Fala na ideji! Ovo moram potražiti.
Inače, ni meni se ograničenja iz prvog posta ne čine dramatičnima (pogotovo što mm živi već dugo s povišenim masnoćama, pa pazimo na prehranu).
Dodatak - budući da su dozvoljena jaja, možeš napraviti razne musake od riže (ili krumpira) i kuhanog povrća: u pleh ili kaserolu složiš red kuhane riže - red brokule, red kuhane riže, zaliješ mješavinom 1 jajeta i vrhnja (u našem slučaju to bude nemasni jogurt umjesto vrhnja) uz dodatak soli i papra po ukusu, malo češnjaka u prahu, eventualno žličica parmezana i zapečeš u pećnici. Može se to raditi i s više sira i s mljevenim mesom u minimalnoj količini, tek da popravi okus). Ako koristiš meso, uzmeš mljevenu piletinu ili teletinu, propržiš na žlici ulja u odvojenoj posudi i izvučeš samo meso, a umak i masnoću od mesa ne stavljaš. Ovo se osim s brokulom može raditi s karfiolom, s kombinacijom brokula+karfiol, s keljom, s porilukom... kombinacija ima puno.
Od mesa - piletina pečena u ekspres loncu - tako da se više kuha nego peče (koristiti pileća prsa bez kože u komadu): na 1 žličici ulja u odvojenoj tavici zapečeš meso sa svih strana da dobije koricu, a onda prebaciš u lonac, zadihtaš i pečeš do kraja (15 min je dosta, čak na granici da bude previše). Treba dodati glavicu luka, par režnjeva češnjaka i jabuku ili neko povrće tipa mrkva i prokulice + malo vode (1 dl) i lovorov list i da vidiš pečenja s 1 žličicom ulja ili čak bez toga. Ja ponekad samo razmažem mrvicu ulja po tavi (koristim silikonski kist) da ga bude što manje.
Kuhana teletina je najbolja iz juhe, uz to pire i npr. špinat, od kuhane junetine može se napraviti salata (ako je dozvoljen luk - super, ako nije, onda s kukuruzom ili klicama mungo graha, kao preljev pola čaše nemasnog jogurta posoliti i popapriti).
Pečeni celer je isto odličan.
Od žitarica koje nisam spomenula dolazi u obzir hajdinska kaša, prosena kaša, kuskus...
Guste juhe bez zaprške(dodati zobene pahuljice): od brokule , od graha ili graška (ispasirati da se uklone ljuske ako je bitno osigurati lakšu probavljivost), od mrkve (kuhanu obraditi štapnim mikserom). Bez zobenih pahuljica - od ribanog krumpira, od paradajza s rižom...
Bistre juhe - teleća, pileća (skuhaš dan ranije, ohladiš i skineš svu mast koja se istaložila na površini). Isto - juha od bijele ribe je zakon.
Salate od raznog kuhanog povrća - cikla, mahune...već spomenuti kukuruz (ako je konzervirani neprihvatljiv, ima i smrznutog kukuruza u zrnu).
Hummus - namaz od slanutka (u njega doduše ide maslinovo ulje, ali to je hladno prešano, treba pitati doktore da li se to smije)
Pečene paprike se mogu napraviti na salatu, isto se stavi 1 mala žličica maslinovog ulja, ali ne znam baš da li bih paprike uključila u tom prvom mjesecu ...
Gljive - nikako ne pretjerivati jer su teško probavljive, ali štajaznam prstohvat sušenih vrganja ili 2-3 šampinjona mogu znatno popraviti okus variva ili juhe, ako je dozvoljeno.
Deserti: kompot od jabuka, od krušaka, od svježih šljiva, od suhih šljiva

, od višanja (zamrznutih) i drugog voća koje je dostupno... Od kolača mi na pamet pada gris štrudla u koju ide jogurt, gris i voće, a ulja samo toliko da se podmaže pleh (može se čak i preskočiti).