Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Ostanak kod kuce

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Ostanak kod kuce

Zanima me slijedece: ukolko radim za drzavnu firmu, da li nakon godine dana porodiljnog imam pravo ostati kod kuce. Ne trazim da mi iko ista placa, samo me zanima da li me posao moze cekati ili mi oni mogu dati otkaz. Radi se o drugom djetetu.Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je pravo na neplaceni dopust do trece godine zivota djeteta, imas ga bez obzira na to gdje radis, posao te ceka

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Hvala. Znas li gdje mogu nesto procitati o tome, na portalu ili u NN?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zakon o radu NN 137/2004

LINK

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ali ti za to vrijeme ne ide staž, a kak je sa zdravstvenim osiguranjem ne znam.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni zdravstveno nemas- moras se osigurati prek muza ili burze (valjda burze :? , ja sam prek mm-a)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nema osiguranja "preko burze", tako je nekad bilo. Sad je zdravstveno osiguranje potpuno odvojeno od Zavoda za zapošljavanje.

Mislimo mi na isto, samo sam naglasila da burza s tim nema ništa.

Strpite se do sutra, biti će na portalu o tome.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni je danas zadnji dan mog neplacenog trogodisnjeg . Bilo je prekrasno i obavezno bi to ponovila sa drugim djetetom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Cure koje ste bile na neplaćenom trogodišnjem - koja mi je bolja varijanta, a1) ili a2) ?
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2041
    Ovo preko muža mi se čini kompliciranije, da li on u tom slučaju ima neke olakšice na mene?

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam bila na varijantu a) mirovanje radnog odnosa. Kao sto kaze u tekstu, to je moje pravo i ja sam ga iskoristila. Zdravstveno mi je islo preko MM, a on je dobio porezne olaksice (prilikom prijave poreza prilozio je i moju potvrdu o mirovanju radnog odnosa).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj deedee prvotno napisa
    Ja sam bila na varijantu a) mirovanje radnog odnosa. Kao sto kaze u tekstu, to je moje pravo i ja sam ga iskoristila. Zdravstveno mi je islo preko MM, a on je dobio porezne olaksice (prilikom prijave poreza prilozio je i moju potvrdu o mirovanju radnog odnosa).
    Ahaa, znači u varijanti A2) MM može koristiti poreznu olakšicu na mene, a u varijanti A1) ne može.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ma moze, zasto ne bi moglo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Deedee kaj može, na tekstu s portala (gore je link) se spominju dvije varijante.
    Hoćeš reći da MM može koristiti poreznu olakšicu i u varijanti a1) i u varijanti a2) ?

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moze u varijanti a), a za varijantu b) ne znam, no ne vidim zasto ne bi moglo.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

a1) ili 1a) hocu reci...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a) mirovanje radnoga odnosa do tri godine djetetova života
    1/ Poslodavac će roditelja koji koristi navedeno pravo odjaviti u službama HZMO-a i HZZO-a sa evidencije zaposlenih. Korisnik ovog dopusta zdravstveno osiguranje može ostvariti kao nezaposlena osoba ako se u roku od 30 dana od odjave od poslodavca prijavi područnom uredu HZZO-a. Od potrebne dokumentacije dovoljno je imati sa sobom osobnu iskaznicu i obrazac tiskanicu 2.
    2/ Druga mogućnost ostvarivanja prava na osnovno zdravstveno osiguranje je prijava preko bračnog ili izvanbračnog partnera: u tom slučaju potrebno je uz tiskanicu 3 priložiti dokaz o prebivalištu ili stalnom boravku (uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica), vjenčani list ne stariji od 6 mjeseci, dokaz da nema drugu osnovu osiguranja (radna knjižica ili ispis staža HZMO-a) i za izvanbračne supružnike izjava, ovjerena kod javnog bilježnika, da živi u izvanbračnoj zajednici i dokaz da nijedan od supružnika nije u braku s trećom osobom.
    Znači može i u varijanti a1) MM koristiti olakšicu. Pa onda je bolja ta varijanta, ova a2) ima više papirologije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Našla sam sad i ovo:

VI pitate - MI odgovaramo -> Radno pravo
    Mirovanje radnog odnosa do treće godine djetetova života

SAŽETAK: Pravo da nakon isteka rodiljnog dopusta ne radi do treće godine djetetova života, roditelj ne mora početi koristiti odmah po isteku rodiljnog dopusta

VI-MI u cijelosti možete pročitati u Informatoru broj 5432 od 29. ožujka 2006.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

TinnaZ, vezano za zdravstveno osiguranje i poreznu olakšicu, TM može koristiti olakšicu za tebe imala ti zdravstveno osiguranje preko njega ili ne, svejedno je. Što se tiče samog zdravstvenog osiguranja, u pravu si, jednostavnije je osigurati se kao nezaposlena osoba u roku od 30 dana od odjave, ne zahtijeva se gotovo nikakva papirologija.

