Imam pitanje za sve vas koji ste iskusni sa psima, šta konkretno zamerate Cesaru u njegovom pristupu psima. Odnosno, u čemu, po vama on greši?
Ne mogu da kažem da sam svaku emisiju odgledala, ali ono što sam gledala bilo mi je prilično zdravorazumski. Standardne poruke su mu da pas mora da se šeta i istrčava svakodnevno i da dvorište, ma koliko je nije dovoljno. Da psu moraju da se postave pravila i da se ona dosledno sprovode. On potencira da čovek mora da preuzme ulogu vođe čopora i odredi pravila. Meni sve to deluje ok.
Nije mi namera da provociram. Ja sam u čitav svet pasa tek ušla. Pre dve nedelje dobili smo ženkicu srednjeg šnaucera staru 2 god. Ona je stigla zaista lepo vaspitana i bez nekih problema u ponašanju. Naravno i ona mora da se privikne na novo okruženje. Npr nije nikada bila u liftu i bojala se da uđe. Prihvatili smo njegov savet, smireno i odlučno bi je uveli u lift, nismo je mazili, tešili i to je vrlo brzo prevazišla. Slično nam je i sa gustim saobraćajem, nije na njega navikla, ali ja je svakodnevno provedem delom i po glavnoj ulici i vidim da napreduje postupno. Nadam se da ne grešim, naprosto ne bih želela da u panici podleti pod auto.
Meni je Cesar, slobodno mogu da kažem, otvorio oči koliko puno psi osećaju raspoloženje vlasnika i koliko ono upravlja i njihovim ponašanjem. Anksioznost se tako lako preliva sa čoveka na psa, a čoveku je veoma teško da to uoči nego uzroke za pseće ponašanje nalazi u okruženju, umesto u sebi.
Ih, sad još ispadoh i fan![]()