Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: dojenje i dijabetes

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno dojenje i dijabetes

Pozdrav!
    Prije nekoliko tjedana dijagnosticiran mi je dijabetes, tip 2 i djabetička ketoacidoza. Uzimam oralno tablete, Diaprel, na dijeti sam od 1000 kcal i morala sam prestati dojiti svog jednogodišnjaka. Uz te se tablete ne smije dojiti. I sad pročitam na rodinom portalu da se smije dojiti. Pa mi dođe da poludim. Liječnica mi je rekla ovako: uz inzulin se smije dojiti, uz tablete ne. Ako hoćete na inzulin, morate u bolnicu. Pa bi ionako morala prestati dojiti jer bih ja bila u bolnici, a dijete doma bez mene. Pa sam izabrala manje zlo, uzela tablete i ostala doma s djetetom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lidija, pretpostavljam da si pročitala ovaj tekst:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=240&Show=1806

izvori su stvarno relevantni, tako da si ipak ti ta koja mora donijeti odluku.

Međutim, ako je priča s dojenjem i gotova, budi sretna jer ste ipak imali jednogodišnji uspješan staž.
    Sjećaš se problema u početku?
    Sjećaš se svojih pitanja još iz trudničkih dana?
    Sve si to uspjela prevladati i imali ste jedan prekrasan period.
    Sada misli na sebe, održavaj svoje zdravlje...

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni jedino nije jasan ovaj dio da zbog inzulina treba u bolnicu. Ja sam sa tableta prešla na inzulin bez ikakvog boravka u bolnici.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cure bi ostale dan-dva u bolnici dok im ne odrede jedinice i dok s njima nemaju dobar profil. dok sam lezala u petrovoj doslo je dosta cura i sve su otisle doma za dva dana, jedna je ostala 3. neke su bile trudne, neke su se spremale zatrudnit. ne znam jel razlika ako samo dojis. a u bolnici bi trebao biti bar koji dan zbog doza, zar ne?

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Drugo je kod trudnica.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

trenutno u moj bivsoj sobi lezi cura koja do sada nije bila ni na tabletama ni na inzulinu, nije trudna a uvode joj inzulin jer dijeta nije vise dovoljna. kad joj profili budu ok, ide doma.
    valjda zavisi od doktora do doktora i od bolnice do bolnice, te od slucaja do slucaja.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Valjda. Samo sam htjela reći da ležanje u bolnici nije obavezno pa da nije trebala prestati dojiti iz tog razloga.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, i ja isto, odnosno i ako se lezi, lezi se dan ili dva i jos nisi prikovan za krevet te se uz izdajalicu i nekog ko ce donjet bebu moze pregrmiti tih 24-48h.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno hvala

hvala, Apricot, na podrsci, prica s dojenjem je gotova. sretna sam da sam uspjela dojiti ga preko godine i to je jako puno. i stvorila sam mu, bar mislim, solidne prehrambene navike. možda sam malo i previše mislila na djecu, a premalo na sebe, previše na njihovu prehranu, a premalo na svoju. U šoku koji je nastupio saznanjem da bolujem od tako teške bolesti (vrijednosti šećera bile su mi 28) možda i bolje da sam ga prestala dojiti. trudim se da ne mislim i ne žalim zbog prestanka dojenja. ali dobro je za druge da znaju, uz inzulin se može dojiti ali uz tablete ( koje su zapravo hormoni gušterače, potiču je da luči inzulin) NE.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Heeeej, nije to "tako teška bolest". Dijabetičari su uvjetno zdrave osobe. Glavu gore Ja sam sam dijabetičarka pa sam i trudnoću i porod prošla bez problema.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mbee svatko drugačije percipira svoju dijagnozu....

