Citiraj lidija_33 prvotno napisa
U šoku koji je nastupio saznanjem da bolujem od tako teške bolesti (vrijednosti šećera bile su mi 28 ) možda i bolje da sam ga prestala dojiti. trudim se da ne mislim i ne žalim zbog prestanka dojenja. ali dobro je za druge da znaju, uz inzulin se može dojiti ali uz tablete ( koje su zapravo hormoni gušterače, potiču je da luči inzulin) NE.
Tablete koje se daju pri lijecenju dijabetesa tipa 2 NISU hormoni gusterace. Inzulin jest hormon gusterace.

Kod tipa 2 obicno se radi o relativnom manjku inzulina u organizmu. Razlog tome je smanjena osjetljivost na nas vlastiti inzulin (inzulinska rezistencija), pa je on manje efikasan nego sto bi trebao biti. Kao posljedica toga, gusteraca se preforsirava, tako da vremenom, pored rezistencije, dolazi do toga da je gusteraca "umorna" i jednostavno vise ne radi dobro.

S obzirom da postoje dva osnovna poremecaja u tipu 2 (rezistencija i umorna gusteraca), tablete koje se daju dijele se u dvije skupine: one koje smanjuju rezistenciju, te one koje poticu gusteracu da radi bolje.

Trudnice s tipom 2 ODMAH se prevode na inzulin. Dojilje takodjer, koliko ja znam.

Eto, zao mi je sto si morala prestati dojiti, ali pazi na secere, to ti je sad prioritet.