Svako malo sa sela dobijem jaja... a malo sam skeptična glede njihove svježine...
Kako biti siguran da je jaje friško, a da ostane cijelo?![]()
Čitam na webu o potapanju u vodu, svekar mi priča da ljuska mora biti hrapava...
Što vi kažete?
Svako malo sa sela dobijem jaja... a malo sam skeptična glede njihove svježine...
Kako biti siguran da je jaje friško, a da ostane cijelo?![]()
Čitam na webu o potapanju u vodu, svekar mi priča da ljuska mora biti hrapava...
Što vi kažete?
Nemam pojma. Imam kokoši koje nesu jaja i nemam blage veze kako prepoznati svježa.
Ja imam domaca jaja od sveki, skroz friska, i isto ne znam kako bih ih razlikovala od nefriskih.
ako ga tvrdo skuhas, svjeze jaje se tesko guli( što mi ponekad baš ide na živce)
potapanje je išlo na priču dal nekoga ima unutra ili ne
ali kad sagledaš kolka je duljina svježine jaja kojem je ljuska čitava dođeš do jako velke brojke
Ovako. Napuni stakleni, proziran vrč hladnom vodom. stavi jaje, nekuhano naravno, unutra.
Ako potone skroz na dno, svježe je.
Ako potone, ali ostane "stajati" na svom vrhu, tj. pliva u vodi vrhom dodirujući dno, još se može koristiti, ali odmah.
Ako ispliva tj, pliva bilo gdje slobodno u vodi, tada više nije za korištenje.
Navodno kod svjezih jaja prilikom razbijanja zumanjak ostaje kompaktan, kod onih koja nisu svjeza zumanjak se razlije. E sad, ne znam da li to drzi vodu jer se meni desavalo i na jajima za koja sam bila sigurna da su svjeza (skoro ih ja pokupila ispod kokosi :D ), da sam ih ja ostetila npr. noktom. Pri tome se osteti tanka opna oko zumanjka i on se svejedno razlije.
Kad se razbije jaje, njegovu se svježinu lako može vidjeti. Što je bjelanjak kompaktniji i što je žutanjak okrugliji, to je jaje svježije. Svježe jaje je okruglasto i kad se razbije, bjelanjak i žutanjak se drže jedan drugoga. Što je jaje starije, to je bjelanjak rjeđi i jaje je na tanjuru cijelo "šire". Kad gledamo promjer, tj. r je to veće što je jaje starije![]()
Bilo je neki dan na Galileu o tome kako provjeriti svjezinu jaja, ali sam bila zaokupljena necim drugim pa sam na pola slusala. Uglavnom znam da su rekli da to sa plutanjem jaja u vodi ne drzi bas vodu.
Pitala sam MMa koji je trgovao jajima vise od 10 godina. Kaze da nema nacina, bar ga ni on, a ni njegovi prijatelji koji imaju farme ne znaju.
Inace, jaja imaju dosta dug rok trajanja ako se pravilno skladiste.
A mene zanima, onako, zasto mislite da je sveze jaje bolje od manje svezeg? Dok nije pokvareno i van roka trajanja, ja ne pravim neku razliku u ukusu. E sad sa neke nutritivne strane stvarno nemam pojma.
Nabavi kokosi pa ces znati koje je jaje frisko .![]()
proglasi je kucnim ljubimcom pa ce moci i u tramvaj![]()
Svježa jaja
Pokvarena jaja
Pregled jajeta u ljusci (svjetiljkom)
Ljuska čista, neoštećena, zračna komorica do 5 mm, žumanjak jedva zamjetljiv u sredini jajeta
Ljuska prljava i oštećena (defektna jaja), zračna komorica veća od 15 mm, žumanjak dobro vidljiv i njiše se u bjelanjku
Razbijeno jaje: izgled
u bistrom i prozirnom bjelanjku žutanjak oštro ograničen i ispupčen s neznatno razvijenim zametkom
Bjelanjak zamućen, žumanjakplosnat, katkad se razlije u bjelanjku, zametak dobro razvijen
Miris
Svojstven i bez stranih primjesa
Neugodan po gnjileži ili po plijesni
gornji post trebao je sadrzavati leijpu tablicu gdje se jasno vidi razlika između svjezih i pokvarenih jaja...nadam se da ce vam biti jasno...
Jaja kojima kontrolirate svježinu potapanje metodom, obavezno iskoristite tog dana. Ljuska jajeta je porozna i nije ga preporučljivo prati/potapati u vodu pa tek kasnije koristiti.
AHA!Jaja kojima kontrolirate svježinu potapanje metodom, obavezno iskoristite tog dana. Ljuska jajeta je porozna i nije ga preporučljivo prati/potapati u vodu pa tek kasnije koristiti.
koja ono čistunka pere ljuske od jaja?![]()
Da, takodjer sam procitala istrazivanje o utjecaju temperature skladistenja na kvalitetu i trajnost jaja. Zakljucak: nije dokazano da jaja skladistena na temp. hladnjaka duze traju od onih koja se cuvaju na sobnoj temp. Pa cak ni u mikrobioloskom smislu![]()
Trošim jaja kojima je i po desetak dana prošao rok od datuma napisanog na kutiji, koristim i jaja koja sam dobila i kojima znam porijeklo ali ne znam kad su izašla iz kokoške. Kad otvaram jaje, prvo ga stavim u posebnu šalicu, pa tek ako sam zadovoljna mirisom i izgledom stavim ga u zajedničku zdjelu. I doooobro termički obradim (što bi moja mama rekla: ispečem mu dušu), pa taman da ga je jučer snijela koka iz kokošinjca moje strine. Kad kuham jaja u ljusci, onda preferiram svježa (to znači ona koja sam nedavno kupila ili dobila, ne znam bolji kriterij), ali i njih doooobro termički obradim, nema kod mene meko kuhanih jaja.
U biti, ja bi vjerovala svjeza jaja jefino da imam svoje kokice.
Kad su kod nas uveli "zigosanje" jaja, imala sam jednu tetu koja je radila na jednoj nasoj farmi koka nesilica, oni su uredno cetkicama skidali i prekucavali oznake datima iz povrata, prepakirali ih i nazad u ducan. Poanta je ta da jaja imaju duzi rok trajanja od onog navedenog na kutiji prouzvodjaca.