Ti i poslodavac trebate korištenje mirovanja radnog odnosa svakako regulirati pismeno: prvo ti tražiš taj dopust (pozivaš se Zakon o radu), a on tada daje suglasnost. Tu ne bi trebalo biti nikakvih problema jer ti on ne smije osporiti pravo korištenja tog dopusta, ovo je više formalna stvar. Nakon odjave, on zadržava radnu knjižicu kod sebe (tako su mi rekli u mirovinskom kad sam se raspitivala oko tog dopusta). Tebi daje kopiju odjave sa mirovinskog i primjerak odjave sa zdravstva. Kad budeš namjeravala prekinuti taj dopust, najmanje mjesec dana ranije moraš o tome obavjestiti poslodavca.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ok.
    A da li poslodavac "zaključuje" radnu knjižicu. Na jednom mjestu su mi rekli da zaključuje, na drugom da ne znaju, a meni se čini logično da mi ne bi smio zaključiti radnu knjižicu ako sam u radnom odnosu i dalje. Pa to nije prekid radnog odnosa, nego mirovanje. Ali kažu mi ovaj argument: ako se odjavljuje sa HZMO, onda ne ide staž, a ako ne ide staž na mirovinskom, onda ne može biti kontinuitet niti u radnoj knjižici. Jer ne bi se podudarali podaci o "stažu" iz radne knjižice sa onima na mirovinskom.
    Čak su mi rekli da poslodavac, ako mi raskida radni odnos iz nekog razloga (npr. ne javim mu se na vrijeme nakon prestanka neplaćenog), raskida Ugovor o radu sa danom odlaska na neplaćeni, dakle retrogradno. Po meni je to protuzakonito.

Minnie, da li ima kakav link na zakone, pravilnike gdje mogu pročitati ovakve detalje?

I pod koju službu ovo uopće spada, nije porodiljni dopust, nije bolovanje, tko je mjerodavan davati informacije? Svi se nađu iznenađeni kada ih nazovem i ispitujem detalje oko toga.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U HZMO mi pravnica kaže da se moram dogovoriti u svojoj firmi i da zavisi od njih što će mi reći za radnu knjižicu, i povratak na posao.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Minnie, da li ima kakav link na zakone, pravilnike gdje mogu pročitati ovakve detalje?
    Zakon škrto propisuje ono što radniku mora biti omogućeno. I propisano je da se sve sređuje pismenim putem. A o detaljima je teško išta igdje naći, sve info koje sam skupila bile su iz razgovora sa nekim iz HZMO-a. Evo, i oko čuvanja radne knjižice na žalost ima podijeljenog mišljenja, to znači da nema nekog zakonskog akta koji posebno uređuje to pitanje. :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ok, znači ono što si ti saznala je da, poslodavac izdaje Suglasnost, da zaključuje radnu knjižicu, i da ona ostaje kod njega.

Na poao se mogu vratiti na temelju te Suglasnosti gdje piše da se radi o mirovanju radnog odnosa, a ne raskidu, i na temelju Ugovora o radu koji neće biti raskinut.

SVa ostala prava iz radnog odnosa gubim, ne ide mi staž, radni odnos se prekida (ako se zaključuje radna knjižica), poslodavac je jedino obavezan primiti me natrag. I onda se oni čude tamo u nekom izvještaju kako je samo 30 žena prošle godine koristilo tu mogućnost. A prvo i osnovno, svi se nađu iznenađeni kada ispituješ oko toga, ne znaju te uputiti, ne znaju ti reći koja su ti prava, a koje obveze poslodavca, i u 3 službe dobiješ 3 varijante odgovora, a nigdje u nikakvim pravnim aktima nema napismeno detaljno što i kako. Osim da imaš pravo.

Ali ajde, ja ne odustajem, predati ću Zahtjev.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Molim pomoć, sve mi je novo. Dijete uskoro ima 1 godinu a ja bih na neplaćeni. Da li ga moram koristiti odmah nakon rodiljnog ( na dan kad bih trebala ići raditi) ili mogu iskoristiti godišnji pa čak i malo raditi pa onda napisati firmi zahtjev?
    Danas mi na HZMO kažu da pitam u firmi?! Zar nije najprije važno dopušta li to zakon.
    Molim što prije odgovor jer se ovih dana moram javiti u firmu pa da ne padnu u nesvjest u zadnji čas.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •