Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
Tom logikom su i svi uzgajivači isto štanceri. Osobno, ja ne bi baš kupovala psa, ali razumijem potrebu da se održava neka vrsta sa određenim karakteristikama.
Da, uglavnom jesu. Svijet uzgajača psa i mačaka je ravan svijetu manekeni i modela, sa tom razlikom što psi i mačke ne mogu birati ono što žele, nego su poslušnici svojih vlasnika, jer nemaju izbora.
Bila u tom svijetu i pobjegla glavom bez obzira, za tako nešto moraš imati želudac.
Što se tiče održavanja karakteristika, znaš li kada je počeo ciljani uzgoj pasa? Velika večina današnjih pasmina su umjetno stvorene prvenstveno radi eksterijernih karakteristika, u puno manjoj mjeri zbog nasljednog temperament, pa onda dobiješ unakaženu životinju koja jedva hoda i diše, ali je svjetski prvak..
Pogledaj malo što su učinili njemačkim ovčarima, nije ga bilo dovoljno stvoriti, već ga je trebalo unakaziti do te mjere, da zreli pas nije u stanju normalno hodati i trčati jer prema FCi pravilniku je to standard pasmine, koga šiša što se životinje pate.

ALi da te ne zamaram s time, ostaj u uvjerenju da ovo što Tanči priča je najbolje i ne može bolje od toga.

Za gastritis potraži savijet također od nje, ona ga je vidiš stavila pod kontrolu.

Što se tiče vukova, znam jer sam se bavila kinologijom dva desetljeća, i specijalno sa prirodnim pasminama koje nisu stvorene ciljano ljudskom rukom već prirodnim okolnostima, kao što su nastale sve životinjske vrste na planetu.