Citiraj IvanaR prvotno napisa Vidi poruku
Ha, ha, možda nije prošao sve prepreke kako treba, ali se sjajno zabavljao!

E sad, što se tiče članka mišljenje mi je podeljeno (kao uostalom o mnogo čemu).
U globalu čini mi se da priča svodi na pitanje štapa ili šargarepe, a da je članak protiv štapa.
Ne bih se složila da uloga alfe nije prirodna čoveku, kao što tamo piše. Ali nije prirodna VEĆINI ljudi. Mi smo vrsta koja živi u grupama sa hijerarhijom, postoje pojedinci koji su vođe, ali ne mogu svi biti vođe, većina nas je beta, gama, delta na društvenoj skali. Verujem da oni koji su rođene vođe, ni nemaju probleme sa ponašanjem pasa, oni sprovode svoju volju ne uključujući svest, preterano u to. Hoću da kažem da biti vođa ne znači samo prvi proći kroz vrata. Nisu stvari tako jednostavne. Osobe koje su rođene alfe imaju govor tela koji kaže "biće onako kako ja hoću" 24/7. Verujem da je nemoguće glumiti alfu 24/7 i da nije dobro zasnivati svoju dominaciju nad psom isključivo na fizičkoj nadmoći. Misllim da ljudi upadaju lako u tu zamku sa malim štencima, ali danas sutra to štene poraste i ako je fizička nadmoć ono što određuje vođu, šta ćemo onda?

Ono što se meni jako sviđa na ovoj temi i u nekim člancima koji su ranije linkovani je što nudi alternative za rešavanje nekih problematičnih ponašanja. Npr moja Bibi smetlari, i lako je reći ne kad vidim da se ustremila napoljlu na neku kosku i posluša ona. Ali to ne mi ne rešava ceo problem, jer nekad ne vidim kosku i ovde sam pokupila ideje na čemu sve još da radim kako bi ona prošla pored te koske, a da je ne pojede i bez mog ne.

Nisam sigurna Šafran koji je tvoj stav. Da li ti smatraš da je nemoguće vaspitati psa isključivo putem nagrađivanja? Da li je to ono što želiš da kažeš? Pretpostavljam da je to u stvarnosti neizvodljivo, naprosto ponekad nemamo vremena, pa se poslužimo jednostavnim NE.
Tu bi još dodala nešto, moje mišljenje je između ostaloga da o svim ovim stvarima je dobro diskutirati, iz svega rečenoga, svejedno kojeg stava i mišljenja, dapače što više to bolje različitosti, se može dobiti potpunija slika s vremenom, ili tek ideja koja čovjeku možda nekda ne bi ni pala na pamet, jer tema u biti nije ni jednoznačna niti jednostavna.