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Naravno, ali treba pozitivno razmišljati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

naravno,samo najprije moramo malo odtugovati i onda u borbu-bar tako ja radim

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moze pitanje (znam da dijabettes i dojeje idu bez beda skupa, da pace, smanjuje mogucnost da beba oboli od dijaetesa, sto me razveselilo jer sam ja trece koljeno koje ima poremecaj metabolizma- tata i djeda dijabeticari)

moze li povisena razina secera u majke nekako negativno ili stetno djelovati na bebu?

ulovila sam se par puta s povisenim, a neda mi se jos raditi profil jer me strah sta cu otkriti. zelim jos malo gustati. vise od pola zivota sam na dijabeticarskoj dijeti pa sad nije da mi se zuri vratit joj se. znam, nije odgovorno od mene, ali...mogu i ja malo biti...ne? samo me zanima ako imam visoki secer da li moze stetiti Lei.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Leonisa...koliko shvaćam iz tvog posta ti svoju bebu dojiš...Tvoj povišeni GUK ne šteti bebici već tebi. Lijepo se javi na VV da ti odrede terapiju ukoliko treba. Reci da dojiš i da želiš dojiti i dalje. UKoliko bude potrebna i inzulinska terapija, inzulin se može ukinuti nakon završetka dojenja.
    Pozdravljam

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tnx!
    znam da trebam napraviti pretrage, nisam jos od poroda, nadam se da je bio gestacijski, iako sam znala sama sebi prekontrolirati i u samom pocetku sam se zaprepastila, nazderem se kolaca a on za sat vremena 5,5 wow! dok se nisam ulovila da i 3h nakon nutelle imam 8. onda sam skuzila da mozda nije bio gestacijski (do puberteta sam bila na dijab. dijeti zbog poremecaja metabolizma koji se stabilizirao uz prijetnju da mi se u trudnoci vrati) vec da je presao u tip2. pa me jos uz to strah da ne dobim tablete jer namjeravam dojiti do daljnjeg. odgadjam zbog toga sto se bojim odgovora. no necu jos dugo.
    zanimalo me da li ta moja neodgovornost steti samo meni ili i Lei. pao mi je kamen sa srca. tnx jos jednom

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: hvala

Citiraj lidija_33 prvotno napisa
    U šoku koji je nastupio saznanjem da bolujem od tako teške bolesti (vrijednosti šećera bile su mi 28 ) možda i bolje da sam ga prestala dojiti. trudim se da ne mislim i ne žalim zbog prestanka dojenja. ali dobro je za druge da znaju, uz inzulin se može dojiti ali uz tablete ( koje su zapravo hormoni gušterače, potiču je da luči inzulin) NE.
    Tablete koje se daju pri lijecenju dijabetesa tipa 2 NISU hormoni gusterace. Inzulin jest hormon gusterace.

Kod tipa 2 obicno se radi o relativnom manjku inzulina u organizmu. Razlog tome je smanjena osjetljivost na nas vlastiti inzulin (inzulinska rezistencija), pa je on manje efikasan nego sto bi trebao biti. Kao posljedica toga, gusteraca se preforsirava, tako da vremenom, pored rezistencije, dolazi do toga da je gusteraca "umorna" i jednostavno vise ne radi dobro.

S obzirom da postoje dva osnovna poremecaja u tipu 2 (rezistencija i umorna gusteraca), tablete koje se daju dijele se u dvije skupine: one koje smanjuju rezistenciju, te one koje poticu gusteracu da radi bolje.

Trudnice s tipom 2 ODMAH se prevode na inzulin. Dojilje takodjer, koliko ja znam.

Eto, zao mi je sto si morala prestati dojiti, ali pazi na secere, to ti je sad prioritet.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Leonisa, tvojoj Lei trebat ćeš i za 2, 5, 10 pa i 20 godina - i to što boljeg zdravlja. A neregulirani šećer može učiniti da će Leina mama biti slijepa ili na dijalizi...
    Nemoj oklijevati, otiđi doktoru, ako dobro shvaćam ti sad nisi čak ni na dijabetičkoj dijeti - možda će to biti dovoljno da se šećer stabilizira. Inače, kod malo povišenog šećera dojenje je korisno jer je jedan od načina "potrošnje" viška kalorija. KOd jače povišenog je prevelika šteta za mamu.
    Ako se radi o inzulinskoj rezistenciji onda ne znam koliko se može postići s injekcijama inzulina.
    Da li imaš puno kila viška?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

svega sam ja to svjesna, zivim uz dijabetes cijeli zivot....samo sam si htjela dati malo gusta nakon 9mjeseci dijete (nakon 13 godina dijete i 13 "normalne prehrane)
    da, dijabeticari tipa 1 padaju cesto u hipo dok doje (znam da je meni u bolnici padao do treskavice i laganog sna pa sam imala sladak caj pri ruci)

(imam Leu u narucju i koma tastaturu pa se ipricavam...)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •