Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Koliko poznajete pravila prve pomoći?

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno Koliko poznajete pravila prve pomoći?

Bili smo jučer u toplicama i neko dijete se skoro utopilo. Ne znam točno što se dogodilo jer smo bili na ležaljkama u to doba, ali odjednom je animator nešto vrisnuo na razglas i dijete su besvjesno iznijeli iz bazena. Tad su dojurili spasioci i svi su se sjatili uokolo. Kad je dijete već bilo pri svijesti došla je i hitna i odvela ga.
    Kad smo se vraćali doma, počela sam razmišljati da zapravo pojma nemam koja je ispravna procedura. Imala sam prvu pomoć u školi, položila kad sam polagala i vozački, ali da se nađem u situaciji bez spasioca i bez mobitela da zovem hitnu, ne znam što bi trebala napraviti. Ne mogu računati da će se pored mene na plaži ili negdje naći liječnik.
    znam ono umjetno disanje/masažu srca iz svim mogućih serija, ali ne znam koliko je to zapravo pravi način.
    Nedavno sam s nekim pričala i rečeno je da često očevici nesreće znaju napraviti veću štetu no korist pri pokušaju pružanja prve pomoći.

U svakom slučaju, ja sam odlučila malo osvježiti znanje, tj, neznanje iz prve pomoći, a živo me zanima kako vi stojite s tim. Jeste li se našli u situaciji da morate pružiti pomoć?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    Bili smo jučer u toplicama i neko dijete se skoro utopilo. Ne znam točno što se dogodilo jer smo bili na ležaljkama u to doba, ali odjednom je animator nešto vrisnuo na razglas i dijete su besvjesno iznijeli iz bazena. Tad su dojurili spasioci i svi su se sjatili uokolo. Kad je dijete već bilo pri svijesti došla je i hitna i odvela ga.
    Kad smo se vraćali doma, počela sam razmišljati da zapravo pojma nemam koja je ispravna procedura. Imala sam prvu pomoć u školi, položila kad sam polagala i vozački, ali da se nađem u situaciji bez spasioca i bez mobitela da zovem hitnu, ne znam što bi trebala napraviti. Ne mogu računati da će se pored mene na plaži ili negdje naći liječnik.
    znam ono umjetno disanje/masažu srca iz svim mogućih serija, ali ne znam koliko je to zapravo pravi način.
    Nedavno sam s nekim pričala i rečeno je da često očevici nesreće znaju napraviti veću štetu no korist pri pokušaju pružanja prve pomoći.

U svakom slučaju, ja sam odlučila malo osvježiti znanje, tj, neznanje iz prve pomoći, a živo me zanima kako vi stojite s tim. Jeste li se našli u situaciji da morate pružiti pomoć?
    Na sreću, nisam često bila u situaciji da mi treba. Imam vozačku, znači da sam morala polagati prvu pomoć, ali to je bilo prije nekoilko desetljeća.

Zatrebala mi je prva pomoć u slučaju gušenja - klince u dobi do 2 godine sam znala izvrnuti za noge ako bi im se zaletjela hrana "u krivu ulicu", a dobro mi je došao i Heimlichov hvat (kad se mlađi sin skoro udavio špekom)

Ostalo - znam kako ide kod opeklina, sitnih rana i sunčanice. Drugo mi trenutno ne pada na pamet.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam "friška" u tome, znam kako i šta treba, ali ne znam dal sam sposobna pomoći jer imam napade panike kad osjetim strah, tako da je kod mene drugi problem, profesor je čak na predavanju i jasno naglasio da se pomogne samo ukoliko smo sigurni da ćemo pomoći da ne bi nastale zbog "pomaganja" još gore stanje unesrećenog..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo linka: http://www.prakticanzivot.com/osnove...ve-pomoci-2319

Kod male djece u kući dobro je znati i osnove prve pomoći kod trovanja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Ivon prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam "friška" u tome, znam kako i šta treba, ali ne znam dal sam sposobna pomoći jer imam napade panike kad osjetim strah, tako da je kod mene drugi problem, profesor je čak na predavanju i jasno naglasio da se pomogne samo ukoliko smo sigurni da ćemo pomoći da ne bi nastale zbog "pomaganja" još gore stanje unesrećenog..
    Da, na ispitu možeš osjetiti paniku, ali kad si u stvarnoj životnoj situaciji, većina ljudi ipak smogne snage i pomogne najbolje što može, bez straha i panike.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

i ovdje http://www.hitna-pomoc-zg.hr/ ima pregledno

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znam osnove.
    Proljetos sam obnovila znanje i zavrsila tecaj kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe vanjskog defibrilatora u stanici hitne pomoci zagreb.
    ima na internetu snimljen tecaj koji objasnjava osnovne korake. Masaza srca i umjetno disanje je samo jedan dio , za optimalnu pomoc vazni su koraci prije i nakon toga.
    Srecom , nisam jos imala potrebe nikad isprobati znanje.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da, na ispitu možeš osjetiti paniku, ali kad si u stvarnoj životnoj situaciji, većina ljudi ipak smogne snage i pomogne najbolje što može, bez straha i panike.
    Nije stvar ispita nego pružanja prve pomoći, našla sam se u prometnoj nesreći, i stvar je panike, gdje jednostavno blokiram i nisam u stanju pomoći.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nije stvar ispita nego pružanja prve pomoći, našla sam se u prometnoj nesreći, i stvar je panike, gdje jednostavno blokiram i nisam u stanju pomoći.
    Da li blokiras kad si sama ili kad ima drugih ljudi koji bi uskocili?
    u svakom slucaju tecaj daje sigurnost da znas sto trebas ciniti i kako to ciniti. Pa onda samo streberski postupas po uputama.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

o, da se radi (nedajbože) o tvome djetetu ne bi blokirala
    Vjeruj mi!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    o, da se radi (nedajbože) o tvome djetetu ne bi blokirala
    Vjeruj mi!
    Ma , da i ja mislim. To se zove : podjeljena odgovornost. Ocekujes da ce drugi uskociti pa mozes panicariti.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kupila sam knjižicu "Prva pomoć za djecu" i ona nam stoji doma na vidljivom mjestu u hodniku. Tu i tamo je ponovno prelistam da se prisjetim.

Imamo malog kamikazu (evo je nedavno slomio ruku doma) a po ljeti su nam često u dvorištu djeca iz susjedstva pa zlu ne trebalo pokušavam znati što više mogu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    Kupila sam knjižicu "Prva pomoć za djecu" i ona nam stoji doma na vidljivom mjestu u hodniku. Tu i tamo je ponovno prelistam da se prisjetim.

Imamo malog kamikazu (evo je nedavno slomio ruku doma) a po ljeti su nam često u dvorištu djeca iz susjedstva pa zlu ne trebalo pokušavam znati što više mogu
    Ja imam ovu knjigu http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-6...a-za-roditelje (unutra ima dosta korisnog materijala ako znaš gdje tražiti) + priručnik prve pomoći za autoškolu + kutiju (staru, iz auta) s priborom za prvu pomoć, ali čini mi se da bih djecu trebala početi učiti što i kako učiniti u slučaju frke dok su sami doma. Za sada znaju samo koga treba zvati ili dovesti. Naučili su nešto i sami (kad ima čovjek alergičare i astmatičare u kući, s tim se živi i ne razmišljaš da su te aktivnosti zapravo dio prve pomoći) ali kako su djeca narasla i dugo nije bilo nikakve frke, ne bi škodilo podsjetiti se + naučiti njih. Već dugo nije trebalo ništa osim lijepljenja flastera i zaustavljanja krvarenja iz nosa, ali nikad ne znaš...

rossa, hvala na ovoj korisnoj temi!

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    i ovdje http://www.hitna-pomoc-zg.hr/ ima pregledno
    super link,idem ga malo prouciti bolje

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Na tecaju naucis kako postupati korak po korak.
    jedan od koraka je utvrditi da li unesreceni dise.
    ako ne dise , niti jedna steta koju mu naneses nece mu skoditi vise od ne prizanja pomoci.
    bez pruzanja pomoci on je - mrtav.
    lom rebra od masaze srca ili gripu koju moze dobiti od tebe je zanemariva steta prema alternativi da bude mrtav.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ma , da i ja mislim. To se zove : podjeljena odgovornost. Ocekujes da ce drugi uskociti pa mozes panicariti.
    Ja nikad nisam imala neku posebno opasnu situaciju, ali kad se mo prošle godine objesila na ogradu i razderala vrat bila sam ful smirena (bilo nas je samo 4 u parkiću, pa nisam mogla delegirati odgovornost nekom drugom) i nisam ni u jednom trenutku paničarila. Sve sam smireno odradila, i dijete i muža i taksi. Tek kad smo se vratili iz Klajićeve, kad je sve bilo gotovo, legla sam u krevet i počea se tresti jer su mi u glavi počele sijevati sve moguće ŠBBKBB kombinacije.
    Vjerojatno adrenalin odradi svoj dio.

Ali Sirius je u pravu kad kaže da je znanje to koje pruža sigurnost i smanjuje paniku. Meni je u mom slučaju sigurno pomoglo iskustvo prethodnog šivanja pa sam odmah znala kamo krenuti.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako se dobro sjećam to pomaganje/odmaganje je kod nas prof spomenuo u kontekstu automobilskih nesreća, često se dogodi da se ozljeđena kralježnica još više ozljedi ako se na krivi naćin izvlači ozljeđenog, trebalo bi se prvo imobilizirati a ne navrat nanos izvlačiti van.
    Znam da sam mm-u tupila da ako ikad doživino saobračajku sa klincima da ih vadi van skupa sa AS, odnosno da ih ne vadi iz njih.
    Što se tiče ovako nekih situacija kod kuće nije bilo nekih strašnih situacija tipa gušenja, bilo ja padova i skoro lomova i u tom trenu sam djelovala sabrano, tek kada bi sve bilo gotovo dobila bi proljev i počela paničariti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kako nisam osobno imala iskustvo, ispričati ću vam jedno - naš prijatelj je prije par mjeseci spasio život.

dečko je vozio ispred njega na motoru, pao, udario glavom u rubnik ceste i ostao ležati.
    skupil ose ljudi, ali nitko ne prilazi, svi gledaju.
    on je prišao, dečko sa kacigom, neprepoznatljivog izraza lica, sav otečen, grklja i guši se u krvi.
    ovaj naš, niti nema pojma o prvoj pomoći, a isto inače po karakteru paničan, ne podnosi krv, ni ovakve ružne prizore.
    prva pomisao - bočni položaj.
    i okrenuo ga je.
    došla je hitna u tom trenu. doktor mu govori - gospodine, vi ste upravo spasili jedan mladi život.
    s takvim glupim okretanjem.
    da ga nije okrenuo - ovaj bi se ugušio.
    kaže doktor, nemate pojma koliko malo ljudi je to spremno napraviti, bojeći se da ne napravi više štete, ne znaju prvu pomoć, pa bolje da ništa ne poduzimaju...
    kad je život u pitanju, kaže ovaj njemu, nema štete. tu se radi o minutama, niti jedna hitna ne može tako brzo doći na mjesto nesreće.

naš prijatelj je u totalnom šoku došao kući, sav krvav, u nekakvom transu, tresao se.
    ali je spasio život.

ta njegova priča me je baš dirnula, jer sam i sama mislila ovo - bolje ništa ne dirati, ako ne znaš.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I moj tata je na isti način spasio život.
    Spavao je i čuo vani udarac, izjurio je van, gđa. leži na cesti.
    Gospođa je išla biciklom na posao (oko 5 ujutro, još je bio mrak), netko ju naletio na nju autom.
    Polegao ju je na nogostup, okrenuo na bok, pozvao hitnu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje znanje se svodi na ovo:
    - provjeriti da li diše
    - provjeriti puls
    - osloboditi dišne puteve
    - okrenuti na bok ako diše i ima puls, ako nema onda cpr koje se više ne sjećam (1 udisaj 5 pritisaka-tri prsta ispod sternuma, tog se više ne sjećam kao niti s koliko prstiju se radi cpr djeci...)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa Vidi poruku
    moje znanje se svodi na ovo:
    - provjeriti da li diše
    - provjeriti puls
    - osloboditi dišne puteve
    - okrenuti na bok ako diše i ima puls, ako nema onda cpr koje se više ne sjećam (1 udisaj 5 pritisaka-tri prsta ispod sternuma, tog se više ne sjećam kao niti s koliko prstiju se radi cpr djeci...)
    Slika vrijedi 1000 riječi - ja se sjećam slika iz priručnika prve pomoći (osnovna škola, daleko prije vozačkog): beba - masaža srca s 2 prsta, malo dijete - masaža jednom rukom, velika djeca i odrasli - masaža srca sa 2 ruke. I ide omjer ovako kako si napisala, na 5 pritisaka 1 udah usta na nos ili usta na usta.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Nedavno sam isto razmišljala o otvaranju ove teme, jer sam zapravo shvatila da neznam kako bi nekome pomogla da se nešto dogodi.
    Nisam polagala vozački ispit, pa neznam osnove, znam ono nešto iz filmova ili serija, tipa okrenut na bok, umjetno disanje, masaža srca.
    A prije toga, il poslije neznam. Eventualno stegnut mjesto krvarenja, stisnut što jače.
    A hemilchov hvat? Što kod opeklina, sunčanice, moram pregledat ove linkove koje ste slale.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Znam dosta. Bila sam vođa ekipe za natjecanje iz Prve pomoći u osnovnoj školi, stalno smo išli na natjecanja i bili odlični. To je bilo još prije nove ere, ali usjeklo se, nisam zaboravila.
    Moja specijalnost su tada bile ozljede trbušne šupljine (niski polusjedeći položaj,noge blago razmaknute, sterilna gaza blago položena na ranu...,i tih detalja se sjećam) i prijelomi ekstremiteta, pamtim i koja se ruka prva oblači, a koja svlači kod prijeloma, a di ne bih nužnost okretanja u bočni položaj, to mi je ono, osnova osnova.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Omjer masaza:udah je 30:2

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zna li netko da li se u osnovnoj školi uči prva pomoć i u sklopu kojeg predmeta? Priroda nije - imam friška iskustva. Biologija - možda. Zdravstveni odgoj? Po mom mišljenju to bi bilo pravo mjesto (umjesto prepucavanja o spolnosti, bolje bi bilo da je 90% tog predmeta posvećeno ovakvim stvarima).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ovo me sjetilo, 4. razred srednje - natjecanje iz prve pomoći, mi prvaci Hrvatske i te se god nije održalo savezno natjecanje (umrla nam država, nije joj bilo pomoći). pobjedu smo proslavili žestoko, neki su bili u stanju da smo trebali primijeniti neka usvojena znanja. mislim da još uvijek znam dosta, ali nisam sigurna koliko bih zaista bila od koristi. ono što se polaže za vozački ispit su stvarno samo osnove, a da bi svi trebali povremeno obnoviti znanje, kao i djeci dati osnovne instrukcije, sigurno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kako nisam osobno imala iskustvo, ispričati ću vam jedno - naš prijatelj je prije par mjeseci spasio život.

dečko je vozio ispred njega na motoru, pao, udario glavom u rubnik ceste i ostao ležati.
    skupil ose ljudi, ali nitko ne prilazi, svi gledaju.
    on je prišao, dečko sa kacigom, neprepoznatljivog izraza lica, sav otečen, grklja i guši se u krvi.
    ovaj naš, niti nema pojma o prvoj pomoći, a isto inače po karakteru paničan, ne podnosi krv, ni ovakve ružne prizore.
    prva pomisao - bočni položaj.
    i okrenuo ga je.
    došla je hitna u tom trenu. doktor mu govori - gospodine, vi ste upravo spasili jedan mladi život.
    s takvim glupim okretanjem.
    da ga nije okrenuo - ovaj bi se ugušio.
    kaže doktor, nemate pojma koliko malo ljudi je to spremno napraviti, bojeći se da ne napravi više štete, ne znaju prvu pomoć, pa bolje da ništa ne poduzimaju...
    kad je život u pitanju, kaže ovaj njemu, nema štete. tu se radi o minutama, niti jedna hitna ne može tako brzo doći na mjesto nesreće.

naš prijatelj je u totalnom šoku došao kući, sav krvav, u nekakvom transu, tresao se.
    ali je spasio život.

ta njegova priča me je baš dirnula, jer sam i sama mislila ovo - bolje ništa ne dirati, ako ne znaš.
    ja sam na bok okrenula ... vlastito dijete
    čovjek u šoku i kad je jedini koji može - napravi sve
    kad ima drugih koji se čine sposobnijima preuzet, onda je koma

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Znam neke osnove; okrenuti na bok, provjeriti puls, dišne puteve, dati umjetno disanje... Ono što sam sigurno zaboravila i što me več dugo kopka je povezivanje u slučaju krvarenja ili amputacije. Nema šanse sa se sjetim di treba stisnut da se npr. zaustavi krvarenje nadlaktice, znam da je negdje ispod ruke, neka točka ali gdje...pojma nemam.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Znam neke osnove; okrenuti na bok, provjeriti puls, dišne puteve, dati umjetno disanje... Ono što sam sigurno zaboravila i što me več dugo kopka je povezivanje u slučaju krvarenja ili amputacije. Nema šanse sa se sjetim di treba stisnut da se npr. zaustavi krvarenje nadlaktice, znam da je negdje ispod ruke, neka točka ali gdje...pojma nemam.
    joj, digitalna kompresija je nešto što nikada neću zaboraviti :drugo mjesto u državi:
    svi vezovi marama, zavoja... sve što je vezano uz ozljede... toga se sjećam

ali mislim da ne bih znala reanimirati, bojala bih se masirati srce u strahu da ne napravim nešto pogrešno

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    nama su nekad davno u oš na pp rekli cijelu šaku gurnuti pod pazuho

i treba obavezno podići povrijeđeni ekstremitet, uz imobilizaciju

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Bilježim si ovu temu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.gss.hr/savjeti/u-slucaju-nesrece/

evo i malo za nevolje u prirodi