Pa mogu reći da dosta sluša, čak dođe i iz igre sa drugim psima kada ga pozovemo...doduše, nakon što podviknemo 3,4x ali dođe.
Pa mogu reći da dosta sluša, čak dođe i iz igre sa drugim psima kada ga pozovemo...doduše, nakon što podviknemo 3,4x ali dođe.
Ono što je još bitno, ne ga zvati više od nekoliko puta kada ga se uči. Naprosto zato jer se njegovo ime ili naredba DOĐI (kakogod) prečesto ponavlja i on je na koncu ignorira. Naredba mora biti kratka, glasna i oštra. Bez obzira što su oni naše maze, red se mora znati. I općenito kad ih nešto učimo to ne smije biti predugo. Onoliko koliko pas ima interesa. U suprotnom, vi se umorite i frustrirani ste jer niste uspjeli, a psu je također zamor i ništa ne nauči. Hrana je super stvar kao motivacija i koristite to. Pas će tako s voljom i uspješno učiti. Kasnije će to prihvatiti kao model ponašanja i bez poslastica.
Sarfila ovo su super savjeti. Naš Snoopy je naučio osnovne naredbe sve doslovce u pet minuta i baš sam bila presretna jer očito brzo uči i hoće učiti, ali samo kod kuće. Probati ću svakako s kolačićima vani.
Poznato.
Očito kao i naš, jako voli društvo, veseljak je i onda nas ne ferma uopće. Super pametan, zna trikove (nauči ih nekoliko min.), ma samo što ne priča. Ali vani... Znao je MM doći bez njega doma, ljut ko ris. Nije ga mogao uhvatiti. Sjećam se jednom prilikom, došao je jedan dečko s Pitticom, a kako na vrijeme nisam vidjela, tj. prije njega moš`ga fućkat. Meni je bilo toliko neugodno, a da ne velim kako se bojim takvih pasa.... Mislila sam da ću u zemlju propast. Nikako ga primiti, ovaj oko njih kruži i još me tip posprdno pita: "Ne možete uhvatiti svog psa???" Jbg. nisam mogla. Taj puta kada sam ga dohvatila...
Uglavnom, sad je naš trogodišnjak i dalje pas visoke energije, ali puno poslušniji.
Ako se još nečeg korisnog sjetim, napišem.
Posljednje uređivanje od Sarfila : 19.05.2015. at 13:49
i mi smo isli u kossp. i ne bih rekla da po njima pas uvijek mora biti bezuvjetno poslusan. na prvom tecaju se uce osnove i to jesu bezvjetne naredbe - dodi, cekaj, stani (cesta)
inace, imam psa alergicnog na pelud. i cjepivo :necjepisa:![]()
Ja sam generalno odustala od odgoja, što djece što pasa, tako da psa nismo ništa naučili, ali ne mogu reći da imamo problema, peso je mali i splašen pa sluša i stalno je uz nas.
Hvala na odgovorima, sad izbjegavamo parkic, odem tamo kad je netko poznati kog mogu zamoliti da ne baca lopticu.
Inace, naucili smo je da kaska iz bicikl i to nam je sada super zanimacija. Veseli se biciklu skoro kao loptici
I mi smo imali krizu kad je imala oko godinu i nesto, najednom je prestala slusati vani. Mislim da je to neka pubertetska musica. Tada smo krenuli na treninge. Valjda je bila faza jer ju je brzo proslo, a da nista posebno bas nismo učinili. Skuzili smo da je mlada dama vrlo osjecajna, jer cim bi ju malo jace spotali, ona bi se okrenula i otisla doma, nista ju nebi moglo zaustaviti.
Moja dolazi kad je zovem, najcesce stvarno bez pogovora, ali ponekad, kad se malo dvoumi, kod nas pali kad cucnem i zovem je.
Cim cucnem, pocinje mahat repom i trci prema meni.
Bas me interesira reagiraju li i vasi na ovo.
Neki dan sam Snoopy-a odvela van s kolačićima i prvo sam ga držala na lajni i sve je bilo ok, dođi dobije kolačić i slušao je. Nakon par puta rekoh idem mu otkopčati lajnu pa probati...ajme meni...kao da ga je neko iz torpeda katapultirao...lovila sam ga preko cijele livade...apsolutno nije reagirao na mene...ušao u ograđeno bočalište...počeo skakati tamo po ljudima...užas.
