Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
Udruga Roda provodi projekt Trudna na poslu – STOP diskriminaciji majki na tržištu rada i poziva Vas da doprinesete promjenama koje želite vidjeti u društvu. Ovim putem prikupljamo iskustva trudnica i majki koje su osjetile nepravdu u vrijeme traženja posla, razgovora za posao, priprema za rodiljni/roditeljski dopust i po povratku na posao.

- na razgovoru za posao postavljana su Vam pitanja o Vašem obiteljskom statusu i planovima za budućnost

- poslodavac i(li) ostali zaposlenici zbijali su neukusne šale na račun Vaše težine/pojačanog apetita/češćih odlazaka na toalet i sl.

- dok ste bili na rodiljnom/roditeljskom dopustu dogodile su se organizacijske promjene koje su se odnosile i na Vaše radno mjesto, ali vi o tome niste bili obaviješteni

.
U trudnoći s prvim djetetom prigovarali su mi na poslu zbog čestih odlazaka na wc i mučnina , da je neprimjereno i da "se suzdržim".
Također je došlo do promjena unutra firme, te sam ja dobila produljenje ugovora o radu točno do datuma prestanka porodiljnog, odnosno "škartali" su me u međuvremenu.

Prije druge trudnoce poslodavac me pitao koliko mi je staro prvo dijete, imam li koga da je čuva, koliko mi je ozbiljna druga veza i planiram li dijete slućajno, ako da, ništa od posla, i pitao me jesam li možda trudna jer izgledam tako (malo sam punija bila).

Dok je drugi poslodavac u mojoj drugoj trudnoći zbijao šale na moj račun da sam trebala koristiti kondome iako je dijete planirano i željeno najmanje 4 mjeseca!