivno ako zelist nesto zahtjevnije od psa, sve treba izgledati kao motivirajuca igra. kao i kod djece trebte im biti vodja i ucitelj i uz sve to morate biti zanimljivi (pogotovo kod pasa koji nemaju jaki nagon za sljakanjem i suradnjom)
krpica i natezanje je tipicno kako se psi medjusobno igraju http://www.youtube.com/watch?v=EjGyBhT3kk0 je otprilike sto ti treba
ian dubar je odlican http://www.youtube.com/results?searc...dubar+dog&sm=3
pregledajte si po youtube i radite sto odgovara vama po temperamentu
Nije mi bas krhka, ima 25 kg![]()
Hvala na linkovima , pogledati cu kad dodem doma.
sori meni se sve pomjesalo, vise nemam pojma ko ima kakvog psa
naša pinčica dobro napreduje. Prava je mala divljakušica i super se ukopila u našu kuću, s tim žestokim karakterom. Piša uglavnom na tu pelenu, iako jo jse zna dogoditi i drugdje. Muž se uhvatio posla odgajanja pa kad vidi njega, odmah trči na pelenu obaviti posaoVani gušta, imamo ogromno dvorište pa se istrči za čitav dan. Cilj mi je naučiti je bez vodilice da se šeta uz nogu, ne znam jeli to moguće? Magistrala je blizu pa zato želim da nema običej trčati i bježati ko muha bez glave. Zasad nam ide super s tim, ponaša se ko malo ovisno dijete, stalno je uz nas. Želi spavati na kauči, stalno je vraćamo u njen krevet ali nije joj to to. Kokoš moja mala
Daj nnam neku slikicu od pinčice! Super da se već naučila na pelenu. Mi smo svoje uspjeli naučiti da ne idu na cestu, ali uz nogu da hodaju nisam uspjela postiči. Ali sigurno je moguče, zašto ne.
http://www.jutarnji.hr/kujica-masa-o...eseci/1144517/
za one koji su u zagrebu, neven ima skolicu dog genius
Nisam mislila šetati se s njom bez vodilice. Mislila sam da po dvorištu može sama slobodno hodati, bez straha da će mi pobjeći. Jer ljeti ćemo živjeti u skroz drugačijim uvjetima, druga kuća, prizemnica, otvorena vrata, otvoreno i dvorište jer ima tisuću gostiju..ne nauči li se, ili će mi pobjeći, ili će je auto zgaziti
pa ne mozes psa ostaviti da nekontrolirano leprsa kak joj dodje, imas ljudi koji ne vole pse, imas ljudi i djece koji se boje pasa i imas takodjer ljudi koji sa sobom mogu dovesti nasilnog psa
komanda "cesta" ja psima teska jer je nelogicna. neki povezu sa promjenom visine, neki sa razlicitom vrstom materijala koji je razlika izmedju ceste i rizola a ako konstantno radis setnju na istom terenu psi nakon dovoljno ponavljanja i sami stanu na udredjenom mjestu.
meni je "cesta" ukljucivala obavezno sjedanje i ne mrdanje dok ne cuje "preko", bez obzira na to da li se ja krecem naprijed (sto nekad moram kad prolazimo cestu izmedju parkiranih automobila)
"cesta" kao komanda funkcionira kod pasa koji su usvojili zarzavanje u jednoj komandi dok ne dodje sljedeca i psi trebau znati cekati
meni je "cekaj" razlicito od "stay" jer cekaj znaci ostanak u komandi a stay mi znaci da se mora ukopati tamo gdje se taj tren nalazi
imam odvojeno "idemo" kao komandu da se odvojeno krecemo u istom smjeru, imam "steady" kad hocu da smireno hoda i ne divlja kad je odvojen od mene a imam uredno "heel" za hodanje uz nogu sa lijeve strane
"idi" je kad ga saljem ispred sebe
imam "dodji", "odi meni" i "lajna" za razlicite nacina kad zelim da mi pridje. "dodji" mi mora doci i sjesti ispred mene, "odi meni" je kad zelim da mi dodje blize, na metar od mene i to mi je ok, zelim da hoda u blizini. "lajna" je kad zelim da mi dodje da ga stavim na lajnu
od prakticnih komandi su jos "lijevo" i "desno" kad mu kazem kud idemo a krece se ispred mene
Trina, teško, jako teško će to ići.
Prije 4 mj starosti nemoj ništa pokušavati, a onda ju stavi na dugu lajnu- štrik od 10 m i trenirajte. Prvi dan ju pusti dva- tri metra, cimni lajnu, ne vuci, već nagli kratki trzaj ( za ovo mora imat ogrlicu, oprsnica nije dobra) i zovi ju imenom. Svaki dan puštaj konop malo dulje. Kad počne reagirat na ime i poziv znači da sluša i spremna je na puštanje, ali za početak ju puštaj na livadi gdje nema ceste u blizini.
Brzo će ona naučiti jer su pinčevi jako inteligentni, ali su i jako brzi i zato moraš biti jako oprezna.
Mi našeg Bobbya još uvijek ne puštamo blizu ceste bez lajne i nekako mislim da ni nećemo.
Nije to pasmina za uz nogu, pretemperamentni i prebrzi su.
Ja još nisam srela pesa koji trči brže.
Mom frendu je tako pinčica od 6 mj starosti skončala pod autom. Kuća im je uz cestu i kad je otvorio vrata od dvorišta izletila je ko metak na cestu, a auto je bio brži
Sent from my iPhone using Tapatalk
E da, ovo što Stray piše za komande je ok.
Naš mališa je naučio: čekaj, ajde, dođi, sjedni, legni, ajde spavati....Kći ga uči i mogu ti reći da im super ide.
a hebaj ga, stray, mislim da je život s psima moguć, a da i nisu baš tako poslušni. ne znam niti jednog, a dosta sam predivnih pasa upoznala u ovo zadnje vrijeme, koji tako slušaju.
osim ovog s tečaja, al taj je radni, spasilački il potražni pas. predivna belgijska ovčarka. ta samo što ne progovori.![]()
i ja bih voljela da me tako sluša, al već vidim da nitko od nas nije toliko dosljedan i uporan, a da to postignemo.
ova moja ima toliko energije da je to nevjerojatno. i onda, ako je se ne prošeta min 5 km, samo pi*darije radi.
i napokon je počela normalno jesti, 3 puta na dan, pojede u 5 minuta.
i još nije naučila trpiti. piša još uvijek sto puta na dan. kaka 2-3 puta.
al je smiješna i vesela i totalno nas zna nasmijati, kao neki klaun se zna ponašati. baš kao da nas hoće zabavljati
i sve sluša kad nema nikoga, kad smo doma.
čim nisu kontrolirani uvjeti, ma kakvi.
bježi, ne okreće se na ime, il se okrene tek reda radi, ne reagira na fuj i ne i tako.
baš kao pravo malo dijete koje stalno ispituje granice. snuždi se kad vičemo na nju. razveseli se kad ju hvalimo s onim svojim repom počne mahati i cijela se uznevjeri.
odakle ti takve ideje ? sa stencima se radi jos u leglu
tanja janes i rutvica stara 11 tjedana http://www.youtube.com/watch?v=S5eEHHgivGE
pa kad je imala 3 mjeseca http://www.youtube.com/watch?v=uw1rF9MvDU0
i sa 4 mjeseca je normalno da pas moze skoro sve http://www.youtube.com/watch?v=S5eEHHgivGE
ne smije skakati preko prepona ili ne smije bas ici niz stepenice (psa se nosi) ali cekati 4 mjeseca da se pocne raditi sa psom je ko da cekate da dijete napuni 7 godina da nesto pocnete raditi sa njim
Ja sam pisala Trini kako da nauči pinča da dolazi na poziv.
Stray, nisu moje ideje već savjet iskusnog uzgajivača vrhunskih pinčeva koji jako dobro znaju što rade i savjetuju.
Ja sam tako radila i bilo je uspješno.
