Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Mjesec dana dijete: kako izdržati do kraja?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Mjesec dana dijete: kako izdržati do kraja?

Dakle, da ne duljim... Čeka nas mjesec dana dijete kao nakon operacije GI-trakta.
    Dozvoljeno nemasno meso, sve nemasne juhe, tjestenina, riža, kuhani krumpir, kuhano povrće (neko), voće kuhano ili u obliku soka, mliječni prozvodi i jaja (??)
    Kako osmisliti iole normalne obroke a da nisu kuhano meso, riža, povrće iz juhe, rezanci u istoj i kuhani krumpir na kockice?? Mislim, ok mi je to na par dana, ali cijeli mjesec.... .
    Što ste (ako ste) kuhale a da je dijetalno i poštuje zadane smjernice? Što uzeti između obroka, za užinu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni ti se to uopce ne cini tako dramaticno , i prilicno je raznovrsno. Pogotovo samo mjesec dana , a jos je i zdravlje u pitanju. Samo trebas dobar plan obroka i to je to.
    Da li smije dinstano meso i povrce , ili je uvjet samo kuhano u vodi i na pari ?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja se većinu vremena tako hranim jer to volim.
    Npr, pileća prsa skuhaš, meso narežeš na kockice, zaliješ vrhnjem i dodaš fusile. U juhu ukuhaš jaje.

Smije li kruh? Tada se mogu u pećnici speći kockice od kruha i njih stavljati u juhu, da nije uvijek paštica.

Riža može na sto načina. Možeš umiješati povrće, pa jesti kao varivo. Ili skuhati na bijelo, dodati ribani sir, više vrsta. Možeš napraviti koh od riže.

Kuhano meso koje god staviš, na salatu s maštom znači, meso koje smije narezati, kuhano povrće narezati, tjesteninu kuhanu, kuhano jaje, začiniti čime smiješ, ocat, limun, vrhnje...

Pire. Napraviš od pirea oblik jezera između planina i u udubinu složiš zanimljivo narezano povrće.

Može li guste juhe? Staviš razno povrće koje smije i smiksaš. Mi to zovemo "zelena juha" i u nju stavljamo kruh prepečen pa na kockice.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da li smije dinstano meso i povrce , ili je uvjet samo kuhano u vodi i na pari ?
    Samo kuhano, ništa prženo, dinstano, nemasno.
    Kruh ne može (piše na uputi: ne može svježi-što god to značilo).
    Ručak bi se morao dati podgrijati tako da se na krumpir ne mogu previše osloniti.

Beti, ne smije prženo ništa, ne smije masno tako da otpada sir. Gusta juha dolazi u obzir, ali s jaaako malo vrhnja.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne smije svježi kruh, ali može prepečeni? Dvopek? Ili ono što sam napisala, ispečeš jučerašnji kruh na kockice u pećnici, bez ikakvih dodataka, samo temperatura, dok ne postane hrskav.

A ima i nemasnih sireva. Evo jedna tablica:
    http://nadijeti.com/2013/02/14/sir-u-ishrani/

Posljednje uređivanje od Beti3 : 13.10.2013. at 15:00

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne mogu više editirati. U gustu juhu ne stavljam vrhnje.

Ako ne možeš krumpir za ručak, možda može za večeru pire.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pogledaj si malo jogurt dresinge.
    Možda da probaš raznorazne salate s kuhanim povrćem,jajima ili mesom uz dodatak jogurt dresinga.
    Možda bi mu za promjenu dobro došla pašteta od kuhanog mesa uz nešto.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala vam!
    Kockice su već pečene: tog se ne bih sjetila. Dvopek ne kupujem nikada jer ima konzervansa i koječega tako da je ovo izvrsno rješenje.
    Kosjenka, pašteta od mesa?? Sa čime je napraviti kad se puno toga ne smije?

Beti, napravila sam salatu od "mašleka", kuhane teletine, kuhane mrkve i špinata kuhanog na pari. Malo soli, maaaalo limunovog soka=neloše.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kuhano meso, kuhano jaje, malo kuhanog povrća...mrvica maslaca

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mim , našla sam ti ovo http://www.kbd.hr/index.php?id=699

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

vidi ovdje http://www.dv-zirek.hr/recepti.asp
    izbaci što ne smije, eventualno ubaci što smije i probaj.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo još primjer jelovnika, sirovo voće zamjeni kuhanim i izbaci što ne smiješ http://web.vip.hr/sanja.bozic.vip/Di...zeludac_hr.pdf
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.10.2013. at 18:34

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako si u Zagrebu posudi ovu knjigu: http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...edId=950605056

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Ako si u Zagrebu posudi ovu knjigu: http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...edId=950605056
    Fala na ideji! Ovo moram potražiti.

Inače, ni meni se ograničenja iz prvog posta ne čine dramatičnima (pogotovo što mm živi već dugo s povišenim masnoćama, pa pazimo na prehranu).

