Peticija za zabranu petardi: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2464
Peticija za zabranu petardi: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2464
Curke, malo sam tužnaMislim da naša curka ima kronični gastritis. Budemo ju uskoro vodili na pretrage. Zadnjih mjeseci joj kuham, izmišljavam sve i svašta, ali i uz onu prehranu koja je za gastritičare, zna imati crijevnih problema. Stolica je uvijek u redu, ali bar jednom u 10-tak dana nas probudi, tada joj kruli u želučiću i crijevima i hoće van, tada jede travu. Sad joj navečer dajem pola Peptorana, bude joj dobro, valjda. Sveli smo joj prehranu na pileći i pureći file, mrkvu, blitvu, špinat, palentu, integralnu rižu i proso. Čak je sve organskog podrijetla (ako je vjerovati deklaracijama).
Ne znam griješim li negdje?! Inače je dosta plašljiva, ove petarde su je izludile. I nas. Zadnji pregled stolice je bio uredan. Sad ćemo ju odvesti na "sistematski", curka ima 8 god. Iako, prekrasno izgleda i radosna je, osim kag joj kruli u crijevima. čak sam pomislila da ima intoleranciju na gluten pa sam izbacila sve što ga sadržava. Svejedno, u cca 10 dana nas probudi zbog tog kruljenja.
Ne znam da li će ti biti od koristi, kod nas je zastupljen onaj stav o 60% mesa i 40% povrća i žitarica u hrani i ja tako hranim Bibi; ali ima i drugih ideja. Ovaj sajt mi je preporučen jer ima o osnovima učenja psa trikovima, no ima i malo o prehrani, pa pogledaj.
Tako ju i hranim. Naišla sam na dobar podatak da psu treba davati 2-3% mesa težine psa, tako sam joj prije spontano i davala. Pogledat ću link, hvala ti
Što joj daješ od povrća? Daješ li joj voće?
Nisam znala to za 2-3%, evo baš sam računala i ja dajem u tim granicama. Od povrća dajem šargarepu, peršun (koren), paškanat, tikvicu, kelerabu( korabicu, valjda) i buču. Voće samo neće da jede, pa joj ga i ne dajem. Tu i tamo smaže ostatke kaše od banane i mesa, kad ostane od bebe.
Od mesa jede piletinu, papaline i juneću jetricu ili kad naletim na juneće srce, to obožava.
Mi smo za ovu našu epizodu gastritisa okrivili granule, dala sam joj malo u šetnji kao nagradicu, a i muž joj je uveče dao ekstra obrok. Samo pitanje je da li je to baš uzrok, možda je i zbog stresa od petardi...
Ja sam se nešto razmišljala da joj ubacim neki probiotik, ali ne znam da li kučići smeju ove ljudske, a nisam se setila veterinara da pitam.
svaka vam čast na tom kuhanju! stvarno, totalni rispekt!
Ja sam svojoj kuhala rižu, piletinu i povrće ali sam prestala radi gastritisa.
Stalno je bljucala, a onda je dobila i proljev, i sa tim smo se mučili skoro mjesec dana.
Sad je na posebnoj hrani, i sve se srećom smirilo. Jedino joj ne smijemo davati skoro nikakve nagradice, jer što god novo probam, odmah bljuca.
Imamo dosta problema oko hrane, jer je valjda stalno gladna i žica, a ova hrana koju jede joj se ispočetka jako sviđala, a sad više baš i ne.
Ma daj?! Pa zar je kupovno bolje od kuhanog? Luda sam više, ne znam griješim li negdje, ne želim ju zakinuti za nešto, prije par mjseci bila je isključivo na dehidratu/konzervama visoke kvalitete (valjda).
Baš me je toga strah, da ne pogriješim, a sve u dobrim namjerama. Mislim, ona obožava kuhano, ali voli i kupovno pa ne znam ni sama…
I naša je stalno gladna i žica, sve smo joj uskratili, osim kuhanog i nagradica bez glutena.
Posljednje uređivanje od Optimist : 06.01.2014. at 15:36
Pa nije bolje ali je za naš slučaj sigurnije, ja ne mogu znati što njoj od kuhane hrane smeta.
Ja sam njoj nakon uvođenja te posebne, veterinarske, dijete dala malo kuhane piletine i odmah je imala mekšu stolicu.
Sad sam joj jedan dan dala zaista mrvicu one paštete iz DM-a, radi treninga, i odmah je drugo jutro povratila.
Što god sam joj novo pokušala dati od hrane zapravo je bilo nekih probavnih problema, jednom sam joj dala žličicu kuhane mljevene govedine (krte, od buta , odvađeno od onoga što kuham za nas) pa se naprezala i nije se mogla pokakati dva dana.
Otkad je na ovoj hrani se sredila i probava i ne bljuca. Jedino što stalno žica :/
a ne znam, ja još psa koji ne žica nisam vidjela
i naša te gleda onim molećivim_pet_dana_nisam_ništa_jela očima :D
Joj ali ovo je .. previše i jako tužno za gledati.
Ej, naša ima cca 9 kg pa smo se ravnali prema tome što se doziranja tiče!
I ja sam davala linex 1 kapsulu dnevno (28 kg) kad je imala proljev. Moja vet kaže da je bolje davati dehidrat nego kuhanu hranu jer je on idealno izbalansiran i ima točno sve što im treba. Ja sam imala ideju da joj dajem 2 obroka dehidrat, a ručak kuhano. I kaže nikako konzerve bez obzira koje. Skužila sam da je kod nekih pasa teško pronači hranu koja im odgovara. Treba malo po malo dodavati novu hranu u staru, barem tjedan dana da bi se vidjelo kako reagira. Kod nas se na kraju ispostavilo da nije problem u hrani nego u prebrzom metabolizmu. Tako da nakon jela ne smije van najmanje 2 sata i ne smije jesti odmah kad dođe iz šetnje nego kad se malo ohladi. Kad smo to počeli sprovoditi proljev je nestao.
Sori ako pišem nešto što već znate, meni je sve to novo jer sa malim pesima nikad nisam imala takvih problema.
I da se povalim, prijavili smo se na CACIB u Rijeci 15.02.
Pitanje: koliko vas u prosjeku dođu godišnji troškovi veterinara za psa, bez cijepljenja, tj. zanima me koliko potrošite npr. Optimist na svog peseka, koji ima nekih problema. Naime, gledam policu osiguranja za kućne ljubimce preko Allianza, skužila sam da sam samo sa jednom bolešću već mogla platiti 2 godišnje police i biti u plusu.
ja sam baba roga i moj pas ne žica
mi smo odmah dogovorili da nećemo to dopustiti i na svako ponašanje slično žicanju bi dreknili jedno "fuj", tako da je to savladala.
puno veći problem od našeg karaktera su ustvari drugi ljudi, koji nekako automatski gledaju kako bi uvalili psu nešto. tu je pomogao gastritis, svima smo zaprijetili da ako joj daju nešto sa stola da će povraćati da smije jest isključivo svoju hranu.
ništa joj se strašno ne dogodi ako malo "usisa pod" ali u načelu smo izbjegli da se ičemu nada dok jedemo.
Što se tiče konkretno troškova samo za veterinara - jako malo. Hvala Bogu, do sada nije bilo potrebe, nadam se da će tako i ostati.
U ovih 8 godina samo jednom je imala prehladu, upalu grla valjda, k'o sumanuti smo jurili veterinaru (koji je tada bio 100 m od nas), jer je zvučalo kao da se guši, a ona - kašljala, ako se tako može opisatiTo je jedan poznati veterinar, koji voli opaliti po džepu pa smo našli jednog zaista divnog i koji uz put ne radi još sto nepotrebnih dijagnostičkih postupaka.
Npr., jednom je u igri malo zeznula kičmicu (disk malo izletio, ali se vratio, kako nam je veterinar laički objasnio), ovaj "skupi" je odmah rekao treba ovo, treba ono (to "trebanje" je iznosilo oko 2000 kn), otišli smo kod "dobrog" (koji stvarno voli životinje i nije mu samo do mlaćenja para) i platili 150 kn rtg snimku i pregled.
Tu je bila još kastracija (onaj "skupi" je s početne cifre dogurao do duple, jer bi joj malo očistio kamenac pa još ovo, pa ono, kao kad je već pod anestezijom, jelte), kod njenog sadašnjeg veterinara je ta cijena bila koliko je i navedena u cjeniku.
Rezime, do sada smo malo potrošili, ako ne gledamo cjepiva, frontline, tabletice protiv glista.
Znači, kastracija, jedna prehlada, jedna lakša ozljeda kičme, jedna ramena (malo tabletica protiv bolova i besplatno vrijeme da se stanje samo od sebe smiri) i par puta kakica na analizu (50 kn + 30 kn terapije).
Ovaj njen gasritis je vrlo vjerojatno kroničan, ali nije buran (to tek trebamo ustanoviti). Javi se povremeno, ali mene brine. Zato sada želim sistematski, čisto da vidim je li joj npr. krvna slika u redu, jer sam ju nakon dugogodišnje kupovne prehrane stavila na kuhanu hranu. I da čujemo što bi bilo najbolje zbog tog gastritisa, koji je za sada blag (kuc-kuc-kuc), ali se javlja, a to je dovoljno da me zabrine.
Dakle, nama se ta polica ne bi isplatila (doduše, ne znam što pokriva i koliko iznosi mjesečno), jer su ovo stvarno bili minimalni, vanredni izdaci.
A imaš za 450 kn godišnje (mene s popustom na paket ispadne 360kn) i pokriće je 3000 kn godišnje, pa onda 900 kn (meni 720) pa pokriće 6000 kn godišnje. Mislim si da mi je dosta ova jeftinija.
Skoro iste riječi mi je neki dan rekla frendica za svoju kujicu. Povraća kuhano i jedino što sad podnosi je taj neki medicinski dehidrat, zaboravila sam koji.
Naša ne povraća, normalno kaka, ali to kruljenje je čudno i znam da ju tada boli, jer nas budi da ju vodimo van da pojede travu.
U zadnje vrijeme je bolja opcija da joj tada odmah dam jesti i umješam pola Peptorana. Zato ću se ići posavjetovati s veterinarom, da preveniram takve stvari, ako je do hrane. Iako, ona je totalno senzibilan pas. Sad smo otišli na dva dana na put, poslije nam je sveki, koja ju je čuvala, rekla da je odmah povratila, a povratila je i čim smo se vratili. Mislim da je to bilo zbog nervoze i uzbuđenja.
Posljednje uređivanje od Optimist : 08.01.2014. at 12:07
Da, i naša je povraćala od nervoze-straha-uzbuđenja, kad je ujutro sama doma obavezno bi povratila kad netko dođe kući.
Ovo što ona jede nije dehidrat nego hrana u konzervi, dakle mokra hrana, i to općenito voli jesti.
Neki dan sam joj kupila neke mekane nagradice (piletina) i dala joj dva ta keksića - i evo odmah je jučer bljucala, a dan prije se vidjelo da joj nije dobro.
Treba malo skužiti i te veterinare i njihove cijene, pa ako vi koji duže imate pse imate koju preporuku - samo recite.
Meni se recimo neki dan žena u parku žalila da su joj u ovoj ambulanti u koju se vi Deaedi išli jako puno naplatili liječenje upale uha, a kako smo i mi liječili upalu uha onda mi je ta njena cifra stvarno puno zazvučala.
Joj, ja ću vam od sveg srca peemati našeg veterinara, nama je na drugom kraju grada, ali je divanI mi smo kod njega došli po preporuci. Mima, šaljem ti pm.
u ovih nešto više od 8 god. kako je B s nama na veterinara i nije otišlo nešto pretjerano. puj...puj...puj
pored redovnog cijepljenja, jedne upale grla, kastracije, uganuća prednje desne nožice i jednog žešćeg povraćanja i prolijeva nije bilo nekih većih izdataka. sami mu dajemo svaka 3 mjeseca tablete protiv nametnika i kupujemo ampule protiv krpelja i buha. doduše, par puta nam je te tablete dao i veterinar gratis jer mi ipak kod njega vodimo osim psa i mačku pa nam kao dade popust na količinu
ipak, na dvije životinje se skupi poprilično izdataka godišnje, ali oni nam vraćaju višestruko![]()
zaboravila sam još napisati da i naš B ima kronični gastritis. Primjetili smo da mu je najbolje kad jede isključivo svoju hranu, ali nismo dosljedni kod žicanja :/ uvijek se nađe netko tko mu nešto dobaci. najslabija karika je moj tata po kojem je pas uvijek gladan, a vet nam je na zadnjem pregledu rekao da mu ne bi škodilo kilo, dva manje. ovaj njegov gastritis ne tretiramo nešto posebno. on kad ga to uhvati sam popase trave i izriga neku tekućinu...ispočetka mi je to bilo dosta šokantno, sad sam se već navikla.
[QUOTE=Optimist;2548861]Bodulice, naši su godište[/QUOTE
Berba 2005. :D
I moja najstarija je 2005. Druga je 2007. Da pokucam u drvo, sa njima sam bila kod veta samo na cijepljenju, osim jednom kad je mladu upiknula pcela pa joj je naotekla njuskica. Sa dobicom sam bila već par puta po savijet u vezi proljeva i nista nisam platila. Još mi ju je i izvagala. A čujem da na veterinarskom fakultetu naplaćuju i samo pregled 150 kn.
Moram da pitam vas iskusnije: da li svojim psima sečte nokte? I ako da, da li to radite sami ili kod veterinara, i čime. Čitam po netu, uglavnom američki sajtovi, da bi im nokte trebalo seći kad se čuju da kuckaju dok hodaju. Bibi definitivno kuckaju. Ono što me ustvari zabrinjava je što ona kad se juri sa drugim psima, pa kad u punom trku pređe sa travnjaka na šetalište, često se oklizne. Ne želim da se povrei. Juče sam joj potkratila one dlačice između jastučića na stopalima, pa ako to ne pomogne sledeća opcija mi je da je nokti zezaju. A malo me je strah da joj prčkam po noktima. Ima li to sečenje noktiju neku konkretnu svrhu, razlog?
Jednom probala i nikad više, uspjela sam joj zahvatiti živac, početničko neiskustvo. Zato sam ju poslije par puta furala kod veterinara i odustala, jer dosta hoda po betonu, asfaltu, tako da se sami "izližu". Često si i sama gricka nokte
Ako ćeš joj sama rezati, jako pazi na živce, obično su vidljivi. A razlog je valjda u hodanju, smeta im kad su dugi.
Našoj je grumerica jednom odrezala nokte, a drugi puta nije, kaže da oni to sami troše grebanjem itd.
Baš toga se i bojim, da ne zakačim živac, jer su joj nokti crni, pa se ne vidi baš nešto dokle mogu da sečem. Sačekaću još malo, možda i ovo skraćivanje dlaka reši problem proklizavanja.
Onda rađe nemoj sama. Ili vrhove, tek toliko, za milimetar.
Jedino što se loše može dogoditi, ako se previše odreže nokat, jest da će krvariti i prestati samo od sebe, a živac će se povući, pa će drugi put biti "lakše".
Ako se nokti puste predugački i živac "raste" u njima.
najbolje je odrezati samo dva milimetra, teško da tako moš ulovit živat. Ali kažem, ako se i dogodi, ništa strašno
Nokti se troše jedino ako hodaju puno po betonu, npr, ili šljunku, ako su na tepisima i travi, onda ne. Problematičan zna biti i nokat na petom prstu, koji hoće ful ukrug narasti
Posljednje uređivanje od VIPmama : 15.01.2014. at 10:09
Looooool, ovaj zna reći "ne" i to na engleskom:https://www.youtube.com/watch?v=hCRD...embedded#at=25
Mi smo odustali od tečaja - prvo, 3x smo morali propustiti radi bolesti, onda se nismo mogli organizirati da ja odem (faking pravilo da samo ja vodim)...i tako...pa mi je bilo glupo uskoćiti u grupu nakon toliko izostanka.
Inače, zadnja 2 tjedna su nam bila super, sve je obavljao vani, bez pogreške, do jučer/danas. Bili smo jučer u šetnji, i ništa nije obavio. Onda je obavio navečer dok sam bila u kupaoni, ostavio pokolnčić kod vrata, pa negdje tijekom noći, jer nas je ujutro dočekala nova tura...MM ga je ujutro prije posla odveo u šetnju (u 6:00 !), ali mu je to valjda bilo prerano i nije obavio ništa, pa je obavio na terasi dok smo se ujutro spremali za posao/vrtić/školu! No, to mi je nekako prečesto, nadam se da nije opet nešto pokupio!
Mi smo u potrazi za nekom suhom hranom koju bi psica jela uz konzerve, a da joj ne smeta probavi, pa smo jučer bili u jednom pet shopu u kvartu gdje imaju stvarno svakojaku hranu, i kupila sam Orijen jer mi je prodavačica rekla da je to najbolje od suhih hrana (a nudila mi je BARF, i to gastro BARF) - no naša izbirljiva praščica neće niti pogledati tu hranu. Sva sreća pa taj Orijen ima mala pakiranja (300 grama) pa sam to kupila za probu.
mima, jeste probali malo jogurta umiješati u suhu hranu?
vezano uz nuždu, obzirom da ovdje danima pada kiša, priznajem, malo smo zaštekali s izlascima vani, mislim, vodimo ju vani, al ne toliko često koliko bi trebali. pa onda obavi na pelenu. jako rijetko joj se desi da obavi van pelene. to je sad već teška iznimka.
čim izađemo se popiša, a nakon 15-tak minuta i pokaka cca 2-3 puta na dan.
al pelenu čim je čista popiša.
valjda označi.
u školicu i dalje idemo. sad vježbamo za polaganje ispita.
u neometanim uvjetima, stvarno je svašta naučila.
i ono što treba, a bome, i svakakve gluposti smo ju naučili, radi zabave.
nokte nismo još rezali.
a inače, veselje samo takvo s njom![]()
ja suhu hranu zalijem ako imam sa sirutkom ili s malo razvodnjenim jogurtom.
Inače je i moja kujica bila dosta izbirljiva dok nije dobila društvo - mačku. Od tada jede kao luda samo da mački ne ostane. Jede i sirovu ribu, što nekad nije htjela ni primirisati, a sad lovi u letu. To im dajem za imunitet, kupim kilo smrznutih papalina u lidlu, jeftinije od većine suhih hrana.
Suhu hranu koristim samo zbog nedostatka vremena, ali sam vrlo uvjerena da ni najskuplja ne može biti kvalitetan obrok.
e tako i ja, zamuljam malo s razvodnjenim jogurtom i onda sve pojede. inače, pojede tu suhu hranu onako iz gušta jedino ako je:
- nova
- tuđa
- od mačke iz kafića
- gladna ko pas
![]()
inače brljavi.
peterlin, a šta ti prostora treba - za jedan krevetić, ajd molim te
a vrijeme, sad su ti djeca već velika, samostalna - aman taman mogu malo preuzeti i brigu.
j se angažira oko abi - i uči ju, i prošeta jednom dnevno, kad dođe iz škole. prvi dolazi pa ga još uvijek dočeka... svaštatako da je napokon i močo naučio uzeti u ruku
![]()
I ja kažem...kvadrati nisu neki problem za imati ljubimce. Nas je petero odraslih, jedan pas i jedna mačka na niti 70 m kvadratnih stambenog prostora. Doduše, imamo i veliku terasu, ali pas ne želi na nju ako i mi nismo tamo, dok mačka nešto češće boravi na njoj. Nema potrebe čekati penziju, pogotovo ako su djeca te dobi da se mogu aktivno uključiti u brigu oko ljubimca. Ipak moram reći da to mora biti baš čvrsta odluka u obitelji jer životinja je obaveza i traži svoje.
I ja sam uvijek prije za udomljavanje nego za kupovinu ljubimca, ali to su sad neke moje preferencije koje ne moraju svi dijeliti![]()
Posljednje uređivanje od Bodulica : 17.01.2014. at 14:19
joj da, to je velika ljubav...
kako ga čovjek ne bi volio, kad mali poblesavi od sreće kad nas vidi...
jedino mi je bed kaj ako dolazimo svi zajedno, onda navaljuje na mene, ostale uopće ne ferma...ali ako dođe cura izvana sama, onda opet poblesavi od sreće na nju...tako da sad izbjegavam ući prva u kuću, da se klinci prvi izguštaju...
i stvarno se kuži kako bracu očito doživljava sebi ravnim ili konkurencijom, i točno se vidi kako ga baš ono, trpi, da ne bi bilo frke. Sad su mu ispali zubi, pa i da hoće, ne može gristi
ja sam očito vođa čopora, to se vidi najviše vani u šetnji, uvijek ide za mnom, i uvijek će meni doći...
poludi od sreće na dedu/bake, uju...skužio je već koji su "naši", a koji tuđi...
veliki je veseljak, jako voli druge peseke i rado bi se igrao, samo zna biti dosadan, pa je npr. jučer dobio udarac njuškom od ogromne stare haskice, kojoj je dosadilo njuškanje malog napasnika...tako je malen, da je stvarno stajao ispod nje
inače, ja šećem sa suzavcem, jbg, nije mi svejedno, neki dan smo u zadnji čas stigli u dvorište, a za nama neki lutalica navalio...onda je zajašio (hm...muško na muško ?) susjedovog pekinezera, mali cvilo, susjeda dotrčala, metla i tako...
Posljednje uređivanje od Deaedi : 17.01.2014. at 14:21
e da, zakazali smo u kastraciju idući petak...MM nije baš za, ja sam više sklona tome...kakva su vaša iskustva?