Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
Slažem se sa sirius. I stvarno se ne mogu načuditi ispravljanju 4 u 3. razredu kad su svi dobili jedinice. ZAŠTO???
Slažem se, djetetu bi trebalo pustiti da zadrži tu ocjenu ako želi. Bez brige, učitelj/ica će jako dobro zapamtiti (i zapisati) tko joj je riješio test od prve i ta četvorka više vrijedi od petice na ispravku.

A veliki broj jedinica kod ostale djece - pa sustav ima načina da se to riješi. Moji su sinovi u višim razredima osnovne škole, pa imam dobar uvid kako to izgleda. Ako je više od pola razreda negativno ocijenjeno na testu, profesor će ga ponoviti, jer to znači da djeca nisu gradivo savladala. Zašto? Pa ima više razloga, ali nije samo do djece. Zato se test i ponavlja. Da se poštedi one koji su gradivo savladali, oni ne moraju ponovno pisati, ali mogu ako žele. Sve je to u redu. Pa zato kod nas često djeca pišu "probne" testove čiji rezultati ne idu u imenik, ako prof.nije siguran jesu li djeca savladala gradivo. Moj mlađi sin ne priča o tome, ali vidim u njegovim bilježnicama "štih probe" iz geografije, prirode i pravopisa. Matematika - ima gomila malih testova (5 min) prije nego se ide pisati veliki. Očito profesorica na taj način provjerava kako djeca savladavaju gradivo prije velikog testa. I budući da im je grupno predznanje dosta traljavo od ranije, često se ti testovi odgađaju dok djeca ne savladaju.

Ja često na informacijama i roditeljskim sastancima slušam pritužbe na profesore s kojima moje dijete nema baš nikakvih problema (matematika). Nema to veze s profesorom, ali ima s mojim djetetom. On jednostavno kuži matematiku od prve i ne treba mu puno tumačiti. Nije to zasluga ni profesora ni roditelja - on to razumije. Druga djeca nisu takva - njima treba više puta objasniti. Istina, moj sin je rano naučio paziti na satu (to je doslovce uvježbano u njegovom slučaju, krenuo je u školu s papirima o prekratkom intervalu pažnje pa je učiteljica s njim radila + mi doma isto) i to se dugoročno pokazalo korisnim, ne za matematiku koju kuži nego za povijest koja mu je dosadna, a opet uspijeva savladati.