Kad je nama došla ova malena kao štene od 3 mjeseca, majušna i slatka, mogli smo pogriješiti, ali MM je rekao da ju moramo naučiti i kasnije će nam život biti daleko lakši. I-kako je bio u pravu!

Prve dane smo joj ogradili dio u kuhinji, sa ogradicom za stubište. Na pod smo stavili novine. Cijeli taj prostor. Tu je bila kad se nismo mogli s njom baviti i prvih par noći. Stavili smo joj mekane, čupave šlape u obliku psa u koje je mogla ući i spavati. Bila je oko 20 cm velika Inače je stalno išla po stanu i dvorištu. Morali smo ogradu "obući" u mrežu sa malim okcima, da nam se ne provuče.

Štenad se uzvrpolji kad im se piški, a kad bi kakali, počnu se vrtiti u krug. Tada ih uzmeš u ruke i odneseš do mjesta gdje to smiju obaviti. Obično kakaju nakon svakog obroka. Za tjedan dana nauče. Ali, moraš imati vremena tih tjedan dana za učenje. Vidim da se spominju podlošci iz dm-a, ali novine su sasvim OK, naravno ako ih kupujete. No prvi mjesec-dva, domestos i papirnati ručnici su stalni pribor. Tepihe ne preporučam za te prve tjedne.

Imali smo sreću da nije cvilila noću, ona jako voli spavati i 12 sati ju nije čut Nisu svi takvi. Mora imati igračkice za grickati, jer će inače izgristi sve dostupno. Naša je brusila zube na najdoljnjoj drvenoj stubi i to smo pustili.

Kako rastu, skaču na fotelje, kauč, krevet. Tu je već odluka svake obitelji što dozvoliti. Vjerujte da se može naučiti psa sve što želite. Odlučno mu zabranite nedopušteno, a nagradite dopušteno. Nagrada ne mora biti poslastica, može biti i maženje ili samo odobravanje, zavisi o osobi kakvi smo.

Vjerovali mi ili ne, moj pas razumije što govorim. Mi smo toliko skupa, da ona zna kad kažem: idemo u vrt, idemo u garažu, idemo u auto, budi tu i čuvaj kuću dok me nema...stvarno se razumijemo. I tako je lako živjeti s njom. Ako želite psa, imajte ga, to je interakcija za pet!