Aha, i ja sam se pitala sta bi to bilo.
Kod moje ne pali cucanje, dosla je dva puta jer je mislila da imam nesto u travi ( a nitko ne smije imati nesto dok ona to ne odobri), kad je skuzila da nemam nista odustala je od dolazenja.
Keksici pale dok je gladna. Jedno vrijeme smo trenirali tako da bi joj veceru davali vani Kao nagrade.
samo da si zabilježim temu,ako sve bude po planu na jesen ćemo imati i četveronožno stvorenje za odgajati!
meni će ovo biti prvi pas, MM ih je već imao kroz djetinjstvo,on će kaže preuzeti dresuru na sebe... (a mi ni nemamo koliko ja znam neku školicu...)
do sada smo imali (kućne) mačke,sada smo se odlučili za psa jer dosta boravimo vani u šetnji (pa nam je uvijek bilo žao same mačke doma) a biti će s nama i u kući...
svi u susjedstvu imaju pse koji žive u dvorištu ili boxu (pa su s vlasnicima uru-dvije dnevno,ako i toliko) ali meni to nije to, želim da boravi stalno sa nama...
ugl, vidim da odi bude dobrih savjeta pa znam di ću doć kad zapnem...![]()
Skulirana cestitam na odluci! Uvijek mi je super citati dogodovstine novopecenih vlasnika pasa
Posljednje uređivanje od Eci : 25.05.2015. at 23:28
Super je sto ste odlucili drzati psa u kuci unatoč okolini. Da li ste vec odlucili kakvog cete pesonju uzeti?
ma u okolini imamo debila iskreno...jedan jadan lovački 90% života je u boxu (na suncu), kad izadje lud je i ne zna kud bi prije....
samo znam jednog čovjeka koji svaki dan uredno šeta na uzici svog psa pa makar sjekire padale....ostali ih puštaju same,ma neodgovornost na kvadrat...
MM je npr prije htio retrievera,njega baš i nisam mogla zamisliti u stanu a on je rekao da ga ni ne bi držao nego u dvorištu a ja tako nisam htjela imati psa...dok nismo čuli i čitali o basenjiju....idealan za nas, pomalo naravi mačke i baš za stan...
njega npr ne smijem bez podvodca nikud,baš imaju jaki lovački nagon....
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 25.05.2015. at 23:52
Cure, ima li itko iskustvo (svoje ili tuđe) s operacijom križnog ligamenta kod psa?
Mješanci su jednako dobri kao i rasni. Zašto im ne dati šansu?
mi imamo mješance i svi odreda divni psi! jednu pesicu je netko ostavio pred školom usred zime na temp od -15, u kutijibila je svega možda mjesec i pol dana. kad smo je donijeli kuci hodala je za našom retrivericom i pokušavalu ju sisati.
danas je 3 i pol godine stara prekrasna mješanka, nešto kao križanac haskija i njemačkog ovčara, poslušna i predobra.
sad da ne nabrajam dosta smo ih donijeli kući, neke sretno udomili, a neki su ostali s nama, ali sa svima je iskustvo predivno
mješanci su jednako divni!
ne mogu naći prikladniju temu pa ću ovdje pitati...
da li ste imali problema sa sobnim biljem i životinjama,izmedju ostalog imamo doma 2 zamiifolie (jedine koje nam baš uspijevaju) i čitam da je otrovna ( i za djecu i životinje)....
jednu iz DB mogu skloniti na mjesto gdje je pas neće moći dokučiti ali druga je baš velika ( u ogromnoj teškoj grasti) i nemam kud s njom...
jedino mogu mrežicom podići grane tako da ju sada kao mala ne može dokučiti no kasnije će moći....ne znam da li uopće riskirati i koliko je opasna ako ju malo gricnu...
da li ste se vi u startu riješili takvih potecijalno opasnih biljaka ili ipak odgojem pokušavali da ih ne diraju?
(npr. ja sa kćeri nikad nisam imala problema,ali ko' zna kako će to ići sa psom)
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 20.08.2015. at 10:49
Gdje ti stoji ta veća biljka? Da li bi ju mogla nekako ograditi?
Štenci svijet istražuju stavljajući sve u usta. Moja obadva psa i danas vole grickati grančice i češere koje nađu vani,a kao štencima to im je bila vrhunska zabava. Jedan je kao štene baš sve trpao u usta, a suho otpalo lišće je čak i jeo
Ne znam u kojoj mjeri je biljka otrovna, da li bi manji komadić doveo odmah i do trovanja, ali svakako bi preporučila da se biljka nekako osigura.
Moja je mopsica već 10 godina sa nama u kući i nikad nije dirala biljke. A imam gomilu biljaka, i zamioculcas isto. Nju je lako bilo sve naučiti.
Doduše, malo sam stisla srce dok su muž i sin dresirali, i nakon toga mi je život sa psom postao sasvim jednostavan. Ona točno zna što ne smije. Ja bih joj bila sve pustila, ali stvarno se trebaju postaviti pravila, stvarno je lakše.
A kad me pogleda sa onim okruglim očima, ni ove gomile dlaka po podu ( kao i svake jeseni, i svakog proljeća) mi nisu nikakav problem. Već spava kao top, na svome krevetiću.
Vani voli jesti šarenu ukrasnu travu, ali to je njena trava, ima pravo ju jesti.
Kad sam odlučila da ću imati psa u kući, tražila sam psa sa osobinama koje odgovaraju mom načinu života i mops je upravo ono što sam htjela. Zato volim čistokrvne pse. Znaš što dobivaš. A pas, na sreću , dugo godina živi u obitelji, tako da treba dobro razmisliti prije odluke.
Sa mačkama se slaže, ali ponekad ih potjera kad joj dosade, ipak je ona gazda, prva je došla![]()
kupila sam onu zelenu mrežicu pa ovoj većoj biljki podigla grane visoko tako da ih ne može dokučit...manju sam premjestila u drugu prostoriju a ostale neotrovne nisam dirala...
zasada je sve super,ima dovoljno igračaka i njih glodje,biljke nije ni pogledala...
a našla sam neki blog ženske čiji su psi pojeli puno zamifolie i jedino su dobili proljev..a ona se cijela isprepadala i hitno u veta jer je čitala o otrovnosti...dakle, sve i malo gricne OK će bit...
i ja sam Beti tako birala pasminu,(u biti uvijek sam više bila tip i imala mačke) ali sada smo našli idealnu pasminu za nas...izmedju ostalog se ne linja...nema nimalo dlaka po kući..:![]()
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 11.09.2015. at 12:13
I basenjiju će padati dlaka, nemoj se iznenaditiObično tek oko dvije godine počne. Čak ni mojoj mopsici nije padala dlaka prve dvije godine, osim neznatno. No, tvojoj će vjerojatno puno manje, no isto ćeš trebati češljati u proljeće i jesen. Nije to neki problem.
Meni ni tjeranje nije problem, moja nije sterilizirana. Ma meni ništa oko nje i nije problem, mirna je i strpljiva. Ali, jasno pokaže kad stiže netko naš, a kad netko stran na vrata.
Imati psa je jako dobra stvar za svih. Takvo je moje mišljenje.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.09.2015. at 16:19
Cure (i dečki), molim pomoć. Mi imamo pravog seoskog psa mješanca u dvorištu, star je 7 mjeseci. Da li netko zna kako bi ga mogli naučiti da ne smije dirati i naganjati perad. Htjela bi si nabaviti patke da mi čuvaju vrt od puževa, ali problem je što on obožava naganjati sve što trči, a manje je od njega. Stalno davi i mačke, ali njima kad dosadi ili pobjegnu ili ga ogrebu, a patke to baš i ne mogu. Susjedove kokoši iza plota ne doživljava dok ne počnu trčati, a onda trči za njima, ali one su ograđene pa im ništa ne može. S ovima bi morao dijeliti isti prostor (veliko dvorište). Ima li tko kakvu ideju?
cure, kako naučiti psa da ne skače po ljudima?
mislim, ona se veseli poznatima, ali nije svima (niti u svim situacijama) ugodno to skakanje
Imam jedno pitanjce.
Imam biglicu, staru 13 tjedana.
Danas je napokon 2. put cijepljena.
Sad, veterinar kaže ne van još 2 tjedna.
Poludit ćemo i mi i ona.
Sad, živimo u zgradi, na periferiji grada. Nisam lutalicu vidjela ne znam od kada.
Moje pitanje je što se smatra rizičnim, a što dozvoljenim ponašanjem, a kako bismo ipak počeli izlaziti. Bar nakon obroka.
Jel ok malo prošetati po npr. nogostupu?
Mi smo nasu vodili, zbog socijalizacije s ljudima i psima, koliko ja znam, najopasnija je kakica necjepljenog psa.
Pazila sam gdje njuska (paznja, stenad se cesto zna zaletit i pojest izmet drugog psa) i pitala svakog vlasnika je li mu pas cjepljen.
Mi imamo dvoriste, pa smo ga tamo pustali. Vodili smo ga van, ali ga je MM nosio ili se vozio u djecjim kolicima sa bracom. Malo bi ga pustili po nogostupu, ali ne previse.
Posljednje uređivanje od Deaedi : 27.10.2015. at 16:19
Teško dok god će netko na to skakanje uzvraćati reakcijom "vidi ga kako je sladak". Moraš ljudima objasniti da ga ne dragaju kada skoči na njih. Jer mu to bude nagrada i znak da nastavi tako raditi. Mi imamo stanodavku koja kad dođe na kavu, a psi skoče na nju ona im podijeli poslastice za pse, a dečko kada se vrati odnekud redovito ih podraga na skakanje. Jedno vrijeme sam htjela odučiti ih od toga, ali sam odustala jer nije problem u njima već u ljudima.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 27.10.2015. at 17:34
Cubana, mi smo našu normalno vodili van, ali smo izbjegavali druge pse to kratko vrijeme.
Hvala. Bile smo jutros u pol 6 vani. Jedva je dočekala da udje u stan da obavi nuždu![]()
Bit ce to duuug put ka mom zadovoljstvu.
Nemamo bas nesto pasa za druzenje, svatko po kvartu samo sece svoje pse.
Na sreću, slijedeci vikend nam dolazi rođakinja s pudlom u goste pa ce se malo druzii
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
ajme cubana, stare rane otvaraš
mi mora da smo nešto krivo radili jer je naša tek s devet mjeseci naučila obavljati vani nuždu.
ali, sad sam išla malo čitati ovaj topik, kako je slatka bila kao štene, nostalgija me neka uvatila...brzo rastu ta djeca...![]()
Ha, ha, baš, meni je najsmješnije što sam se zanosila da ću ne znam kako izdresirati psa i svašta ga naučiti, a nisam ju naučila NIŠTA
Srećom, jako je pametna po prirodi pa nema problema, sve što treba sluša, ali niti jedan trik neće izvesti ako nemaš nagradicu u rucia kad vidi nagradicu sjedne, legne, nakloni se i da pet, kaj god treba.
Naš pas je izdresirao nas.
Posljednje uređivanje od Optimist : 28.10.2015. at 13:31
I ja sam ovdje pisala prije dvi godine, kad smo kupili svoju pinčicu. Tražili smo joj partnera ali nismo ga našli. Međutim, uz svo čuvanje i činjenicu da je ona skroz kućni pas, zadnje tjeranje bilo je na kraju ljeta i iskoristila je priliku, pobjegla kroz prozor i parila se s nekim. Jučer smo dobili bebu. Rađala ga je više od 12 sati, jedan je, crni (ona je smeđa) i ogroman. Male pasmine budu ko mali mišići kad se okote, ovaj pas to definitivno nije. Pokušavam razaznati pasminu ali najsličniji je susjedu labradoru. Jel to moguće? Vlasnica kaže da nema šanse a ja proučavam po netu bebe labradora (i ostalih potencijalnih očeva) i psić mi tako izgleda. Što sad? Koliko moram čekati da vidim u što će se to pretvoriti? Bit će ko ona beba Bubi ili kako već, iz crtića, što je troduplo veći od svoje mame patkice.
A da se priključim raspravi, naša kujica je genijalna, pametna i poslušna. Jedini problem je što je glasna i laje na sve živo. Inače nuždu od malih nogu obavlja vani, uredna je, i, što je meni najvažnije, privržena djeci, najviše najmlađoj. Tolerantna do kraja. Ona je oblači u robice za bebe, tetovira je tetovažama iz žvaka, stavlja joj ukrasne gumice na uši, pleše s njom, slaže je skupa s plišancima...a The Kuja sve to ležerno i stojički podnosi, mašući repom.
I pri okotu je bila frajerica. Malo je nervoza uhvatila pa je manično namještala svoju dekicu da joj bude udobno i kako su je trudovi hvatali, tako je cvilila i zubima gurala deku pod i iznad sebe. Kad je psić izašao, mislila sam da neće dati nikoem blizu, ali odmah nas je pustila. Ali ona se ne odvaja od njega. Ne želi ni jesti, ni piti, ni ići vani, pa je ja hranim tako što joj donosim sve u krevet, pišati je nosim vani, ona obavi i cvileći otrči kući. Sad je prava Roda, doji ga 24 sata dnevno, na zahtjev, konstantno ga pokriva i svašta nešto. Prava mater
Cubana,tako je i nama bilo na početku,jaaako frustrirajuće,nakon dvosatne šetnje uđemo u kuću i onda se popiša...
no,mi već zadnjih 5dn imamo ili jednu ili nijednu nesreću u kući dnevno a za 2dn puni 4mj,kod nas je skoro 2mj...
u početku dok nije bila cijepljena smo po kući imali one podloške za bebe iz DM-a, čim smo krenuli sa piškenjem vanka smo ih digli da ju ne zbunjujemo i odonda strogo pravilo: piša/kaka vanka dobije treat i pohvalu,doma ništa....(treba se suzdržavat od ljutnje i histeriziranja,jaaako teško)
znamo da odmah nakon jela mora vanka, gledali bi da generalno ne prodje više od 2h a da ju ne izvedemo ili čim se probudi nakon spavanja ju obavezno izvedemo isl...uhvatili smo neki ritam...
mi ćemo u sterilizaciju netom prije 6mj starosti da izbjegnemo radosti tjeranja...parit se ne želi nego sa svojom vrstom (koje ovdje nema) ali svejedno da ju u šetnji ne pokušavaju zaskočit...
danas smo bili na plaži gdje se okuplja dosta pasa/vlasnika i bila je ekipa: ptičar,labrador,mops,fr. buldog,naša basenji i još 2 đuksija...koje natjerivanje,valjanje i korida po plaži,milina ih gledat....![]()
meni je problem grickanje,sada je još i smanjila ali svejedno mi je probila zubićima dosta robe (danas sam u šetnji skontala da mi lasteksice imaju 2 rupe ha ha) ,2 para šlapa,korpić...zubi su joj tako oštri,ne treba te nego dohvatit 1 sec i gotovo...ima po kući toliko igračaka za grickanje,kostiju ali što voli naše šlape ludilo jedno...i gležnjeve,puna sam ožiljaka....namještaj i sve ostalo je srećom pošteđeno pa se neću puno žalit,proći će i to....(nudimo mi naravno odma alternativu,povikneš ne,uhvatiš za šiju ali djaba....)
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 28.10.2015. at 18:51
Svoja sam oba psa sterilizirala, odnosno kastrirala. Dečko se strašno protivio kastraciji mužjaka. Kao neće on zaskočiti kujicu, pazi on na njega. Koja pizdarija. Mali je bezglavo trčao 500 m dalje samo da bi pošnjofao kujicu. Tužno tulio dubokim glasom u stanu. Dok mu nisam cviknula jajca kod veta. Hehe.
Sad mi ovaj predbacuje što je pas malo zdepast, a ne gleda sebe kakvim ih oblizekama šopa malo malo.![]()
Da ne otvaram novu temu, dali netko zna ili može preporučiti hotel za pse ili nekoga tko bi čuvao psa jedan vikend u Zagrebu a da je siguran da se primjereno odnose prema psima?
Karli, sveta nedjelja, guglaj
Sve naj