Dodatak - budući da su dozvoljena jaja, možeš napraviti razne musake od riže (ili krumpira) i kuhanog povrća: u pleh ili kaserolu složiš red kuhane riže - red brokule, red kuhane riže, zaliješ mješavinom 1 jajeta i vrhnja (u našem slučaju to bude nemasni jogurt umjesto vrhnja) uz dodatak soli i papra po ukusu, malo češnjaka u prahu, eventualno žličica parmezana i zapečeš u pećnici. Može se to raditi i s više sira i s mljevenim mesom u minimalnoj količini, tek da popravi okus). Ako koristiš meso, uzmeš mljevenu piletinu ili teletinu, propržiš na žlici ulja u odvojenoj posudi i izvučeš samo meso, a umak i masnoću od mesa ne stavljaš. Ovo se osim s brokulom može raditi s karfiolom, s kombinacijom brokula+karfiol, s keljom, s porilukom... kombinacija ima puno.

Od mesa - piletina pečena u ekspres loncu - tako da se više kuha nego peče (koristiti pileća prsa bez kože u komadu): na 1 žličici ulja u odvojenoj tavici zapečeš meso sa svih strana da dobije koricu, a onda prebaciš u lonac, zadihtaš i pečeš do kraja (15 min je dosta, čak na granici da bude previše). Treba dodati glavicu luka, par režnjeva češnjaka i jabuku ili neko povrće tipa mrkva i prokulice + malo vode (1 dl) i lovorov list i da vidiš pečenja s 1 žličicom ulja ili čak bez toga. Ja ponekad samo razmažem mrvicu ulja po tavi (koristim silikonski kist) da ga bude što manje.

Kuhana teletina je najbolja iz juhe, uz to pire i npr. špinat, od kuhane junetine može se napraviti salata (ako je dozvoljen luk - super, ako nije, onda s kukuruzom ili klicama mungo graha, kao preljev pola čaše nemasnog jogurta posoliti i popapriti).

Pečeni celer je isto odličan.

Od žitarica koje nisam spomenula dolazi u obzir hajdinska kaša, prosena kaša, kuskus...

Guste juhe bez zaprške(dodati zobene pahuljice): od brokule , od graha ili graška (ispasirati da se uklone ljuske ako je bitno osigurati lakšu probavljivost), od mrkve (kuhanu obraditi štapnim mikserom). Bez zobenih pahuljica - od ribanog krumpira, od paradajza s rižom...

Bistre juhe - teleća, pileća (skuhaš dan ranije, ohladiš i skineš svu mast koja se istaložila na površini). Isto - juha od bijele ribe je zakon.

Salate od raznog kuhanog povrća - cikla, mahune...već spomenuti kukuruz (ako je konzervirani neprihvatljiv, ima i smrznutog kukuruza u zrnu).
    Hummus - namaz od slanutka (u njega doduše ide maslinovo ulje, ali to je hladno prešano, treba pitati doktore da li se to smije)

Pečene paprike se mogu napraviti na salatu, isto se stavi 1 mala žličica maslinovog ulja, ali ne znam baš da li bih paprike uključila u tom prvom mjesecu ...

Gljive - nikako ne pretjerivati jer su teško probavljive, ali štajaznam prstohvat sušenih vrganja ili 2-3 šampinjona mogu znatno popraviti okus variva ili juhe, ako je dozvoljeno.

Deserti: kompot od jabuka, od krušaka, od svježih šljiva, od suhih šljiva , od višanja (zamrznutih) i drugog voća koje je dostupno... Od kolača mi na pamet pada gris štrudla u koju ide jogurt, gris i voće, a ulja samo toliko da se podmaže pleh (može se čak i preskočiti).

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Probaj napraviti zobeno mlijeko, odlično je za ugušćivanje jušnih jela (ili samo ubaci malo zobenih).

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Fala na ideji! Ovo moram potražiti.

Inače, ni meni se ograničenja iz prvog posta ne čine dramatičnima (pogotovo što mm živi već dugo s povišenim masnoćama, pa pazimo na prehranu).

Dodatak - budući da su dozvoljena jaja, možeš napraviti razne musake od riže (ili krumpira) i kuhanog povrća: u pleh ili kaserolu složiš red kuhane riže - red brokule, red kuhane riže, zaliješ mješavinom 1 jajeta i vrhnja (u našem slučaju to bude nemasni jogurt umjesto vrhnja) uz dodatak soli i papra po ukusu, malo češnjaka u prahu, eventualno žličica parmezana i zapečeš u pećnici. Može se to raditi i s više sira i s mljevenim mesom u minimalnoj količini, tek da popravi okus). Ako koristiš meso, uzmeš mljevenu piletinu ili teletinu, propržiš na žlici ulja u odvojenoj posudi i izvučeš samo meso, a umak i masnoću od mesa ne stavljaš. Ovo se osim s brokulom može raditi s karfiolom, s kombinacijom brokula+karfiol, s keljom, s porilukom... kombinacija ima puno.

Od mesa - piletina pečena u ekspres loncu - tako da se više kuha nego peče (koristiti pileća prsa bez kože u komadu): na 1 žličici ulja u odvojenoj tavici zapečeš meso sa svih strana da dobije koricu, a onda prebaciš u lonac, zadihtaš i pečeš do kraja (15 min je dosta, čak na granici da bude previše). Treba dodati glavicu luka, par režnjeva češnjaka i jabuku ili neko povrće tipa mrkva i prokulice + malo vode (1 dl) i lovorov list i da vidiš pečenja s 1 žličicom ulja ili čak bez toga. Ja ponekad samo razmažem mrvicu ulja po tavi (koristim silikonski kist) da ga bude što manje.

Kuhana teletina je najbolja iz juhe, uz to pire i npr. špinat, od kuhane junetine može se napraviti salata (ako je dozvoljen luk - super, ako nije, onda s kukuruzom ili klicama mungo graha, kao preljev pola čaše nemasnog jogurta posoliti i popapriti).

Pečeni celer je isto odličan.

Od žitarica koje nisam spomenula dolazi u obzir hajdinska kaša, prosena kaša, kuskus...

Guste juhe bez zaprške(dodati zobene pahuljice): od brokule , od graha ili graška (ispasirati da se uklone ljuske ako je bitno osigurati lakšu probavljivost), od mrkve (kuhanu obraditi štapnim mikserom). Bez zobenih pahuljica - od ribanog krumpira, od paradajza s rižom...

Bistre juhe - teleća, pileća (skuhaš dan ranije, ohladiš i skineš svu mast koja se istaložila na površini). Isto - juha od bijele ribe je zakon.

Salate od raznog kuhanog povrća - cikla, mahune...već spomenuti kukuruz (ako je konzervirani neprihvatljiv, ima i smrznutog kukuruza u zrnu).
    Hummus - namaz od slanutka (u njega doduše ide maslinovo ulje, ali to je hladno prešano, treba pitati doktore da li se to smije)

Pečene paprike se mogu napraviti na salatu, isto se stavi 1 mala žličica maslinovog ulja, ali ne znam baš da li bih paprike uključila u tom prvom mjesecu ...

Gljive - nikako ne pretjerivati jer su teško probavljive, ali štajaznam prstohvat sušenih vrganja ili 2-3 šampinjona mogu znatno popraviti okus variva ili juhe, ako je dozvoljeno.

Deserti: kompot od jabuka, od krušaka, od svježih šljiva, od suhih šljiva , od višanja (zamrznutih) i drugog voća koje je dostupno... Od kolača mi na pamet pada gris štrudla u koju ide jogurt, gris i voće, a ulja samo toliko da se podmaže pleh (može se čak i preskočiti).
    Ovo sve zvuči izvrsno, ALI!! Zabranjeno mljeveno meso, mahunarke, karfiol, brokula, zapečeno, prženo, gljive, kupusnjače općenito.... . Špinat i krumpir ne mogu podgrijati tako da ostaje malo toga.
    Inače sve ovo ostalo zvuči savršeno-za inače. Otprilike tako i kuham, ali sad je stvarno riječ o strogoj dijeti (prijetnja je slijepo crijevo-upala, ali nije još za operaciju).

Kosjenka, zobene i rižine pahuljice i inače koristim za zgusnuti jelo, ali mi nije palo na pamet raditi domaće zobeno mlijeko. Baš dobra ideja!!

Hvala vam svima! Cathy, ovu knjigu ću kupiti, a ne posuditi. Nisam znala za nju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Slijepo crijevo . Kad sam imala isti slucaj , nisam dobila nikakvu posebnu prehranu . Ali i tako sam bila na prisilnoj dijeti jer sam dobila bolove nakon svakog obroka ( samo sam jela stapice , dvopek i caj -dva tjedna). Ali se sve smirilo , i vec je proslo 10 godina od tad.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sve zvuči izvrsno, ALI!! Zabranjeno mljeveno meso, mahunarke, karfiol, brokula, zapečeno, prženo, gljive, kupusnjače općenito.... . Špinat i krumpir ne mogu podgrijati tako da ostaje malo toga.
    Inače sve ovo ostalo zvuči savršeno-za inače. Otprilike tako i kuham, ali sad je stvarno riječ o strogoj dijeti (prijetnja je slijepo crijevo-upala, ali nije još za operaciju).

Kosjenka, zobene i rižine pahuljice i inače koristim za zgusnuti jelo, ali mi nije palo na pamet raditi domaće zobeno mlijeko. Baš dobra ideja!!

Hvala vam svima! Cathy, ovu knjigu ću kupiti, a ne posuditi. Nisam znala za nju.
    Nisam sigurna da se može kupiti, ali probaj. Ako ne u knjižarama onda u antikvarijatu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a zašto nebi ugusnula juhu s mrkvom ili bućom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •