Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Upalila mi se dojka!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Upalila mi se dojka!

E pa dakle, sada nakon godinu i pol meni se upalila desna dojka. Ono na početku mi je bilo još i razumljivo, ali sada nakon toliko vremena?
    Ok, pretpsotavljam da je to zato jer sam doma i Janku 24 sata na raspolaganju pa se proizvodnja mlijeka povećala, a on najčešće cica is te desne, nekako mi je lakše. I noćas se nije budio pa se još više napunila. E sad, pokušala sam izdojiti ali mi ne ide. A Janko neće cicati tu cicu :? . Jednostavno neće, što mi je šok. Lijevu hoće ali desnu n. Malo je onak nevoljko probao i samo viće NE i traži drugu, s mislila sam da će on bar malo izvući mlijeka iz nje da se bar malo isprazni jer je crvena, tvrda i boli me na dodir...
    Pa nije mu valjda u okusu nekaj drugačije? Zaspao mi je na lijevoj pa sam mu dok još nije bio u čvrstom snu uspjela uvaliti desnu, ali malo je nešto povukao, kad je već skoro i spavao.
    Kaj da radim? Zakaj on to sad neće cicati?

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mozda jer mu je prepuna pa mu tesko za izvuci.
    odi se istusiraj mlakom vodom i masiraj, pa sama izdoji dok pritisak ne popusti pa mu onda nudi da doji

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nazalost zastoj se moze desiti bilo kada :/

Evo ti neke opcenite upute sto raditi:

- odmarati se sto vise. Stres doprinosi zacepljenju mlijecnih kanalica. Bilo bi idealno da mama bude u krevetu s djetetom dok se stanje ne popravi. Ako to nije u mogucnosti, da se onda eliminiraju sve ekstra aktivnosti.

- tusirati s toplim tusem ili kratko staviti topli oblog na dojku prije dojenja

- njezno se masirati od kraja prsa (rebara) prema bradavici kruznim pokretima – bilo bi najbolje ako bi toplina i masiranje bili primjenjeni istodobno (npr. pod tusem, ili dok su dojke uronjene u toplu vodu u umivaoniku ili posudi)

- najbolje bi bilo da beba sisa odmah poslije masaze, ili ako to nije moguce da se onda mama rucno izdoji, jer su onda najbolje sanse za se zacepljeni kanalic odcepi

- cesto hranjenje – dokle god je dojka osjetljiva ili topla na dodir. Svako hranjenje bi trebalo poceti na toj bolnoj dojci.

- stavljanje hladnih obloga izmedju hranjenja jer mogu smanjiti oteklinu i smanjiti bol. U maramicu se moze staviti drobljeni led i drzati oko 20 minuta ili koliko god je ugodno za mamu. Trebalo bi promijeniti u tople obloge oko 10-15 minuta prije podoja

- koristiti listove kupusa; mijenjati svaka 2 sata i ne drzati duze od 8-10 sati sveukupno. List kupusa se dobro opere, izreze se onaj tvrdi (korjenasti) dio, izreze se rupa za bradavicu i list se stavi direktno na dojku i nosi se u grudnjaku.

- ne nositi grudnjak par dana. Ako je mami udobnije u grudnjaku, onda bi grudnjak trebao biti jedan broj veci ili drugog oblika ili stila, da ne bi pritiskao ista mjesta (mlijecne kanalice) koja je pritiskao prosli grudnjak

- mijenjati polozaje dojenja – moze pomoci da se otcepi zacepljeni kanalic, ali samo pod uvjetom da je beba dobro prihvatila dojku, bilo bi idealno da je brada djeteta u smjeru kvrge

- moguce je da ce se smanjiti kolicina mlijeka u dojci u kojoj je bio zastoj. Kolicina mlijeka se moze vratiti na staro, ali ce mozda trebati nekoliko dana ili duza odnosno cesca hranjenja na toj dojci.

- moguce je da do zastoja dodje zbog spavanja na stomaku, nosenja bebe u klokanici, nosenja teske torbe, ili bilo cega sto moze vrsiti pritisak na dojku – tako da to treba izbjegavati

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala cure

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •