Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Prekid rodiljnog i rad na pola radnog vremena

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno Prekid rodiljnog i rad na pola radnog vremena

Naime sad sam na roditeljskom dopustu,i zaposlila bih se na 4 sata,zanima me dali mogu imati prijavu kod poslodavca,i prijavu na pola rodiljnog,ili zaposlenjem nemam prava na rodiljni dopust,bez obzira što je u pitanju pola radnog vremena.Pravo na rodiljni imam 2 godine (3 djete).Hvala na svim savjetima i odgovorima.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to je novi posao?
    moraš ugovor napraviti na puno radno vrijeme, radiš 4 sata, pol plača gazda, a svoj dio plača hzzo

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ugovor mora biti na puno radno vrijeme, ali ti radiš pola, toliko ti plaća poslodavac, a pola si prijavljena preko HZZO-a i to ti plaćaju oni i to u punom iznosu, tj. 1663 kn.

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Hvala vam na brzo odgovoru,pa super,očekivala sam pola iznosa od HZZO-a(cca 830 kn).

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Rekla bi drugačije o iznosu kojeg isplaćuje hzzo:

Ja sam prekinula roditeljski dva mjeseca prije isteka (odnosno prijavila hzzou rad na pola radnog vremena) i vratila se raditi na 4h.
    Poslodavac mi je isplaćivao pola plaće (formalno, a u stvari onoliko koliko smo se dogovorili), a HZZO mi je isplaćivao pola naknade.

Ali - s obzirom da sam radila na pola i dobivala samo pola naknade: dva mjeseca roditeljskog su se pretvorila u 4 mjeseca sa pola radnog vremena (dakle kada se sve zbroji dobila sam puni iznos naknade koliko me sljeduje)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e sad ovisi kad si ti bila, cure pričaju da sad isplačuju 1663 od cca 4.-5. mjeseca

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hm, ajde onda je možda do toga. Ja sam bila prije godinu dana...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isplaćuje se cijela naknada jer ih je vjerojatno netko tuzio, s obzirom da pravno gledano, ako kazes da je nesto minimalna naknada za neko pravo, onda ne možeš isplacivat manje od tog iznosa. Kad sam ja to dosla traziti zena me je o inosu obavijestila takvim glasom ko da mi iz vlastitog džepa vadi te novce.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lionne prvotno napisa Vidi poruku
    hm, ajde onda je možda do toga. Ja sam bila prije godinu dana...
    Ja sam to pravo koristila prije godinu dana i dobivala sam od HZZO-a puni iznos a ne pola.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cure, ne znam da li sam dobro skužila a baš me zanima ova tema. Ja sam na porodiljnom kao nezaposlena. ako nađem posao na 4 sata mogu dobivat i plaćui naknadu? Ili ipak moram bitna porodiljnom do kraja?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, ne znam da li sam dobro skužila a baš me zanima ova tema. Ja sam na porodiljnom kao nezaposlena. ako nađem posao na 4 sata mogu dobivat i plaćui naknadu? Ili ipak moram bitna porodiljnom do kraja?

ne možeš jer si porodiljni stekla kao nezaposlena osoba pa ga ne možeš nastaviti koristiti kao zaposlena
    dakle opcija ti je ili iskoristiti RD do kraja pa onda tražiti posao ili ga sada naći i prekinuti RD (koji bi eventualno mogla iskoristiti jednog dana ako opet budeš nezaposlena)
    imaš i opciju da ukoliko nađeš posao prije nego li ti dijete navrši godinu dana da tražiš stanku za dojenje koju ti onda plaća HZZO, ali to se moraš dogovoriti s budućim poslodavcem

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Klaudija, mislim da mozes traziti roditeljski, ali tek nakon 9 mj rada. Za rad s polovicom punog radnog vremena provjeri na hzzo da li isto postavljaju uvijet od 9 mj rada

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam zaposlena u 2 firme na pola radnog vremena (radim na istom radnom mjestu, tako je poslodavcu više odgovaralo).
    Što to znači za mene, ako zatrudnim pa odem na porodiljni te se želim vratiti na pola radnog vremena nakon npr. 6 mjeseci?

Da radim (formalno) pola radnog vremena u jednoj (2 sata) i pola radnog vremena u drugoj firmi (2 sata) dobila bih pola plaće + 1663 kn?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

teoretski da, ali pitaj to u hzzo

ovaj dio sa hzzo je trenutni, ne mora značit da će bit za godinu i kusur kad će tebi trebati.
    s druge strane bi inače trebala pol od 2660, ali mislim da bi te isto kačilo 1663

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Meni su u hzzo objasnili da ako si pravo na porodiljni, odnosno roditeljski dopust stekao kao nezaposlen, trebaš se zaposliti na puno radno vrijeme, pa nakon 9 mjeseci ga nastaviti ili puni ili kao pravo na pola radnog vremena. S tim da možeš kombinirat i s mužem, tj. dok ti radiš puno radno vrijeme muž može radit pola, a pola roditeljskog, pa tebi onda kasnije ostaje manje roditeljskog. Ova nadasve jasna i jednostavna opcija nije bila na kraj pameti mom potencijalnom poslodavcu.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ajajaj cure, hvala vam na ovoj informaciji!
    Ljubim vas!

Ukoliko se od hzzo zbilja dobije svih 16xxkn za pola radnog vremena (plus pola od poslodavca) to bi moglo biti rješenje većine mojih problema.

Raspitat ću se još u našem hzzo.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jenifer, da bi koristila pravo na rad s polovicom punog radnog vremena, moras biti zaposlena na puno radno vrijeme. Ti si zaposlena na pola x 2. To nije isto. Provjeri na hzzo za svaki slucaj.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Toga sam se i bojala. Kad sam se zaposljavala su mi rekli da je to samo formalnost, ja nista ne gubim, bla bla.
    Provjerit cu jos ako mi bude trebalo, hvala na odgovoru.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Jenifer, da bi koristila pravo na rad s polovicom punog radnog vremena, moras biti zaposlena na puno radno vrijeme. Ti si zaposlena na pola x 2. To nije isto. Provjeri na hzzo za svaki slucaj.
    Nema mi logike ovo, onda bi hrpa prosvjetara koja radi na dvije ilu više škola bila zakinuta.
    Ali iz iskustva znam da logika nema ništa s tim.

Gdje bi se to trebalo moći provjeriti?

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

za prosvjetu to sigurno nema veze, uostalom bez obzira na broj škola-poslodavac je isti
    i sigurno dobiješ 1600 i nešto kn naknade, evo ja sam se nedavno vratila na puno radno vrijeme + što ti se preostali roditeljski udvostruči
    Posljednje uređivanje od suncokret : 23.10.2013. at 20:14

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Hvala suncokret, sjajne vijesti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Ajajaj cure, hvala vam na ovoj informaciji!
    Ljubim vas!

Ukoliko se od hzzo zbilja dobije svih 16xxkn za pola radnog vremena (plus pola od poslodavca) to bi moglo biti rješenje većine mojih problema.

Raspitat ću se još u našem hzzo.
    I ne samo to, nego tako mozes raditi duplo vremena od onog koje ti je ostalo od roditeljskog dopusta. S ima 2.5 godina, ja sam pocela raditi 1. 10. na pol radnog vremena i mogu tako još godinu dana.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Nema mi logike ovo, onda bi hrpa prosvjetara koja radi na dvije ilu više škola bila zakinuta.
    Ali iz iskustva znam da logika nema ništa s tim.

Gdje bi se to trebalo moći provjeriti?
    Poslodavac je prosvjetarima isti. Jenifer nema istog poslodavca iako se radi o istom vlasniku ako sam dobro shvatila. Druga je to situacija

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Klaudija, mislim da mozes traziti roditeljski, ali tek nakon 9 mj rada. Za rad s polovicom punog radnog vremena provjeri na hzzo da li isto postavljaju uvijet od 9 mj rada
    Hvala, pitat ću. mislim, nije da imam koju ponudu za posao, ali eto, da znam ako se i to čudo dogodi.

Boxica, hvala!

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    I ne samo to, nego tako mozes raditi duplo vremena od onog koje ti je ostalo od roditeljskog dopusta. S ima 2.5 godina, ja sam pocela raditi 1. 10. na pol radnog vremena i mogu tako još godinu dana.

Da, skužila sam.

A još mi je draže da ga mogu iskoristiti do T. 7. godine, taman da ih svih otpraviim u školu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma jenifer je u stvari na punom radnom vremenu ali u više firma, treba svakak pitati kod hzzo

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma da, vlasnik je isti, 2 firme. Raspitat ću se, ali ne nadam se puno.

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Ovo je dobro,jer neznam tko uspjeva s 1663 kn???

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sad sam se zabrinula. Bi li ja uopće dobila punu naknadu plaće (odnosno 2 plaće - 2 firme) za prvih 6 mjeseci rodiljnog, porodiljnog, kako se već zove??

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Koristila sam roditeljski on & off vise puta, stanku za dojenje i rad s polovicom punog radnog vremena. Prije svakog predavanja zahtjeva, isla sam do pravne sluzbe hzzo-a da provjerim da li se sta mijenjalo i sta mi tocno poslodavac treba napisati u potvrdi (nisam htjela traziti nesto pa dobiti negativan odgovor).
    Apsolutno svaki put su mi rekli da mi u potvrdi treba pisati da sam zaposlena na puno radno vrijeme.
    Kako se gleda na pola radnog vremena x2, ne znam. Provjeri u pravnoj sluzbi.
    Preporucujem da pogledas na stranicama hzzo-a mail adresu osnovno osiguranje ili tako nekako. Tu odgovaraju pravnice koje nesto znaju. Podrucne pravne sluzbe i nisu bas nabildanje znanjem.

Provjeri i na mirovinskom malo kako ti se to gleda za penziju. Mislim da s tim ne bi trebalo biti problema, ali nikad ne znas.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala, nisam uopće razmišljala o tim stvarima.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Sad sam se zabrinula. Bi li ja uopće dobila punu naknadu plaće (odnosno 2 plaće - 2 firme) za prvih 6 mjeseci rodiljnog, porodiljnog, kako se već zove??
    trebala bi dobiti jer iz obadvije firme ti treba prosjek po satu koji bi oni trebali zbrojiti pa podijeliti s 2, pa množiti s satima kolko ih ima radnih u mjesecu.

od kuda si jenifer
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 25.10.2013. at 10:47

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zg

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Neznam jesam li baš na dobrom topicu, ali nadam se da ću dobiti odgovor.
    Mijenjam poslodavca (sporazumni prekid) i prelazim kod drugog (na pola radnog vremena). Curica će mi 5.1. napuniti 10 mj, tako da će mi ostati još 2 mjeseca porodiljnog, kojeg bih odradila naknadno, tj preko ljeta. Poslodavci se slažu, samo sam iz hzzo-a čula da treba pismena suglasnost, pa me zanima postoji li za to neki obrazac i što točno treba pisati?
    puno hvala

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma samo napišeš da to trebaš , ništa službeno ne treba pisati

ovak

toj i toj koja radi u našoj firmi toj od datuma tog dajemo suglasnost da može koristiti to kaj hoće.

oni se potpišu poštambiljaju i to nosiš u hzzo

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj sejla prvotno napisa Vidi poruku
    Neznam jesam li baš na dobrom topicu, ali nadam se da ću dobiti odgovor.
    Mijenjam poslodavca (sporazumni prekid) i prelazim kod drugog (na pola radnog vremena). Curica će mi 5.1. napuniti 10 mj, tako da će mi ostati još 2 mjeseca porodiljnog, kojeg bih odradila naknadno, tj preko ljeta. Poslodavci se slažu, samo sam iz hzzo-a čula da treba pismena suglasnost, pa me zanima postoji li za to neki obrazac i što točno treba pisati?
    puno hvala
    ja sam to radila relativno friško (kraj 11 mj)
    moji u firmi su mi napisali slijedeće: tvrtka x suglasna je da naša djelatnica xy (OIB****) prekine RD s datumom 29.11.2013. Prvi radni dan bio bi 30.11.2013. štabilj i žig
    sporazumni sam potpisala s datumom 30.11.2013.
    na HZZO sam to obavila doslovno 5 dana ranije (ne treba više najavljivati po mjesec dana ranije), ja sam predala u ponedjeljak, a prekid je bio odmah u petak
    na HZZO još imaš opći obrazac (prazan) s naslovom Zahtjev, na njemu napišeš što tražiš (prekid RD s datumom xx radi povratka na posao), predaješ sve u Pisarnicu
    Posljednje uređivanje od Boxica : 26.12.2013. at 11:05

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja se planiram vratiti na posao kad beba bude imala 8 mjeseci, za cca mjesec i pol, e sad, koliko sam shvatila, trebam poslodavca pismeno obavijestiti (mi smo se sve dogovorili usmeno) najmanje 30 dana prije pocetka rada i trebs mi od njega izjava o suglasnosti koju nosim na hzzo. Jesam li nesto propustila ili je to to?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se planiram vratiti na posao kad beba bude imala 8 mjeseci, za cca mjesec i pol, e sad, koliko sam shvatila, trebam poslodavca pismeno obavijestiti (mi smo se sve dogovorili usmeno) najmanje 30 dana prije pocetka rada i trebs mi od njega izjava o suglasnosti koju nosim na hzzo. Jesam li nesto propustila ili je to to?
    To je to.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala!

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

lijepi pozdrav,

zanima me je li se što promijenilo oko rada na pola radnog vremena
    moja situacija je sljedeća.. zaposlila sam se na određeno, rodila, istekao mi je ugovor kad je dijete imalo 3 mjeseca. nakon što je dijete napunilo 6 mjeseci prijavila sam se na hzzo i burzu (računaju da mi je radni odnos trajao dok dijete nije napunilo 6 mjeseci, dakle 3 mjeseca duže nego što zaista je, ne znam je li to bitno)
    zanima me da li se sad što promijenilo i dali se mogu prije nego što dijete navrši 1 godinu zaposliti na pola radnog vremena, odnosno na puno radno vrijeme, a da mi hzzo isplaćuje pola plaće, odnosno te minimalne naknade?
    što bi bilo kada bih se zaposlila baš na pola radnog vremena, da li bi ostala i naknada od hzzoa?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moraš bit zaposlena na puno radno vrijeme

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Znači da provjerim, ako se ja sada nezaposlena ponovo zaposlim (isti poslodavac mi nudi mogućnost zaposlenja) mogu se zaposliti na PUNO radno vrijeme, pola place mi isplaćuje poslodavac, a naknada od 1663 kn ostaje?
    Da li mi se onda i produljuje ostalih 6 mj porodiljnog?

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

ovaj tu me navod muči

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    ne možeš jer si porodiljni stekla kao nezaposlena osoba pa ga ne možeš nastaviti koristiti kao zaposlena
    dakle opcija ti je ili iskoristiti RD do kraja pa onda tražiti posao ili ga sada naći i prekinuti RD (koji bi eventualno mogla iskoristiti jednog dana ako opet budeš nezaposlena)
    imaš i opciju da ukoliko nađeš posao prije nego li ti dijete navrši godinu dana da tražiš stanku za dojenje koju ti onda plaća HZZO, ali to se moraš dogovoriti s budućim poslodavcem

dakle ne znam da li se to odnosi na mene ili ne.. ja sma na porodiljni otišla kao zaposlena, no tijekom prvih 6 mjeseci mi je istekao radni odnos. sad sam nezaposlena, dakle da li se mogu zaposliti kod istog poslodavca i odmah tražiti rad na pola radnog vremena?

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

frendica je 2013. otišla raditi na pola radnog vremena, i isplaćivali su joj 1660 kn iz HZZO-a za ostalih 4 sata.
    danas je zvala žena sa HZZO da su oni njoj preplatili, da im mora vratiti novce
    jel se nekome to još dogodilo?
    kaj sad da radi?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Svima su tak uplaivali, rekli su da je to najmanje propisani iznos koji smiju dat, njihova greška
    A jel dobila kaj slzžbeno?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Svima su tak uplaivali, rekli su da je to najmanje propisani iznos koji smiju dat, njihova greška
    A jel dobila kaj slzžbeno?
    A možda ipak ne mora polovično sve dat, oni se znaju zeznut da plate koji dan više nek treba, treba sve orovjrriti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •