Peterlin, kad kažeš "naučio paziti na satu", na što misliš? Kako ste to učili?
Peterlin, kad kažeš "naučio paziti na satu", na što misliš? Kako ste to učili?
Imao je iz Suvaga papire da ima izuzetno kratak interval pažnje. Srećom, došao je pametnoj i sposobnoj učiteljiici koja je točno znala kad je tko od djece prestao paziti i uredno bi ih "vratila" odnosno prizvala natrag. Djeca u prva četiri razreda to nauče uz dobrog učitelja/icu. Mnogi to mogu sami, ali ima ih sigurno pola kojima treba pomoć oko usmjeravanja pažnje.
Dala nam je i upute za doma: audio priče (kratke, pa sve dulje) koje treba slušati i onda znati prepričati; čitanje slikovnica (to je još za predškolce) pa prepričati, s tim da sadržaj treba prilagoditi uzrastu i sposobnostima djeteta. Isto, kad djetetu pričaš, svodi se na to da bitno treba reći u prve tri rečenice jer četvrtu već slabije sluša ako ne napraviš prekid. To vrijedi za predškolce, ali za mnoge još i dosta kasnije.
Kod mlađeg sina koji ima razred pun odvlačitelja pažnje pali nešto drugo - u rečenicu ubaciš nešto što tamo ne pripada. Ideja je iz filma "K-Pax" - scena kad žena rastresenom mužu ujutro priča što je plan za popodne, pa provjerava da li on sluša i kaže "otpala mi je glava jutros, zašila sam je zubnim koncem", a on odgovara "da, da, dobro..."
Nema jedinstvene metode za produljivanje pažnje. Dobar učitelj/profesor prepoznaje znakove nepažnje kod učenika i vodi o tome računa. Isto je bitno i okruženje - ako je razred pun ometatelja i razbijača pažnje, uzalud vam trud svirači. Takav sastav razreda ima moj mlađi sin i vrlo mu je teško paziti na satu kad uvijek netko brblja, izvodi cirkuse ili šeta - takvi su od prvog razreda...Moj sin je čak pokvario neke "prijateljske" veze kad je klincima iz razreda rekao "Pusti me da slušam profesora". Vidim da mu je lakše u višim razredima jer je gradivo zanimljivije, ali svejedno, teško je takvu ekipu motivirati da slušaju. Doma to ide lakše - neki dan sam peglala veš i zvala sina "čitaj mi geografiju/prirodu/whatever - zanima me vaše gradivo". Dok čita ja točno znam po intonaciji glasa (ide sve ravno, bez naglasaka) kad se čitanje pretvori u mehaniku bez slušanja, pa prekinem i pitam nešto.
S druge strane, dok se sjetim sebe (tako me tata uvježbavao i savjetovao) imala sam istih problema - povijest dosadna, pa sam znala zapisati pitanja koja je profesorica postavljala drugima, od čiste dosade. I nije mi trebalo nikakvo učenje doma. Ja sam vizualno stvorenje i to mi je pomagalo, ali moj tata (a ne profesori) je to prokužio i samo mi dao "hint" kako da pomognem sama sebi. Sad ja to radim sa svojom djecom kad mi se učini da treba.