zibba prvotno napisa
ŠAFRAN - nije istina da je uzgajanje pasa unosan posao, možda onima koji imaju više pasmina i pasa, pa imaju i parnjake svoje ( što po meni i nije dobro riješenje jer ne odgovara svakoj kujici svaki mužjak), odu na neku izložbu, ali u biti štancaju štence bez obzira imaju li ti psi rodovnice ili ne. Kuja s rodovnicom smije imati jedno leglo godišnje, od svoje 1,5 godine do cca 7 godina, dakle to je cca 5-6 legala.
Ja imam uzgajivačnicu pasa, ne pada mi na pamet pariti tako često, imam jednu kujicu irskog setera staru 4,5 godine koja upravo ima štence, to joj je drugo leglo, prošli štenci su sada pri od 2,5 godine. Nakon legla ja sam u minusu, nemam velika legla oba 3 šteneta, ulažem puno u njih, uredno su čišćeni i cijepljeni, ali sam za vlasnike svojih štenaca uvijek tu, bez obzira bilo to za savjet u vezi prehrane, odgoja, zdravlja, čak ako treba mogu i pričuvati psa dok su na odmoru.
Također znam i uzgajivače koji samo čekaju da se štenaca riješe i više ne žele ni čuti za njih, nikakvu pomoć ne dobiješ, savjet ni podršku.
Ako kome treba pomoć, savjet i slično, slobodno pitajte. Ako i ne znam, potruditi ću se saznati što treba.