Pinčevi su pasmina potpuno drukčija od hrvatskih, belgijskih i inih ovčara u koje se ne razumijem, ali se u pinčeve razumijem. Imam pinča i znam što pišem.
pa uopce nema razlike o kojoj se pasmini radi, svaki pas kao i svako dijete pocinje sa odgajanjem od dana kad je rodjen
http://www.youtube.com/watch?v=GjQL7NV6acY stenco i sto sve moze sa 7 tjedana
ideja da se ceka 4 mjeseca pa onda krenes sa 10 metarskom spagom je ideja kao da djetetu ne peres zube prvih 5 godina ali onda peri 14 puta dnevano
ovaj mali pinč je stvarno sladak
ali fakat ne kužim koja je svrha govoriti psu "sit, jump, spin"? i to jedno za drugim
za "sit" kužim
ali za "jump i spin" baš i ne, koja je svrha?
osim ako želiš od psa raditi klauna za zabavu
i nisam znala da se dijete odgaja od dana kad je rođeno
vjerojatno sam ih odgajala u razdoblju dojenja, spavanja i njihovog urlanja u grčevima, a da to ni ne znam![]()
n.grace, pojma nemaš![]()
to je učenje trikova. to je za njih igra. ne samo igra, nego svaki pas voli fizičku, ali i psihičku motivaciju. moraš ga izmoriti i fizički i psihički![]()
svrha je da imaš dobar odnos sa psom, da bi pas postao najbolji čovjekov prijatelj, moraš zadobiti njegovo povjerenje. da se ne bi desilo da te npr ugrize dok mu brljaš po zdjelici. da bi sve to uspio, moraš s njim raditi, stalno, posvetiti mu pažnju, igrati se s njim.
da ne bi sve to postalo prenaporno, umjesto užitak.
da ne bi šetao neko tele od psa po ulici, a ovaj povlači i sebe, i tebe i lajnu i jedva čekaš doći doma.
jesam dobro naučila na prvom satu, ha?![]()
puno pinceva radi agility ili dog dance http://www.youtube.com/watch?v=n936e073z58 , dio ljudi to radi za zabavu. psi to obozavaju (obrati paznju na to da zenama psu rukom cijelo vrijeme daje komande i sve te komande su samo povezane )
meni je osobno komanda "mrtav" katastrofa premda sam se na ovo nasmijala http://www.youtube.com/watch?v=HGXIXLa5ID0
psi jednostavno raditi gluposti sa svojim obiteljima, mi saljemo luku da budi sebastiana. sa martom smo se po stanu igrali skrivaca. psima je najgore kad ih se u ime slobode zapostavi i sa njima se ne radi. dobro odgojen pas je bas kao i dobro odgojeno dijete svugdje dobrodosao gost. sa psom koji odlezi sat vremna mozes i u restoran i na plazu dok neodgojeni pas smrdi doma
Čitam, pamtim i pokušavam primjeniti sve rečeno. Ali teže je nego što se čini.
Evo sad me dobica gnjavi dok sam za kompom, jer pored mene stoji kutija sa keksičima. Stavlja mi šape na ramena. Ja sam ju barem 10 puta poslala na mjesto. (njeno mjesto za spavanej) Ona ode, sjedne tamo i iste se sekunde vrati i opet iz početka. Kad sjedne na mjesto je nagradim sa keksičem. Jel dobro radim? Ali ona sad valjda misli da je to neka igra pa ponavlja. Onda sam je ignorirala, samo sam je odgurnula i rekla NE kad je digla cape na mene. Nakon što je odustala i sama otišla na mjesto prišla sam joj i nagradila. Jel to ok?
Ovo je samo primjer, za svaku naredbu trebam ponoviti 100 puta. To ona preispituje tko je uporniji? Kuži što se od nje traži, ali ne kuži da tu treba završiti. Ako kažem sjedni, da to znači da treba sjesti i ostati tako dok joj ne kažem.
Sori ako gnjavim, ali nebi htjela da mi bude ko tele, želim je svuda voditi sa sobom.
I još jedno pitanje. Odveli bi ju u grad. Da vidi kako su ga lijepo okitiliČula sam da veliki psi moraju nositi brnjicu. Jel to istina i na koje se pse to odnosi?