Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Kako prepoznati svježa jaja?

  1. #1
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno Kako prepoznati svježa jaja?

    Svako malo sa sela dobijem jaja... a malo sam skeptična glede njihove svježine...
    Kako biti siguran da je jaje friško, a da ostane cijelo?

    Čitam na webu o potapanju u vodu, svekar mi priča da ljuska mora biti hrapava...

    Što vi kažete?

  2. #2
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Nemam pojma. Imam kokoši koje nesu jaja i nemam blage veze kako prepoznati svježa.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Ja imam domaca jaja od sveki, skroz friska, i isto ne znam kako bih ih razlikovala od nefriskih.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Postovi
    916

    Početno

    ako ga tvrdo skuhas, svjeze jaje se tesko guli( što mi ponekad baš ide na živce)

  5. #5
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,168

    Početno

    potapanje je išlo na priču dal nekoga ima unutra ili ne


    ali kad sagledaš kolka je duljina svježine jaja kojem je ljuska čitava dođeš do jako velke brojke

  6. #6
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,288

    Početno

    Ovako. Napuni stakleni, proziran vrč hladnom vodom. stavi jaje, nekuhano naravno, unutra.
    Ako potone skroz na dno, svježe je.
    Ako potone, ali ostane "stajati" na svom vrhu, tj. pliva u vodi vrhom dodirujući dno, još se može koristiti, ali odmah.
    Ako ispliva tj, pliva bilo gdje slobodno u vodi, tada više nije za korištenje.

  7. #7
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Navodno kod svjezih jaja prilikom razbijanja zumanjak ostaje kompaktan, kod onih koja nisu svjeza zumanjak se razlije. E sad, ne znam da li to drzi vodu jer se meni desavalo i na jajima za koja sam bila sigurna da su svjeza (skoro ih ja pokupila ispod kokosi :D ), da sam ih ja ostetila npr. noktom. Pri tome se osteti tanka opna oko zumanjka i on se svejedno razlije.

  8. #8
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,288

    Početno

    Kad se razbije jaje, njegovu se svježinu lako može vidjeti. Što je bjelanjak kompaktniji i što je žutanjak okrugliji, to je jaje svježije. Svježe jaje je okruglasto i kad se razbije, bjelanjak i žutanjak se drže jedan drugoga. Što je jaje starije, to je bjelanjak rjeđi i jaje je na tanjuru cijelo "šire". Kad gledamo promjer, tj. r je to veće što je jaje starije

  9. #9
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Bilo je neki dan na Galileu o tome kako provjeriti svjezinu jaja, ali sam bila zaokupljena necim drugim pa sam na pola slusala. Uglavnom znam da su rekli da to sa plutanjem jaja u vodi ne drzi bas vodu.

  10. #10
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj emira prvotno napisa Vidi poruku
    Bilo je neki dan na Galileu o tome kako provjeriti svjezinu jaja, ali sam bila zaokupljena necim drugim pa sam na pola slusala. Uglavnom znam da su rekli da to sa plutanjem jaja u vodi ne drzi bas vodu.
    To i MD tvrdi.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Citiraj emira prvotno napisa Vidi poruku
    Bilo je neki dan na Galileu o tome kako provjeriti svjezinu jaja, ali sam bila zaokupljena necim drugim pa sam na pola slusala. Uglavnom znam da su rekli da to sa plutanjem jaja u vodi ne drzi bas vodu.
    Ne drzi, neka jaja direktno donesena od kokosi ne tonu.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    Pitala sam MMa koji je trgovao jajima vise od 10 godina. Kaze da nema nacina, bar ga ni on, a ni njegovi prijatelji koji imaju farme ne znaju.
    Inace, jaja imaju dosta dug rok trajanja ako se pravilno skladiste.

    A mene zanima, onako, zasto mislite da je sveze jaje bolje od manje svezeg? Dok nije pokvareno i van roka trajanja, ja ne pravim neku razliku u ukusu. E sad sa neke nutritivne strane stvarno nemam pojma.

  13. #13
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,662

    Početno

    Nabavi kokosi pa ces znati koje je jaje frisko .

  14. #14
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Bi, ali Bandic ne da.

  15. #15
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    proglasi je kucnim ljubimcom pa ce moci i u tramvaj

  16. #16
    zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    766

    Početno



    Svježa jaja


    Pokvarena jaja

    Pregled jajeta u ljusci (svjetiljkom)
    Ljuska čista, neoštećena, zračna komorica do 5 mm, žumanjak jedva zamjetljiv u sredini jajeta
    Ljuska prljava i oštećena (defektna jaja), zračna komorica veća od 15 mm, žumanjak dobro vidljiv i njiše se u bjelanjku
    Razbijeno jaje: izgled
    u bistrom i prozirnom bjelanjku žutanjak oštro ograničen i ispupčen s neznatno razvijenim zametkom
    Bjelanjak zamućen, žumanjakplosnat, katkad se razlije u bjelanjku, zametak dobro razvijen
    Miris
    Svojstven i bez stranih primjesa
    Neugodan po gnjileži ili po plijesni

  17. #17
    zeljana02 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    766

    Početno

    gornji post trebao je sadrzavati leijpu tablicu gdje se jasno vidi razlika između svjezih i pokvarenih jaja...nadam se da ce vam biti jasno...

  18. #18

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Postovi
    3,186

    Početno

    Jaja kojima kontrolirate svježinu potapanje metodom, obavezno iskoristite tog dana. Ljuska jajeta je porozna i nije ga preporučljivo prati/potapati u vodu pa tek kasnije koristiti.

  19. #19
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Jaja kojima kontrolirate svježinu potapanje metodom, obavezno iskoristite tog dana. Ljuska jajeta je porozna i nije ga preporučljivo prati/potapati u vodu pa tek kasnije koristiti.
    AHA!
    koja ono čistunka pere ljuske od jaja?

  20. #20
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,168

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    proglasi je kucnim ljubimcom pa ce moci i u tramvaj
    pa stavi je u košaru na biciklo..


    a pošto nadležni ne daju da držiš ne preostaje ti drugo nego ić na Žumberak
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.10.2013. at 13:45

  21. #21
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    Da, takodjer sam procitala istrazivanje o utjecaju temperature skladistenja na kvalitetu i trajnost jaja. Zakljucak: nije dokazano da jaja skladistena na temp. hladnjaka duze traju od onih koja se cuvaju na sobnoj temp. Pa cak ni u mikrobioloskom smislu

  22. #22
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    proglasi je kucnim ljubimcom pa ce moci i u tramvaj


    ni ja se preveć ne opterećujem
    jedino za mekokuhana jaja volim što svježija
    a za prženje, pečenje, kolače...
    ne razbijam glavu je li mi teta od koje kupujem prodala
    jaje koje nije jučer iz koke ispalo

  23. #23
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Trošim jaja kojima je i po desetak dana prošao rok od datuma napisanog na kutiji, koristim i jaja koja sam dobila i kojima znam porijeklo ali ne znam kad su izašla iz kokoške. Kad otvaram jaje, prvo ga stavim u posebnu šalicu, pa tek ako sam zadovoljna mirisom i izgledom stavim ga u zajedničku zdjelu. I doooobro termički obradim (što bi moja mama rekla: ispečem mu dušu), pa taman da ga je jučer snijela koka iz kokošinjca moje strine. Kad kuham jaja u ljusci, onda preferiram svježa (to znači ona koja sam nedavno kupila ili dobila, ne znam bolji kriterij), ali i njih doooobro termički obradim, nema kod mene meko kuhanih jaja.

  24. #24
    emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,647

    Početno

    U biti, ja bi vjerovala svjeza jaja jefino da imam svoje kokice.
    Kad su kod nas uveli "zigosanje" jaja, imala sam jednu tetu koja je radila na jednoj nasoj farmi koka nesilica, oni su uredno cetkicama skidali i prekucavali oznake datima iz povrata, prepakirali ih i nazad u ducan. Poanta je ta da jaja imaju duzi rok trajanja od onog navedenog na kutiji prouzvodjaca.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •