sanja 74, kao prvo zao mi je za tvoj gubitak!

Kroz zadnjih par godina skupila sam malu zbirku phd-ova. Ovi moji primjerci ne navode uzrok nego samo daju detaljni opis tkiva u uzorku koji je dostavljen na analizu (ono h i znaci histoloski, a histologija se bavi tkivima) i u njima nema mikrobioloske ili genetske analize. Pretpostavljam da doktori posebno daju uzorke na mikrobiolosku analizu i kariotipizaciju (genetsku analizu) ako smatraju da ce im u konkretnom slucaju to dati korisne informacije za strategiju i taktiku sto dalje. Kako rani pobacaji nisu bas toliko rijetki i najveca je vjerojatnost da su uzrokovani slucajnim genetskim greskama, onda se rijetko rade te dodatne pretrage, osim ako doktorima nesto nije posebno sumnjivo. Kod mene su uvijek rane kretaze i u phd-ovima se spominje samo decidua (posteljica), endometrij (sluznica maternice)...kod kasnijih kiretaza i prijevremenih poroda se dobije i analiza ploda (sto se spominje u postovima drugih cura). Za kariotipizaciju znam da se uzima posebni uzorak i da doktor mora jako paziti da taj uzorak ne bude "oneciscen" s tkivom majke (u tom slucaju bi nalaz mogao pokazati majcin 46 XX), dobije se posebni nalaz neovisno o phd-u i taj nalaz se dosta dugo ceka. Mikrobiolosku analizu uzorka s kiretaze jos nisam vidjela, vidim da ju dio cura spominje, neke cak i kao dio phd-a (?)

Koliko mogu zakljuciti phd nakon kiretaze kod ranih gubitaka sluzi doktoru da vidi da li je sve prema ocekivanju, jer kod nekih jako rijetkih slucajeva moze ukazati na dodatne komplikacije, no mislim da je to u promilima. Prema mom iskustvu na phd-u nakon rane kiretaze skoro uvijek pise upaljeno, nekroticno, degenerirano i neke druge slicne rijeci, kada sam to nakon prve kiretaze vidjela bila sam dosta uznemirena, ljuta i na zdravstvene djelatnike sto nam to daju i na sebe sto sam to isla citati, no na prvoj kontroli doktor je rekao da je sve kako vec i treba biti...